wanilinowego opcjonalnie - 3 łyżki likieru Amaretto lub likieru kawowego Sos wiśniowy: 200 g wiśni ( użyłam mrożonych, ale w sezonie polecam świeże ) 1 czubata łyżka cukru 2 łyżki wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Przygotować 5 filiżanek o pojemności około 125 ml. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na około 5 minut, do napęcznienia. W rondelku umieścić pozostałe składniki
Opowieści z piekarnikalodów waniliowych czy kawowych... A co Wy na to, żeby samemu zrobić sobie taki delikates ? Dziś zapraszam więc na pyszny domowy likier baileys. Likier jest bardzo prosty w przygotowaniu, trzeba tylko wymieszać wszystkie składniki i a potem odstawić napój, żeby się dobrze przegryzł. I gotowe ! Domowy likier baileys Czas przygotowania: 15 minut + 7 dni Składniki
Kulinarne przygody Gatitypiec ok. 50-60 minut. Następnie wyłączyć piekarnik i suszyć przy leciutko uchylonych drzwiach piekarnika do momentu, aż zupełnie wystygnie. Bezy są idealnie bezowe - z wierzchu chrupiące, a w środku delikatnie ciągnące. LODY KAWOWE /cytuję za Cudawianką / 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 150ml mleka 300ml śmietanki kremówki 4 łyżki likieru kawowego (nie dodałam) 4 łyżeczki ulubionej kawy
KUCHARNIAPoncz: • sok z 1 cytryny • 2 łyżki przegotowanej wody • 2 łyżeczki cukru • 2 łyżki amaretto Przełożenie: • frużelina wiśniowa w puszce 350 g Masa kawowa: • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej + 60 ml wody • 1 łyżka żelatyny • 6 łyżek likieru amaretto • 250 g serka mascarpone (schłodzonego) • 400 ml śmietanki 30% (schłodzonej) • 2 łyżki cukru pudru Polewa: • 200 ml śmietanki 30% • 150 g gorzkiej(...)wrzącej wody i wymieszać. Odstawić na kilka minut, następnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Dodać likier, wymieszać i ostudzić. 10. Do miski wlać zimną śmietankę kremówkę, od razu dodać zimne mascarpone i cukier puder. Miksować przez około 1-2 minuty na wyższych obrotach do czasu powstania gęstej i sztywnej masy. 11. Połączyć masę z ostudzoną żelatyną (najpierw dodać
W mojej kuchnikakaowych • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Masa serowa: • 75 dag twarogu mielonego • 2/3 szklanki drobnego cukru • 4 jajka • 200 ml śmietanki 30% • budyń śmietankowy ( proszek ) • 2/3 szklanki likieru Advokat • 100 g czekolady śmietankowo-kawowej (polecam z Lidla) Wierzch ciasta: • 125 g serka mascarpone • 125 ml śmietanki 30% • 1 łyżka cukru pudru Sposób wykonania: 1. Herbatniki rozdrobnić blenderem. 2. Masło rozpuścić(...)ciastek, wyrównać i ugnieść, by utworzyły spód. Schłodzić w lodówce ok. 20 minut. 5. Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej. Do misy miksera włożyć ser, jajka i cukier. Miksować ok. minuty. 6. Wlać kremówkę, wsypać proszek budyniowy i znów miksować. 7. Na koniec wlać likier i ostatni raz miksować. Całe miksowanie masy nie powinno trwać dłużej niż
W mojej kuchniziemniaczanej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 700 ml kremówki 36% 300 g mascarpone Mlekoma 3 łyżki cukru pudru Poncz: 350 ml mocnego naparu z kawy 100 ml likieru kawowego Dodatkowo: 300-400 g okrągłych biszkoptów kakao do oprószenia Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę(...)stopniach. Drugi biszkopt przygotowujemy tak samo, jednak czas pieczenia jest około 15 minut. Można również upiec biszkopt z 8 jajek i przekroić tak by biszkopt na spodzie był grubszy od tego z góry. Poncz: Zimny napar z kawy wymieszać z likierem. Krem: Zimną kremówkę wlać do naczynia dodać mascarpone i zmiksować na sztywno. Pod koniec miksowania dodać cukier puder
Ala piecze i gotujegdzie można nabyć produkt. Składniki na 9 deserków: Maliny w syropie Warstwa kawowa: 3 łyżeczki kawy mielonej 250 ml wody 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuszczona w minimalnej ilości wody. Kawę zaparzyłam w tygielku. Żelatynę namoczyłam w minimalnej ilości wody, pozostawiłam do napęcznienia, po kilku minutach podgrzałam miseczkę z żelatyną, rozpuściłam i wlałam do kawy, wymieszałam razem i pozostawiłam(...)zabrałam się za warstwę advocatową. Warstwa Advocatova: 130 ml likieru Advocat 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny Żelatynę zalałam kilkoma łyżkami likieru i odstawiłam do napęcznienia.Następnie podgrzałam miseczkę z żelatyną w mikrofalówce, tylko tyle aby rozpuścić żelatynę i wlałam do miseczki pozostałą część likieru, wymieszałam i wylałam na warstwę kawową po 2 łyżeczki mojej żelki advocatowej, ponownie wstawiłam do lodówki
Blondynka GotujeDodać jajka, cukier, śmietanę, ewentualnie likier kawowy i całość zamieszać. 2. W innym naczyniu przesiać mąki, dodać sodę, szczyptę soli, proszek do pieczenia i kakao, wymieszać. 3. Składniki mokre i suche połączyć, krótko zamieszać do połączenia składników. 4. Ciasto wyłożyć do dowolnych foremek do 3/4 wysokości. Piec w 180 st C ok 20-25 minut (do suchego patyczka). Smacznego
Kuchnia domowa Anikażdej formy ( w sumie 3 ) w równej ilości, i piec w temperaturze 170 stopni około 20 minut ( do suchego patyczka) Upieczone wystudzić i wyjąc z formy. Ponownie zrobić ciasto z przepisu jak wyżej i upiec kolejne trzy krążki ciasta. Krem kawowy 800 ml śmietany kremówki 600 g mascarpone 2 łyżeczki pasty waniliowej 5 łyżek kawy(...)cukier puder zmiksować na stabilny krem. Frużelina wiśniowa - 200g Możecie kupić gotową w sklepie, lub zrobić sami TU znajdziecie przepis. Poncz kawowy Możecie użyć gotowego likieru kawowego, lub zrobić sami 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 80 ml wody 80 g brązowego cukru 3 kieliszki (lub mniej jeśli chcecie mniej alkoholowy) wódki czystej. Wodę zagotować z cukrem
Piekarz-Kucharz-Garkotłukwielkości. Piec 45 minut. Wyłączyć piekarnik i studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiami do całkowitego wystudzenia. B LAT BEZOWY ORZECHOWO-KARDAMONOWY 60 g mielonych orzechów włoskich 2 białka 60 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu Dodatkowo: ok. 50 ml pomarańczówki lub innego likieru do nasączenia blatu orzechowego(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 15-20 minut, do momentu, gdy wierzch ciasta będzie twardy, a środek wilgotny - można to sprawdzić patyczkiem. Odstawić do ostudzenia. Ciasto nie wyrośnie bardzo wysoko, może też po upieczeniu lekko opaść, ale jest bardzo miękkie, puszyste i wilgotne. Po wystudzeniu blat nasączyć likierem. MASA KAWOWO-KARMELOWA 250 g serka mascarpone
KUCHARNIAjajka • 100 g mąki • 100 g cukru • 1 łyżeczka sody oczyszczonej • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nasączenie • 1/2 szklanki zaparzonej kawy • 2 łyżki likieru kawowego lub syropu do kawy np. kawowego, czekoladowego, migdałowego, waniliowego Kawowy krem budyniowy • 700 ml mleka • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej • 3 żółtka • 1 budyń śmietankowy • 1 łyżka mąki pszennej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 1 op. cukru(...)małych obrotach miksera (dokładnie, ale tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto). Masę wlać do formy i wstawić do piekarnika na ok. 15 minut (lub do suchego patyczka). Wyjąć, ostudzić, nasączyć mieszanką kawy i likieru lub syropu. Posmarować powidłami. Krem budyniowy Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać je z żółtkami, budyniem, mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować
KUCHNIA POLSKAWczoraj miałam urodzinki a oto tort, który upiekłam z mamą. Ona robiła biszkopt a ja krem :) Pewnie przyznacie, że gdzie dwie głowy to nie jedna? W
Bon Appetit MałgorzatyBiałka ubij na sztywno, dodaj cukier i cukier waniliowy, dalej ubijaj. Dodaj żółtka. Wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Piecz w okrągłej blaszce (średnica 26 cm) ok 35-40 minut w temperaturze 180 st. C Krem: 2 waniliowe kremy do tortów 2 opakowania bitej śmietany śnieżka 250 g serka mascarpone 1 opakowanie cukru waniliowego 600 ml mleka Do mleka wsyp(...)Dodaj serek mascarpone i cukier waniliowy dokładnie zmiksuj. Dobrze jest rozmieszać serek przed dodaniem do masy. Poncz: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 200 ml gorącej wody 100 ml amaretto lub likieru kawowego Zimny biszkopt przetnij na 3 części. Spód nasącz chłodnym pączem i posmaruj 1/3 masy. Połóż drugi biszkopt i nasącz go i posmaruj 2 częścią kremu. Przykryj trzecim biszkoptem
Cynamonowe szczęściekakao) - 1 szklanka jogurtu naturalnego - 3/4 szklanki cukru - łyżeczka wanilii - 1 łyżeczka kawy Składniki na krem twarogowy: - 1/3 szklanki cukru pudru - 1/2 kg sera białego - 1 łyżeczka likieru kawowego Najpierw w misce łączymy same suche składniki na ciasto: mąki, kakao, proszek do pieczenia, soda i sól. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy. Teraz ubijamy jajka z olejem a następnie(...)długo, w przeciwnym razie ciasto nam stwardnieje. Gotowe ciasto przekładamy do formy i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystygnięcia i zaczynamy robić krem. Ser miksujemy z cukrem i likierem na gładką masę i nakładamy na wystudzone ciasto. Na krem ścieramy trochę czekolady. Ciasto wkładamy do lodówki aby krem nam stężał
Kuchenne Wariacje