likier kawowy w 5 minut - 279 przepisów (strona:16/19)

Babka ajerkoniakowo - kawowa 171

babka przypadnie Wam do gustu :) Ja już ją wpisałam na listę świątecznych wypieków ;) Jest mięciutka, puszysta, wilgotna, słodka w sam raz, a smak likieru jajecznego jest w niej naprawdę dobrze wyczuwalny. Może nawet przyćmiewa trochę smak kawowy...ale tylko trochę ;) poza tym to też pewnie zależy od użytej kawy. Tym razem ograniczyłam się tylko do oprószenia gotowej babki cukrem pudrem(...)średnicy w najszerszym miejscu około 20 - 23 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyłożyć jasne ciasto, wyrównać. Na to wyłożyć ciasto kawowe, wyrównać. Piec w temperaturze 175°C przez około 40 minut, do suchego patyczka. Upieczoną babkę chwilę przestudzić w formie, następnie wyjąć z formy i odłożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem

Opowieści z piekarnika
Tort tiramisu z malinami 156

Oryginalne tiramisu wprost uwielbiam, więc gdy tylko nadszedł czas moich urodzin postanowiłam przygotować tort urodzinowy w stylu tiramisu, dodatkiem przełamującym kawowy posmak są maliny - REWELACJA! :) Już w poniedziałek świętować będę 26 urodziny - niestety latka lecą - ale z rodziną świętowałam już dziś, w iście włoskim stylu, z pysznym tortem tiramisu. Przygotowuje się go w miarę szybko i jest bardzo smaczny(...)razem, a następnie przesiewamy stopniowo do masy jajecznej mieszając wszystko delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do formy i wkładamy do piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 170ºC z termoobiegiem Czas - ok. 40 minut, do suchego patyczka Zaraz po wyjęciu biszkopt upuszczamy z wysokości ok. 50-60 cm na blat lub podłogę. To zapobiegnie opadaniu. Następnie odstawiamy go do piekarnika do całkowitego wystygnięcia

Cooking Monster
Przyjemność i Brandy Snaps 259

temperatury 170 stopni. Piec ok. 10 minut - do momentu aż masa rozleje się, zacznie "bąbelkować" i zarumieni się uzyskując ciemny karmelowy kolor. Po wyjęciu z piekarnika chłodzić - maksymalnie 1 minutę, jeśli przekroczycie ten czas, placki będą za twarde i nie uda się uformować z nich rurek czy koszyczków.  W celu uzyskania rurek gorące placki owijać wokół metalowego lub drewnianego(...)mielonymi pistacjami. Za nadzienie może posłużyć dowolny mus lub krem, ja użyłam bitej śmietany z dodatkiem kardamonu. Świetnie będzie też smakować z bitą śmietaną o smaku kawowym (ubitą z odrobiną likieru kawowego lub kilkoma łyżeczkami mocnego espresso).  Końcówki nadzianych rurek można także oprószyć zmielonymi pistacjami. Jeśli nie macie ochoty na tego typu dodatki, wystarczy nadziać rurki ulubionym nadzieniem

KUCHARNIA
Recipe Redux: Grapefruit Fluff, 2011; czyli jak tą pannę ułożyć? 204

słyszeli: ogromnie dziękuję za wyszperanie tego przepisu i cudowną, wspólną sobotę. Choć w kwestii pieczenia bezy nie obyło się bez emocji, białka dla Ciebie nieustannie mrożę, by obiecane bezy kawowe w końcu wspólnie pochrupać:) Zapraszam na Grapefruit Fluff w wersji 2011! Oto moja wersja, a tu deser w wykonaniu Basi. GRAPEFRUIT FLUFF WANILIOWA PANNA COTTA 2,5 łyżeczki żelatyny(...)filiżanki cukru (dałam mniej) 1/2 laski wanilii Przygotować 6 ramekinów lub innych naczynek na panna cottę. W miseczce zalać żelatynę 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na kilka minut, by napęczniała. W tym czasie do niewielkiego rondelka z grubym dnem wlać śmietanę i wsypać cukier. Wstawić na średni ogień. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół, końcówką ostrego noża zeskrobać

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania