likier kawowy w 5 minut - 279 przepisów (strona:14/19)

Ciasto potrójnie orzechowe 213

Kiedy znalazłam  przepis  na to ciasto postanowiła go wypróbować, ponieważ bardzo lubimy wszystkie orzechowce. Ciasto miodowe, biszkopt orzechowy, orzechy i delikatna nutka kawowa. Ciasto nie jest zbyt słodkie, ładnie się kroi i prezentuje. Najlepsze po 2-3 dniach jak większość ciast miodowych. Składniki: (blacha 25x35) Biszkopt orzechowy: 4 jajka 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich 4 łyżki cukru(...)mielonych orzechów włoskich likier orzechowy -wedle uznania Przygotowanie: Biszkopt orzechowy: Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka z cukrem i dalej ubijać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, bułkę tartą, zmielone orzechy i delikatnie wymieszać. Przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20-25 minut w temp. 180 stopni C. Ciasto miodowe

talerz przyjemności
Sorbet kawa z mlekiem z pomarańczą 160

sztukę, w hurtowniach spożywczych, a także w niektórych sklepach ze słodyczami. Przygotowanie: Sorbet kawa z mlekiem: 1. Zaparzyć kawę, dodać mleko i cukier/miód oraz likier, całość ostudzić w temperaturze pokojowej 2. Przelać do pojemniczka- może być to blaszka do pieczenia, pojemnik śniadaniowy, kokilki, filiżanki, miseczki bądź specjalne pojemniki do lodów. Sorbet pomarańczowy: 1. Zmieszać wszystkie składniki bardzo dokładnie(...)się zamroził- gdy zapomnieliśmy go mieszać, należy wyłożyć go do temperatury pokojowej. Odczekać około 15-25 minut, można go rozkruszyć nożem a później zblendować dokładnie. Nakładać łyżką do lodów na wafelki bądź podawać w pucharkach/słoiczkach/szklankach. Najpierw gałkę pomarańczową na na wierzch kawową. Kawa jest z natury bardziej wytrawna i cierpka, pomarańcza doda jej orzeźwienia. Można również miksować

KreatywnePiny
Walentynkowe ciasto z sercem 195

Ciasto na bazie masy serowej z nutą wanilii, biszkoptu nasączonego migdałowym likierem z akcentem kawowym i orzeźwiającej, truskawkowej galaretki w kształcie serca. Całość oblana delikatną, słodką czekoladą, udekorowana afrodyzjakami w postaci świeżych truskawek będzie z pewnością słodką niespodzianką dla naszej drugiej połówki i świetnym dodatkiem do lampki wina lub szampana w Dniu Zakochanych. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru(...)kakao 1 łyżka cukru wanilinowego Masa serowa: 500g serka homogenizowanego waniliowego 200ml śmietany 36% 5 łyżeczek żelatyny 60ml mleka 1 łyżka cukru pudru Poncz: 100ml kawy espresso 2 łyżki likieru amaretto Polewa: 100g mlecznej czekolady 50g gorzkiej czekolady 200g śmietany 30% 2 łyżki miodu 2 łyżeczki miodu 80ml wody 2 łyżki masła Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe 6 truskawek bita śmietana

Szalona Kuchnia Eweliny
Tort Amaretto 240

migdałowego opcjonalnie - 1 opakowanie zagęstnika do śmietany ( tzw. "śmietan - fixu " ) Dodatkowo: 250 g konfitury wiśniowej ( ewentualnie dżemu wiśniowego ) Nasączenie: 50 ml świeżo zaparzonej, mocnej kawy 50 ml likieru kawowego 50 ml likieru Amaretto Ponadto: ciasteczka amaretti do dekoracji 200 ml śmietany kremówki 36 % do wykonania rozetek + 1 łyżeczka cukru pudru Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotować(...)zawiera proszku do pieczenia i rośnie tylko dzięki dobrze ubitym białkom. Ciasto delikatnie przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać. Piec w temperaturze 160° - 170°C przez około 30 - 40 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości około 40 cm upuścić w formie na podłogę ( pionowo ). Odstawić do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie ostrym i najlepiej giętkim

Opowieści z piekarnika
Torcik cappuccino 255

Lekki kakaowy biszkopt, nasączony mocnym espresso z odrobiną likieru i rozpływający się w ustach krem cappuccino, to idealne ciasto nie tylko dla smakoszy kawy. Zapraszam na obłędny w smaku, kawowy torcik cappuccino) Moja starsza córka poprosiła o dokładkę, musiał być pyszny) Torcik cappuccino Biszkopt (dwa blaty, tortownica 24 cm):5 jajek ( białka i żółtka oddzielnie)160 g cukru90 g mąki(...)cukru pudru 3 płaskie łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody 60 g kawy cappuccino w proszku lub 2 łyżeczki kawy w granulkach Poncz: 3/4 szklanki mocnego espresso 2 łyżki likieru( w ostatecznosci wódka) Dodatkowo:250 ml schłodzonej śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru kakao do opruszenia Białka ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy po łyżce cukru i dalej ubijamy, aż piana

Mia Cucina Sofieta
Budyniowe tiramisu ( szybki deser kawowy ) 1416

nagle zrodził się plan w mojej głowie. Miałam już ugotowany budyń, więc deser mogłam przygotować w przeciągu kilku minut. Jeśli zatem planujecie zaskoczyć dziś kogoś słodkim i kuszącym deserem kawowym, koniecznie już rano ugotujcie budyń. A wieczorem szybciutko dokończycie dzieło. Kawowy deser z kremem budyniowym wygląda niemalże jak klasyczne tiramisu. Śmiem jednak stwierdzić, że ma ciut, ciut mniej kalorii(...)młodzi kochankowie... Składniki: 500 ml mleka 1 torebka budyniu waniliowego bez cukru 3 łyżki cukru 100 g biszkoptów 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/3 szklanki wody 100 ml likieru kawowego ( lud dowolnego alkoholu o smaku kawowym ) 330 ml śmietanki 30 % 2 łyżeczki cukru pudru 1/2 laski wanilii ( nie koniecznie )  1 łyżka ciemnego kakao Wykonanie: Mleko przelać do rondla, zostawiając nieco

kolorowotorcikowo
Tiramisu Cupcake 176

Jeśli lubicie deser Tiramisu, to te babeczki z pewnością przypadną Wam do gustu. Delikatnie kawowe, o wyczuwalnym aromacie likieru Amaretto. Krem możecie wykonać zarówno z bitej śmietany, jak i serka mascarpone, dzięki któremu babeczki będą jeszcze bardziej w smaku przypominały oryginalny deser.  Tiramisu Cupcake Składniki: 100 g miękkiego masła 100 g cukru trzcinowego 110 g mąki pszennej pół łyżeczki(...)dodajemy cukier i ponownie ucieramy. Jajka roztrzepujemy. Dodajemy do utartego masła jajka, mleko oraz likier i wszystko razem miksujemy.   Mokre składniki mieszamy z suchymi za pomocą łyżki. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy je ciastem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Przygotowujemy krem. W wersji z bitą śmietaną, zaczynamy

Mania Gotowania
Torcik bezowy z bitą śmietaną 146

Po upieczeniu ciast zostają nam czasami białka jajek. Zazwyczaj wykorzystujemy je do babki drożdżowej na białkach albo szarlotki z bezą. Ponieważ po przygotowaniu klusek na parze

Cztery Fajery
Sernik tiramisu 381

Kawowe ciasto o smaku włoskiego deseru na bazie migdałowego likieru i kremowej, aksamitnej masy serowej, która idealnie współgra z nasączonymi biszkoptami. Całość smakuje obłędnie i bardzo szybko znika z talerzy gości przy małej czarnej. Składniki: 370g okrągłych biszkoptów 6-9 łyżeczek kakao Masa serowa: 2kg twarogu sernikowego z mascarpone Président 12 łyżek cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny 250ml mleka Poncz(...)300ml wrzątku 4 łyżeczki kawy 75 likieru amaretto 9 ml aromatu migdałowego Wykonanie: 1. Poncz: Kawę zaparzyć, odsączyć z fusów i wystudzić. Następnie dodać likier i aromat migdałowy, całość dokładnie wymieszać. 2. Masa serowa: Żelatynę zalać 100 ml mleka i pozostawić do napęcznienia. Następnie podgrzać pozostałą ilość mleka, dodać napęczniałą żelatynę, całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Twaróg zmiksować

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto kapitańskie 258

ciasto nie wyszło jak powinno. Kiedy jednak ciasto przeleżało noc w lodówce, a wszystkie masy zastygły, okazało się wielkim hitem. Poważnie, jest przepyszne. Przeplatają się tutaj wyraźnie adwokatowe i kawowe smaki. Smaki zdecydowanie moje. Jeśli i Wy lubicie takie połączenia, a nie znacie jeszcze z jakiegoś powodu tego wypieku, polecam jak najszybciej to zmienić:) Biszkopt: 3 duże jajka(...)ajerkoniakowa: 700 ml mleka 1 szkl. cukru 1/2 opakowania cukru wanilinowego 3 pełne łyżki mąki pszennej 5 pełnych łyżek mąki ziemniaczanej 3 żółtka 200 g miękkiego masła 160 ml likieru „Adwokat” Bita śmietana: 500 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy Dodatkowo: małe opakowanie okrągłych biszkopcików 2 łyżki kakao 3 łyżeczki kawy + 2 łyżki cukru

Smaki Na Talerzu
Babaczki tiramisu 169

prosty sposób to zrobienie babeczek, nawiązujących do tego pysznego włoskiego deseru. Zasady przy babeczkach są takie same jak przy tradycyjnym przepisie – podstawą jest miękki biszkopt nasączony likierem kawowym z kroplą Amaretto, krem to oczywiście słodkie mascarpone przełamane gorzką posypką z kakao. Ładna forma babeczek to ich dodatkowy atut – idealnie nadają się na eleganckie przyjęcie. Składniki (na 12 babeczek(...)ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 8 łyżek mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Poncz: 1 łyżeczka kawy rozpuszczonej w 5 łyżkach wrzącej wody 2 łyżeczki likieru amaretto Krem: 100ml śmietanki kremówki 150g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru (lub do smaku) dodatkowo kakao do posypania   Piekarnik nagrzewamy do 180°. Blachę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami

Smaczna Strona
Trufelki tiramisu z ricottą 191

użyć kawy bez kofeiny i mleka zamiast likieru). Trufelki tiramisu z ricottą Składniki na około 35 sztuk: 250 g serka ricotta 250 g ciasteczek/suchy biszkopt 60 ml mocnego espresso 20 ml ulubionego likieru 1/3 szklanki gorzkiego kakao 1 łyżka cukru pudru(pominęłam) Przygotowujemy espresso lub mocną rozpuszczalną kawę. Do  kawy dodajemy likier. Odstawiamy do wystudzenia. Ciasteczka/biszkopt kruszymy w malakserze(...)Przekładamy do miski, zalewamy przestudzoną kawa z likierem. Mieszamy. Z serka ricotta odlewamy wodę jesli jest, dodajemy do biszkoptów i ponownie wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 2 h. Po tym czasie formujemy  małe kulki, następnie wkładamy je do lodówki lub zamrażalnika na 30 minut. Krótko przed podaniem obtaczamy  je dokładnie w kakao. Trufelki są idealną

Mia Cucina Sofieta
Ciasto Kubanka 416

Świetne ciasto z mokrym kawowym biszkoptem z nutą migdałowego likieru, aksamitną, mocno czekoladową, słodką masą, która idealnie współgra z orzeźwiającym dżemem z czarnej porzeczki i puszystą masą śmietanową to znakomity deser do małej czarnej z najbliższymi. Składniki: Biszkopt : 3 jajka 70g cukru 1 łyżka cukru wanilinowego 60g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki(...)Ciasto wlać do formy o wymiarach 24 cm x 24 cm wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.  Następnie pozostawić do wystudzenia. 2. Poncz: Kawę espresso zalać wrzątkiem, następnie wystudzić, dodać amaretto i dokładnie wymieszać. 3. Masa czekoladowa: Połowę mleka zagotować z cukrem, drugą połowę wymieszać

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto Pawełek 6055

batony "Pawełek" o smaku toffi + 3 łyżki mleka 250 g masła, w temperaturze pokojowej Nasączenie: 1/3 szklanki świeżo zaparzonej kawy + 1/3 szklanki wódki, może być również odpowiednio: likier kawowy + woda, a w wersji bezalkoholowej sama kawa ( 2/3 szklanki ), niezbyt mocna Ponadto: 5 - 6 łyżek powideł śliwkowych Polewa toffi: 3/4 szklanki cukru trzcinowego Demerara 90 ml śmietanki kremówki(...)Delikatne mieszanie jest gwarancją znakomicie wyrośniętego biszkoptu. Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 165°C - 170°C i piec przez około 25 - 30 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości około 30 - 40 cm upuścić pionowo w formie na podłogę. Wystudzić w temperaturze pokojowej. Po tym czasie biszkopt

Opowieści z piekarnika
Bożonarodzeniowy sernik pomarańczowo czekoladowy 209

śmietany kremówki 36% 3 duże jajka 165 g drobnego cukru do wypieków 100 g startej czekolady gorzkiej 2 łyżki kakao 0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka likieru kawowego 3 łyżki mąki pszennej Do dekoracji :  posypki w kolorze czerwonym i niebieskim oraz Decorada o smaku mango wiśnie z kompotu  starta czekolada deserowa  200 g serka mascarpone(...)Delikatnie mieszamy z pozostałymi składnikami tylko do momentu połączenia 6.Masy serowe przelewamy najpierw pomarańczową a później czekoladową na ciasteczkowy spód i pieczemy w temperaturze 150ºC przez około 50-60 minut w kąpieli wodnej*. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy sprawdzeniu suchym  patyczkiem. W razie konieczności można lekko wydłużyć czas pieczenia. 7. Po wystudzenia dekorujemy sernik

vaniliowoczekoladowa

Proponowane wyszukiwania