Lodowy deser na pożegnanie wakacji - ciasteczkowa tarta grzechu warta, czyli połączenie lodów śmietankowych z ciasteczkami oreo. Smakuje naprawdę obłędnie. Zresztą nie musisz mi wierzyć na słowo
Domowa Cookierenka AgiKolejna lodowa propozycja na afrykańskie upały - pyszny sorbet truskawkowo-rabarbarowy. Idealny, orzeźwiający smak. Spróbuj koniecznie, póki są jeszcze truskawki :) Składniki: 3 łodygi rabarbaru (ok. 400 g
Domowa Cookierenka AgiZa porzeczkami nie przepadam, bo za kwaśne, ale te lody mogę jeść łyżkami :) Mega pyszne. Polecam. Składniki (na ok. 850-900 ml): 340 g jogurtu bałkańskiego
Domowa Cookierenka Agidosłownie w parę minut. Równie doskonały na podwieczorek dla dzieci, pamiętajcie o zdjęciu gałązek rozmarynu, bo inaczej nie ruszą... Grillowane karmelowe nektarynki z lodami Składniki na 2 osoby: 2 dojrzałe nektarynki/brzoskwinie kilka łyżek domowego cukru z wanilą( miałki cukier wymieszany z ziarenkami z kilku lasek wanilii) 2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki owoców leśnych gałązkę rozmarynu 4 gałki lodów
Mia Cucina Sofietatego pyszne. Najbardziej go lubię w wersji z truskawkami. Ale takie jak ten, z leśnymi jagodami też jest bardzo smaczny. Sorbety i lody robię ostatnio dosyć często, bo bardzo mi smakują przygotowane domowym sposobem, wiem co jest w środku, nie mają dodanych jakiś niejadalnych dodatków. Sorbet można przygotować z innych owoców truskawek, jeżyn, malin, borówek, porzeczek. Można do przygotowania sorbetu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcukru. Malinowe. Niebezpiecznie smaczne.Idealne do świętowania. MALINOWY SORBET BEZ CUKRU. (autorski;) 250g świeżych, dojrzałych malin 50-100 ml soku malinowego (u mnie domowy) Maliny blenduję, dodaję sok i razem mieszam. Przelewam do pojemniczków na lody. Wstawiam do zamrażarki na minimum 3h. Smacznego ochłodzenia!Pozdrowienia dla wszystkich piszących i czytających bogiw dzień Bloga 2012! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkidopiero moje drugie podejście do lodów robionych w maszynce. To tak na prawdę druga próba robienia domowych lodów. Pierwsze były cytrynowe, wyszły pyszne, ale nieumiejętne zamykanie maszynki spowodowało, że cała kuchnia była w lodach. Całe szczęście, że się nie zniechęciłam, bo tak dobrych lodów malinowych jak te dzisiaj zrobione chyba nie jadłam!. Tym razem pilnowałam maszynki cały czas ( kuchnia
Stare GaryKiedy postanowiłam zmierzyć się z przygotowaniem domowych lodów, żar lał się z nieba, a ja nie marzyłam o niczym poza chwilą orzeźwienia. Dzisiaj, gdy za oknem pada deszcz, delektuję się ich smakiem owinięta ciepłym pledem... Przepis, który chcę Wam zaprezentować powstał najprawdopodobniej w Ameryce. Nie zawiera jajek i jest najprostszym z wypróbowanych dotąd przeze mnie. (Warto podkreślić, iż nie wymaga(...)posiadania maszynki do lodów)*. Przygotowana w ten sposób baza jest idealnie kremowa i bardzo delikatna. Doskonale współgra z różnymi dodatkami- dzisiaj w wersji z czekoladą... Lody filadelfijskie z czekoladą (baza) 250 + 60 ml mleka 3 łyżki miodu** 4 łyżki mąki kukuydzianej 500 ml śmietanki kremówki 50 ml likieru kawowego np. Baileys 300g serka waniliowego szczypta soli Mleko zagotowałam
Zapiski Młodej Żonychwila ta właśnie nadeszła. Przejrzałam różne przepisy w sieci, wzięłam trochę stąd, a trochę stamtąd, i stworzyłam obłędnie pyszne, smakujące pistacjami lody. Kupne bowiem często mają sztuczny smak, który z pistacjami wiele wspólnego nie ma. Brrr! Domowe, choć nie mają tego oszałamiająco zielonego koloru, smakują obłędnie! Nie są idealnie kremowe (kto chce, może masę przetrzeć przez sitko, ale według mnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzedrożdże Suche lub świeże, te drugie mają krótszy termin przydatności, dlatego najczęściej korzystam z suszonych, są podstawą wielu słodkich wypieków, ale także ciasta na domową pizzę czy pyszny chlebek naan - dobrze mieć je pod ręką lody Najlepiej te prawdziwe ze śmietanki, bogate w wapń, idealne jako samodzielna przekąska i dodatek do zapiekanych owoców czy ciasta z ich dodatkiem, poza(...)ręką, gdyż są idealnym dodatkiem do masła orzechowego, placków, ciast i innych deserów masło orzechowe Świetny dodatek do sosów, deserów, kanapek czy naleśników dżem/marmolada Najlepiej, by były domowej roboty, a jeśli nie macie ręki do przetworów, to warto wybrać te z największą ilością owoców w składzie, świetnie przydają się do komponowania deserów, ciast i naleśników tortilla Można wypiekać
Cooking Monsterleniwe popołudnie. zbliżają się upały. pewnie lody będą w użyciu. tarta malinowa z kremem karpatka. zrobiony z domowych składników Ciasto: szklanka krupczatki ćwierć kostki masła 3 łyżki cukru cukier waniliowy żółtko Zagnieć ciasto z podanych składników i włóż do lodówki na pół godziny. Wyjmij i rozwałkuj. Upiecz ok 20 minut w 180 stopniach. Krem karpatka: szklanka mleka 1 łyżka skrobi
AZgotuj!Sezon na jagody właśnie się rozpoczyna. Owoce te smakują świetnie zarówno na zimno jak i na ciepło. Tutaj, mój sposób na sos jagodowy, który dodać można
PastelFooddietą wegańską nic wspólnego. Nietuzinkowe smaki: pistacjowe, batatowe, pomidorowe, cytrusowe ze spiruliną przyciągną każdego. Prawda jest jednak taka, że w domowym zaciszu, będąc uzbrojona w dobrej jakości roślinne mleko i porządną maszynkę do lodów, przygotujesz równie wyśmienite lody. Obawiam się jednak, że w swojej kuchni nie znajdę już miejsca dla kolejnego sprzętu, zawsze jednak znajdę miejsce dla kilku bananów
Roślinna - blog wegańskiKiedyś, bardzo dawno temu robiłam lody sama, potem trochę o tym zapomniałam, a teraz, skoro malin mam pod dostatkiem, stwierdziłam, że można spróbować. Lody są bardzo smaczne, słodkie i kremowe. Należy jednak pamiętać, że takie domowe zamarzają w zamrażalniku na kamień, więc najlepiej zjeść je szybko, żeby długo nie leżały. Składniki 5 żółtek 100 g cukru pudru 25 g cukru
Słodkie inspiracjezawsze padała jesienią a rozmaryn nie, to odpowiedzi znajdziecie w tej książce. Znajdzie się w niej też parę przepisów np. na ziołowe kostki lody i surówkę z melisy z mizerią. Co jest kluczem do aromatycznego, domowego ogródka? Przede wszystkim ważna jest odpowiednia doniczka, nasłonecznienie, podlewanie i nawożenie. Polityka autora to entuzjazm przez sukces – mamy nauczyć się uprawiać zioła
Ugotowane pozamiatanepołączenie. Sorbet jest mniej kaloryczny niż tradycyjne lody, jest zdrowy i do tego pyszny. Najbardziej go lubię w wersji z truskawkami. Sorbety i lody pojawiają się w moim domu dosyć często, bardzo mi smakują przygotowane domowym sposobem, wiem co jest w środku, nie mają dodanych jakiś niejadalnych dodatków. Sorbet można przygotować z innych owoców jagodowych, np.jagód, jeżyn, malin, borówek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępółpłynny sorbet, który można pić ze szklanki przez słomkę. ale ja wolę jego bardziej stałą konsystencję i jem go łyżeczką. Sorbety i lody pojawiają się w moim domu dosyć często, bardzo mi smakują przygotowane domowym sposobem, wiem co jest w środku, nie mają dodanych jakiś niejadalnych dodatków. Sorbet można przygotować z różnych owoców , tym razem postanowiłam go zrobić ze słodkiego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię