Wino Monte Santi to słodkie deserowe wino dla kobiet. Kochają je także mężczyźni. Wspaniale komponuje się z owocami, ciastami a także bez dodatków. Będzie miłym upominkiem
Gotowanie jest łatweMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Lubię łatwe przepisy. Takie, przy których się nie napracuję, a efekt i smak będzie wyśmienity. Te rogaliki właśnie takie są: …
My Blueberry Cornerpiekarskich. Na opakowaniu możemy znaleźć także przepis pomocny w przyrządzeniu ciasta, który podałam poniżej. Od siebie dodałam proszek do pieczenia i mleko. Mieszankę wykorzystałam do upieczenia muffinek, z pysznym owocowym serkiem :) Ale również możesz ją przygotować standardowo, w keksówce. Ciacho jest mięciutkie, pulchniutkie, delikatne. Idealnie słodkie i sycące :) Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. W 45 minut możesz oczarować gości
Zdrowie na języku :P" Lubicie lody, ciasta, desery? Na pewno lubicie, bo mnie odwiedziliście :) No właśnie! Ja tez lubię te wszystkie słodkości, które cudownie smakują z dodatkami, na przykład z
Słodkie PrzyjemnościWeekend! Czas na coś słodkiego dla bliskich. Postawiłam na szybkie i łatwe w wykonaniu czekoladowe muffinki. Są bardzo smaczne i dość słodkie. Przygotowałam je z dodatkiem
SMYKWKUCHNITakie niby banalne, typowe połączenie, a sprawia, że ciężko oderwać się od talerza. Tarta jest niezwykle łatwa i szybka! Jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawki i na imprezę. Gwarantuję , że tak jak ta z truskawkami ( TA ) będzie znikać w błyskawicznym tempie. Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * masło – 100 g * mąka – 170 g * cukier – 90 g * żółtko
Ostra na Słodkopolecić:) Te ciasteczka robiłam w ten sposób, że odrywałam kawałki ciasta, formowałam kulki wielkości czereśni, rozpłaszczałam ręką i robiłam wzorek tłuczkiem do mięsa smarowanym odrobiną oleju. Tłuczek ma też za zadanie jeszcze bardziej spłaszczyć ciasteczka, dzięki czemu są bardziej chrupiące. Jeśli szukacie przepisu na łatwe ciasteczka, lecz nie jecie smalcu, polecam najłatwiejsze kruche ciasteczka . Łatwe ciasteczka na smalcu
Posadzone i zjedzoneZbliżają się Święta Wielkanocne, odpowiednim ciastem na te dni są różnego rodzaju babki. W zeszłym roku pokazywałam Wam przepis na babkę piaskową , którą wprost uwielbiam. W tym roku chciałam pokazać przepis na lekkie babeczki z dodatkiem wanilii i gruszki. Dzieci zajadały się z wielkim apetytem, a dla mnie idealnie komponowała się do kawy, delikatnie sobie „obskubując” kawałeczek(...)delikatne. Można ładnie je zapakować i komuś podarować w prezencie lub zapakować do święconki. Ja do opakowania takich babeczek użyłam rękawa do pieczenia oraz wstążeczki. Polecam, gdyż przepis łatwy i pyszny. Składniki (8 małych babeczek): - czubata szklanka mąki; - 2 łyżki mąki ziemniaczanej; - 100 g masła; - 0,5 szklanki cukru; - 1 łyżeczka proszku do pieczenia; - 1 opakowanie cukru wanilinowego; - mała szczypta
dom-agi.plmuszkatołową i bobem tonka (pół ziarenka ścieramy wcześniej na tarce). Bób tonka nie jest łatwo dostępny, więc ewentualnie można go zastąpić ziarenkami wanilii wyskrobanymi z jednej laski. Masę można dosłodzić jedną łyżką cukru kokosowego, ale jeśli mandarynki były słodkie, to nie jest to konieczne. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim formę do tarty. Pieczemy około 20 minut
Quinoa Raz!więc często wymyślam coś z jego udziałem. Wytrawna tarta z łososiem, fasolką i groszkiem na kruchym cieście świetnie nadaje się na kolacje lub lekkie obiady. Szczególnie, gdy przyjeżdżają do nas goście i nie wiemy o której dokładnie się ich spodziewać – można łatwo ją odgrzać lub podawać na zimno. Do przygotowania tarty wykorzystałam nie tylko mrożony groszek, ale i mrożoną(...)dlatego kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z polskich Kujaw. Kujawski groszek spisał się świetnie – tarta jest zdecydowanie warta grzechu! Tarta z łososiem, fasolką i groszkiem – ciasto: 200 g mąki pszennej (ok. 1,5 szklanki) 125 g zimnego masła 1 łyżka zimnej wody 1 żółtko szczypta soli Tarta z łososiem, fasolką i groszkiem – farsz
Poezja smakuPóki jeszcze jest rabarbar koniecznie musicie zrobić to pyszne jogurtowe ciasto. Nie od dziś wiadomo, że do smakowitego duetu z rabarbarem jest też niezbędna nasza pyszna polska truskawka. Ciacho jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zawiera niewiele tłuszczu, jest wilgotne i puszyste. Po prostu słodkie lato na talerzu ! Za co kochamy truskawki Truskawki są pierwszymi owocami(...)Database Truskawki w kuchni Truskawki uwielbiamy na surowo, i mamy rację, ponieważ wtedy zachowują wszystkie swoje wartości. W kuchni robimy z nich lody, musy, kisiele i galaretki. Dodajemy do ciast, drożdżówek i serników. Ja często przygotowuję lemoniady. Ale ponieważ sezon na nie jest bardzo krótki robimy z nich różnego rodzaju przetwory: dżemy, konfitury, kompoty soki czy chutneye. Przepisy na blogu
Kulinarne przygody GatityPrzygotowanie takiej rolady wydaje się trochę a może i nawet bardzo skomplikowane. Jednak wbrew pozorom to bardzo łatwy przepis. A efekt jest naprawdę wow :) Rolada swoim wyglądem przypomina żyrafę, stąd taka jej nazwa. Efektownie się prezentuje i jest naprawdę bardzo smaczna. Robiłam ją już kiedyś i zachwyciła moich gości swoim wyglądem. Teraz przypomniał mi się przepis, a że w domu(...)banany a śmietana dobiegała ku końcowi swojej ważności, trzeba było wykorzystać te produkty (szkoda wyrzucić ;)). Jeśli i Wy chcecie zachwycić swoich gości, polecam przygotować tą właśnie roladę. Składniki na ciasto: * 5 jajek * 6 łyżek cukru * 3/4 szklanki mąki pszennej * 80 ml wody * 45 ml oleju * 2 łyżki kakao (użyłam Skworcu) Składniki na masę śmietanową: * 500 ml śmietany kremówki
Zrób to smacznieniego więcej wody, a gdyby było zbyt rzadkie - więcej mąki. Ciasto odłożyłem w ciepłe miejsce. Po przygotowaniu ciasta przygotowałem składniki bardzo prostego farszu. Z lodówki wyjąłem creme fraiche, czyli rodzaj francuskiej kwaśnej tłustej śmietany, aby osiągnęła temperaturę pokojową. Creme Fraiche można łatwo przygotować samodzielnie z śmietany 36% oraz kilku łyżek maślanki, które należy wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu(...)smak, jednak na skutek pieczenia również zwykła żółta cebula stanie się słodka i straci swoją ostrość. Pęczek szczypiorku drobno posiekałem w celu posypania podpłomyka po jego upieczeniu. Wcześniej przygotowane ciasto ułożyłem na wysmarowanym oliwą pergaminie i rozwałkowałem na cienki placek o grubości około 3 mm. Na cieście rozsmarowałem obfitą porcję creme fraiche, którą bardzo delikatnie posoliłem i doprawiłem czarnym świeżo
Wyprawy kulinarnedrugim naczyniu roztrzepać jajko z mlekiem, olejem i zapachem. Połączyć oba naczynia, wymieszać widelcem tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wyłożyć do nich ciasto do połowy wysokości papilotek i wpychać kawałki snikersów.* Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 23 minuty, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić. - 1,5 - 2 batoniki snikers(...)koloru brązowego, ale nie zbyt ciemnego. Zdjąć z palnika, wmieszać szybko kremówkę i masło, intensywnie mieszając. Uwaga: łatwo o poparzenie, należy być ostrożnym; mieszanina reaguje dość wybuchowo. Powstały sos wystudzić.(...) * w oryginalnym przepisie jest, aby kawałki snikersa wmieszać do ciasta. Jednak ja miałam problem aby w każdej babeczce była ta sama ilość batonów. Więc kolejne robiłam tym sposobem. ** Dorotka
Malinowe Pocałunki