łatwe ciasto - 8882 przepisów (strona:275/593)

Wyjątkowa tarta z burakami i camembertem 165

Potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego 4 niewielkie buraki 1 serek camembert pół pęczka koperku oliwa tymianek ząbek czosnku sól, pieprz łyżka octu balsamicznego Z buraków odkrajamy końcówki i dobrze je myjemy. Następnie każdego układamy na dosyć szerokim pasku folii aluminiowej. Buraki skrapiamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem, dodajemy też po jednym plasterku czosnku. Dokładnie zawijamy folię i pieczemy(...)piekarnika odstawiamy je do przestudzenia. Następnie obieramy je ze skórki (powinno się ją łatwo zdejmować palcami) a następnie kroimy w około centymetrowe plasterki. Pokrojone buraki umieszczamy w misce, skrapiamy octem balsamicznym i doprawiamy niewielką ilością soli, pieprzu i tymianku. Ostrożnie mieszamy. W międzyczasie płat ciasta francuskiego rozkładamy na dużej blaszce. Wkładamy do piekarnika (ok. 180 stopni) i pieczemy przez

Okolice Palnika
Mazurek Czekoladowo- Czekoladowy z Bakaliami 146

wcześniej, bo jest przepyszny. Mało tego wbrew pozorom jest bardzo łatwy i bardzo szybki w wykonaniu. Nie miałam pod ręką gotowanych żółtek, więc użyłam surowych. Wyszło mega pysznie,czekoladowo,słodko i ta struktura, mmmmniam! A w dodatku według mnie jest piękny! Uwielbiam! Składniki (blacha 35 x 25 cm) Ciasto: 250 g mąki pszennej 170 g zimnego masła 2 żółtka

Blondynka Gotuje
Łosoś ze szpinakiem i fetą, zapiekany w cieście francuskim 328

ANANASEM PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! 30 POMYSŁÓW NA PRZEKĄSKI I DANIA

Blog z Apetytem
Zawijana drożdżówka z musem jabłkowym 185

owocami jest tak samo smaczne, jak drożdżówka ze śliwkami . Ciasto posmarowane musem jabłkowym, obsypane owocami jest zrolowane w formie odrywanych drożdżówek. To kolejny przepis bazujący na Crazy Dough , z którego namiętnie tworzę słodkie i wytrawne wypieki. Przepis na Crazy Rolls z musem jabłkowym, borówkami i poziomkami, jest tak szybki i łatwy, że każdy będzie je chciał upiec. Do tego zawijana

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kremowa tarta z wiśniami i jagodami z kruszonką / Cherry and blueberry cream tart with streusel 197

można zamienić na czereśnie a jagody leśne na borówkę amerykańską. Tarta ta jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a najsmaczniejsza jest po schłodzeniu, polecam! Scroll down for recipe in English Kremowa tarta z wiśniami i jagodami z kruszonką (8-10 porcji) Składniki na tartę: 1 porcja ciasta na tarty słodkie, gotowe ze sklepu lub z tego przepisu 1 ½ szklanki świeżych jagód

karmelowy
TIRAMISU 142

ciastko wylewałam łyżeczką kawę aby nią nasiąkły. Można je w niej moczyć, ale trzeba uważać bo łatwo się łamią. Na nie nałożyłam połowę kremu. I ponownie warstwa  biszkoptów. Nasączenie ich kawą. Na wierzch wyłożyłam resztę masy serowej i oprószyłam kakao. Odstawiłam ciasto do lodówki, żeby się schłodziło. I tu w tym miejscu jest najsmutniejszy moment...  ...trzeba czekać niestety

potrawyregionalne
Szybkie trójkątne pączki kokosowe 156

Ciasto z całych jajek przygotowane, do tego mleczko kokosowe dodane, na 4 krążki rozwałkowane i jak pizza porcjowane. Trójkąciki wysmażone, na papierze osuszone, w lukrze maczane i wiórkami kokosowymi obsypane. Szybkie, łatwe, bez wyczekiwania, małe pączki kokosowe gotowe są do zjadania.  Chwilę tylko czekamy i z tej porcji 32 pączki mamy. Składniki: 350 g mąki, 25 g drożdży(...)Jajka miksujemy z dodatkiem cukru, soli i rozkruszonych drożdży. Dodajemy masło, mleczko kokosowe, spirytus i stopniowo dosypujemy przesianą mąkę (miksujemy ). Dodajemy tyle mąki, żeby uzyskać gładką ale kleistą konsystencję. Ciasto dzielimy na 4 porcje i każdą z nich wałkujemy na krążek o średnicy ok. 12 cm. Następnie nożykiem np. do pizzy ciasto dzielimy na 8 trójkącików, jak na pizze. Trójkąciki

Moniki Smakołyki
Drożdżowe bułeczko-supełki z czosnkiem 155

Pyszne, lekkie i mięciutkie bułeczko-supełki z czosnkowo-pietruszkowym nadzieniem  będą hitem niejednej majówki. Są łatwe w przygotowaniu i bardzo efektowne w podaniu, a przy supełkach na pewno pomogą nam dzieci. Już po upieczeniu, dzieciarnia słusznie poniekąd zauważyła, że te supełki wyglądają zupełnie jak kurczaczki albo gołębie, w sam raz na wielkanocny stół. Nic to, na przyszły rok będą(...)masła, roztopionego Na posmarowanie: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka Składniki na nadzienie 100 g miękkiego masła  2 ząbki czosnku   4 łyżeczki świeżej pietruszki ciasto drożdżowe:   Do miseczki ze szklanką cieplego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Mieszamy i pozostawiamy aby zaczyn podwoił swoją objętość.  Następnie  na stolnicę wysypujemy resztę

Mia Cucina Sofieta
O Smokach i Kardamonowe buleczki z nadzieniem czekoladowo-orzechowym czyli Niedzielne Sniadanie odc.97 178

potem sobotnio-niedzielne lenistwo w gronie moich najbliższych.  Nie przeszkadza mi konieczność sprzątania czy gotowania. Mój dom = mój azyl, i już. Do weekendowych rytuałów należy pieczenie smakowitości.  Ciasta, ciasteczka a na niedzielne śniadanie często bułeczki. W zależności od tego jak bardzo jestem zagoniona mam na nie czas i ochotę lub nie.  W tę niedzielę musiało pachnieć kardamonem(...)działania. Jakie są te bułeczki?  Na pewno łatwo je przygotować, są pachnące, mięciutkie i bardzo słodkie.  Idealnie komponują się z mocną herbatą ale do kakao jednak są zbyt mdłe (no chyba, że lubicie gorzkie kakao...).  B ułeczki k ardamonowe z nadzieniem czekoladowo orzechowym Chokladbullar  ciasto: 25 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 80 g rozpuszczonego

Dzieje kuchennej Wiewióry
KRUCHY SPÓD DO MAZURKA 207

zawartości tłuszczu i bardzo dobre schłodzenie ciasta przed pieczeniem. Po zagniataniu, ciasto powinno przejść fazę odpoczynku w lodówce. Stężałe będzie łatwiejsze w obróbce, nie będzie się kruszyć bądź kleić. Po upieczeniu spód będzie miał właściwą konsystencję. Pamiętajcie, aby obchodzić się z nim bardzo ostrożnie, bo jest delikatny i łatwo się kruszy. SKŁADNIKI na blachę o wymiarach 20x30(...)miski przesiewamy oba rodzaje mąki. Dodajemy cukier i szczyptę soli. Mieszamy.  Dodajemy pokrojone w kostkę masło i rozcieramy palcami lub mieszamy mikserem (mieszadłem, łopatką), krótko, do momentu, gdy ciasto będzie miało konsystencję kaszy. Możemy także posiekać składniki szerokim nożem na stolnicy. Dodajemy jajko i szybko, mikserem lub ręcznie, zagniatamy gładkie i jednolite ciasto.  Z ciasta formujemy kulę, lekko

cool and minty
Rogaliki drożdżowo- kruche 204

Jak już wcześniej wspominałam nie wyobrażam sobie soboty bez domowych słodkości. Dzisiaj postanowiłam zrobić domowe rogaliki, które robi się błyskawicznie. Takie rogaliki uwielbiają wszyscy, a dzieci

dom-agi.pl
Mini tarty z owocami 131

I znów na słodko… Coś ostatnio mam ochotę na słodkie wypieki. Może to wiosna tak wpływa. Trzeba ją jeszcze bardziej zatrzymać, bo po tych wszystkich

dom-agi.pl
Sernik z borówkami 173

Ostatnio brak czasu na wszystko. Ciągle coś do zrobienia, człowiek zabiegany, dzieci do szkoły, maluszek w domu. Praca, praca, obiady i zapomina się o codziennych przyjemnościach

dom-agi.pl
Jak zrobić klasyczne włoskie ciasto na pizzę? (przepis krok po kroku) 442

słabych rękach przyprawia mnie o siódme poty ;) Ale na serio, jest to konieczne, żeby ciasto stało się elastyczne. O co chodzi z "metodą papierową"? W komentarzach pod przepisem na ciasto na pizzę na drożdżowym zaczynie dziwiliście się mojej metodzie pieczenia pizzy na papierze do pieczenia. Już tłumaczę, skąd się to wzięło. Tradycyjnie pizzę piecze się w piecu opalanym drewnem(...)stopni C i rozgrzewam przez 30 minut. Z doświadczenia wiem, że nie jest łatwo przenieść obłożoną dodatkami pizze na rozgrzaną blachę (czy kamień do pizzy) bez pomocy drewnianej łopaty do pizzy, które ja i pewnie Wy również nie posiadacie. Dlatego pomagam sobie papierem do pieczenia . Ciasto układam na kawałku papieru do pieczenia, obkładam dodatkami i potem razem z papierem przekładam

Chilli Czosnek i Oliwa
PARIS BREST - FRANCUSKI DESER Z KREMEM PRALINOWYM 362

KREMEM PRALINOWYM Obłędny, zachwycający francuski deser, w którym zakochałam się bez pamięci! Ptysiowe ciasto wypełnione jednym z najpyszniejszych kremów jakie znam - kremem pralinowym i posypane płatkami migdałów. Genialny przepis zaczerpnęłam z blogu Moje Wypieki i nawet nie sądziłam, ze okaże się on tak prosty i łatwy w przygotowaniu:) Paris - Brest swoją premierę miał w 1891 roku, kiedy to francuski cukiernik(...)Święta Bożego Narodzenia. Możecie podać go na pięknej paterze i ułożyć dookoła kilka świątecznych gałązek i ozdób. Gwarantuję Wam, ze zachwycicie tym wypiekiem całą rodzinę! Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA CIASTO PARZONE: 125 ml wody 40 g masła 65 g mąki pszennej 2 duże jajka płatki migdałów do posypania (świeże, nie prażone) SKŁADNIKI NA  Crème pâtissière: 75 g cukru

Słodko-Słony Świat Ilony

Proponowane wyszukiwania