Ciasto bez pieczenia, ze śmietaną i orzeźwiającą galaretką to prawdziwy hit lata. Nie za słodkie, delikatne i puszyste- nic więcej nie potrzeba. Zapraszam! Letnia kostka
Tagebuch po polskuCiasto, które świetnie przeplata w smakach i zaskakuje nasze kubki smakowe. Słodkie dno współgra z lekko słonym serkiem i kwaskowatością ananasa. A to wszystko zwieńczone galaretką
Tagebuch po polskuCiasto, które cieszy nie tylko kubki smakowe, ale i oczy :) Lekkie biszkopty wspaniale łączą się z kremową masą z serka mascarpone. Na pierwszy rzut oka
Tagebuch po polskuW życiu każdej gospodyni z pewnością zdarzyło się tak, że brakło lub zwyczajnie zapomniało się kupić jajek. Czy to oznacza, że do weekendowej kawy nie
Tagebuch po polskupotem szybko dostają brązowych plamek i nikt ich już jeść nie chce... Dlatego też często dodaję je do różnych ciast, koktajli, deserów i innych takich. Właśnie w takie sposób powstały te batoniki. No właśnie, ostatnio często robię jakieś batoniki - łatwo zabrać je ze sobą na spacer czy wycieczkę, są sycące więc świetnie pozwalają oszukać głód, a w towarzystwie owocowego koktajlu
Czary - gary w kuchniUpiekłam takie szybkie bułeczki, a raczej obwarzanki z makiem. Bardzo łatwe do zrobienia, smaczne i dość szybko się je robi. Trochę zabawy przy owijaniu, ale to taka miła praca z ciastem. Może i Wy skusicie się na zrobienie takich wianuszków. Ja posypałam je makiem, ale również można wykorzystać sezam, czarnuszkę lub orzechy. Składniki 4 szklanki mąki pszennej
O kuchni z uczuciemJakiś czas temu zainspirowałam się przepisem na tą pizzę z bloga http://zchatynakoncuwsi.blogspot.com/2016/04/dutch-baby-pizza-przepis-na-sukces.html To świetny pomysł, zwłaszcza jeśli nie mamy czasu na wyrabianie ciasta
Jemy Pijemyforemką lub papierem do pieczenia zwiniętym w kulę. Jajka są tylko delikatnie przykryte. Piekarnik nastawiamy na 200°C. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy pieprzem i pieczemy na najniższym poziomie ok. 25 min. Rada: najlepiej piec w tortownicy, bo łatwo ściągnąć boki. Jeśli wierzch za szybko się przypieka, wystarczy pod koniec przykryć papierem do pieczenia. Smacznego
Moniki SmakołykiTęczowo -pastelowe kolory zawitały w mojej kuchni. Ciasto, które dzisiaj prezentuje jest fantastyczne i to z kilku powodów. Deser nie wymaga pieczenia, a i samo przygotowanie jest łatwe. Puszyste, lekkie i wbrew pozorom nie za słodkie. Idealne słodkie przedwiośnie dla łasuchów i nie tylko. Składniki : 700 ml mleka skondensowanego (7,5 %) niesłodzonego ok. 3 łyżki cukru pudru
vaniliowoczekoladowaIdealnie wyważone w smaku. Przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom maku i kokosu. Połączenie tych dwóch skrajnych smaków, które świetnie wzajemnie się podkreślają jest idealną propozycją na
Tagebuch po polskupotraw. Ja we wspomnieniach zawsze mam przed oczami placki z jabłkami robione przez moją mamę. Jest to danie bardzo łatwe i szybkie do wykonania, a gdy do ich przygotowania użyjemy sody oczyszczonej, to możemy je smażyć zaraz po zrobieniu ciasta. Dodatkowo ich przygotowanie nie wymaga dodania cukru, jak to jest przy drożdżowych racuchach. Placki z jabłkami na sodzie Składniki
Kuchnia co dniacieszą się powodzeniem, dlaczego więc nie spróbować ich zrobić na słodko. Zwłaszcza, że upalna pogoda nie nastraja do pieczenia ciast. Taki deser będzie szybki, tani i ciekawie wyglądający. A jeśli Wasze dzieci rzadko jadają owoce to pod taką postacią łatwo będzie je przemycić. Składniki na 4 sztuki; 1 opakowanie galaretki zielonej (użyłam limetkowej) banan garść borówek amerykańskich garść czerwonej
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPizza a'la J Przepis na ciasto: 1/2 kg maki 1 szklanka mleka 25g drożdży 1/2 łyżeczki cukru szczypta soli 2 łyżki stołowe oliwy
Jemy Pijemydodatkowo przełożyłam je masą budyniową. Wyszedł z tego całkiem zgrany duet. Wszystko doskonale się skomponowało. Wilgotne czekoladowo-migdałowe ciasto z wiśniami, nasączone likierem wiśniowym i miękka, czekoladowa masa budyniowa. Najlepsze jest na drugi dzień, chociaż nie jest mu łatwo do niego dotrwać." Czytaj więcej
Wiem co jem