Jest to niezawodny przepis na smaczny i zdrowy chleb. Jest on jednoczesnie łatwy, więc stanowi doskonałą podstawę dla początkujących „piekarzy”. Może posłużyć jako przepis wyjściowy , gdyż dodając na początku procesu wyrabiania różne skąłdniki smakowe do ciasta , uzyskamy różne odmiany chleba. Za jednym razem można upiec dwa różne chleby. W tym celu, po pierwszym etapie wyrastania ciasto należy podzielić na pół
Z Kuchni Do KuchniPrzepis na masę solną jest banalnie prosty. Dziś podam podstawowy przepis, a w przyszłości podam przepis, z którego łatwo uformować najmniejsze szczegóły :-) Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka soli 1/2 szklanki wody Do miski wsypujemy mąkę, sól i zalewamy ciepłą wodą. Ciasto wyrabiamy okolo 8-10 minut. Po wyrobieniu ciasta wycinamy i formujemy dowolne elementy, pamiętając by przy sklejaniu różnych
Anielska Kuchnia AniDawno nic dłuższego nie pisałam. W tym roku wakacje okazały się niesamowicie dynamiczne! Wyjazdy, praca, łatwo nie jest, ale też nie ma co narzekać. Chciałabym podzielić się moimi odczuciami do ostatniej podróży, która odbyła się w kierunku Prowansji, a konkretnie do wszystkim znanego miasta portowego - Marsylii. Wyjazd miał charakter taneczno-występowy, jednak ja, jak zwykle miałam czas, aby po swojemu(...)wszędzie! Bądźcie ostrożni na swoich wakacjach, pamiętajcie, że świat jest piękny, ale starając się zaczerpnąć tego piękna stawiajmy na pierwszym miejscu bezpieczeństwo nasze i naszych bliskich. A na deser ciasto malinowe bez jajek! Smacznego! :) Ciasto z malinami Pyszne, wilgotne, błyskawiczne do wykonania i wegańskie. Przepis bardzo prosty, podobny do ciasta jogurtowego, tylko bez jajek i jogurtu Zainspirowany przepisem z bloga
Moja Mama GotujeKolejny mój debiut z mąką bezglutenową. Dopiero poznaję kuchnię bez mąki pszennej. Nie zawsze jest łatwo. Tym razem zaufałam mące firmy Schar. Pierniczki wyszły bardzo smaczne i chrupiące. Czekają już w zamkniętym pojemniku na święta. Składniki: - 450g mąki bezglutenowej - 100g płynnego miodu - 1 łyżka przyprawy do pierniczków - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) - 70g cukru pudru - 70g masła(...)Następnie dodajemy cukier, miód, miękkie masło i wbijamy całe jajko. Całość bardzo dokładnie miksujemy. Pozostałe 100g mąki wysypujemy na stolnicę i bardzo dokładnie ugniatamy z pozostałą częścią ciasta. Na 15 minut odstawiamy do lodówki. Po tym czasie odrywamy 1/3 ciasta i je rozwałkowujemy. (wałek i stolnica są delikatnie podsypane mąką) Wycinamy pierniczki. Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Pan i Pani Smith w kuchnicoś w stylu popcorn chicken lub kurczak z KFC, pierś z kurczaka w cieście po chińsku. Pierś jest soczysta, pyszna i niestety szybko znika. U nas w domu pojawia się już od ponad 10 lat, także zdecydowanie jest to jeden z naszych klasycznych przepisów. Jest też łatwa do przygotowania, także każdy jest w stanie spróbować :) Składniki: * 2 duże piersi(...)kurczaka * 2 jajka * mąka ziemniaczana * sól, pieprz * przyprawa 5 smaków * olej * olej sezamowy * sos sojowy * czosnek Czas przygotowania: 1 godzina (plus 1 godzina marynowania) Poziom trudności: łatwy porcja: 8-10 osób kaloryczność: wysoka Pierś z kurczaka myjemy, suszymy i kroimy na dużą kostkę. Łyżkę oleju sezamowego mieszamy z łyżeczką przyprawy 5 smaków, pół łyżeczki soli i pieprzy, łyżeczką sosu sojowego
Klasyka Gotowaniajuż pozostać. Tyle słowem wstępu. Ponieważ nie zawsze słowa łatwo się nasuwają. W głowie pustka. Może to atmosfera tego szczególnego dnia a może po prostu listopad? Ten szary, bury... i zimny... Od dawna chodziło już za mną "coś" kawowego. W końcu doczekało się realizacji w postaci ciasta. Po powrocie z cmentarza razem z gorącą herbatą było doskonałym sposobem
My simple kitchenkruche ciasteczka z cukrem nie trzeba nikogo namawiać. Dzięki posiekanym orzechom są one jeszcze smaczniejsze. Robi się je łatwo i szybko, ale jeszcze szybciej znikają z talerzyka. Polecam do popołudniowej herbatki – taki podkarpacki akcent :) Przepis na ciasteczka pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”. Można go znaleźć w zbiorze przepisów z Pogórza. Przy tej okazji za udostępnienie Księgi dziękuję(...)Panu Krzysztofowi Zielińskiemu ze Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”, który jest redaktorem tego wspaniałego zbioru (oraz wielu innych opracowań dotyczących podkarpackiej kuchni). Składniki na ciasto (około 50 sztuk): 40 dag mąki pszennej, 25 dag margaryny, 5 dag smalcu (zastąpiłam masłem), 2 żółtka, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany. Składniki na posypkę: 1 szklanka cukru kryształu, 1 cukier waniliowy
Trzeci talerzchyba dzięki niemu nie mam aż tak ładnych tych kokardek. Bo wiecie... ciasto powinno się obijać wałkiem, żeby napowietrzyć. U nas to napowietrzanie wyglądało tak, że "Oli sam, Mama nie"... więc Mama biła jak udało się jej odwrócić uwagę Młodego, co jednak łatwe nie było. Same kokardki nie mają więc ładnych, konkretnie wybulonych struktur, ale są bardzo chrupiące. Jeszcze dziś(...)przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnicę lub blat, dodajemy żółtka, śmietanę, zimne (prosto z lodówki) masło, szczyptę soli oraz odmierzoną ilość spirytusu. Składniki siekamy ze sobą, a następnie wyrabiamy. Gotowe ciasto uderzamy wałkiem przez ok 15 minut, składając je na mniejsze części jak się już troszkę rozbije. Wtłoczone tym sposobem powietrze da nam jeszcze lepsze efekty: wizualny, podczas pieczenia kokardki delikatnie
Kuchnia w czekoladzieSernik gotowany na herbatnikach to ciasto bez pieczenia, które robi się wyjątkowo szybko. Doskonałe dla osób nie mających piekarnika czy miksera. To bardzo stary przepis, który pochodzi z zeszytu babci. Możemy łatwo modyfikować smak sernika – np: budynie zmienić na smakowe (np. kokosowe), a wiórki zamienić np. na suszone śliwki namoczone w rumie. Wszystko zależy od naszej fantazji(...)mniejszą) wykładamy papierem lub folią. Układamy warstwę herbatników. Wylewamy połowę masy (gorącej) i rozsmarowujemy. Przykrywamy drugą warstwą herbatników i wylewamy pozostałą masę. Po wyrównaniu układamy ostatnią warstwę herbatników. Polewamy ciasto polewą czekoladową i posypujemy wiórkami. Wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przykładowa polewa czekoladowa I: 3 czubate łyżki masła, 3-4 łyżki cukru
Poezja smakuWitam Kochani tego letniego popołudnia Ideą tego bloga jest przedstawianie przepisów prostych i pysznych :-) I właśnie dziś kolejny taki przepis chcę Wam przedstawić. Ciasto myślę, ze
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku2 szkl mąki 2 żółtka 1 całe jajko 200 g margaryny cukier wanilinowy 150 g cukru pudru na lukier 1 białko 1 szkl cukru pudru Zagnieść
Gotowanie jest łatwe3 szkl mąki 1 kostka margaryny 250 g 1 szkl cukru cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia garść suszonej żurawiny 2 szczypty chili 4 łyżeczki
Gotowanie jest łatwe"Co jest?". "Jak to co? Obiad chcę!"Tym razem będzie szybko, łatwo i bardzo smacznie, a przy tym jarsko. Właśnie, bo czym się różni jarosz od
W kuchni Karmel-itkiskładniki i jajko. Zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Wstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto cienko rozwałkować i foremkami wykrawać ciasteczka. Aby zrobić witrażyki, w środku ciasteczek wykrawamy dowolne, mniejsze kształty i wsypujemy drobno pokruszone landrynki. Piec ok 5-8 minut do lekkiego zarumienienia. Ostudzić. Gorące pierniczki łatwo się odkształcają i są miękkie, trzeba je studzić na płaskiej powierzchni. Później twardnieją(...)papieru do pieczenia lub rękawa z cieniutką końcówką i dekorować pierniczki. Zostawić do wyschnięcia. Grubą słomką można wyciąć w ciasteczkach otwory na wstążkę. Będą wtedy ładną ozdobą choinki. Z ciasta można też wykroić różnej wielkości gwiazdki i później sklejać lukrem aby utworzyły choineczki
Smakołyki Asikokosowych lub płatków migdałowych Przygotowanie: składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy ciasto, dzielimy je na 4 części bierzemy dużą blachę prostokątną ,z papieru do pieczenia wycinamy 4 jednakowe prostokąty pasujące na dno blachy,i na nich bezpośrednio rozwałkowujemy cieniutko każdy placek(potem łatwo włożymy go do blachy i upieczemy) pieczemy każdy placek osobno w 180 stopniach(...)przekładamy placki masą i na wierzchu również smarujemy lekką warstwą robimy polewę :czekoladę rozdrabniamy i rozpuszczamy na parze dodajemy śmietankę i mieszamy aż będzie lekko lejąca,polewamy nią ciasto i dajemy do lodówki najlepiej na noc,żeby zmiękło smacznego
Swojskie jedzonko