szczęście są na tyle słodkie, że będziemy zadowoleni po jednej sztuce – łatwo się nimi zasłodzić. Choć obłędnie słodkie, są zdecydowanie obłędnie pyszne. Szczególnie polecam fanom orzechów włoskich – to one tu dominują. Świetny deser, jeśli nie mamy piekarnika lub nie chcemy podawać na stół zwykłego ciasta. Wszystkie elementy można przygotować wcześniej. Naleśniki po węgiersku (z farszem orzechowym): naleśniki usmażone
Poezja smakuSprawdzić wykałaczką, czy jest gotowe. Patyczek powinien być zupełnie suchy. 8. Upieczone ciasto pozostawić w formie na około 10 minut, po czym wyjąć na kratkę, odwracając do góry dnem. Zdjąć papier i zostawić do całkowitego wystygnięcia. 9. Płatki migdałowe lekko podprażyć na suchej patelni, ciągle mieszając (łatwo mogą się przypalić). Wystudzić i od razu przesypać do innego naczynia. 10. Przygotować(...)Odstawić do wystygnięcia, od czasu do czasu mieszając (żeby nie zrobił się kożuch). 12. Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem, stopniowo dodawać ostudzony do temperatury pokojowej budyń. 13. Złożyć ciasto: biszkopt przekroić na dwa jednakowe placki. Nasączyć. 14. Posmarować około 3/4 masy budyniowej i przykryć drugim plackiem, wierzch posmarować resztą masy. 15. Na masę rozłożoną na wierzchu ciasta wyłożyć dżem
W mojej kuchnizachowuje świeżość, głównie dzięki maśle. Babka marmurkowa to dwukolorowe ciasto, które zazwyczaj składa się z jasnej masy waniliowej i ciemnej masy kakaowej. Babka marmurkowa jest prosta w wykonaniu. Wystarczy zmiksować masło z cukrem i jajami, a następnie dodać suche składniki. Zerknijcie na przepis poniżej, a sami się przekonacie jak łatwo taką babkę upiec. Klasyczny i sprawdzony przepis na babkę marmurkową
codojedzeniawyszła kleista masa, która łatwo rozsmarowała się na dnie i bokach średniej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Masa serowa • Płatki jaglane zalać gorącą wodą, tak aby tylko je przykryła. • Banany rozgnieść widelcem, dodać cukier. • Zmiksować płatki jaglane z bananem i resztą składników. • Masę serową wylać na ciasto jaglane. • Piec 15 minut
To co kochamZapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 szczypty soli 1/2 szklanki cukru 4 jajka, żółtka oddzielone od białek 1 3/4 szklanki wody 1/2 szklanki oleju Dodatki: cukier puder bita śmietana sos toffi i czekoladowy świeże owoce owoce z puszki CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Ważne: Każda gofrownica jest trochę(...)cukier z żółtkami, wodą i olejem. Obie masy łączymy i mieszamy ze sobą tak długo, aż znikną wszystkie grudki. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok, aby ciasto "odpoczęło" i zaczynamy rozgrzewać gofrownicę. 2. Na rozgrzaną płytę gofrownicy przy pomocy chochelki wlewamy porcję ciasta, zamykamy i smażymy
My Culinary Artnimi podniebienie! Ale to absolutnie nie zniecheciło mnie do zjadania goracego ciasta drożdżowego – wręcz przeciwnie : sami dobrze wiecie , że takie smakuje najlepiej! Dziś mam dla Was przepis na pyszne drożdżowe rogaliki z czekoladą. Idealne na słodką przekąskę przed tv … do pracy … albo do szkoły. Łatwe do zrobienia … szybkie do zjedzenia … miekkie … puszyste(...)rozpuszczamy w odrobinie ciepłego mleka z dodatkiem łyżki cukru. Jajka ucieramy z cukrem i stopniowo łączymy ze stopionym masłem. Dodajemy przesianą mąkę, resztę mleka i drożdżowy zaczyn. Wyrabiamy aż ciasto będzie sprężyste, odstawiamy na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce. Wyrośnięte jeszcze chwilkę wyrabiamy, rozwalkowujemy i kroimy na kwadraty. Na każdy nakładamy porcję czekolady , formujemy rogaliki i pozostawiamy
Ostra na Słodkojogurtu greckiego użyć śmietany kremówki i dodać do masy nieco więcej cukru :) Torcik jest łatwy do przygotowania, a jedyne czego wymaga, to trochę czasu w lodówce. Mnie osobiście podobają się pofałdowane jogurtowe brzegi, które powstały dzięki wyłożeniu boków tortownicy folią spożywczą na etapie przekładania gotowego ciasta masą jogurtową. Składniki na okrągłą foremkę (tortownicę) o średnicy 21 cm: Biszkopt: 3 jajka
Trzeci talerzzaledwie 3 minuty. Domowa pizza z rukolą i szynką parmeńską Pizza to imprezowy klasyk. W domu można łatwo przygotować bezmleczną pizzę z ulubionymi dodatkami. Mogą ją jeść zarówno dorośli jak i dzieci. Jej przyrządzenie nie wymaga wiele pracy. Po wyrośnięciu ciasta pizza jest gotowa w ciągu 15 minut. Jeśli lubicie ser na pizzy to możecie wcześniej przygotować
Dieta bez mlekasłoiku będziecie mieli gotowe danie na wynos. Czas przygotowania : 20 minut Czas pieczenia : 25 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 duże Z casserole jest trochę jak z pierogami – nazwa odnosi się tylko do sposobu przygotowania potrawy. Pierogi lepi się ciasta, ale mogą być na słodko, wytrawne, z najróżniejszymi nadzieniami. Podobne jest z casserole – to tylko ogólna nazwa, która wwodzi
Niedzielny kucharzŚwietna przekąska, łatwa i szybka w przygotowaniu. Doskonale smakuje z różnymi sosami .Dobra zarówno na zimno jak i na ciepło. Składniki Paczka tradycyjnych kabanosów opakowanie ciasta francuskiego sezam do posypania 1 jajko Kabanosy pokroić na paluszki około 10-15 cm długości. Z ciasta pokroić tyle pasków ile jest paluszków o szerokości 1 cm. … Czytaj dalej Paluszki z kabanosów
gotuj ze mnąsię poprzez metodę prób i błędów zrobić fajny przepis na rogaliki , które robi się przyjemnie i łatwo. Polecam :) Zapraszam również do odwiedzenia i polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ Będzie mi bardzo miło. SKŁADNIKI NA 24 ROGALIKI : CIASTO: 3.5 szklanki mąki pszennej 7g suchych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 3 jajka szczypta soli
Gotowanie Patkipierwszy blat nakładamy cienką warstwę kremu i przykrywamy o ton jaśniejszym kolorem. Powtarzamy ze wszystkimi spodami. Gotowe ciasto można wyrównać ostrym nożem, ja jednak wolę go nie obcinać, a nierówności zakryć kremem. Kiedy cały tort jest już pokryty kremem śmietanowym łatwo możemy zrobić na nim wzorek za pomocą zwykłej łyżeczki. Na wierzch tortu układamy umyte borówki, boki dekorujemy suszoną lawendą
CiastkozercyPuszyste i lekkie placuszki, które w mgnieniu oka znikają z talerza. Łatwo się je przygotowuje, choć liczy się tutaj kolejność dodawania składników. Mokre składniki dodajemy do suchych i krótko mieszamy, do połączenia w gładkie ciasto. Dzięki ubiciu piany z białek, placuszki wychodzą napowietrzone i puszyste. Nie jest to jednak konieczne, placuszki będą równie dobre, gdy do masy dodamy całe
cool and mintydodatkiem to już cały, pyszny i syty obiad! Dekoracje na zupie powstały z lekko rozcieńczonego wodą jogurtu greckiego. Łatwo zrobić nim wzorki korzystając z TAKIEJ elastycznej butelki z cienką końcówką. DOMOWE RAVIOLI Z CZTEREMA SERAMI Jeśli chcecie sami zrobić pierożki wykorzystajcie ciasto makaronowe z TEGO PRZEPISU – do nadziania przyda się 230g ricotty, 120g startego parmezanu, 60g gorgonzoli i 60g koziego
Karo in the Kitchensię od pieczenia tradycyjnej pizzy- inna jest tylko końcowa forma podania, a danie jest od razu podzielone na łatwe w konsumpcji porcje:) WERSJA SKRÓCONA PRZEPISU DLA POTRAFIĄCYCH UPIEC TRADYCYJNĄ PIZZĘ: Wykonujemy wszystko tak samo jak przy robieniu zwykłej pizzy- rozwałkowując jedynie ciasto w kwadrat, następnie po dodaniu sosu i farszu zwijamy je w podłużną roladkę, którą następnie dzielimy w poprzek
Aromatyczne Podróżesylwestra. Cały stół złożony szybkich przekąsek, gościom chyba smakowało :) przynajmniej tak mówili :) Koreczki robi się szybko, są łatwe w wykonaniu i są przede wszystkim mega smaczne. W następnych dniach dodam resztę przepisów na przekąski z mojego sylwestrowego stołu. Składniki na ciasto naleśnikowe: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 jajko szczypta soli szczypta cukru Składniki na farsz
Justa próbuje gotowaćZnalazłam je niedawno na stronie Moje Wypieki. Przepis wydał się łatwy a smak zapowiadał się kusząco. Wczoraj o poranku przystąpiłam do działania i... Te rosyjskie bułeczki to nie lada smakołyk! delikatne, lekko słodkawe ciasto i pyszne rozwarstwienie przy każdym kolejnym kęsie...Cudowne na drugie śniadanie z kubkiem mocnej herbaty, najlepiej prosto z samowara :) Tymi bułeczkami chciałam otworzyć nowy cykl blogowy
Dzieje kuchennej Wiewiórypoprzedniego wieczoru i schowałam do lodówki). Ciasto: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy jednolite, delikatne i elastyczne ciasto. Owijamy je folią i odstawiamy na 20 minut, by odpoczęło. Po tym czasie odrywamy po kawałku (nie wszystko na raz, bo bardzo łatwo wysycha i nie będzie się dobrze sklejało) i wałkujemy na cienki placek (nie powinno być potrzeby podsypywania mąką
Kolorowy Przepisownikprzepis na przepyszne ciasto kokosowe na czekoladowym, ciasteczkowym spodzie , pokryte dużą ilością soczystych malin i płatkami kokosa. Ciasto smakuje rewelacyjnie – jest bardzo lekkie, delikatne , idealne nie tylko na upały! Robi się je błyskawicznie, bo nie wymaga pieczenia i jest wyjątkowo łatwe w przygotowaniu. Koniecznie spróbujcie! Takie Rafaello z malinami zachwyci wszystkich łasuchów! Polecam! SKŁADNIKI: ( foremka 12×20 ) * masło
Ostra na SłodkoSzybkie, smaczne i łatwe w przygotowaniu. Jeśli macie ochotę na coś słodkiego to polecam, bo możecie dość szybko je przyrządzić a smakują wyśmienicie. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego w rulonie 200 g twarogu półtłustego 2,5 łyżki brązowego cukru + do posypania spora garść rodzynek 1 małe jajko Wykonanie: Ciasto francuskie rozkładam na blacie i kroje w kwadraty, mniej więcej takie
Zasmakuj Kuchniserem i pieczarkami Roladki z piersi kurczaka z serem i wędliną - ciepłe danie w 20 minut Szybkie i łatwe wypieki Piernikowe babeczki marchewkowe z nutą pomarańczy skąpane w białej polewie Czekoladowiec z bananami i orzechową nutą Najłatwiejsza babka w łaty Daktylowiec - ciasto Babeczki "Czarny ląd" Ciasto dyniowa-kokosanka Czekoladowo-karmelowe babeczki z orzechami Waniliowe ciasteczka z owocami Waniliowa babka
Słodkie okruszkipewno przyda się, jeśli zawartość talerza będzie miała z założenia zrobić wrażenie na drugiej osobie Jest też dość łatwe w przygotowaniu, z tym że warto skorzystać z jakiegoś narzędzia wspomagającego nadziewanie rurek cannelloni farszem – np. urządzenia z tłoczkiem używanego do dekorowania ciast. Oczywiście zawsze można użyć łyżeczki i palców, ale umówmy się, że to akurat jest średnio wygodne rozwiązanie
Kulinarna Pokusapierwszy blat nakładamy cienką warstwę kremu i przykrywamy o ton jaśniejszym kolorem. Powtarzamy ze wszystkimi spodami. Gotowe ciasto można wyrównać ostrym nożem, ja jednak wolę go nie obcinać, a nierówności zakryć kremem. Kiedy cały tort jest już pokryty kremem śmietanowym łatwo możemy zrobić na nim wzorek za pomocą zwykłej łyżeczki. Na wierzch tortu układamy umyte borówki, boki dekorujemy suszoną lawendą
Ciastkozercyowoce zbliża się wielkimi krokami, a ja już teraz nie mogę się powstrzymać przed dodawaniem truskawek do wszystkich ciast i deserów ;) Deser pełen smaku i białka ;) Połączenie mleka, twarogu i jogurtu greckiego, ukoronowane musem truskawkowym. Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego warto
Domowa cukiernia Ewy