kuchni. Nie mniej trzeba się wyposażyć w dobrą, najlepiej dużą i głęboką patelnie – o taką jak tutaj. Pierś kurczaka z ananasem w sosie barbecue podajemy na ryżu lub do makaronu. Może to być także dodatek do warzyw gotowanych na parze. Potrawa jest bardzo aromatyczna. Bierzemy się za tem do pracy. Możecie też zajrzeć do innych moich przepisów z piersi
Kuchennyviral.plwodą, skropić olejem, wymieszać i odstawić. Składniki sosu połączyć w miseczce. Kurczaka pokroić w kostkę, skropić sosem sojowym. Dodać rozmącone jajko, wymieszać. Kurczaka oprószyć mąką ziemniaczaną, całość ponownie wymieszać. Kurczaka smażyć ze wszystkich stron na oleju na złoto. W zależności od wielkości naszej patelni może się okazać, że lepiej smażyć partiami. Kawałki mięsa nie powinny się ze sobą stykać. Zdjąć(...)smaku – danie powinno być pikantne. Następnie dodajemy obraną, posiekaną grubo cebulę, obraną, pokrojoną w cienkie słupki marchewkę (lub pokrojoną obieraczką do warzyw). Chwilę smażymy, mieszając, aż cebula stanie się szklista. Następnie dodać ponownie kurczaka i wlać sos. Smażyć mieszając, aż sos zgęstnieje. Podawać po wymieszaniu z makaronem, posypać sezamem. Inspiracją do wykonania tego przepysznego dania był przepis z bloga
Kocham Czekoladęobiad przed siłownią. Są warzywa, jest białko, są węglowodany. Dwie godziny później wyciskamy z siebie siódme poty. Pół roku później jesteśmy misterami trawników, parków, klubów, plaż i wszystkich innych hipsterskich miejscówek. Składniki: 1/2 piersi z kurczaka suszony rozmaryn 1 papryka 2 marchewki 1 cukinia 3 ząbki czosnku 2 małe cebule 6 łyżek oliwy z oliwek ostra papryka mielony imbir ciemny
GRUBY WAŁEKłyżka masła 2 filety z kurczaka przyprawa do kurczaka 2 łyżki oleju grzanki graham do podania PRZYGOTOWANIE: Dynię obieramy ze skórki, usuwamy środek z pestkami i kroimy w kostkę. Dynie przekładamy do garnka, dodajemy obrane i pokrojone na małe kawałki marchewki i zalewamy wodą tak aby zakryć warzywa. Gotujemy do miękkości. Doprawiamy delikatnie solą
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiBardzo lubię risotta. Z grzybami, z warzywami, z mięsem czy z owocami morza. Przeróżne. Do niedawna nie jadłam jednak risotta z dodatkiem owoców. Okazało się, że połączenie kurczaka i ananasa sprawdza się również w takim daniu. Dla niektórych może być to zaskakujące, inni powiedzą, że to nic nadzwyczajnego. Jednych i drugich zachęcam do spróbowania tej potrawy, ponieważ wyszła zaskakująco smaczna
Ratunku obiadtego co akurat zalega w kuchennej szafce: kasze, komosę, soczewicę. Jest to dobry sposób na zagospodarowanie zapasów lub resztek. Wybór dodatków jest dowolny. Poza warzywami i kaszą można dorzucić na przykład ser feta, grzanki, kawałki kurczaka itd. Jak to z każdą sałatką, ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia i stan lodówki. Taką sałatkę bez trudu można zapakować i zabrać do pracy(...)ognia i zostawiamy na około 10 minut pod przykrycie żeby odpoczęła i wchłonęła resztę wody. Komosa jest gotowa gdy ziarenka robią się szkliste z wyraźnymi białymi ogonkami. Warzywa (marchewki, buraka i cebulę) kroimy w słupki i układamy na blaszce. Oliwę i miód mieszamy z posiekanym czosnkiem, imbirem, solą i cynamonem. Skrapiamy mieszaniną warzywa na blasze i pieczemy około
Smakowity Blog KulinarnyOstatnio będąc na zakupach zobaczyłam w sklepie ładne pieczarki i postanowiłam je kupić tym bardziej że dawno nie było u mnie nic pieczarkowego. Akurat weekend był
Kuchenne Wariacjepoświęcić trochę czasu zwłaszcza, że z podanej ilości wychodzi jedzenia na 2 dni (u mnie wyszły 2 naczynia żaroodporne). Do nadzienia możemy dodać warzywa jakie tylko chcemy, a w wersji mięsnej można dodać filet z kurczaka. Idealna propozycja zarówno na obiad, jak i kolację. P.S. Nie zdążyłam nawet zrobić porządnych zdjęć bo zaraz po wyjęciu z piekarnika wszyscy domownicy rzucili(...)mineralnej 1 szklanka mleka 1/3 łyżeczki soli ok. 2 szklanki mąki 2-3 łyżki oleju szczypta kurkumy Nadzienie: 2 cebule ok. 200 g pieczarek 1 papryka 1 op. mieszanki warzyw na patelnie (włoskich) ok. 200 g szpinaku mrożonego 1 duże jajko sól, pieprz papryka słodka mielona papryka chili zioła prowansalskie olej do smażenia Dodatkowo: ok. 150 g sera żółtego majeranek
Kuchnia MagdaLenykostkę czerwona papryka pokrojona w kostkę spora ilość mielonego czarnego pieprzu 1/2 pęczka natki pietruszki (posiekane same listki, bez łodyżek) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Kurczaka płuczemy, kroimy na kawałki, usuwamy nadmiar tłuszczu - wkładamy do garnka. Krok 2. Warzywa obieramy, płuczemy, kroimy na kawałki - dodajemy do garnka z mięsem, wrzucamy 1/2 pęczka natki pietruszki, ziarenka pieprzu i ziela, liście laurowe, zalewamy wszystko
Moja Książka Kucharskałączy w sobie orientalne smaki pędów bambusa, grzybów mun doprawionych sosem sojowym i octem ryżowym z warzywami: papryką, pieczarkami i kukurydzą. Składniki: 200 g makaronu ryżowego (wstążki) olej sezamowy do smażenia kawałek imbiru wielkości kciuka 2-3 ząbki czosnku 500g piersi kurczaka marchew 1/2 strąka papryki 200 g pieczarek ½ puszki kukurydzy z puszki ½ kapusty pekińskiej puszka pędów bambusa(...)dużej patelni podsmażyć na oleju sezamowym starty, obrany imbir oraz czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i smażyć przez ok. 5 minut. W tym czasie zetrzeć obraną marchewkę na dużych oczkach, paprykę pokroić w słupki, pieczarki w plasterki. Kapustę posiekać. Warzywa dodać do mięsa razem z odcedzona kukurydzą. Doprawić pieprzem oraz sosem sojowym, octem ryżowym i cukrem. Smażyć wszystko
Pyry na Gazpatelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i smażymy na nim kurczaka. Gotowe mięsko kroimy w kostkę. Cukinię obieramy, wydrążamy nasionka i kroimy w kostkę. Wrzucamy ją na rozgrzany olej. Dodajemy kukurydzę i groszek. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Wszystkie składniki układamy na talerzu: makaron, mięsko i warzywa - całość posypujemy startym parmezanem. Pychota
Lawendowe Niebołyżki oleju lub oliwy 100 ml wódki 50 g miękkiego masła garstka siekanej natki pietruszki garść mrożonych lub świeżych warzyw pokrojonych w drobną kostkę (marchewka, groszek, papryka, małe różyczki kalafiora itp.) 400-500 g ugotowanego mięsa z kurczaka pokrojonego w kostkę lub ugotowanych małży do doprawienia: sos Worcester sos Tabasco świeży sok z cytryny Wykonanie: Rozgrzać olej w rondlu(...)minut. Mrożone warzywa dodać jeszcze później bo te są najczęściej już zblanszowane. Warzywa powinny pozostać lekko twarde a nie bardzo miękkie. Pozostawione 1/2 ząbka czosnku zmiażdżyć nożem na papkę i wymieszać w miseczce z miękkim masłem i natką pietruszki. W miseczkach umieścić po porcji kurczaka lub małży, dopełnić gorącą zupą a na środku każdej porcji umieścić grudkę utartego z pietruszką
Sztuka gotowania w/g Samirypszennej * 2 łyżki bułki tartej * 1 łyżeczka słodkiej papryki * 1 łyżeczka majeranku * sól * pieprz Przygotowanie: Marchewkę i cukinię myjemy. Marchewkę obieramy. Warzywa ścieramy na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na około 15 minut. Filet z kurczaka myjemy oczyszczamy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Kroimy cebulę, czosnek oraz natkę pietruszki. Cukinię i marchewkę odciskamy z nadmiaru wody(...)Dodajemy do nich pokrojonego kurczaka, cebule, czosnek oraz natkę pietruszki. doprawiamy majerankiem oraz słodką papryką. Całość mieszamy. Następnie dodajemy jajko, mąkę oraz bułkę tartą. Na koniec dodajemy sól i pieprz według uznania. Wszystko razem mieszamy a następnie dłońmi formujemy kotlety. ( mi wyszło 8 większych burgerów). Piekarnik nastawiamy na 180 stopni z termoobiegiem lub na 200 stopni bez termoobiegu. Pieczemy
Kulinarne przygodysolą i pieprzem. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, włożyć kurczaka i obsmażyć z każdej strony na rumiano. Następnie mięso wyciągnąć, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić, dołożyć marchewkę. Podlać warzywa bulionem. Dodać pomidory, przyprawić solą, pieprzem czarnym, mieloną słodką papryką i kurkumą. Całość przelać do naczynia żaroodpornego, ponownie włożyć mięso
Zakątek rozkoszy kulinarnychmąż bardzo lubi. Te upiekłam z dodatkiem kolorowych papryk i mozzarelli. Myślę, że będą świetnym sposobem na przemycenie dziecku warzyw- podane tak kolorowo i apetycznie same proszą się o zjedzenie. Składniki dla dwóch osób: duży pojedynczy filet z kurczaka po kawałku zielonej, czerwonej i żółtej papryki 2 łyżki startej mozzarelli ząbek czosnku sól morska pieprz świeżo mielony słodka papryka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia