likier kawowy w 5 minut - 279 przepisów (strona:11/19)

Sernik Poema di Caffe 153

szklanki cukru pudru 250g masła extra 500g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 2,5 szklanki mleka w proszku 2 łyżki żelatyny Poncz: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 60ml likieru amaretto 1 szklanka wrzątku Kawowa galaretka: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki żelatyny 1 szklanka wrzątku 1 łyżeczka cukru Dodatkowo: 120g okrągłych biszkoptów 100ml śmietany 36% 1 łyżeczka cukru pudru 4 kostki(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlać do formy o średnicy 23 cm (wyłożonej papierem do pieczenia) i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Pozostawić do wystudzenia. 2.  Masa serowa Jedno całe jajko wraz z 5 żółtkami utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę a następnie dodać pokrojone w kostkę masło. Cały czas

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto Kopiko Wiśniowe 214

margaryny 4 łyżki miodu 2 łyżeczki sody 30 dag cukru pudru Składniki dokładnie mieszamy i zarabiamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Każdą pieczemy 20 minut w temp. 200 stopni. Studzimy. Składniki na masę kawową: 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 500 ml mleka 2 czubate łyżki dobrej kawy rozpuszczalnej 1 szklanka cukru 250 g masła Mleko gotujemy(...)nich odejmujemy po 2 łyżki ( na ostatnią warstwę, pod wiśnie). Nasączenie: 100 ml mocnej wiśniówki +50 ml wody( przegotowanej ) Dodatki : słoik wiśni w cukrze domowej roboty lub z likieru 6 pokruszonych herbatników kakaowych WYKONANIE blat miodowy+ 1/3 nasączenia   ½ kremu kawowego   blat miodowy+ 1/3 nasączenia   ½ kremu kawowego   blat miodowy+ nasączenie   4 łyżki kremu + wiśnie   pokruszone

Domowe ciasta
Lody kawowe z 3 składników (do przygotowania w 5 minut, bez maszyny) 31602

Zbierałam się i zbierałam do przygotowania jakichkolwiek lodów... I już kilka razy obiecywałam Zuzi, że zrobimy jeżynowe. Niestety, jeżyny się skończyły i wykorzystywane były do wszystkiego

Kolorowy Przepisownik
Kokosowo-kawowa panna cotta z borówkami amerykańskimi 218

Dzisiaj coś na słodko, banalnie prosty deser który każdy z nas bez trudu przygotuję w swojej kuchni przy niezwykle niskich nakładach pracy. Składniki potrzebne do przygotowania

Full Smaku
Delicja ciasto na wyjątkowe okazje 1133

dodajemy żółtka i krótko miksujemy. Wsypujemy orzechy, wiórki, mąkę i proszek, mieszamy delikatnie.  Połowę wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (21x37 cm) i pieczemy przez ok 30 minut w 170 st. C. Podobnie postępujemy z drugą połową ciasta. Masa chałwowa: 300 g miękkiego masła 250 g chałwy waniliowej lub orzechowej (dałam orzechową z kawałkami orzechów) 5 żółtek(...)niego pokruszoną chałwę, a później po łyżce zimnego budyniu i ucieramy do uzyskania gładkiej masy. Dodatkowo: 16 biszkoptów kakaowych typu "kocie języczki" 150 ml mocnej kawy 30 ml likieru kawowego (lub kieliszek wódki, jeśli akurat nie mamy likieru) 2 galaretki pomarańczowe Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Odkładamy ok 3 łyżek masy, połowę pozostałej wykładamy

Cynamonowe szczęście
Rozmowy z Anną. A w tle Charlotte czekoladowo-żurawinowa. TU I TAM nr 18. 211

dodać skórkę pomarańczową, imbir i cukier. Gotować na małym ogniu - owoce zaczną pękać, od tego momentu gotować jeszcze ok. 10-15 minut. Znaczna część płynu odparuje i masa zacznie gęstnieć jak dżem. Pod koniec dolać likier i zamieszać. Zdjąć z ognia. Dodać napęczniałą żelatynę, mieszać aż się rozpuści i połączy z resztą masy. Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie połączyć(...)pergaminie na minimum 1 godzinę. WYKOŃCZENIE Przygotować tortownicę o średnicy 21 cm, dno wyłożyć folią. Na spodzie ułożyć jeden z krążków ciasta biszkoptowego i nasączyć go likierem (u mnie pomarańczowo-kawowy). Pałeczki biszkoptów ułożyć wokół obręczy tortu. Nałożyć mus czekoladowy, a na nim położyć drugi blat biszkoptowy - również nasączony likierem. Kolejną warstwę stanowi mus żurawinowy. Całość pokryć polewą czekoladową (przepis

KUCHARNIA
Wspólne pieczenie: sernik czekoladowy 212

Już bardzo, bardzo, bardzo dawno nie piekłam w moim ulubionym pieczeniowym towarzystwie. Wakacje, problemy w pracy - to wszystko nie sprzyjało planowaniu przepisów, żeby pasowały do wspólnego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Eklerki z Kremem z Advocatem i Kremem Kawowym polane Polewą Czekoladowo Kawową, czyli Eklerki Blondynki ;) 245

takich książek nie czytam od deski do deski, więc wpadłam na dwieście trzydziestą którąś i się zakochałam. Tam były Eklerki z kawowym kremem. Ochhh! Ale teraz dylemat, eklerki na bank będą, ale z Advocatem, czy te kawowe? A ja jak nie wiem co wybrać, wybieram wszystko! Więc postanowiłam połączyć wszystko! A do tego jakiś głos w  mojej głowie krzyczał(...)piekarniku nagrzanym na ok. 200 stopni przez około 20-30 minut. Wszystko zależy jakiej wielkości eklerki sobie wycisnęliśmy. Po upieczeniu wyłożyłam ciastka na kratkę do całkowitego wystudzenia. NIE WOLNO OTWIERAĆ PIEKARNIKA W TRAKCIE PIECZENIA, BO OPADNĄ!!!!!!!! (nie pytajcie skąd to wiem :)) KREM z ADVOCATEM: 350 ml mleka 250 ml Likieru Advocat (ja użyłam Dalkowski Advocaat ) 6 żółtek 80 g cukru

Blondynka Gotuje
Kostka śliwkowo - czekoladowa 164

masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki mleka 3 łyżki kakao 5 łyżek powideł śliwkowych     Nasączenie: 1/2 szklanki likieru śliwkowego lub likieru amaretto ( pasować też będzie likier czekoladowy lub kawowy; w wersji bezalkoholowej - mocna herbata, osłodzona, z dodatkiem soku z cytryny ) 1/4 szklanki wody   Dodatkowo: 50 g płatków migdałowych, uprażonych na suchej patelni Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki(...)wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 20 - 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 2 blaty. Krem śliwkowy: Wypestkowane śliwki przełożyć do garnuszka, wlać wodę i sok z cytryny, wsypać cukier. Podgrzewać na średnim ogniu

Opowieści z piekarnika
Kostka Cappuccino 414

serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 36% 10 g żelatyny ( 2,5 łyżeczki ) 100 g kawy cappuccino ( proszku ), smak dowolny 5 łyżek cukru pudru Nasączenie: 1/4 szklanki likieru kawowego ( można zastąpić świeżo  zaparzon ą kaw ą ) 1/4 szklanki wody Dodatkowo: 300 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru kawa cappuccino ( proszek ), do oprószenia  Wykonanie: Blaty czekoladowe: Wszystkie(...)sztywną pianę. Bardzo delikatnie wmieszać je do masy.  Ciasto przelać/przełożyć do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temperaturze 170°C, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na 2 blaty.  Uwaga : może być Wam ciężko przekroić ciasto

Opowieści z piekarnika
Babka czekoladowa 189

białka)1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnejduża szczypta soli1 łyżeczka sody100 g gorzkiej czekoladyPolewa100 g gorzkiej czekolady1 łyżka cukru pudru3 łyżki mlekaszczypta soli(2 łyżki mleka możemy zastąpić likierem czekoladowym albo kawowym)1. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę i sól i dodajemy kawę. Czekoladę drobno kroimy lub ścieramy na tarce.2. Masło ucieramy z cukrem aż zrobi się puszyste i dodajemy(...)ciastem. Na koniec dodajemy rozdrobnioną czekoladę. Masę przekładamy do dokładnie natłuszczonej foremki, którą dodatkowo oprószyłam kakao. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40-50 minut, sprawdzając patyczkiem czy się upiekła. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy ciasto na 15 minut a następnie delikatnie wyjmujemy na kratkę do całkowitego wystudzenia. PolewaWszystkie składniki – mieszając – rozpuszczamy w kąpieli wodnej

UgotujmyTo.pl
Sernik z musem czekoladowym 162

łyżeczki ekstraktu z wanilii   Na mus czekoladowy: 200g gorzkiej czekolady 50g drobnego cukru do wypieków 3 jajka 100ml kremówki 30 lub 36% 3 łyżki wody 30g masła łyżka likieru kawowego   Dodatkowo: wiórki czekoladowe do dekoracji   Wykonanie: Spód: ciasta miksujemy blenderem na proszek, dodajemy masło i miksujemy do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy wykładamy papierem(...)masy. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni, na dno piekarnika wkładamy keksówkę napełnioną gorącą wodą, sernik będzie się piekł w naparowanym piekarniku, dzięki temu będzie wilgotny. Sernik pieczemy około 45 minut lub troszkę dłużej, aż będzie ścięty na całej powierzchni. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Mus czekoladowy: czekoladę, wodę, alkohol i masło roztapiamy w kąpieli wodnej., aż powstanie gładka, błyszcząca masa

Smak mojej kuchni
Czekoladowe niebo - mus 309

zamienię nie na wiosenny, ale na letnią sukienkę, czapkę - niezwłocznie! - na okulary przeciwsłoneczne. Zwariowana ta pogoda! Nie narzekam, broń Boże! Cieszę się jak szalona, korzystam z każdej słonecznej minuty spacerując z Ptysią po parku, śmieję się do siebie, bo nagle otuliło mnie ciepło. Chcę już słodkich truskawek, kwaśnego rabarbaru, soczystych wiśni i dojrzałych malin. W kąt rzucę przepisy(...)Uwierzcie mi - to kwintesencja czekolady! Użyłam takiej 60-procentowej, żeby smak był nieco łagodniejszy. Nie miałam w domu jajek, więc w ramach składnika puszystego wystąpiła ubita kremówka. Wlałam nieco likieru kawowego, żeby zaostrzyć smak - i mówię Wam, wyszło coś niebiańsko pysznego... Mus jest delikatny, ale sycący - nieduża porcja jak na zdjęciu wystarcza w zupełności. Z rozkoszą dodałabym tu jakieś owoce

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kawa na słodko. 4 przepisy na desery inspirowane kawą 151

Składniki: 2 kieliszki wódki lub likieru orzechowego 2 i ½ kieliszka likieru czekoladowego 1 kieliszek syropu miodowego 1 filiżanka czarnej kawy 4 kostki lodu Do shakera z lodem wlej wódkę, kawę i likier czekoladowy oraz syrop miodowy. Pamiętaj, aby wcześniej zaparzyć kawę i wystudzić ją. Całość mieszać energicznie przez 3 minuty. Przelej wszystko do ulubionych szklanek, a całość możesz ozdobić bitą

Codogara
TIRAMISU – WŁOSKI DESER ( w słoiczku ) – NAJLEPSZE! 390

sposobem. Deser smakuje obłędnie i nie znam osoby, które nie zjadłaby go do ostatniego kęsa! Delikatny, serowy krem przełożony biszkoptami nasączonymi w kawie wręcz rozpływa się w ustach. Wielbiciele kawowych deserów będą zachwyceni! A Ci, którzy za kawą nie przepadają myślę, że w słoiczku też nie zostawią ani kęsa! Taki deser z całą pewnością zachwyci zarówno na walentynkowej kolacji, szalonych(...)prawdziwe kakao – 1 łyżka * mocna kawa – ok. 50 ml * Jeśli chcemy wersję alkoholową dodajemy odrobinę likieru amaretto do masy serowej. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jajko wyparzamy, żółtko ucieramy z cukrem nad kąpielą wodną przez ok. 3 minuty, studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy mascarpone – miksujemy, a następnie wkładamy ubitą na puch śmietanę. Do słoiczka wkładamy biszkopt, nasączamy kawą, przykrywamy kremem

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania