foremce do tarty, ale w zwykłej prostokątnej blasze, aby było nam ją łatwo podzielić, zapakować i podarować do “sprzedaży”. Mamy nadzieję, że smakowała! A jeśli Wy nie mieliście okazji skosztować, nic straconego - przepis poniżej :) SKŁADNIKI: Na foremkę do pieczenia tart o średnicy 25 - 28 cm. Kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła
W kuchni Katiepomarańczy (coś tak myślę, że chyba takie zrobiła Monika...?), ale ostatecznie wybrałam ciasto serowe, gdyż bardzo przypomina ciasto na Rugelach, które z przepisu Moniki (klik) piekłam już niezliczoną ilość razy i które ogromnie nam smakują. Z wyborem nadzienia nie było już tak łatwo. Spośród 10 nadesłanych wersji, miałam ochotę na wszystkie! Przypomniałam sobie jednak żurawinowy post Moniki (klik) i przepiękne(...)minut, co mam nadzieję jest wystarczającą rekomendacją. Żałuję, że działając w porozumieniu z Moniką, zmniejszyłam ilość składników o połowę, bo 4 tuziny kapeluszy ucieszyłyby nas jeszcze bardziej! HAMANTASCHEN - CIASTO SEROWE /cytuję za M. Goldman - składniki na 12 sztuk/ 1/4 filiżanki cukru (użyłam pudru) 1/2 filiżanki masła 1/2 filiżanki twarogu 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (ew. cukier waniliowy
KUCHARNIAPamiętacie odrywane bułeczki z kajmakiem ? Od pierwszego pieczenia wiedziałam, że zagoszczą na dłużej w mojej kuchni. Przygotowuje się je łatwo i (nie licząc czasu wyrastania) dość szybko. Znikają jeszcze szybciej, bo są naprawdę pyszne. Nadzienie bułeczek zmienia się według upodobań :) czasem jest to kajmak, czasem powidła, czasem owoce :) co kto lubi. Można pokusić się(...)nawet o przygotowanie kilku rodzajów nadzienia :) wtedy są to bułeczki z niespodzianką ;) Pomysł na muffinkowe bułeczki powstał dość prozaicznie. Po prostu przygotowałam więcej ciasta, bo w planie była większa forma. Zostało go jednak trochę, więc wymyśliłam, że upiekę je pojedynczo i w papilotkach zrobionych z papieru do pieczenia. Efekt widać na zdjęciach :) Składniki: 600 g mąki pszennej , 45 g świeżych
Codzienna kuchnia niecodziennamimo tego, że rodzinka narzekała na czarną porzeczkę. Jest "lekkie", łatwe w pieczeniu i dosyć szybkie. Zapewne wielu z was "przewinie" stronę z przepisem dalej, zaraz po przeczytaniu składników, gdzie znajduje się bułka. Niezbyt kojarzy nam się ona ze słodkimi wyrobami. Mimo wszystko, zapewniam was, że po zrobieniu całego ciasta, ślad i smak bo bułce zanika, a pozostaje NIEBO
Smaczne ZdrowePyszny, subtelny w smaku sernik kokosowo-limonkowy. Mniam <3 Sernik przygotowany jest na budyniach, czyli na mące ziemniaczanej i nie posiada spodu, więc idealnie nadaje
My Culinary ArtTaka waniliowa babka z rodzynkami najlepiej smakuje w towarzystwie owocowej herbaty. Ja polecam przepyszną owocową herbatę Teekanne „Fruit Kiss” . Poleca, wspaniały smak i zapach… Szybka i łatwa babka waniliowa z rodzynkami 2016-04-25 15:42:18 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)szklanki mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki rodzynek sułtańskich 1 szklanka cukru 3 jajka klasy M Przygotowanie Najpierw rozpuszczamy margarynę i zostawiamy do przestudzenia (do ciasta potrzebna jest lekko ciepły, a nie gorący tłuszcz). Do jednej miski wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, mieszamy wszystko drewnianą łyżką. Następnie dodajemy rodzynki, mieszamy. Na koniec wsypujemy szklankę
Słodkie okruszkignioczczi :-D) – czyli włoskie kluseczki – to świetny sposób na resztki z ziemniaków. Przepis jest prosty, a przygotowanie to tylko kilkunaście minut. Czas : Kilkanaście minut Poziom trudności: Łatwe Składniki: 1 kg ziemniaków 220 ml mąki (około 2/3 szklanki) 2 żółtka Co zrobić z zimnymi ziemniakami, albo pure, które zostały z obiadu? Można je odgrzać następnego dnia, ale tu obowiązuje(...)marzenie o dobrym obiedzie. Znaleźć właściwe proporcje niestety nie jest łatwo, bo bardzo dużo zależy od stopnia wilgotności ziemniaków. Nawet używając dokładnie tej samej odmiany możecie trafić na bardziej wodniste bulwy, wymagające większej ilości mąki. Kluseczki miękkie jak puch Robienie gnocchi wymaga pewnej wprawy, pozwalającej ocenić czy trzeba do ciasta dodać jeszcze trochę mąki. Wiemy, że brzmi to mocno zniechęcająco
Niedzielny kucharzbardzo się nie zrumienił. Studzimy ciasto. Przygotowujemy polewę. Do rondelka wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Dodajemy pokrojone w kawałki masło i rozpuszczamy na małym ogniu. Następnie zdejmujemy z ognia i wsypujemy kakao. Mieszamy energicznie na gładką masę. Lekko studzimy polewę i polewamy nią piernik. Pyszny i łatwy piernik gotowy :)Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjechociaż dzisiaj z rana coś upiekłam, bo kawa bez ciasta to nie kawa :) Przepis na ciasto znalazłam u Pani Weroniki klik w jej przepisie był rabarbar ale że nie mogłam nigdzie dostać to dałam wiśnie i też wyśmienicie smakowało. Polecam bo jest łatwe w przygotowaniu i przepyszne . Zapraszam :) Składniki : 3 jajka 1 białko 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)cukier waniliowy i utrzeć na gładką masę.Następnie dodać mleko, śmietanę i mąkę z proszkiem,wszystko dobrze wymieszać mikserem. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Ja swoje ciasto upiekłam w okrągłej formie ale można w prostokątnej. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , przełożyć ciasto, na cieście rozłożyć wiśnie odsączone z soku
Sama słodycz i szczypta chilimogąc się zdecydować, czy mam ochotę na ciasto z owocami czy na coś totalnie idącego w biodra, zrobiłam takie oto ciacho. I muszę nieskromnie powiedzieć, że mi się na prawdę udało. Wygląda bardzo fajnie, ale jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Połączenie kwaskowatego gruszkowego smaku ze słodkim kremem śmietankowo- serowym z pokruszonymi "Michałkami" to strzał w dziesiątkę. Myślę(...)podania składników na warstwę gruszkową z galaretką, bo jej zastyganie trwa długo ( ok. 2 godziny w zimnym miejscu) i najlepiej zrobić ją najwcześniej, żeby później nie czekać z przekładaniem ciasta. Warstwa gruszkowa: 1 kg gruszek ( waga po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych) 1/3 szklanki wody 2 galaretki gruszkowe (lub inne zielone np. agrestowe) Obrane, oczyszczone gruszki zetrzeć na tarce
Maślane ciasteczkoPyszne wilgotne babeczki z czereśniami. Szał na wypieki ze świeżymi owocami trwa! Dla kogo: dla szukających bardzo łatwego przepisu dla lubiących szybkie przepisy dla zastanawiających się co zrobić z czereśniami Składniki: 2 jajka ok. 350g wydrylowanych czereśni 125ml oleju 160ml mleka 120g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200g mąki Wykonanie: Jajka ubić z cukrem, tak, by nie były wyczuwalne(...)olej i mleko. Dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać łyżką, by się połączyły.Wymyć i wydrylować czereśnie. Blaszkę do muffinek wyłożyć papilotkami. Papilotki napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Do każdej babeczki wepchnąć po 3-4 czereśnie (można je przeciąć na pół). Piec w temperaturze 175 stopni przez ok. 25 minut. Z przepisu wychodzi
Mania Wypiekaniasobie nie lada wyzwanie. Chciałam zrobić coś zupełnie innego niż do tej pory. Długo myślałam... i padło na piernikową karuzelę :) Potrzebowałam tylko dobrego przepisu na elementy piernikowe, które w łatwy sposób można przycinać i modelować po upieczeniu. Znalazłam go na blogu mojewypieki.com . Lukier jednak zostawiłam swój, ponieważ ten przepis nie zawiódł mnie od lat. Składniki na piernikowe elementy(...)cytryny Składniki na brązowy lukier: 2 białka 50 dag cukru pudru sok z 1/2 cytryny 2-3 łyżki kakao Dodatkowo: 4 lizaki - laski mikołaja Ponieważ ilość ciasta jest naprawdę spora, polecam rozdzielenie składników (na piernikowe elementy) - na pół. Będzie łatwiej :) W związku z tym, do małego garnka włożyć 250 g margaryny, 200 g cukru i 7 łyżek miodu. Podgrzać
Świat Ciastaświecie. Szczególnie dobrze wyglądają z nią torty w stylu „naked cake” lub z samym „crumble coat” (czyli ciasto cienko zabezpieczone kremem, jak ten torcik), wysokie co najmniej na 5-6 warstw. Czekolada tworzy świetny, mocny graficzny wzór, zostaje bardzo błyszcząca, miękka i łatwa do krojenia. Najlepiej wygląda przygotowana z ciemnej , gorzkiej czekolady, ale z mlecznej lub w wersji pół(...)temperaturze około 30-32⁰C. Za ciepła – rozpuści nawet bardzo zimny krem. Dopiero wtedy, gdy mamy gotową polewę czekoladową w odpowiedniej temperaturze, wyjmujemy z lodówki bardzo mocno schłodzone ciasto. Na wierzch wylewamy część czekolady i przesuwamy ją szpachelką lub szerokim nożem w stronę krawędzi, tworząc zacieki na bokach ciasta. Pracujemy dookoła, przy wszystkich krawędziach, zużywając resztę polewy (film
Karo in the Kitchenwww.izoni-smaki.blogspot.c om Justyna z www.niePieprz.pl Renata z www.gotowanie-jest-latwe.b logspot.com Eliza z www.pasja-kulinarna.blogsp ot.com Dziewczynki! Baaardzo Wam dziękuję za wspólne pieczenie! No i myślę, że na jednym wyzwaniu się nie skończy (po cichu liczę już na jakąś wersje grudniową, np. z ciasteczkami?;) hihi;)) Ciasto na małą, kwadratową blaszkę Składniki: Ciasto: 125 g masła 150 g cukru
My simple kitchenjedzenie ich w takiej ilości jak w Polsce. I jak tu się poczuć jak w domu? Łatwo nie ma i trzeba się ratować dostawami z Polski. Dzisiaj chciałam zaprezentować wam sernik na zimno. Łasuch stwierdził, że bardzo wysoko podniosłam sobie tym ciastem poprzeczkę i teraz nie mogę upiec nic gorszego. hmm w sumie idealna motywacja dla ambitnej osoby
ciastkarnia na kruchym spodzie