lody bez jajek - 555 przepisów (strona:21/37)

Domowe Bajaderki 165

taki płaski suchy biszkopt z 2 jajek żeby powstały bajaderki, ale czasami się zdarza, że mamy taki który się nie udał lub mamy babkę która się zeschła i możemy ją wtedy właśnie w taki sposób wykorzystać. 125 ml mleka 3 łyżki dobrego ciemnego kakao w proszku 2-3 łyżki alkoholu, może być bez jeśli dla dzieci 2 łyżki cukru(...)obtaczać w wiórkach kokosowych, następnie schłodzić w lodówce.  Bajaderki tworzyłam z mężem który wymyślił żeby używać do tworzenia kul małej chochelki i łyżki :) gdyż nie posiadamy gałkownicy do lodów. Co dwie głowy to nie jedna jak widać:) Smacznego

Gotowanie...to proste !
GALETTE ZE ŚLIWKAMI 181

ricotty. To taka moja wariacja. Tak jest w tym przypadku lecz równie dobrze można tę warstwę pominąć. Moje dzieciaki uwielbiają jeść Galette z kleksem bitej śmietany lub gałką lodów waniliowych. Polecam przepis:) POTRZEBUJEMY: 160 g mąki 1/2 łyżeczki soli 1 i 1/2 łyżeczki cukru skórka starta z 1/2 cytryny BIO 115 g zimnego masła 3-4 łyżki jogurtu, maślanki(...)której układamy papier do pieczenia. Na cieście układamy masę serową. (Lub pomijamy jeśli zdecydowaliśmy się na wersję bez sera) . Wykładamy śliwki. Zostawiamy około 5 cm bez nadzienia z każdej strony aby zawinąć ciasto. Śliwki smarujemy powidłami. Brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem i oprószamy brązowym cukrem.  Pieczemy około 30-35 minut. Dodatkowo można przełączyć piekarnik na grzanie : dół

WYSPA SZCZĘSLIWA
TARTA Z RABARBAREM I BEZĄ 152

wcześniej w gorącej wodzie żurawinę. Pod  koniec pieczenia ciasta zabieramy się za bezę. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo, dodajemy cukier, cały czas ubijając białka. Powinny być sztywne i błyszczące. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy. Na podpieczony spód wykładamy rabarbar i bezę, całość posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika(...)nagrzanego do 170 stopni  i pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie ustawiamy 60 stopni  i termoobieg i suszymy naszą  bezę jeszcze przez 15 minut. Ciasto cudownie smakuje gorące z gałką ulubionych lodów. Smacznego

KuchcikoweLove
Najprostszy, śmietankowy sernik lodowy 72229

Za 4 dni mój mężczyzna będzie miał urodziny, w związku z tym postanowiłam przedstawić Wam przepis na lodowe ciasto, które on uwielbia. Uważam, że w dniu

Be Fit Be Strong
Recipe Redux: Grapefruit Fluff, 2011; czyli jak tą pannę ułożyć? 209

robiłam, ale mówię Ci Aniu, zupełnie nie wiem jak tą pannę ułożyć! Bo naprawdę zjeżdża ta panna ... - A Wy w ogóle coś jedliście czy na bezach żyjecie? - Na razie na bezach i gruyere... Jak można się z łatwością domyślić to zapis fragmentów rozmów dwóch niezwykle subtelnych i wrażliwych kucharek , które poprzednią sobotę spędziły na wspólnym biciu (żeby nie powtórzyć "waleniu(...)Grapefruit Fluff jest owocem miłości grapefruita z pieczoną Alaską ( Baked Alaska - deser z lodów, biszkoptu i bezy, po przygotowaniu trzyma się go zwykle w zamrażalniku i dopiero przed podaniem zapieka krótko, aby białkowa czapka bezy się zarumieniła ). Pierwotnie składał się z zarumienionej bezy kryjącej lody ułożone na cząsteczkach delikatnie grillowanego i macerowanego w alkoholu grapefruita. Całość podawana

KUCHARNIA
Oczy carycy 166

łyżek cukru  4 łyżki mąki pszennej  1 łyżka proszku do pieczenia  2 łyżki kakao  1/3 szklanki oleju Krem : 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 1 i 3/4 szkanki mleka 4 czubate łyżki cukru 1 kostka masła (250 g) Poza tym : okrągłe biszkopty (180 g) 2 galaretki czerwone około pół szklanki zaparzonej(...)kakao  4 łyżki cukru Wykonanie : Przygotować ciasto jasne. Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać pozostałe składniki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto ciemne. Żółtka, jajka i cukier ubić na jasną, puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej. Wymieszać. Na blachę (23 x 33 cm), wyścieloną pergaminem, wykładać na przemian jasne

cucinare
Masło orzechowe Primavika 213

dosłownie same orzeszki! Miałam akurat w domu otworzone masło innej firmy (z cukrem) i z ciekawości porównywałam je pod względem słodkości - jak dla mnie nie było większej wóżnicy, to bez cukru smakowało tak samo dobrze. A jeśli komuś wydawałoby się zbyt neutralne w smaku -zawsze przecież może sobie, w zalżności od upodobań i zastosowania - dosłodzić lub dosolić ;) Konsystencja jest(...)się do smarowania zwykłych kanapek, pieczywa chrupkiego, andrutów, krakersów, wafli ryżowych itp. Fajnie skomponuje się również z placuszkami czy naleśnikami, a także owsiankami czy muesli. Można go dodawać do lodów, deserów, koktajli, jak również do ciastek, babeczek, ciast i kremów.  W wersji wytrawnej mozna je podawać jako dodatek do mięs, sosów czy warzyw. Oczywiście można je również

Kto ugości moich gości?
SANDWICZE Z MUSEM JABŁKOWO – RABARBAROWYM I ORZECHAMI 206

Uwielbiam tosty francuskie i wszelkiego rodzaju sandwicze! W wersji takiej tylko smażonej w jajku ( o której pisałam tutaj: http://ostra-na-slodko.pl/2014/12/12/chleb-w-jajku-smaki-dziecinstwa/ ) , albo też takie właśnie na słodko. Zawsze do nich staram się wykorzystywać sezonowe owoce i urozmaicać je, tak by za każdym zachwycały. Dziś mam dla Was wersję jabłkowo – rabarbarową. Prażone owoce ( no dobra, rabarbar to warzywo! ) połączone(...)układamy porcję musu, przykrywamy, dociskamy i smażymy – robimy to albo na patelni z odrobiną oliwy, w piekarniku, albo na grillu. Podajemy na ciepło z gałką lodów, bitą śmietaną, albo kruszonymi bezami. Smacznego

Ostra na Słodko
Lody bez maszynki 155

Na przekór pogodzie, która jest co najmniej dobijająca (no ile dni z rzędu można znosić deszcz...?!), postanowiłam zrobić lody. Nie mam maszynki, więc większość

Pożeraczka, czyli raz adobrze
#Porady - co zawsze warto mieć w lodówce 358

sobą na bezludną wyspę? U mnie byłyby to jajka, masło i mleko. 3 podstawowe produkty, z których można przygotować dosłownie wszystko. To także produkty, których nigdy nie brakuje w mojej lodówce. A co zawsze jest w Twojej (oprócz światła :P)? ;) Jakich produktów nigdy nie brakuje w mojej lodówce/kuchni: jajka   Używane do wypieków, do panierowania, do smażenia, do pysznych(...)mają krótszy termin przydatności, dlatego najczęściej korzystam z suszonych, są podstawą wielu słodkich wypieków, ale także ciasta na domową pizzę czy pyszny chlebek naan - dobrze mieć je pod ręką lody Najlepiej te prawdziwe ze śmietanki, bogate w wapń, idealne jako samodzielna przekąska i dodatek do zapiekanych owoców czy ciasta z ich dodatkiem, poza tym podczas jedzenia organizm musi

Cooking Monster
Dietetyczny sernik o smaku czekoladowo cytrynowym z rumowymi cytrynkami Eterno 187

cukru 1 miarka odzywki białkowej o smaku czekoladowym 1 łyżeczka płaska cynamonu 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 kropli aromatu cytrynowego 2 łyżki wiórków kokosowych 5 białek jajek szczypta soli PRZYGOTOWANIE Białka z solą ubić na sztywną pianę.  Pozostałe składniki zmiksować na gładką masę. Jeżeli okaże się zbyt gęsta dodać troszkę mleka. Wszystko zależy od era. Jedna(...)Słoiki szklane: zawartość netto 230g Zastosowanie: do herbaty, lemoniady, drinków oraz jako dodatek do potraw i deserów Cytrynki przygotowane są w specjalny sposób: ze skórką, bez dodatku wody, konserwantów ani sztucznych barwników. Syrop, w którym znajdują się owoce, powstaje w wyniku połączenia się naturalnego soku z owoców z cukrem. Polecam Jako tradycyjny dodatek do herbaty: plasterek cytrynki z łyżeczką

ClauditteMissCooking
Chłodnik litewski z ziemniakami. Regionalne Smaki. Czerwiec 224

W czerwcu w kuchni Regionalnych Smaków przygotowałam Chłodnik litewski - zupę dobrą na upały, pełną młodych, chrupiących warzyw i aromatycznej zieleniny. Przepis na tą zupę zapożyczyliśmy od

Codziennik Kuchenny
Lody Viennetta 157

Po upieczeniu ciasta zostały mi do wykorzystania białka. Zrobiłam więc coś oryginalnego choć może nie tak ładnego i nie idealnego w smaku jak oryginał kupiony w

Na Ciasteczkowych Papierach
Tarta z karmelem malinowym 227

Choć rzadko łączy się te dwa pyszne składniki – razem smakują świetnie. Nie jest to jednak przepis dla początkujących – mimo, że składniki są bardzo proste, to przygotowanie tarty bez termometru wymaga nieco zdolności kulinarnych. Składniki trzeba połączyć w odpowiednim czasie, aby stworzyły karmel malinowy. Jednak jest on zdecydowanie wart uwagi! Tarta jest dość niska – ale taki jest(...)trzeba go wiele. Mimo skromnego wyglądu zachwyciła każdego kto został nią poczęstowany! Składniki: 1 i 1/3 szklanki mąki (180 g) 1/2 kostki zimnego masła (100 g) 1 małe jajko 2 łyżki cukru pudru Karmel malinowy: 1 kubek malin (120 g) + około drugie tyle do dekoracji (ok. 120 g) 1 szklanka cukru (170 g) 2 łyżki wody 1/2 szklanki śmietany kremówki

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania