powoli przypomina już o nadchodzących świętach – czekoladowa panna cotta. Do tego prażone orzechy laskowe, domowa skórka pomarańczowa i granat :) Przygotowałam go w małych słoiczkach o pojemności 125 ml (pół szklanki), wyszło mi 7 porcji. Możecie wykorzystać dowolne miseczki, szklanki lub pucharki na lody Składniki: 600 ml śmietany kremówki 100 ml mleka 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki żelatyny
CiastkozercyCześć! Już od tylu miesięcy obiecywałam sobie, że spróbuję tych domowych lodów, znanych głównie jako - 'Nana Ice Cream'. Jakoś nie mogłam się do tego zabrać. Dzisiaj jednak nadszedł ten moment, kiedy wszystko się zmieniło. Od teraz często będę jadła taki przysmak! :) Pyszności szybkie do przygotowania o ile nie zapomni się o zamrożeniu owoców kilka godzin wcześniej. :) Rada - Banany(...)Następnie przekładamy część lodów bananowych do miseczki. Do pozostałej części dodajemy kakao i znów wszystko razem miksujemy. Przekładamy do bananowych lodów i dekorujemy ulubionymi dodatkami! Następnym razem wypróbuję lody truskawkowe! Który smak tych lodów lubicie najbardziej? :) Miłego dnia
Chocolate Stop Temptingpotraw to kolejna ważna kwestia. Warto, aby dzieciaki mimo wszystko dostały coś pożywnego poza chipsami i ciastkami. Może to być np. domowa pizza, pełnoziarniste hot dogi lub pieczone ziemniaki albo nuggetsy. Oprócz tego na osłodę można podać lody, gofry, naleśniki lub koktajle owocowe. Jeżeli urodziny dziecka wypadają wiosną lub latem, to doskonałym posunięciem będzie zorganizować przyjęcie na świeżym powietrzu. Wówczas
Codogaraniego jest lekkie jak mgiełka- to za sprawą mocno ubitych białek). Proponuję wypróbować obydwie wersje. Jest to bardzo popularne francuskie ciasto domowe. Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki " Wyśmienita kuchnia francuska". Idealnie smakuje z bitą śmietaną, kulką loda waniliowego lub po prostu posypane tylko mielonym ksylitolem (lub cukrem pudrem). Przepis na tortownicę 24cm.Składniki :- 275g czekolady (u mnie przewaga gorzkiej
Smaczne Zdrowepomocy maszynki, której niestety w swojej kuchni nie posiadam. Marzy mi się od dawna, bo domowe mrożone desery to coś wspaniałego w czasie upalnego (albo duńskiego) lata, jednak póki co, muszę sobie radzić bez. Sięgnęłam do Vidunderlige is variatoner - duńskiej książki poświęconej lodom. Wariacji jest tam mnóstwo - od klasycznych, poprzez zupełnie niespodziewane połączenia smakowe. Są lody z jajkami
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTruskawki, truskawki, wszędzie truskawki. Gdzie się nie ruszymy, gdzie nie spojrzymy tam tarta truskawkowa, ciasto z truskawkami, lody truskawkowe, truskawki w śmietanie, zaraz pewnie jeszcze się
Marder&Marder ManufactureSkładniki:Miąższ z 1/4 średniego arbuza2 łyżeczki cukru waniliowego domowej roboty(można pominąć)Przepis:Wydrążamy miąższ z arbuza i pozbawiamy go wszystkich pestek. Następnie umieszczamy
Emcia Pichcinarzekać. Lubię jak jest gorąco ! :) Dziś przedstawiam Wam przepis na mrożoną kawę, którą można zrobić domowym sposobem. Szybko, łatwo i smacznie ! Nie potrzeba blendera, szejkera czy miksera.... Składniki na jedną dużą kawę: kilka kostek lodu ok 15-20 cl mleka 3,2 % 1/2 loda na patyku w czekoladzie lub bez 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ok 1/2 kubka przegotowanej wody
Jemy PijemyUwielbiam sorbety za ich kolor, smak, lekkość (mają o wiele mniej kalorii niż lody) i orzeźwienie, które jest tak potrzebne w ciepłe dni. Dziś zapraszam Was na bardzo owocową wersję domowego sorbetu – truskawki, morele i nektarynki. Spróbujcie. Sorbet owocowy (truskawka, morela, nektarynka) Sorbet owocowy (truskawka, morela, nektarynka) 2016-05-12 14:31:48 Write a review Save Recipe Print
Słodkie okruszkiwarzyw, które bardzo lubię jest jeszcze coś do czego mam słabość są to lody. Moje córki również mają to uwielbienie. Dobre lody kosztują, a i tak nie są do końca "prawdziwe", dlatego postanowiłam wgłębić się w temat lodów domowych i tak powstała pierwsza ich wersja. Mocno śmietankowe- nie przypominają tych kupnych, dość twarde -trzeba chwilkę potrzymać je w temp. pokojowej
Kubki smakustopnia wysmażenia) spowodowała pobudzenie u mnie atawistycznych odruchów. Stek podany był z sympatyczną sałatką, fajnym i ostrym kimchi oraz domowego wyrobu masłem z palonym sianem, które cudownie podkreślało smak mięsa. Zwieńczeniem uczty była pomysłowa dekonstrukcja sernika podawana z figami i lodami hibiskusowymi. To był zdecydowanie przyjemny, nie za słodki i lekki deser, który mimo wciągnięcia przeze mnie funta mięsa(...)dodać, że Menu Motto nie tylko kuchnia jest polska, bo od wejścia czuć również polską gościnność. Beata jest wspaniałą gospodynią w swojej restauracji. Mimo proszonej degustacji pozwoliła poczuć nam domową atmosferę, rozmawiała z nami o swojej kuchni oraz daniach i gotowała dla nas z sercem. To było czuć na talerzu! Mimo pełnego żołądka, od wyjścia z restauracji nie myślałem
Food SquareJeszcze nie ma lata, a żar leje się z nieba. Dla ochłody proponuję mrożoną kawę z lodami. Składniki:4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej100 ml wrzątku 2
Kuchnia domowa Aniprzyprawami rum to nie tylko baza do kremowego likieru. Sam w sobie jest pyszny – podany w temperaturze pokojowej lub na lodzie, albo jako „prąd” dolany na rozgrzewkę do zimowej herbaty. Nie mam serca (i portfela!) używać do produkcji domowych alkoholi mojego ulubionego Bacardi, Havany, Pampero czy Morgana, ale rum Gran Imperio z Biedronki nadaje się akurat. Ciemny, etykietka mówi
Karo in the KitchenZaczynami od sałatkowych miseczek po 100 kalorii, chudy hummus domowy, zadziorny dip buraczano-chrzanowy, wiele pomysłów na popcorn czy różne domowe wariacje z masłami orzechowymi! Są też słodkości - surowe wegańskie ciasteczka owsiane z orzechami, nasionami, daktylami i owocami, lody jogurtowe, energetyzujące kuleczki z daktylami, kakao i pestkami dyni. Pyszne kuleczki z morelami, imbirem i orzechami nerkowca, pomysły na przekąski
Plate of JoyWprawdzie pogoda za moim oknem nie zachęca do jedzenia lodów, ale przepis może się przydać tym, którym aura bardziej sprzyja. Lody są pyszne, o kremowej konsystencji i głębokim pomarańczowym aromacie, na bazie soku pomarańczowego i jogurtu. Z wszystkich domowych produkcji, te wydają mi się najlepsze.” Przepis dodaję do akcji Amore del tropico i Akcji lodowej 2011 Czytaj więcej
Wiem co jem