likier kawowy w 5 minut - 279 przepisów (strona:10/19)

Tort czekoladowo -kawowy z profiterolkami. 122

cudowny torcik czekoladowy z kremem kawowym i profiterolkami .Jest dość pracochłonny ,ale przepyszny i wart poświęconego czasu .Zapraszam do pieczenia. Składniki: na biszkopt czekoladowy ,tortownica 20 cm 4 jajka ,oddzielnie białka i żółtka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki dobrej jakości kakao 3 łyżki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 4 łyżki wody Białka ubijamy(...)okrągłe profiterolki bezpośrednio na Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy w 200 stopniach przez Około 20 minut .Zostawiamy do ostygnięcia,najlepiej w wyłączonym piekarniku, Będą jeczcze bardziej chrupiące. Krem do profiterolków: 125 g serka mascarpone 100 g śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka likieru amaretto lub innego ulubionego Ubijamy wszystkie składniki na gęsty krem .W profiterolkach robimy małe otworki

Ladylaura.
TORT KAWOWY Z WIŚNIAMI. 133

łyżeczki agaru 5-6 łyżek cukru pudru 1/3 szklanki naparu kawy  1/3 szklanki proszku kawy Inka dodatkowo: opakowanie migdałów w płatkach 14 wiśni kandyzowanych likier kawowy do nasączenia spodu słoik (370g) domowego dżemu wiśniowego spód: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao wymieszałam i przesiałam. Białka oddzielam od żółtek, ubijam je na sztywną pianę, dodając(...)około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyciągam z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuszczam je  (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Boki biszkoptu oddzielam nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu. Kroję na 3 blaty. krem: Naparem z kawy zalewam agar. Czekam 10-15 minut, aż się namoczy

W kuchni Karmel-itki
Lody kawowe z chałwą 85

Przepis z Moich Wypieków . Polecam! Lody kawowe z chałwą Składniki na około 1 litr: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego pół szklanki mleka 300ml śmietany kremówki 1 łyżka likieru kawowego (dodałam likieru adwokatowego) pół łyżeczki cynamonu 3 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 1 szklance mleka 100g chałwy (smak dowolny) Wykonanie: Wszystkie składniki oprócz chałwy miksujemy na gładką masę. Masę schładzamy(...)godziny (ja schładzałam w zamrażalniku 2 godziny). Następnie wszystko przelewamy do maszyny do lodów, dodajemy pokruszoną chałwę i postępujemy wg instrukcji maszyny. U mnie maszynka kręciła masę 30 minut, następnie masę przełożyłam do pojemnika i wstawiłam do zamrażalnika na 4 godziny. Opcja bez maszynki: schłodzoną w lodówce lub zamrażalniku  masę miksujemy ponownie, mieszamy z pokruszoną chałwą i przelewamy

Smak mojej kuchni
Tiramisu 195

dobre kakao do dekoracji (ciemne) Poncz kawowy: - 250 ml kawy espresso - 60 ml likieru amaretto - 90 g drobnego cukru do wypieków Przygotowujemy poncz kawowy. Zaparzamy mocną kawę espresso. Zaparzoną (bez fusów) wlewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy, aż powstanie syrop kawowy. Odstawiamy do wystudzenia. Do zimnego dodajemy amaretto – mieszamy. Przygotowujemy krem. Jajka dokładnie myjemy, żółtka wbijamy do misy miksera(...)białka zużywamy, np. na bezy ). Do garnka wlewamy ½ szklanki wody, wsypujemy cukier. Zagotowujemy i gotujemy ok. 1,5 minuty od zagotowania, aż powstanie syrop. W międzyczasie, gdy gotuje się syrop włączamy mikser i ubijamy same żółtka. Gdy syrop jest gotowy wlewamy go cienkim strumieniem do ubijanych żółtek. Ubijamy do chwili, aż masa stanie się gęsta i puszysta. Serki mascarpone przekładamy

mojewypiekiinietylko
Kawowa delicja. 177

kawowy. Ciasto jest przepyszne, z masą budyniową, galaretką i masą śmietanową. Powiem szczerze że jest pracochłonne ale warte poświęcenia tych kilku godzin :)  Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na biszkopt kawowy : 6 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 i 1/2  szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki przegotowanej wody 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej o smaku waniliowym 2 łyżki kakao(...)stopni do suchego patyczka około 25 minut.   Galaretki rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Wykonanie masy budyniowej: Połowę mleka wlewamy do garnka, w drugiej połowie rozpuszczamy budynie, cukier i mąkę. Gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy mieszankę, gotujemy tak długo aż budyń będzie gęsty. Zimny budyń ucieramy z masłem na gładki krem, na końcu dodajemy likier.  Ciasto ciemne przecinamy na pół

Sama słodycz i szczypta chili
Sernik z truflą czekoladową 126

400g czekolady deserowej (można też użyć pół na pół deserowej z gorzką, zależy jak bardzo wytrawną truflę chcecie otrzymać) 500 ml śmietany 36% (nie można zamienić) 150 ml likieru kawowego 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao Wykonanie: Ciasteczka drobno pokruszyć (można zmielić w malakserze), wyrobić z masłem – uwaga, użyć jak najmniej masła, żeby spód nie wyszedł za twardy(...)około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (można do niego wstawić naczynie żaroodporne z wodą). Gotowy sernik ma ściętą, lekko sprężystą powierzchnię. Studzić przy otwartych drzwiach piekarnika. Kremówkę (500 ml) krótko zagotować w niewielkim garnku. Zdjąć z palnika, rozpuścić w niej czekoladę, dokładnie wymieszać. Masę schłodzić – powinna lekko zgęstnieć, ale nie całkowicie. Dodać likier i cukier puder

Pociąg Do Kuchni
Imprezowe Kruche Babeczki z Czekoladą 226

Krem: 160g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 160g gorzkiej czekolady (użyłam 64%) 120ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (śmietana do deserów) 1-2 łyżki cukru pudru 4 łyżki likieru jajecznego lub kawowego lub rumu około 19 łyżeczek konfitury z czarnej porzeczki lub dżemu Dodatkowo: posypka cukrowa złoty barwnik w proszku Ciasto: 1. Do mąki przesiać cukier puder, dodać masło(...)wcześniej troszkę posmarować masłem) i następnie ponakłuwać widelcem. Foremki wyłożone ciastem wstawić do lodówki na co najmniej 60 minut. 3. Schłodzone kruche ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 15-16 minut, aż ciasto się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić babeczki do całkowitego ostygnięcia

Mała Cukierenka
Ciasteczka owsiane z jagodami goji i likierem 150

żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 50 ml likieru kawowego  CANARI 50 g jagód goi W misie miksera ucieramy miękką margarynę  z cukrem na gładką masę. Kolejno dodajemy żółtka jajek. Dosypujemy płatki owsiane oraz wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia.  Dokładnie mieszamy i podlewamy likierem. Na samym końcu wsypujemy suszone jagody goji. Z gotowej masy formujemy(...)kuleczki i spłaszczamy je ręką. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w 180*C przez 15 minut.  Po wspaniałe likiery i alkohole zapraszam na stronę:   TUTAJ

VioletoweKucharzenie
Sernik z Advocatem i Kawałkami Czekolady z Polewą Czekoladowo-Kawową 148

serowej, nadal miksując, następnie wlałam likier i na koniec przesianą mąkę pszenną. Miksowałam szybko do połączenia się składników, nie chciałam za bardzo napowietrzyć masy. Masę wylałam do tortownicy na ciasteczkowy spód.Po wierzchu posypałam gorzką czekoladę pokrojoną na grube kawałki. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 150 stopni i piekłam przez około 60-75 minut. Studziłam go w uchylonym piekarniku(...)potem na 12 godzin wstawiłam do lodówki, po tym czasie zrobiłam polewę czekoladowo - kawową i udekorowałam kandyzowanymi wiśniami. Polewa Czekoladowo - Kawowa: 100 g czekolady mlecznej 70 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka miodu akacjowego 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej 10 g masła Śmietankę wlałam do rondelka, a do niej miód, kawę. Zagotowałam wszystko i doprowadziłam do wrzenia. Oczywiście co jakiś

Blondynka Gotuje
Sernik z Likierem Czekoladowym i Kawałkami Czekolady 130

serowej, nadal miksując, następnie wlałam likier i na koniec przesianą mąkę pszenną. Miksowałam szybko do połączenia się składników, nie chciałam za bardzo napowietrzyć masy. Na końcu wsypałam posiekaną czekoladę i wmieszałam ją w masę. Masę wylałam do tortownicy na ciasteczkowy spód. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 150 stopni i piekłam przez około 60-75 minut. Studziłam go w uchylonym piekarniku(...)potem na 12 godzin wstawiłam do lodówki, po tym czasie zrobiłam polewę czekoladowo - kawową, ozdobiłam bitą śmietaną i kandyzowanymi wiśniami. Polewa Czekoladowo - Kawowa: 100 g czekolady mlecznej 70 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka  miodu akacjowego 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej 10 g masła Dekoracja: 250 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżeczka cukru pudru wiśnie kandyzowane Śmietankę wlałam

Blondynka Gotuje
Ala tiramisu z borówkami 159

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać porcjami serek mascarpone i delikatnie mieszać. Dodać ubitą kremówkę i wymieszać do uzyskania jednolitej i puszystej masy. Na koniec dodać likier kawowy oraz wlewać cienkim strumieniem namoczoną i rozpuszczoną letnią żelatynę, wymieszać. Na dnie naczynia ułożyć warstwę namoczonych w espresso biszkoptów, wylać 1/2 masy, mus borówkowy, namoczone biszkopty i na koniec(...)podaniem na górze obsypać borówkami i dodać do koloru kilka malin oraz listki mięty. Naczynie 26*12 cm. Mus borówkowy; do borówek dodać cukier i podsmażyć przez klika minut od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia i odłożyć do całkowitego wystudzenia

Ala piecze i gotuje
DRUGA ODSŁONA SERNIKA 188

jajka  90 g cukru pudru 4-6 łyżek likieru kawowego* 4-6 łyżek nutelli * NA POLEWĘ 2-3 łyżki masła 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady  * ilość tych składników zależy od Waszych upodobań smakowych, można zmniejszyć lub zwiększyć.  Ciastka wymieszać z roztopionym masłem. Twarożek, wanilię, jajka, cukier, likier i nutellę zmiksować na gładką masę. Formę o średnicy(...)wyłożyć folią aluminiową i obłożyć nią zewnętrzne boki tortownicy. Na dno formy wysypać ciasteczka, na to nałożyć masę serową. Piec około 50-60 minut w temperaturze 160ºC. Zostawić w wyłączonym piekarniku do momentu całkowitego wystudzenia, dzięki temu sernik się nie zapadnie. Jeśli w trakcie pieczenia wierzch zbyt się zarumienił, można przykryć go folią aluminiową i piec dalej. Czekoladę na polewę

KUCHARNIA
Dolce vita do kwadratu, czyli klasyczne włoskie tiramisu 149

dotykać dna miski z jajkami. Ubijamy puszysty kogel-mogel na ciepło, na parze. Miksujemy jajka około 5-8minut, aż żółtka potroją swoją objętość a kogel-mogel będzie lekki i puszysty.   Do masy jajecznej, po jej lekkim przestygnięciu (3-4 minuty po zdjęciu miski z kąpieli wodnej), trzepaczką balonową wmieszamy serek mascarpone – nie miksujemy i nie ubijamy, mieszamy tylko(...)mascarpone 250ml śmietany kremówki, 30-36% biszkopty długie, tzw. ‘ladyfingers’ – 2 opakowania po 200g niesłodzone kakao do posypania SKŁADNIKI ponczu kawowego do biszkoptów 300ml gorącej wody 3 łyżki stołowe kawy rozpuszczalnej 1 łyżka stołowa cukru 50ml ciemnego rumu, likieru kawowego albo Amaretto

Karo in the Kitchen
Muffiny kawowo-kakaowe 124

szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 200ml mleka 100ml oleju 50ml likieru kokosowego (lub kawowego)  1 jajo 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao W jednej misce z łyżką kawy rozpuszczalnej wymieszałam wszystkie mokre składniki- czyli mleko, jajo, olej, likier kokosowy. W drugiej misce wymieszałam dokładnie mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao(...)czym wlałam mieszaninę z pierwszej miski i szybkim ruchem wymieszałam całość (tylko trochę, aby pozostawić grudkowatą strukturę ciasta). Masę przekładałam do foremek i piekłam około 15-20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Jadłam jeszcze ciepłe, nie mogąc się od nich oderwać chłonęłam cudowny aromat, który wypełniał moją małą, przytulną kuchnię... Smacznego

Zapiski Młodej Żony
Podnieście wieczko pudełka . . . Rozdział I 106

stopni przez ok. 50 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, a całuski suszyć dalej aż do całkowitego wystudzenia. Można je zlepiać razem smarując masą czekoladową, ale my najczęściej zjadamy je bez dodatków. Nie uwierzycie jak szybko można pochłonąć dwie blachy całusków:D /przepis Karolki/ TRUFLE DAKTYLOWO-POMARAŃCZOWE 500 g wydrylowanych daktyli kila łyżek likieru pomarańczowego /użyłam domowej pomarańczówki(...)powietrza i staje się bardziej lekka). Dodać likier miętowy (ilość zależy od Waszych preferencji smakowych) i ponownie zamieszać.    Wstawić do lodówki, by masa zgęstniała. Łyżeczką nabierać małe porcje i formować trufelki. Gotowe obtoczyć cukrem pudrem. Możecie też oblać je czekoladą, jak kto woli.  /przepis własny/  TRUFLE CZEKOLADOWO-KAWOWE 170 g gorzkiej czekolady dobrej jakości, najlepiej

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania