zdjęciu niżej możecie zobaczyć półprodukty przygotowane przez nas w miniony weekend. W dwie godziny wyczarowaliśmy menu na tydzień złożone ze skrzydełek w domowym sosie BBQ, sałatki Cobb z kurczakiem, awokado i jajkiem, pęczotto z polędwiczką, pieczonymi brukselkami, batatem i dynią, chińskich noodle z polędwiczką i boczniakami, marokańskiej zupy krem z pieczonych warzyw i łososia z warzywami z pieca i kaszą(...)będziesz jeść to samo (spójrz na nasze menu – raczej nie wieje w nim kulinarną nudą). Żongluj składnikami – dwa zestawy pieczonych warzyw, dwa rodzaje mięsa, inne dodatki – np. kasze, makarony, ryż – to daje Ci sporo możliwości. Korzystaj z przypraw – to one decydują jaki charakter będzie miała dana potrawa. W tym menu na tydzień podstawą lub ważnym składnikiem kilku dań były
Niedzielny kucharzzdjęciu niżej możecie zobaczyć półprodukty przygotowane przez nas w miniony weekend. W dwie godziny wyczarowaliśmy menu na tydzień złożone ze skrzydełek w domowym sosie BBQ, sałatki Cobb z kurczakiem, awokado i jajkiem, pęczotto z polędwiczką, pieczonymi brukselkami, batatem i dynią, chińskich noodle z polędwiczką i boczniakami, marokańskiej zupy krem z pieczonych warzyw i łososia z warzywami z pieca i kaszą(...)będziesz jeść to samo (spójrz na nasze menu – raczej nie wieje w nim kulinarną nudą). Żongluj składnikami – dwa zestawy pieczonych warzyw, dwa rodzaje mięsa, inne dodatki – np. kasze, makarony, ryż – to daje Ci sporo możliwości. Korzystaj z przypraw – to one decydują jaki charakter będzie miała dana potrawa. W tym menu na tydzień podstawą lub ważnym składnikiem kilku dań były
Niedzielny kucharzktórą mielili w lokalnym młynie. Czerstwego chleba nie wyrzucano tylko zjadano jako paximadi (sucharki). Chleb zawierał dużo otrąb, biały chleb spożywano jedynie w czasie świąt i uroczystości. Ponadto jedzono ryż, pszenicę ( xinochontros ), hilopites (jajeczny makaron), oraz ziemniaki. Warzywa i owoce Należy wybierać warzywa i owoce sezonowe, świeże i pochodzące z lokalnej uprawy , a zjadać je w jak najmniej przetworzonej formie(...)mlecznych . Mleko łatwo się psuło, więc przerabiało się go na jogurt oraz ser, jedzony w małych ilościach do prawie wszystkich posiłków (np. na śniadanie z chlebem, oliwą i warzywami). Kurczaka spożywano raz w tygodniu (w weekendy), zazwyczaj gotowano go w pomidorach i oliwie i podawano z warzywami lub pieczonymi ziemniakami z cytryną. Ponadto jedzono średnio 3-4 jajka tygodniowo
Chilli Czosnek i Oliwadowolne warzywa, mięso czy rybę. Tym razem postawiłam na kawałki pieczonej dyni. Zapraszam Was teraz na pyszne przepisy potraw, które widzicie na zdjęciach. Do ich podania przygotujcie dodatkowo ugotowany ryż jaśminowy lub basmati, świeżą kolendrę, jogurt grecki, drobno posiekane chilli. tikka masala z dynią PRZYGOTOWANIE: 20 minut ILOŚĆ PORCJI: 2-3 SKŁADNIKI: – 300-400 g obranej dyni hokkaido(...)inne warzywa jeśli planujesz zmodyfikować przepis. Smaż kilka minut i dodaj sos pomidorowy z saszetki numer 3. Gotuj potrawę 5-7 minut, a następnie dodaj upieczoną dynię i podawaj. kurczak tikka masala PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ PORCJI: 2-3 SKŁADNIKI: – 5-6 podudzi z kurczaka – 1 łyżka pasty Patak’s Tikka Masala – olej do smażenia Przygotowanie
nietylkopasta.plcoś lekkiego i orzeźwiającego.… ZOBACZ PRZEPIS Prosta sałatka warstwowa z serem feta i kapustą pekińską Prosta sałatka warstwowa, którą możesz zrobić w wersji z tofu lub z kurczakiem. Sałatka jest lekka, a smaki składników idealnie… ZOBACZ PRZEPIS Surówka z ogórków z sezamem – prosta sałatka z ogórków Surówka z ogórków to pomysł na świeżą sałatkę idealną do obiadu(...)mięsa Wegańska sałatka gyros – warstwowa sałatka w wersji z kotletami sojowymi i wegańskim majonezem. Jak zrobić sałatkę gyros bez mięsa?… ZOBACZ PRZEPIS Sałatka z tuńczykiem, brokułem i ryżem Pożywna sałatka, która sprawdzi się zarówno jako osobne danie, a także jako dodatek. Sprawdź inne przepisy na sałatki – klik.… ZOBACZ PRZEPIS Burgery z czerwonej fasoli z kukurydzą
Via Gustosztuka - 85 gram - 277 kcal Pumpernikiel , kromka - 40 gram - 101 kcal Makaron Pszenny 2-jajeczny gotowany , szklanka -200 gram -248 kcal Kasza Gryczana gotowana , łyżka - 15 gram - 20 kcal Ryż Biały gotowany, łyżka - 20 gram - 27 kca Muesli z Owocami , łyżka - 10 gram - 32.5 kcal Płatki Kukurydziane , łyżka - 10 gram - 36 kcal JAJA, MIĘSO ,RYBY I ICH PRZETWORY(...)gram - 50 kcal Szynka Drobiowa ,plasterek - 20 gram - 24.5 kcal Szynka Wołowa , plasterek - 20 gram - 21.5 kcal Kotlet Schabowy Panierowany , sztuka - 100 gram - 357 kcal Kotlet z Piersi Kurczaka Panierowany , sztuka - 100 gram - 248 kcal Pierś Kurczaka Pieczona bez skóry - 100 gram - 180 kcal Klopsiki Cielęce , 2 sztuki z sosem - 140 gram - 275 kcal Udko Kurczaka pieczone , sztuka
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiprzepisy będą wegetariańskie, bezpretensjonalne, zbilansowane, pyszne i kolorowe. Czytając książki o kuchni wegetariańskiej zawsze się zastanawiam jaki był ciąg myślowy, który doprowadził do powstania risotto ze słonecznika zamiast ryżu czy pizzy z pieczarek portobello. Co wyróżnia “Naturalnie i zdrowo”? Sarah Britton pokazuje jak gotować z łatwo dostępnych, tanich składników. Wystarczy trochę pobawić się codziennymi produktami i zastosować kilka nowych technik(...)która stykała się z patelnią. W ten sposób proste składniki zamieniają się sycące dania. Typowymi dla My New Roots daniami są zdrowe wege wersje klasycznych dań np. kanapki z kurczakiem curry czy risotta. Sarah Britton dba też o zero waste i to takie, które przekłada się na krótszy czas spędzany w kuchni. Uczy nas, żeby przygotowywać większe ilości dań
Ugotowane pozamiataneskórą oliwa z oliwek sól morska 1 łyżka miodu 3/4 szklanki białego wina, wytrawnego 3/4 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego, lub woda Przygotowanie Umyta pierś z kurczaka ,osuszamy ręcznikiem . Sól morska wcieramy w skórę piersi. Na rozgrzanej mocno patelni z oliwą układamy piersi skórą do spodu. Smażymy bez przewracania 3-4 minuty, aż skóra zrobi się złocista(...)redukuje i łatwo go przypalić (przez miód). Powinno pozostać tyle sosu, aby piersi przed podaniem delikatnie w nim obtoczyć. Piersi podajemy w całości lub pokrojone w plastry. Podajemy z ryżem mięsem ,lub tylko z surówką . Smacznego! Petto in rauszu-- da Gordon Ramsay Ingredienti 2 petti di pollo con pelle olio d'oliva
w mojej kuchnizjeść coś innego, ale za to zaskakująco smacznego. Do moich dzisiejszych pulpetów dodałam prażonych solonych migdałów, jakie otrzymałam przed świętami od firmy VOG - producenta wyrobów Kresto. Składniki: pieczony kurczak - ja użyłam 3 nóżek, solone migdały Kresto , 1 łyżeczka ziarenek kolendry , pieprz cytrynowy , sól , 1 sucha bułka , 1 jajko , mąka pszenna do obtoczenia pulpecików, 2 łyżki masła , około 1/3 szklanki(...)kilka minut na wolnym ogniu. Śmietanę w oddzielnym naczyniu zaparzyłam stopniowo płynem z pulpetów, a następnie wlałam do mięsa. Zagotowałam i doprawiłam sos. Pulpeciki smakują z ryżem lub makaronem. Na zimno, do chleba też są pyszne :) Prażone i solone migdały Kresto mają bardzo ciekawy smak. Przypominają trochę pistacje :) Są idealne do chrupania, ale też jako dodatek
Codzienna kuchnia niecodziennaProsty i pyszny przepis na paprykę faszerowaną. Połówki papryk wypełniłam ugotowanym wcześniej brązowym ryżem, który wymieszałam z pastą z podsmażonych pomidorów, cukinii, czosnku i kukurydzy
cool and mintyPierwszy raz w życiu gdy spotkałem się z faszerowaniem była to, kaczka lub kurczak faszerowany jabłkami. Potem był hot dog faszerowany pieczarkami. Potem przyszła dieta rozdzielna i wiele się zmieniło. Jednak faszerowanie nie odpadło i jest dobre zarówno w połączeniu węglowodanowym jak ten hot dog z pieczarami, czy papryka z farszem ryżowym, jak i w kompozycjach białkowych. Tak więc, można(...)rozdzielnej, to przepisy, które nie zawierają węglowodanów, czyli są praktykowane przez zwolenników diety keto. Właśnie niedawno słuchałem kogoś na diecie keto i robi takie same połączenia jak my, czyli ryż lub ziemniaki zastępuje kalafiorem i łączy z produktami białkowymi. Link do filmu z przepisem: 041 Faszerowany bakłażan podwójnie zapiekany w piekarniku Składniki: 2 duże bakłażany 500g dowolnego mięsa mielonego
Dieta Rozdzielna i ZdrowieBałkanów, sporządzane jest w wielu lokalnych odmianach w Chorwacji, Serbii, czy Bośni-Herzegowinie. Lubię grillowane mięso mielone przygotowane na wszelakie sposoby. Jadłam Cevapcici kilka razy w restauracji z czerwonym ryżem w pikantnym sosie z ajwarem, papryką i groszkiem tzw. Djuvec, w Niemczech nazywa się Djuvec-Reis. Cevapcici wyglądają i smakują trochę jak kofty . Jeśli macie dylemat co zrobić z mięsa(...)obowiązkowo mięso musi mieć kształt ruloników, które grilluje się lub smaży. Ja przed grillowaniem dodatkowo mięsne ruloniki zawinęłam w szynkę szwarcwaldzką, podobnie jak w przepisie na roladki z kurczaka . W tej postaci cevapcici w szynce z grilla były wyśmienite. Uwielbiam zawijać w szynkę szwarcwaldzką również szparagi czy fasolkę szparagową. Cevapcici można podać na przykład z plackami Fladenbrot, chlebkiem pita, sosem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmąki ziemniaczanej sól pieprz 1. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Pałki myjemy, obsmażamy na rozgrzanej oliwie z każdej strony. 2. Cebulę obieramy, kroimy w pół plasterki i dorzucamy do kurczaka, dodajemy również czosnek przepuszczony przez praskę, doprawiamy solą, pieprzem i chwilkę podsmażamy. 3. Do podsmażonych pałek, cebuli i czosnku wlewamy szklankę wrzącej wody, dodajemy przyprawy: kurkumę, paprykę i kumin, wszystko(...)łyżki wody, sosu z patelni i mąkę ziemniaczaną, mieszamy i przelewamy do potrawy, mieszamy i gotujemy bez przykrycia około 10 minut. Sos lekko nam zgęstnieje. Podajemy z kaszą, ryżem i ulubioną sałatką :-) Smacznego
kruche babeczkisolą morską oraz świeżo mielonym pieprzem. Na talerzyk wsypujemy trochę mąki krupczatki i otaczamy w niej mięso z obu stron, lekko dociskamy dłonią. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kurczaka na rumiano. Mięso wyjmujemy z patelni, odstawiamy na bok, trzymamy w cieple. Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki kroimy na półplasterki. Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucamy cebulę, smażymy. Gdy cebula(...)Następnie do sosu dodajemy śmietankę. Moc palnika zmniejszamy i podgrzewamy całość jeszcze kilka minut, dodając do sosu usmażone mięso. Na sam koniec posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki. Podajemy z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Źródło
Smaki Na TalerzuZapraszam na propozycję pysznego dania obiadowego. Składniki: 3 ćwiartki z kurczaka 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 2 łyżeczki suszonych pomidorów bardzo drobno pokrojonych Przygotowanie: Mięso myjemy a następnie dzielimy na 2 części: udka i podudzia. Odcinamy tylną kość i zdejmujemy skórkę( jeśli jej nie lubimy). Jeszcze raz myjemy mięso i je osuszamy. Przyprawy razem mieszamy i nacieramy(...)temperaturze 200 stopni przez 1 godzinę. Najpierw pieczemy przez 30 min pod przykryciem a potem kolejne 30 minut bez przykrycia. Upieczone udka i podudzia podajemy z sałatkę i ryżem lub ziemniakami
słodkie i nie tylko historie kulinarne