obrałam, drugą pozostawiłam w łupinach) garść świeżego tymianku oliwa garść świeżego rozmarynu Dodatkowo można przy okazji upiec warzywa: marchewkę (najlepiej pokroić na krążki podgotować ją z ziemniakami) 1 mała cukinia 5-6 szalotek papryka pepperoni 1 czerwona słodka papryka 1. Natrzeć kurczaka od środka i od zewnątrz dużą ilością soli i pieprzu - odstawić na kilka godzin ale minimum ze dwie(...)piec kolejne 45 minut, albo do chwili kiedy mięso będzie miękkie, a ziemniaki zarumienią się. Kurczak jest gotowy, jeśli mięso z łatwością odchodzi od kości, a sos, który puści jest klarowny. Mnie się nie chciało robić surówki, więc na koniec dorzuciłam warzywa - cukinię w plastrach, marchewkę podgotowaną razem z ziemniakami, paprykę zieloną i czerwoną i kilka szalotek - całość piekłam
Kuchnia Prezydentowejduży efekt smakowy Warto eksperymentować i modyfikować . W końcu gotowanie to świetna zabawa , a do tego może być nawet twórcze Składniki na 4 osoby : 4 pojedyńcze filety z piersi kurczaka bez skóry 2 kulki mozzarelli 4 łyżeczki zielonego pesto 4 ząbki czosnku 4 łyżeczki miodu po dwa plastry szynki serrano na filet 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich sól , chilli(...)oleju . Jak warzywa się zrumienią , dodajemy ostrą mieloną paprykę . Mieszamy , wlewamy pomidory z puszki , ocet balsamiczny , miód , bazylię sól do smaku . Dusimy aż warzywa zmiękną , następnie blendujemy na gęsty , gładki sos . Filety z piersi kurczaka płukamy , osuszamy ręcznikiem . W każdym robimy nacięcie , kieszonkę na mozzarellę . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mozzarellę , każdą kulkę dzielimy na połowę , nacieramy wyciśniętym praską czosnkiem i miodem
Ogrodnik w podróżymarchewki 1 pietruszka 1 por 1/4 kawałka selera sól, pieprz opcjonalnie świeża bazylia Na samym początku warzywa umyć, marchewkę i pietruszkę obrać. Marchewkę pokroić w półplasterki. Do garnka wsypać marchewkę, pietruszkę, por, seler oraz pokrojone na mniejsze kawałki pierś z kurczaka. Całość zalać wodą (około 2,5 l). Przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować pod przykryciem na małym ogniu
Ugotowaćcukinie * szklanka małych marchewek * 2 czerwone cebule * 1 żółta cebula * 2 łyżki oleju kokosowego * podwójny filet z kurczaka * 6 parówek z szynki * sól, pieprz * puszka pokrojonych pomidorów Przygotowanie : Warzywa pokroić w kostkę. Mięso pokroić w kostkę i przyprawić. Parówki pokroić w plastry. Rozgrzać olej, przesmażyć cebulę, mięso i parówki. Dodać marchewkę, paprykę
Magiczne Życie Martytakim razie jeść na drugie śniadanie? No cóż, najlepiej by było, gdyby drugie śniadanie było pełnowartościowym posiłkiem, np. kanapka z wędliną i warzywami, zupa-krem z grzankami, tortilla z kawałkiem piersi z kurczaka i dużą porcją surówki... Wymieniać można długo. Problem w tym, że nie zawsze jesteśmy w stanie zjeść taki posiłek albo po prostu nie mamy na to czasu(...)przerwy i zupy w tym czasie nie zjemy, to mamy inne opcje: batoniki z płatków owsianych z bakaliami i orzechami, ciastka owsiane z migdałami i owocami, koktajl z warzyw, owoców, płatków jaglanych z dodatkiem orzechów, otrębów, migdałów - tutaj panuje w zasadzie całkowita dowolność, trzeba tylko zwrócić uwagę, aby mieszać produkty z różnych grup: warzywa, owoce, produkt skrobiowy (kasza, płatki
Z notatnika dietetykasamym początku. Nie jest to więc „stir-fry na szybko” i musimy uzbroić się w nieco cierpliwości – szynka wieprzowa to nie filet z kurczaka i potrzebuje ok. 45 minut powolnego duszenia. Również dodanym na koniec warzywom pozwólmy podusić się spokojnie na niedużym ogniu przez 10-15 minut. Dzięki temu zdarzą zmięknąć, ale wciąż zachowają jędrność i naturalny kolor. Jeśli chcielibyście
Kulinarna Pokusapolskiej. Przygotowuję ją na różne sposoby. Czasami ogórki dodaję bezpośrednio da garnka, a czasem duszę z cebulą i porem - na patelni. Warzywa kroję lub trę na tarce.. mięso na wywar (preferuję kurczaka) 4 ogórki kiszone 5 ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1/2 cebuli 3 czubate łyżki śmietany 18% 2 listki laurowe(...)selera można zetrzeć na tarce). Posiekaną cebulę zeszklić na maśle i dorzucić pokrojonego (w plasterki) pora. Chwilkę podsmażyć i dodać starte ogórki (*). Całość dusić przez około 10 minut. Gdy warzywa w zupie będą "prawie" miękkie - do garnka przełożyć zawartość patelni i gotować dodatkowo przez kolejne 10-15 minut (aby smaki "się przegryzły"). Doprawić do smaku. (Jeśli zupa jest za mało
Di gotujekapusty 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 małego selera 1 cebula 4 ząbki czosnku olej słodka oraz ostra mielona papryka sól, pieprz Wykonanie: Kurczaka umyć, osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem, paprykami i olejem, odstawić do lodówki. Wszystkie warzywa umyć. Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w piórka, a marchewkę, pietruszkę oraz seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ryż ugotować w osolonej(...)wodzie al dente. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę podsmażyć, dodać pozostałe warzywa, chwilę potrzymać jeszcze na ogniu, dolać 1/3 szklankę wody i dusić, aż woda odparuje. Na koniec dodać czosnek (2 szt) przeciśnięty przez praskę. Doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełnić kurczaka. Zaszyć lub spiąć skórę wykałaczkami tak, aby nam nie wypłynął farsz. Gotowego kurczaka umieścić w żaroodpornym
magiczna kuchnia Kasipokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na patelni go grillowania. Sałatę pokroić i ułożyć na dnie salaterki, następnie dodać warzywa pokrojone na mniejsze kawałki. Jajka pokroić w plasterki, polać sosem. Na górę położyć pokrojony w cienkie plasterki grillowany kurczak. Z chleba tostowego zrobić grzanki i posypać nimi sałatkę. Sałatka z kurczakiem i grzankami może być podana na obiad jaki
Pomysłowa kuchniajasne części części dymki, paprykę, posiekane chilli, fasolkę i ananasa, dopraw solą, wymieszaj i smaż na dużym ogniu, przez około 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną. Wlej przygotowany sos, wymieszaj i gotuj aż zgęstnieje. Dodaj kurczaka, wymieszaj i dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Podawaj danie z ryżem lub makaronem ryżowym, posypane zielonymi częściami dymki. Smacznego! English version Stir fried
karmelowyżółtej fasolki szparagowej w pomidorach Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusie Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Leczo Ogórkowa na skrzydełkach z dymką Pieczarkowa z kuskusem Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Ratatuja z soczewicą Ravioli z semoliny z ricottą, cukinią(...)skropione oliwą z oliwek z białych trufli Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Zielona soczewica w pomidorach pelati Zupa z żółtą fasolką szparagową Gęsta jarzynowa z brukselką Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Frittata z pomidorami i ziołami Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pikantna wieprzowina
Moja smaczna kuchniaprzede wszystkim – smaczny! Z pewnością polubią go dzieciaki. Co więcej, w takich kotlecikach można przemycić na talerze najmłodszych trochę warzyw. Ani się obejrzą, a wsuną porcję dodatkowych witamin. Składniki (3-4 porcje) połowa piersi z kurczaka 2 jajka 2 łyżki mąki połowa papryki szalotka olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, zioła, np. oregano, bazylia, tymianek 3-4 łyżki startego
Analiza Smakuniezastąpiona, zapraszam do wypróbowania jej w tej nowej wersji! Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej-(u mnie dość duża) 1 podwójny filet z kurczaka 2 łyżki oliwy przyprawa do gyrosa sól do smaku 100 g chipsów o smaku grillowanych warzyw 1 cebula 5 ogórków konserwowych 1 papryka czerwona 1/2 puszki kukurydzy 4 łyżki sosu kebab-gyros ostrego Folwark 2 łyżki majonezu
Wanilia i Kardamonzupę zawsze robię na początek sezonu na młode warzywa:). Pachnie wiosną i jest miłą odmianą po typowo zimowych, cięższych zupach. 1 udko z kurczaka 1/2 kalafiora 1/2 młodej kapusty 2 młode marchewki 1 pietruszka 2 łodygi młodego selera naciowego 3 młode ziemniaki 1 młody por 1 pęczek koperku sól, pieprz, vegeta 1. Kalafior dzielimy na różyczki. Kapustę szatkujemy(...)mujemy i kroimy w kostkę, koperek siekamy. 2. W dużym garnku gotujemy udo z kurczaka. Zbieramy szumowiny. Dodajemy por, seler naciowy, marchew, pietruszkę i koperek. Gotujemy przez godzinę. Po tym czasie dodajemy ziemniaki i kalafior. Gotujemy jeszcze 15-20 minut do miękkości warzyw. 3. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i vegetą
Szefowa kuchniLekkie dietetyczne roladki na parze z jesiennymi warzywami czyli dynią i batatem. W towarzystwie sosu tzatziki stanowią smaczne towarzystwo. Roladki z sosem są bardzo dobre. Dzięki przyprawą nie są mdłe a aromatyczne. 1 pierś z kurczaka 1 batat mały 1 kawałek dyni wielkości batata przyprawa do kurczaka czubryca czerwona sól, pieprz 2 liście laurowe natka pietruszki olej rzepakowy 2 ząbki(...)sól, pieprz, cukier 2 łyżki oliwa z oliwy bazylia Pierś z kurczaka kroję na trzy części i delikatnie rozbijam, posypuje przyprawą do kurczaka, pieprzem, solą i odstawiam na 30 minut. W tym czasie obieram batata i dynię.Warzywa ścieram na tarce jarzynowej osobno. Najpierw przesmażam dynię na oleju, doprawiam solą, pieprzem, dodaję czosnek sprasowany, podlewam odrobiną wody żeby dynia
wesoła kuchniaByło już nadziewane kaszą, szpinakiem, fetą, całą gamą owoców, warzyw. Dlaczego więc nie spróbować z ryżem. A że dołączyłam do akcji zaRYŻykuj i mam zapas przeróżnych produktów firmy Uncle Ben`s trzeba z nich korzystać. 2 piersi kurczaka woreczek dzikiego ryżu 1/3 szklanki orzeszków ziemnych łyżka skórki z cytryny ząbek czosnku białko
Dieta moja pasja