likier kawowy w 5 minut - 279 przepisów (strona:7/19)

Tort tiramisu i mikser planetarny marki Philips 311

rodzajów składników. Marchewkę starłam w minutę:). Pomógł mi również w przygotowaniu tego wspaniałego tortu.   Składniki:Biszkopt:6 jajek – osobno żółtka i białka130g mąki pszennej (użyłam tortowej)50g zmielonych migdałów1 łyżeczka proszku do pieczenia180g cukru 1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego lub waniliowego (polecam Dr.Oetker)Do nasączenia:1/2 szklanki zaparzonej kawy (ostygniętej)1/3 szklanki likieru kawowego (użyłam Kahlúa)1-2 łyżki(...)delikatnie wymieszać łyżką.6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i przekroić je w poziomie 2 razy. Otrzymamy 3 krążki ciasta.7. Jeden krążek ciasta włożyć

Mała Cukierenka
Ciasto wiśniowo-kawowo-alkoholowe (z advocatem) na 2 urodziny bloga 433

łyżeczki żelatyny 1 kieliszek spirytusu (może być wódka, będzie delikatniejsze) szczypta chili Masa kawowa: 300g masła 82% tłuszczu 600ml mleka 3 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 czubate łyżki mąki pszennej 1 czubate łyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru Masa advocatowa: 600ml śmietany 30% 1/2 szkl. likieru advocat 3 łyżki cukru 4 czubate łyżeczki żelatyny Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka oddzielamy(...)gotujące się kawowe mleko - chwilę gotujemy aż uzyskamy budyń kawowy. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, następnie dodajemy stopniowo po łyżce zimnego, kawowego budyniu i dokładnie miksujemy aż do jego wyczerpania. Masę kawową wykładamy na stężałą wiśniową. Chłodzimy. Masa advocatowa: Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl. wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier, a następnie likier advocatowy. Na koniec

Kolorowy Przepisownik
Ciasteczka Ślimaczki 112

lodówki. Podobnie postępujemy z ciemnym masłem, dodając jeszcze kakao, likier kawowy i Inkę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy najpierw ciasto ciemne na dość cienki prostokąt, a na nim ciasto jasne.  Zawijamy ciasną roladę i kroimy na ok 1 cm kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 15-20 minut w 180 st. C. Smacznego

Słodka Kraina Wypieków
Ciasto kawowo orzechowe z kawową galaretką 414

puszka mleka słodzonego 2 łyżeczki świeżo mielonej kawy Galaretka kawowa: 1 litr wrzątku 3 łyżki żelatyny 3 kopiaste łyżki świeżo mielonej kawy 2 łyżeczki cukru waniliowego cukier do smaku likier kawowy Przygotowanie: Biszkopt orzechowy: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać do momentu aż masa jajeczna będzie sztywna. Orzechy, mąkę, kaszę i proszek(...)minut. Upieczony biszkopt wyjąć odwróconą formę do góry dnem ułożyć na metalowej kratce i ostudzić. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na 2 blaty. Krem kawowy: Najpierw kawę zalać wrzątkiem, zaparzyć, ostudzić i przelać przez gęste sitko uważając by fusy nie dostały się nam do naparu. Zimny napar wymieszać z mlekiem. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie wlać do masy mleczno kawowej

Ala piecze i gotuje
Tort tiramisu 127

Piec 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć wystudzić.     Krem : 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru Schłodzoną śmietankę ubić. Po łyżce dodawać cukier puder i miksować krótko. Dodać serek i zmiksować. Przechowywać w lodówce do czasu dekoracji. Nasączenie: 160 ml mocnego naparu kawowego 60 ml likieru kawowego Dodatkowo: ciemne kakao

Chocolate Muffin Blog
Likier czekoladowy z Nutelli 14443

prosty i szybki w wykonaniu. Wystarczą zaledwie 3 minuty, by cieszyć się domowym likierem czekoladowym , który idealnie sprawdzi się na babski wieczór i nie tylko. W przeciwieństwie do innych nalewek i likierów, ten nie wymaga długiego czasu leżakowania, bo nadaje się do picia od razu po przygotowaniu. Zobacz również przepisy: Likier kawowy , Shot Smerfetka , Vodka Sunrise . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Likier

Kulinarne Przeboje
Ciasto Zmierzch 1352

woda Galaretka kawowa: 800 ml mocnej, słodkiej kawy kieliszek likieru kawowego lub innego alkoholu 5 łyżeczek żelatyny + 200 ml kremówki 2 łyżki cappuccino 1 łyżka cukru pudru Ciasto - żółtka oddzielić od białek, dodać szczyptę soli, ubić je na sztywno. Do ubitych białek dodać cukier i cukier waniliowy, całość miksować około minuty, następnie dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia

Domowa cukiernia Ewy
TORT ORZECHOWO-KAWOWY 135

mąki pszennej (80 g) ½ szklanki  zmielonych orzechów ⅔ szklanki drobnego cukru do wypieków KREM KAWOWY 400 g miękkiego masła 4 jajka 1⅓ szklanki cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki spirytusu NASĄCZENIE : 125 ml mocnej herbaty z cytryną (można połączyć z alkoholem np. likierem z orzechów laskowych - frangelico lub rumem) DODATKOWO : 200 g konfitury z czarnej porzeczki lub z jagód(...)zniszczyć delikatnej struktury masy. Wykładamy do przygotowanej wcześniej formy i wstawiamy do piekarnika. pieczemy przez około 20-25 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy w formie do całkowitego przestygnięcia. Obkrajamy boki nożykiem, wyjmujemy z formy. KREM KAWOWY : Jajka wbijamy do szklanej lub metalowej miski. Dodajemy cukier. Miskę stawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Ubijamy

cool and minty
KOSTKA ALPEJSKA 105

śmietany kremówki 30-36% 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny lub limonki 1 łyżka żelatyny Do nasączenia: około 5 łyżek wody wymieszanych z 3 łyżkami np. likieru kawowego lub wódki lub soku z cytryny lub herbaty Dodatkowo: 260g powideł śliwkowych lub innego ulubionego dżemu 50g gorzkiej czekolady Wykonanie: Biszkopt: białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie(...)kakao i dokładnie całość mieszamy do blaszki (25x38cm) wyłożonej papierem do   pieczenia , przekładamy masę, wyrównujemy, pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC Krem:   masło ubijamy do białości około 8 minut, w takcie ucierania dodajemy likier   lub kawę, następnie partiami dodajemy masę kajmakową cały czas ubijając. Gotową masę mieszamy z   pokruszonymi bezami Bita śmietana: żelatynę

Słodkie zapomnienie
Rolada świąteczna 129

wódki ) Polewa czekoladowa: 75 czekolady gorzkiej lub deserowej ( lub pół na pół ) 75 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% Ponadto: 4 - 5 łyżek powideł śliwkowych do nasączenia - 3 łyżki likieru kawowego + 3 łyżki wody ( można zastąpić świeżo zaparzoną i osłodzoną kawą wymieszaną z wódką, lub tylko kawą ) Wykonanie: Biszkopt : Mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia przesiać i wymieszać(...)orzechy, wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć wraz z cukrem pudrem do puszystości. Stopniowo dodawać wystudzoną masę orzechową, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Na koniec dodać likier kawowy, zmiksować. Z gotowego kremu odłożyć 5 łyżek. Wystudzoną roladę delikatnie rozwinąć, usunąć ściereczkę. Ciasto równomiernie nasączyć przygotowanym ponczem. Następnie rozsmarować na całej powierzchni powidła. Na to wyłożyć krem orzechowy

Opowieści z piekarnika
Tort tiramisu i wielofunkcyjny robot planetarny Philips 148

minutę:) (ale na tarce zostały nieduże kawałeczki warzywa). Pomógł mi również w przygotowaniu tego wspaniałego tortu.   Składniki:Biszkopt:6 jajek – osobno żółtka i białka130g mąki pszennej (użyłam tortowej)50g zmielonych migdałów1 łyżeczka proszku do pieczenia180g cukru 1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego lub waniliowego (polecam Dr.Oetker)Do nasączenia:1/2 szklanki zaparzonej kawy (ostygniętej)1/3 szklanki likieru kawowego (użyłam Kahlúa(...)delikatnie wymieszać łyżką.6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i przekroić je w poziomie 2 razy. Otrzymamy 3 krążki ciasta.7. Jeden krążek ciasta włożyć

Mała Cukierenka
Tort tiramisu 368

Składniki na biszkopt: 4 duże jajka 100 g mąki pszennej 33 g skrobi ziemniaczanej 130 g cukru Do nasączenia biszkoptów: Wymieszać ze sobą mocną wystudzoną kawę (160 ml) oraz likier kawowy (80 ml) Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po trochu cukier ciągle ubijając. Następnie dodawać po kolei żółtka(...)pszenna i ziemniaczaną przesiać i dodać do ciasta delikatnie mieszając łyżką.  Ciasto wylać do tortownicy (u mnie średnica 22 cm) wyłożonej papierem do wypieków i piec ok 40 minut w temperaturze 170*C. Gdy biszkopt wystygnie przekroić go na 3 części. Składniki na masę: 150 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 750 g schłodzonego serka mascarpone

The Sweet Damsel
Lody kawowe z likierem Baileys – foremka ZOKU Quick Pop Maker 157

mnie były wystarczająco słodkie od likieru)     1. Foremkę Zoku włożyć do zamrażalnika na co najmniej 12 godzin. 2. Wszystkie składniki na lody przełożyć do miski i wymieszać mikserem. 3. Do zmarzniętej foremki powkładać patyczki i wlać kawową śmietankę ( patrz FILM ). 4. Poczekać, aż masa zamarznie. Ja czekałam około 20 minut, chociaż producent na opakowaniu napisał, że wystarczy

Mała Cukierenka
Tort mocno czekoladowy a'la tiramisu 125

mleka,     1 łyżka cukru,    1 opakowanie galaretki wiśniowej,    200 g masła,    3-5 łyżek likieru wiśniowego (opcjonalnie)              4.   Napar kawowy:       3 łyżeczki kawy mielonej,     150 ml wody     5.   Polewa czekoladowa:       200 g czekolady(...)masy. Następnie budyń szczelnie przykryć folią spożywczą (aby nie powstał "kożuch") i odstawić do wystudzenia. Zimny budyń utrzeć z masłem oraz (opcjonalnie) pod koniec ucierania można dodać likier wiśniowy. 4.   Napar kawowy:   kawę mieloną zaparzyć w 1/2 szklanki wody, przestudzoną przelać przez siteczko (aby pozbyć się fusów). Do naparu można dodać 2-3 łyżki likieru wiśniowego

Kulinarna (nie)codzienność