lody bez jajek - 555 przepisów (strona:11/37)

Kremowe lody cytrynowe, bez maszynki, z brownie w duecie czyli poWeekendowe Lakocie odc.134 202

cytrynowe, bez maszynki, z brownie w duecie lody: 150 g serka kremowego Bieluch 20 g masła 3 łyżki gęstej śmietany kremówki 100 g cukru pudru (jeśli lubicie słodsze lody, można dodać jeszcze 30 g) skórka otarta z połowy cytryny brownie: 100 g gorzkiej czekolady 80 g masła 100 g cukru pudru 2 jajka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gala Gault&Millau od kuchni 180

wędzonych żeber/ chrupiący boczek/ jajko przepiórcze/ puree z leśnymi grzybami Paweł Dołżonek – danie głowne ryba: dorsz w popiele/ soubise/ kalafior/ gruszka/ vermouth Adrian Klonowski Młody Talent Gault&Millau 2016 – danie głowne mięso: kaczka z grilla/ płaskurka/ śmietana/ czarny bez Michał Bryś Szef Jutra Gault&Millau 2016 – deser: czekoladowo-kawowe gateaux/ lody czekoladowo-makowe/ czarny ryż

królestwo garów
Zupa szczawiowa z jajkiem. 185

kaloryczności po prostu ją pomijamy, bez niej również jest smaczna. Posypujemy koperkiem i podajemy z jajkiem. Gotowe! Szczaw należy dodawać partiami i sprawdzać kwaśność zupy, jedni wolą bardziej intensywną inni mniej. Jeśli wydaje mi się ze już jest ok a szczawiu mi zostało wtedy wkładam go w mały pojemniczek, zazwyczaj po lodach albo do woreczka i zamrażam

Radość kipiąca uśmiechem.
Chłodnik z botwinki i agrestu 111

Odstawić do ostudzenia. Podawać z jajkami pokrojonymi w ćwiartki. Udekorowałam burakiem marynowanym - odłożyłam jednego buraka, pokroiłam w julienne (zapałka), włożyłam do miseczki, zalałam octem (z kwiatów czarnego bzu), wymieszałam i odstawiłam. Do przygotowania chłodnika użyłam żółtej botwinki. Zapraszam również na: chłodnik lekki chłodnik chłodnik ogórkowy chłodnik melonowo-arbuzowy i na botwinkowe lody   zastawa

królestwo garów
Dolce vita do kwadratu, czyli klasyczne włoskie tiramisu 234

bez jajek, albo na białkach – bo takie kombinacje też już widziałam. To nie byłoby tiramisu tylko wyrób tiramisopodobny. Nie uznaję półśrodków, nie dam Wam recepty na coś, co mi po prostu nie smakuje i czego robienie mija się z celem. Umówmy się, że jemy zdrowo, a to znaczy zróżnicowaną i zbilansowaną dietę. Naprawdę, gałka lodów czy porcja deseru(...)wsypujemy cukier. Miskę stawiamy nad garnkiem, w którym leciutko mruga, ale nie gotuje się gwałtownie woda. Woda nie może dotykać dna miski z jajkami. Ubijamy puszysty kogel-mogel na ciepło, na parze. Miksujemy jajka około 5-8minut, aż żółtka potroją swoją objętość a kogel-mogel będzie lekki i puszysty.   Do masy jajecznej, po jej lekkim przestygnięciu

Karo in the Kitchen
MUFFINKI SNICKERS 1411

jednej misce. Składniki mokre: -1 jajko -150ml mleka -50ml oleju kokosowego(lub zwykłego) + 2 snickersy pokrojone na małe kawałki Składniki mokre wymieszać w drugiej misce. Następnie połączyć je ze składnikami suchymi. Do całości dodać pokrojone snickersy i zamieszać. Ciasto nakładać do formy od muffinek wyłożonej papilotkami(najlepiej nakłada się łyżką do nakładania lodów).  Piec w temp(...)stopni C przez ok. 20 minut(bez termoobiegu). Smacznego

Smaczne Zdrowe
Ciasto marchewkowe z powidłami. Biszkopt marchewkowy 222

robię torty, torciki z owocami, czy też biszkoptowe rolady. A tym razem wymyśliłam sobie, że dodam do niego tartą marchewkę i bakalie. Powidła do przełożenia ciasta są oczywiście domowe bez dodatku cukru, ale mogą być kupne. Ten biszkopt z marchewką p rzygotowuje się bardzo szybko, po lekkim przestudzeniu można je podawać,. Jest słodkie od marchewki, miękkie i wilgotne. Pysznie(...)szklanka mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 3 jajka ok. 1/4 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 szklanka startej marchewki ok. ½-2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich garść suszonych wiśni (mogą być rodzynki) słoiczek domowych powideł bez cukru cukier puder do posypania Przygotowanie biszkoptu marchewkowego: Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej. Orzechy siekamy. Białka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Brownie z cukinii z lodami kawowo-porzeczkowymi podane z angielskim porterem 177

smaku cukinii w nim nie odczujecie. Nie muszę chyba dodawać, że jest to zdrowsza wersja klasycznego przepisu, bez tłuszczu i na mące orkiszowej. Do tego, biorąc pod uwagę połączenie z owym angielskim porterem, oczywisty wydał mi się dodatek lodów kawowych... z dodatkiem kwaśnej nuty czarnych porzeczek, które równoważą wszystko. Po tym deserze nie czujemy się ani "zasłodzeni(...)piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 40 minut. Po tym czasie studzimy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i tak przygotowaną polewą polewamy brownie. Składniki: Lody kawowe z czarną porzeczką bez maszyny (na 8-10 gałek): 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego 8 łyżek mocnej kawy 1/2 szklanki czarnych porzeczek Mleko skondensowane mieszamy z kawą

Mango Papaja
Brownie z cukinii z lodami kawowo-porzeczkowymi podane z angielskim porterem 264

smaku cukinii w nim nie odczujecie. Nie muszę chyba dodawać, że jest to zdrowsza wersja klasycznego przepisu, bez tłuszczu i na mące orkiszowej. Do tego, biorąc pod uwagę połączenie z owym angielskim porterem, oczywisty wydał mi się dodatek lodów kawowych... z dodatkiem kwaśnej nuty czarnych porzeczek, które równoważą wszystko. Po tym deserze nie czujemy się ani "zasłodzeni(...)piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 40 minut. Po tym czasie studzimy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i tak przygotowaną polewą polewamy brownie. Składniki: Lody kawowe z czarną porzeczką bez maszyny (na 8-10 gałek): 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego 8 łyżek mocnej kawy 1/2 szklanki czarnych porzeczek Mleko skondensowane mieszamy z kawą

Mango Papaja
Włoskie lody bazyliowe - również bez maszyny! 206

lodówki bez użycia specjalistycznego sprzętu! Nie trzeba wcale czekać by lody odtajały. Lody wyglądają i smakują jak lody z najlepszej lodziarni :-) Są stanowczo lżejsze niż tradycyjne lody śmietanowe. Można je długo przechowywać w zamrażarce - nie powstaną w nich kryształy lodu. Są mega pyszne! Polecam! Składniki na 1000 ml lodów(...)zlewu lub dużej miski nalać zimnej wody. Garnek z masą wstawić do wody. Mieszać, aż masa schłodzi się. Przełożyć powstałą masę do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji producenta. Lody bez maszyny: Masę wstawić do zamrażalnika na ok. 40 - 50 minut. Wyjąć, zmiksować mikserem. Wstawić do zamrażalnika na kolejne 40 - 50 minut. Wyjąć, zmiksować

maniapieczenia
Kotlety mielone w stylu włoskim 189

Kromki chleba tostowego bez skórki (lub kajzerki) moczymy w mleku. Ser trzemy na tarce o drobnych oczkach. Zmielone mięso przekładamy do miski, dodajemy odciśnięty chleb, starty ser, startą na drobnej tarce cebulę, jajka, pieprz i sól. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Formujemy owalne kotlety. Aby porcje były równe można je nabierać łyżką do lodów, następnie lekko spłaszczać). Kotlety obtaczamy

mojewypiekiinietylko
Niedziela o smaku bizcocho de albahaca. Biszkopt bazyliowy z truskawkami. 189

smak. Jeśli dodacie bitą śmietanę i soczyste, słodkie truskawki (moje moczyły się wcześniej w syropie z dzikiego bzu), otrzymacie najpyszniejsze ciasto, nie tylko na niedzielę. Piszę to z pełną odpowiedzialnością, mając świadomość, że wcześniej w podobny sposób nie raz zachwycałam się bezami, brownie i wszystkim co kawowe i karmelowe. Wszystkie te rozkosze schodzą na drugi plan. Biszkopt jest mięciutki, wilgotny(...)średnicy 20 cm/  2 garści listków bazylii 150 g cukru 100 g masła w temperaturze pokojowej 100 g mąki 2 jajka szczypta soli bita śmietana świeże truskawki (zalecam macerowane wcześniej w syropie z dzikiego bzu) Liście bazylii utrzeć w malakserze z cukrem - powstanie masa przypominająca w konsystencji mokry piasek. Masło utrzeć na puch, dodawać po jednym jajku oraz cukier

KUCHARNIA
Tarta gruszkowa z migdałami 168

otarta skórka z jednej cytryny 1 duże jajko szczypta soli Nadzienie do tarty 150 g cukru 75 g masła, miękkiego 3 jajka 240 g zmielonych migdałów 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu szczypta soli 5 gruszek średniej wiekości Posiekaj zimne masło z mąką, cukrem i otartą skórką z cytryny. Kiedy już powstanie kruszonka dodaj jajko i zagnieć delikatnie ciasto. Zawiń w folię(...)wyłóż nim formę. Nakłuj dno widelcem i wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej). Podpiecz spód przez 10 minut. Zmiksuj masło z cukrem i solą. Dodaj po jednym jajku i waniliowy ekstakt, miksuj między kolejno dodawanymi jajkami. Na koniec dodaj migdały i zamieszaj łyżką. Wyłóż masę na podpieczony spód. Obierz gruszki, przekrój

codojedzenia
Zdrowy krem czekoladowy a’la nutella 146

bazie zdrowych składników, bez polepszaczy smaku, konserwantów, barwników, słodu jęczmiennego i innych niejadalnych substancji. Krem nie jest tak gładki jak nutella, ale to tylko dodaje mu uroku, bo wyczuwa się grudki chrupiących orzechów włoskich. Mnie najbardziej smakuje z waflami ryżowymi jako przekąska. Bez glutenu, bez jajek. Składniki: • 1 szklanka ugotowanego ryżu • 1 małe awokado

To co kocham
Cudowne waniliowe lody z mleka ryżowego… (bez maszynki) 271

cudowne waniliowe lody z mleka ryżowego. Są banalne w wykonaniu, wręcz dziecinnie proste! Możemy je bez problemu wykonać bez maszynki do lodów, wystarczy nam jedynie mikser. Przepis jest bardzo uniwersalny, możemy z niego zrobić dowolny smak lodów, wystarczy że zamiast waniliowego mleka ryżowego użyjemy naturalnego. Składniki: (ok. 3 porcje) 500 ml waniliowego mleka ryżowego(...)Możemy użyć oczywiście innego słodzika jednak musi być on w formie kryształków lub proszku abyśmy mogli go ubić z jajkami na puch) Odrobinę aromatu waniliowego 1/2 laski wanilii (ja jej nie użyłam ponieważ mi się skończyła, mimo jej braku lody były równie waniliowe, ale polecam dodać) 2 żółtka 1 jajko   Sposób przygotowania Mleko gotujemy w garnku

madamekuchnia.wordpress.com
Pudding z truskawkami 181

razem te smakowitości znalazłam na blogu moje wypieki . Mój młody jak to zobaczył, to od razu do zrobienia musiało być. Moja wersja  z truskawkami, niestety bez lodów, bo na lody było już za późno jak ów pudding robiłam. Jest przepyszny, lekki, doskonale łączy się z truskawkami. Od razu zniknęła cała porcja :) Ja na pewno(...)jeszcze powtórzę, bo smak rewelacja :).  Składniki: truskawki 2 łyżki cukru brązowego 180 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 80 g cukru 100 g masła 2 duże jajka 100 ml mleka Truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć. Reszta składników powinna być w temperaturze pokojowej. Przygotować formę o wymiarach 17 x 28 cm. Na spód ułożyć truskawki (ja dawałam całe), posypać

kruche babeczki

Proponowane wyszukiwania