wyizolowania z kału bydła domowego waniliny. Wytwarzanie tego związku (używanego w przemyśle spożywczym i kosmetycznym) tą metodą jest tańsze, niż pozyskiwanie go z wanilii[2]. Odkrycie to przyniosło Mayu Yamamoto nagrodę Ig Nobla (tzw. antynobel) w roku 2007, a z okazji ceremonii rozdania nagród jedna z lodziarni w Cambridge wprowadziła do menu, jako jednorazową ciekawostkę, lody waniliowe o nazwie
Pełny talerzprzepisem na lody. Dzisiaj pogoda jest inna. Nawet się ochłodziło, dlatego witam Was przepisem na napój rozgrzewający. Przyda się na chłodne dni.... Limoncello jest włoskim likierem pochodzącym z Sorrento. Oryginalne nie ma sobie równych. Składa się na to wiele czynników. Przede wszystkim gatunek cytryn z jakich robi się prawdziwy likier limoncello. Ale temu, kto nie pił oryginalnego, domowe limoncello również
Kuchnia u Krysipomyślałam o najlepszym na świecie deserze, pomyślałam o gorącej, aromatycznej czekoladzie, pysznych, kremowych, waniliowych lodach i truskawkach (oj tak koniecznie truskawki- przecież bez nich nie mogłabym żyć) Długo zastanawiałam się jak powinien wyglądać deser idealny. Metodą prób i błędów powstał on- obłędny deser czekoladowy. A że świętuje 3 urodziny bloga, pomyślałam że to odpowiedni moment, żeby i Ciebie rozpieścić(...)gorącej wody sos czekoladowy 100 ml śmietanki 30% 200 g czekolady mlecznej dobrej jakości dodatkowo 100 g mrożonych truskawek 8 gałek lodów waniliowych dobrej jakości ( najlepsze domowe ) Sposób przygotowania: Ciasto: Piekarnik nagrzej do 150 stopni. Składniki (poza wodą umieść w misie miksera i miksuj przez 2-3 minuty aż do połączenia składników). Dodaj wodę i miksuj
Wielki apetyt400 ml śmietanki kremówki 30% 5 białek jaj 4 łyżki cukru 100 g ciastek Petit Beurre Krem z żółtek: 5 żółtek 5 łyżek cukru 5
Świat Domowej Kuchnikremówki 300 ml mleka 4 żółtka 80 g cukru 100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady 60 g dobrej jakości mlecznej czekolady 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub wódki (ja użyłam domowego ekstraktu, przepis w linku) Wykonanie: Do rondelka wlałam śmietanę, mleko i wsypałam cukier. Mocno podgrzałam do rozpuszczenia się cukru. Nie wolno zagotować mieszanki. Zestawiłam z ognia. Żółtka ubiłam mikserem(...)Zawartość rondelka schłodziłam najpierw w komorze zlewu wypełnionej zimną wodą, a następnie wstawiłam do lodówki na całą noc. Rano mocno schłodzoną mieszankę wlałam do maszyny do lodów i kręciłam lody do momentu zgęstnienia. Potem gotową masę lodową przełożyłam do pojemnika i wstawiłam do zamrażarki na 6 godzin. My uwielbiamy lody z bezami, więc wykorzystałam białka, które zostały po wykonaniu lodów
Blondynka Gotujeżyciu. Najlepiej stopniowo ograniczaj te ,,mniej zdrowe"produkty. Sama w ten sposób zaczynałam i do tej pory nie trzymam się ściśle wszystkich reguł. Bo lubię podjeść sobie czekoladę, ciastka, lody... kto nie lubi? ;) Ale poza tym jem zdrowe posiłki i wiem, że mojemu organizmowi niczego nie brakuje. Eksperymentuj w kuchni! Staraj się szukać zdrowych zamienników. Korzystaj z naturalnych, sezonowych(...)się kreatywnością w kuchni! Kotlet schabowy na obiad? Czemu nie! Zamiast bułki tartej do panierki, użyj płatków owsianych. Nie smaż na głębokim oleju - upiecz. Dodaj kaszę gryczaną i ulubioną (domową!) surówkę - zdrowy posiłek gotowy. :) Rusz się! Nie musisz od razu biegać maratonów. Kluczem do sukcesu jest znalezienie ulubionego sportu. Masz do wyboru wiele opcji: jazda na rowerze, długie spacery, pływanie
Kuchnia Ellietagliatelle warzywnymCONRAD: Roladka z kurczaka z suszonymi pomidorami, oscypkiem i bazylią, podawana z ziemniakami smażonymi na maśle oraz szpinakiemDESERY:JA : Tarta czekoladowa z węgierkamiCONRAD: Gorące wiśnie z chili i lodami waniliowymi______________________________________________________________________________________________________NASZA OFERTA :Obejmowała 3-daniową kolację wraz z winem o wartości 164 zł za 109,99 zł.Tutaj dostępna:http://www.groupon.pl/deals/krakow/restauracja-vidok/49125105?nlp______________________________________________________________________________________________________Nie musieliśmy długo czekać,kiedy na stół wkroczyły(...)smaku … z fantastycznymi chrupiącymi migdałami i grzankami.Również polecamy!Po chwili dania główne.Zrobiłam WOW, gdyż przyznaję bez bicia spodziewałam się porcji nowoczesno/restauracyjnych … a otrzymaliśmy porcje „domowe” ( co jest oczywiście na plus! + )...Miętus: Pierwszy raz miałam okazję spróbować miętusa – delikatna , a zarazem nie rozpadająca się ryba … fantastycznie doprawiona … o wyrazistym aromacie ziół
Ostra na SłodkoJAGODY (czarne jagody, czernice, czarne borówki) - właściwości jagód znane są od wieków. Owoc ten ma wiele wartości odżywczych, które mają znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poprawiają
Ciastka - domowe słodkościSztokholmie . Pogoda jest okropna, cały czas pada, wieje mocno, naprawdę ciężko wystawić nos za okno! W nocy przeszedł pierwszy, jesienny sztorm na Szwecją…Nastawiliśmy się więc na typowe, domowe spędzenie czasu w kuchni i przy stole. Moje dziecko zatęskniło za mamusiną kuchnią, więc ugotowałam pyszny obiad i upiekłam ciasto do kawy. Lisa, dziewczyna syna pracowała do piątej. Była szczęśliwa(...)nią obiad i coś niecoś do kawy. Tarta gruszkowa z migdałami to typowe ciasto dla tej pory roku. Tarta z owocami i migdałami smakuje cudownie na ciepło z lodami lub zimno z waniliowym sosem. Tarta gruszkowa z migdałami Składniki: okrągła forma o średnicy 30 cm Spód do tarty 225 g mąki 180 g masła zimnego 90 g cukru otarta skórka
codojedzeniaNamiastka Pewex-owej czekolady Wyrób czekoladopodobny, kogel-mogel, oranżada, "Ptyś", "Polo Cockta", guma "Donald", lody na ciepło, Cola Cao - to słodkości, które najbardziej utkwiły mi w pamięci z czasów PRL-u i moich wczesnych, "szczenięcych" lat. Zajadałam się nimi z ogromnym zadowoleniem i satysfakcją. Miały tylko niestety jeden podstawowy mankament - niezbyt często można je było dostać w sklepach(...)moim rodzinnym miasteczku. Co więc pozostawało? Ano zadowolenie się stosownym ekwiwalentem zamiennym, możliwym do przygotowania własnym sumptem w domowych pieleszach. Taki "urok" tamtych czasów, iż z racji ograniczonego dostępu do większości produktów, szeregowa gospodyni domowa musiała wykazywać się ogromną inwencją twórczą, aby smacznie nakarmić rodzinę, zapewniać domownikom odpowiednią dozę wartości odżywczych w konsumowanych potrawach i nie podawać na stół codziennie
Grunt to przepis!mnie rodzaj urlopu od domowych obowiązków. Cała trójka moich mężczyzn wybywa pierwszego dnia wakacji z domu na obóz karate, a ja chociaż pracuję, czuję się poniekąd jak na domowych wczasach. Kocham ich wszystkich ogromnie, ale tych kilka dni z daleka od siebie jest bardzo przyjemnych. Prawdą jest, że dosyć szybko pojawia się tęsknota, ale i tak czekam nawet na nią(...)teraz cudowny spokój witający mnie w czterech ścianach domu. Wakacje kojarzą mi się także z paroma daniami, które od dzieciństwa są dla mnie atrybutem wczasów. Oczywiście należą do nich lody w znacznie większej ilości niż w domu, chrupiące gofry w budkach nad morzem i jeziorami, obłożone masą różności . Gofry pierwszy raz w życiu jadłam będąc na rodzinnych wczasach
I tu będę miała takie tePrzecież nie trzeba biegać do barów mlecznych aby wypić shake`a. Zalety domowego shake`a? Po pierwsze wiesz co pijesz i co dokładnie się w nim znajduje. Po drugie za cenę 1 shake`a w barze masz kilka takich szklanek w domu. Sama komponujesz smak i aby się go napić nie musisz ruszać się z domu. Na końcu dodam(...)przygotowywanie takiego shake`a to wielka frajda dla dziecka. Nie dosładzamy shake`a cukrem, gdyż dodajemy słodkie lody! Składniki na 2 szklanki: 1 banan duża garść truskawek 2 kulki lodów waniliowo-truskawkowych ok. 1/2 szklanki mleka Wykonanie: Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Na koniec przelewamy do szklanek i od razu pijemy. Owoce mogą być zarówno świeże
Blondynka Gotujebiałka - 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków - 3 łyżki kakao - 200ml gęstej kwaśniej śmietany 18% w temperaturze pokojowej (dałam crème fraîche ) - 3 łyżeczki sody oczyszczonej - 4 łyżeczki domowej przyprawy do piernika - 250g masła - 400g miodu z ogórecznika Dodatkowo: - marmolada - 2 białka do smarowania pierników Polewa z czekolady: - 300g czekolady o minimim 70% zawartości kakao - ok.120ml słodkiej śmietanki (dałam double(...)pozostawiamy do wystygnięcia. Do śmietany dodajemy sodę – mieszamy i odstawiamy, aż masa zwiększy swoją objętość. Trzy białka ubijamy na sztywno (pozostałe możemy zużyć np. na bezy albo ciepłe lody cytrynowe ). Cały czas ubijając dodajemy po łyżce cukier. Gdy powstanie gęsta, błyszcząca piana dodajemy 8 żółtek i miksujemy chwilę na najniższych obrotach robota. Ubitą masę wlewamy do mąki z kakao
mojewypiekiinietylkokońca, bo przecież z największą ochotą będę nakładać kolejne gałki najbliższym. Maszynka do lodów była zawsze na mojej liście marzeń. Już kiedy byłam małą dziewczynką marzyłam skrycie o "domowej fabryce lodów" , i prawdę mówiąc raz byłam o krok od jej posiadania, wówczas maszyna trafiła jednak w inne ręce. Cóż... Czekałam. Długo. Cierpliwie. I mam! Ucieszyłam się jak dziecko, kiedy(...)Cream wypatrzone na stronie Davida Lebovitza były odkryciem, któremu po prostu nie mogłam się oprzeć. Już jakiś czas temu zakochałam się w słodko-słonym mezaliansie smaków. Karmelowe lody z solonym masłem i chrupiącym słodko-słonym karmelem zawładnęły moją wyobraźnią. Od wczoraj zajmują pierwsze miejsce na liście ulubionych lodów, od dziś nie wyobrażam sobie, że może ich zabraknąć
KUCHARNIA