muszkatołową i bobem tonka (pół ziarenka ścieramy wcześniej na tarce). Bób tonka nie jest łatwo dostępny, więc ewentualnie można go zastąpić ziarenkami wanilii wyskrobanymi z jednej laski. Masę można dosłodzić jedną łyżką cukru kokosowego, ale jeśli mandarynki były słodkie, to nie jest to konieczne. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim formę do tarty. Pieczemy około 20 minut
Quinoa Raz!więc często wymyślam coś z jego udziałem. Wytrawna tarta z łososiem, fasolką i groszkiem na kruchym cieście świetnie nadaje się na kolacje lub lekkie obiady. Szczególnie, gdy przyjeżdżają do nas goście i nie wiemy o której dokładnie się ich spodziewać – można łatwo ją odgrzać lub podawać na zimno. Do przygotowania tarty wykorzystałam nie tylko mrożony groszek, ale i mrożoną(...)dlatego kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z polskich Kujaw. Kujawski groszek spisał się świetnie – tarta jest zdecydowanie warta grzechu! Tarta z łososiem, fasolką i groszkiem – ciasto: 200 g mąki pszennej (ok. 1,5 szklanki) 125 g zimnego masła 1 łyżka zimnej wody 1 żółtko szczypta soli Tarta z łososiem, fasolką i groszkiem – farsz
Poezja smakuPóki jeszcze jest rabarbar koniecznie musicie zrobić to pyszne jogurtowe ciasto. Nie od dziś wiadomo, że do smakowitego duetu z rabarbarem jest też niezbędna nasza pyszna polska truskawka. Ciacho jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zawiera niewiele tłuszczu, jest wilgotne i puszyste. Po prostu słodkie lato na talerzu ! Za co kochamy truskawki Truskawki są pierwszymi owocami(...)Database Truskawki w kuchni Truskawki uwielbiamy na surowo, i mamy rację, ponieważ wtedy zachowują wszystkie swoje wartości. W kuchni robimy z nich lody, musy, kisiele i galaretki. Dodajemy do ciast, drożdżówek i serników. Ja często przygotowuję lemoniady. Ale ponieważ sezon na nie jest bardzo krótki robimy z nich różnego rodzaju przetwory: dżemy, konfitury, kompoty soki czy chutneye. Przepisy na blogu
Kulinarne przygody GatityPrzygotowanie takiej rolady wydaje się trochę a może i nawet bardzo skomplikowane. Jednak wbrew pozorom to bardzo łatwy przepis. A efekt jest naprawdę wow :) Rolada swoim wyglądem przypomina żyrafę, stąd taka jej nazwa. Efektownie się prezentuje i jest naprawdę bardzo smaczna. Robiłam ją już kiedyś i zachwyciła moich gości swoim wyglądem. Teraz przypomniał mi się przepis, a że w domu(...)banany a śmietana dobiegała ku końcowi swojej ważności, trzeba było wykorzystać te produkty (szkoda wyrzucić ;)). Jeśli i Wy chcecie zachwycić swoich gości, polecam przygotować tą właśnie roladę. Składniki na ciasto: * 5 jajek * 6 łyżek cukru * 3/4 szklanki mąki pszennej * 80 ml wody * 45 ml oleju * 2 łyżki kakao (użyłam Skworcu) Składniki na masę śmietanową: * 500 ml śmietany kremówki
Zrób to smacznieniego więcej wody, a gdyby było zbyt rzadkie - więcej mąki. Ciasto odłożyłem w ciepłe miejsce. Po przygotowaniu ciasta przygotowałem składniki bardzo prostego farszu. Z lodówki wyjąłem creme fraiche, czyli rodzaj francuskiej kwaśnej tłustej śmietany, aby osiągnęła temperaturę pokojową. Creme Fraiche można łatwo przygotować samodzielnie z śmietany 36% oraz kilku łyżek maślanki, które należy wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu(...)smak, jednak na skutek pieczenia również zwykła żółta cebula stanie się słodka i straci swoją ostrość. Pęczek szczypiorku drobno posiekałem w celu posypania podpłomyka po jego upieczeniu. Wcześniej przygotowane ciasto ułożyłem na wysmarowanym oliwą pergaminie i rozwałkowałem na cienki placek o grubości około 3 mm. Na cieście rozsmarowałem obfitą porcję creme fraiche, którą bardzo delikatnie posoliłem i doprawiłem czarnym świeżo
Wyprawy kulinarnedrugim naczyniu roztrzepać jajko z mlekiem, olejem i zapachem. Połączyć oba naczynia, wymieszać widelcem tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wyłożyć do nich ciasto do połowy wysokości papilotek i wpychać kawałki snikersów.* Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 23 minuty, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić. - 1,5 - 2 batoniki snikers(...)koloru brązowego, ale nie zbyt ciemnego. Zdjąć z palnika, wmieszać szybko kremówkę i masło, intensywnie mieszając. Uwaga: łatwo o poparzenie, należy być ostrożnym; mieszanina reaguje dość wybuchowo. Powstały sos wystudzić.(...) * w oryginalnym przepisie jest, aby kawałki snikersa wmieszać do ciasta. Jednak ja miałam problem aby w każdej babeczce była ta sama ilość batonów. Więc kolejne robiłam tym sposobem. ** Dorotka
Malinowe Pocałunkiszczypiorkiem ) sól Dodatkowo: 125 gram wędzonego łososia Czerwona świeża papryka Wykonanie: Szpinak rozmrażamy ( łatwo rozmraża się w mikrofalówce a potem zlewa wodę ). Na patelnię wykładamy masło, dodajemy szpinak. Całość doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem, gałką i czosnkiem. Przesmażamy. Postawiamy do przestygnięcia. Typową, prostokątną formę do ciasta smarujemy margaryną, masłem i posypujemy bułką tartą. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy do wystudzonego
Smaki Ewyjedzenie w plener, zawsze istotną kwestią jest takie zapakowanie potraw, które umożliwi ich łatwy transport i dowiezienie na polanę w miarę niezmienionej, nadal apetycznej formie. Z takimi bułeczkami piknikowymi nie ma żadnego problemu. Wystarczy wsadzić je do papierowej torby. Z pewnymi trudnościami wiąże się zapakowanie ciast i deserów. Wiezienie ze sobą dużej blachy nie jest zbyt wygodne, trzeba mieć
Chilli Czosnek i Oliwaodpowiada, dosypujemy mąkę. Powinna nam powstać gładka masa, która łatwo się rozwałkuje. Jednakże jest miękka i nie pozwoli się dobrze kroić, dlatego rozwałkowujemy ją równomiernie, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na jakieś 5 minut, by stężała. Gdy piekarnik mamy już nagrzany, to układamy na cieście śliwki (skórką do dołu), posypujemy jagodami, a kruszonkę kroimy w kostkę
Karczma Honoriettysieka – miesza – ugniata – miksuje – blenduje – waży CO MOŻNA W NIM PRZYGOTOWYWAĆ: ciasta – mięsa -zup -warzywa – koktajle – ryby – konfitury – sosy Całość jest bardzo ciężka, co świadczy o wyjątkowej trwałości, porządnych materiałach. Jest bardzo łatwy w obsłudze i posiada czytelny wyświetlacz, który ułatwia nam przygotowanie dań – widzimy na nim czas gotowania(...)podprażonymi paprykami. Podajemy z gorącym łososiem i świeżym koperkiem. Smacznego! PODSUMOWANIE: Jak widzicie sprzęt poradził sobie rewelacyjnie z obiadem! Waga działa bez zarzutów, a miski miksującej użyłam do przygotowania ciasta na biszkopt z gruszkami. Posiekałam również marchew … … i orzechy do ciasta marchewkowego. W komplecie znajduje się książka z mnóstwem fantastycznych przepisów – takich, które można przygotować nie tylko
Ostra na Słodkojeszcze kubek gorącego kakao i śniadanko gotowe. Buchty są łatwe w przygotowaniu, bardzo, bardzo mięciutkie, puszyste i przepyszne! Przygotowałam je wczoraj na podwieczorek, mąż nawet nie czekał aż ostygną (musiałam się spieszyć z robieniem zdjęć), część zjedliśmy, część podarowaliśmy znajomym i chcąc nie chcąc, wieczorem przygotowywałam już drugą porcję. Niewyrośnięte ciasto włożyłam od razu do lodówki, rano nadziałam je powidłami
Rozpustne gotowanieOponki serowe Są przepyszne, puszyste, lekkie i delikatne. Jednym słowem idealne. Szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam! Składniki: 0,5 kg sera twarogowego półtłustego (nie mielonego) 0,5 kg mąki pszennej 100 g cukru – około pół szklanki 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 żółtka 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka octu 250ml kwaśnej śmietany olej do smażenia(...)kieliszek spirytusu cukier puder do posypania oponek *** Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy ser, żółtka, cukry, sodę, ocet i śmietanę *** *** Z całości zagniatamy ciasto *** *** Ciasto oprószamy mąką i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm *** *** Z ciasta wykrawamy kółka za pomocą szklanki a następnie na środku robimy małą dziurkę kieliszkiem *** *** Małe kółeczka wykrojone kieliszkiem możemy ponownie zagnieść, rozwałkować i wyciąć
Blog z ApetytemSernik na serkach homogenizowanych (bez pieczenia). Prosty, szybki, kremowy sernik idealny na każdą okazję. U nas takie ciasta znikają w mgnieniu oka. Ten sernik uwielbiają i
Słodkie okruszkiNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodkie zapomnienieczekoladowe, a dodatkowo nadziane czekoladą z orzechami. Mam nadzieję, że już cieknie Wam ślinka Jak wiecie, moje receptury są łatwe w przygotowaniu i taki jest także ten przepis. Zawsze używam tych samych proporcji składników do muffinek, co sprawia, że ciasto jest lekkie oraz pulchne. Z tego przepisu wyjdzie Wam 12 malutkich, albo 6 dużych muffinek – w zależności, w jakiej
Kuchnia Bazylii