już pisałam - urlop w Polsce był bez komputera. Jakoś tak wyszło, że bez pieczenia prawie też. Upały skutecznie odstraszały od włączania piekarnika. Jedliśmy głównie lody, i ogólnie mało kto był bohaterski na tyle, żeby zabierać się za przygotowywanie czegoś poważniejszego (poza Mamusią, która ugotowała dwa obiady w pełni zasługujące na to miano, i którą(...)moje plany zmieniła. Dawno, dawno temu (to już ponad dwa lata!) upiekłam drożdżowe ciasteczka, które moja Rodzicielka pokochała od pierwszego gryza. Przypomniała sobie o nich, i choć sama bez problemu mogłaby je zrobić, to wiadomo, że jak zrobi ktoś, to smakuje lepiej. Poczekałam więc, aż jako tako się ochłodzi, i przed dwudziestą drugą zabrałam się do pracy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMarznę . I to okropnie! Temperatury spadają nieubłaganie, dzień robi się coraz krótszy (niedługo zmiana czasu, więc popołudnia będziemy spędzać w całkowitych ciemnościach), a wiatr hula swawolnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeostygnięcia na ok. 10 minut. W drugiej misce ubijamy jajka, żółtka oraz cukier na gładką masę. Najlepiej na wysokich obrotach, masa powinna być aż jasna od ubijania. Do ubitych jajek z cukrem dodajemy mąkę i ponownie dokładnie miksujemy. delikatne mieszanie… Ostudzoną masę czekoladową dodajemy partiami do ciasta, za każdym razem delikatnie mieszając. Idealnie jest podzielić sobie dodawania czekolady(...)bez większego problemu samo opuści foremkę, gdy delikatnie przełożymy je na talerzyk do góry dnem. Gdy fondant znajdzie się już na talerzu odwracamy je do pozycji właściwej. Idealne fondant jemy na ciepło, bo cała przyjemność to ta wypływająca czekolada właśnie. Dodatkowo dodaliśmy bitą śmietanę i mrożone (na potrzeby deseru rozmrożone) już truskawki, ale idealnie też pasują lody
gutfutWielu z Was pewnie już otworzyło sezon na grilla. Wiosenna i lekka sałatka - uważam ją wręcz za niezbędny składnik udanego grilla !! Orzeźwiajacy dodatek do tłustej kiełbaski
IzaGotujeDużo osób prosi o przepisy wegańskie i bez glutenu, dlatego dzisiaj dwa w jednym:). Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu ciasteczka dyniowe bez glutenu
Mała CukierenkaDużo osób prosi o przepisy wegańskie i bez glutenu, dlatego dzisiaj dwa w jednym:). Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu ciasteczka dyniowe bez glutenu
Mała Cukierenkalodówki. Obie masy muszą się ostudzić przez kilka godzin, żeby osiągnęły temperaturę zbliżoną do temperatury produktów z lodówki. Pojemnik do lodów wstawiłam do zamrażarki na 24 godziny. Masę z Amaretto umieściłam w maszynie do lodów i zgodnie z instrukcją wymieszałam. Przełożyłam do innego pojemnika i natychmiast wstawiłam do zamrażarki. W tym czasie wymieszałam drugą masę kawowo-kakaową(...)rano... nie mogłam się doczekać kiedy je spróbuję. Najpierw musiałam odczekać około 20 minut, żeby lekko się ogrzały i żeby bez trudu można je było wyjąć na talerzyk Na takie lody warto zrobić miejsce w zamrażarce i żeby mieć je w każdej chwili, kiedy najdzie nas ochota na najlepsze lody
Kuchnia u Krysiżółtko1. Do miski przesiać mąkę, dodać zmielone migdały (lub orzechy) i pokrojone w kostkę masło. Rozetrzeć wszystko szybko palcami (lub posiekać), aż powstaną drobne okruszki. Dodać cukier i jajko zmieszane z wodą. Zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć ciasto w folię i zostawić w lodówce na 30 minut. 2. Ciasto rozwałkować na lekko oprószonym mąką blacie lub pomiędzy dwoma kawałkami folii(...)upieczony spód wyłożyć masę rabarbarową a na wierzch ubite białka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 25 minut aż beza zrobi się złoto-brązowa. Podawać na ciepło lub na zimno, opcjonalnie z lodami lub śmietaną.Smacznego Źródło: Best-ever pastry cookbook, C.AtkinsonPost Tarta z rabarbarem i bezą pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plW niedzielę bawiłam się wyśmienicie. Byliśmy u rodziców C, gdzie zebrała się spora część jego rodziny - babcia, dziadek, rodzeństwo z drugimi połówkami i dziećmi, wujkowie, ciotki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWeekend się zbliża więc jest to idealna okazja aby na śniadanko upiec sobie pyszny chleb, a taki jest właśnie ten pszenny chleb tostowy Przepis pochodzi z
Kuchenne Wariacjezimową porą śpię w skarpetach, noszę szalik i popijam gorące herbatki. Marzną mi dłonie a czubkiem nosa poznaję, gdy temperatura spada poniżej 20 stopnia, bo robi się jak kostka lodu. Nie lubię zimna i walczę z nim na różne sposoby. Zakładam grubaśne swetry i okrywam się wełnianymi pledami ale przede wszystkim rozpoczynam dzień od dobrego, rozgrzewającego śniadania . Do tego popijam(...)kurkuma, tymianek i majerane k naturalne przekąski takie jak pestki dyni, słonecz nika i orzec hy. Dodaję gdzie się da , do sałatek, ciast, owsianek itp. miód, jajka, ryby 2. PRZYPRAWY które szczególnie lubię zim ową porą bo oczyszczają drogi oddechowe, zmniejszają przekrwienie śluzówki , łagodzą osłabienie i niestrawność. Niektóre z nich niszczą grzyby i bakterie oraz
WYSPA SZCZĘSLIWAskład gotowego produktu nie zwracałam wtedy uwagi. Teraz mijając sklepowe półki, które uginają się od ciast w paczkach uśmiecham się, bo po pierwsze przypominają mi się tamte ciężkie czasy (bez internetu), a po drugie mąkę i kakao to ja sobie sama wymieszam. Te składniki zawsze mam w domu. Po co kupować mieszankę mąki z kakao, syropem glukozowym, aromatami(...)które z powodzeniem może zastąpić tort urodzinowy. Składniki na ciasto 2 łyżeczki sody 60 g cukru trzcinowego 250 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 250 g jogurtu greckiego 2 jajka 80 ml oleju Stadniki na krem 250 g mascarpone 330 ml śmietanki 30 % / 36% Dodatkowo 3-4 banany sok z cytryny Wykonanie Ciasto: w jednej misce wymieszać wszystkie mokre
lady-och-mistrzyni.blogspot.compiasek wcisnął się w najmniejsze szczeliny, zwinęliśmy parawan i ruszyliśmy podbijać Karwię. Udało nam się znaleźć całkiem zjadliwego kurczaka z rożna, oscypka (tak, też się zdziwiłam) i naprawdę znakomite lody. A dodatkowo, w ramach pamiątek, krówki dla Mamy i książki, sztuk pięć, dla mnie. Zadowoleni i radości, zapakowaliśmy się do auta i ruszyliśmy w drogę powrotną, która, dziwnym(...)się później dobrze spało! Cofając się jeszcze nieco bardziej w czasie, opowiem Wam również o wakacyjnych drożdżówkach. Wybierając się w niebagatelną, bo niemal tysiąckilometrową podróż, nie można się obejść bez łakoci. Upiekłam więc drożdżówki. Połączenie nektarynek z marcepanem znalazłam u Doroty , ale to właściwie wszystko, co z oryginalnego przepisu zostało. Dodałam jeszcze garść poziomek, które został mi od sernika
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczas mieszając. Czekolada ma być zimna, ale płynna. Wyjmujemy lody i… albo zanurzamy je bardzo szybkim ruchem (co nie zawsze się udaje – czasem masa może wpaść – też mi się to zdarzyło. Albo, co jest metoda pewniejszą, nad kubeczkiem polewamy lody. Odstawiamy na zastygnięcia czekolady.Ciepłe lody cytrynowe to deser niezawodny, przypominający smaki(...)dzieciństwa. Gin miała rację, „sok z cytryny wspaniale zrównoważył słodycz, takimi ciepłymi lodami nie pogardzą nawet bardzo dorośli, a dzieci będą zachwycone”. Od siebie jeszcze dodam, że czekolada ma moc dopełniającą tej burzy smaków. Smacznego. Drobna porada. Rożki do lodówki wkładałam w plastikowym pojemniczku na jajka, pozostałe – w kieliszkach. Dobrym sposobem jest wykorzystanie wysokich i wąskich kieliszków.Wydrukuj
mojewypiekiinietylkotruskawki zapieczone w cieście. Robi się bez kłopotu, może nie jest zbyt efektowny, trzeba go z foremki wydłubywać, ale jest pyszny! Ciasto wyjątkowo dobre dzięki dodaniu cytryny. Bardzo polecam!Przepis z książki "Pie" Angeli Boggiano składnikikruche ciasto 300 g200 g mąki pszennej1/4 łyżeczki soli2 łyżki cukru100 g zimnego masła1 jajko, roztrzepane1 łyżeczka soku z cytrynyskórka otarta(...)cukrem, masło pokroić na mniejsze kawałki połowę dodać do mąki, rozcierać aż do otrzymania malutkich kawałków, dodać resztę masła, mieszać do połączenia. W środku masy zrobić wgłębienie , dodać jajko, sok z cytryny, mieszać za pomocą noża. Przełożyć z miski na lekko omączony blat i szybko zagnieść ciasto aż będzie gładkie. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić
Stare Gary