zaprezentować wam moją ulubioną sałatkę. Zdecydowanie jest to sałaty element mojej kuchni i staram się wpleść ją do przeróżnych potraw. Sałatka ta świtanie pasuje do wszelakich mięs, ziemniaków czy ryżu. Świetna alternatywa do tradycyjnych surówek. Przygotowanie nie należy do specjalnie skomplikowanych i wymaga tylko chwile czasu na pokrojenie wszystkich składników. Sałatka ta super też sprawdza się jako chłodnik w cieplejsze(...)kostkę. Dodajemy kukurydzę oraz ser feta. 3. Przygotowujemy sos vinegrett. Wlewamy go do warzyw. Odstawiamy sałatkę na 10-15 min. do lodówki. Do sałatki znakomicie pasuje także pierś z kurczaka, np. w przyprawie gyros:) Smacznego
Kuchnia Pełna Pasji200g owoców cyklantery (achocha, dziki ogórek) 200 g mięsa mielonego z udek kurczaka 1 małe jajko sól pieprz pół małej cebuli natka pietruszki 2 pomidory 1 papryka kawałek cukinii ok 100 g 1 cebula sól pieprz zioła i przyprawy (według upodobań) ja daję hyzop, kurdybanek, majeranek, oregano. Cyklanterę przecinamy wzdłuż i wyjmujemy gniazda nasienne. Mięso mieszamy z posiekaną cebulką jajkiem(...)przykryciem ok 15 min. w razie potrzeby podlewamy ok pół szkl wody. Doprawiamy do smaku i układamy nadziane owoce cyklantery. Przykrywamy pokrywką i dusimy kolejne 15 min. Podajemy z ryżem
Gotowanie jest łatweCebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju następnie dodać mięso mielone. Smażyć ok 10 minut. Dobrze doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Gdy mięso będzie gotowe dodać ugotowany ryż i dokładnie wymieszać. Papryki przekroić wzdłuż na pół i usunąć gniazda nasienne. Napełnić przygotowanym farszem. Na wierzchu posypać startym żółtym serem. Papryczki ułożyć w naczyniu żaroodpownym i podlać wodą. Wstawić(...)puszki. Dusić chwilę aby kawałki pomidorków nieco się rozpadły. Do smaku doprawić solą, pieprzem, cukrem i oregano. Zestawić z ognia i dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Polecam też: Paprykę faszerowaną kurczakiem i mozzarellą
Monia miesza i gotujezmodyfikowałam chcąc trafić w gusta nie tylko moje, ale również mojej rodziny. Koniecznie wypróbujcie 🙂 Składniki na 4 porcje: -2 udka z kurczaka bez skóry 460 g -2 piersi z kurczaka bez skóry 400 g -cebula 100 g -cytryna 70 g Na marynatę: -sos sojowy ciemny 45 ml -imbir mielony 3 g -wino białe wytrawne 15 ml -oliwa(...)cebuli. Wkładamy ponownie udka i piersi na patelnię, polewamy resztą marynaty i wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy pod przykryciem 40-50 minut. Podajemy z ugotowanym brązowym ryżem i mixem sałat z sosem winegret. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Kulinarne przemysleniaparzonego boczku 5 szalotek 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 4 łyżki whisky czerwone wytrawne wino mąka sól pieprz rozmaryn tymianek oregano masło oliwa z oliwek Kawałki kurczaka posolić, obtoczyć w mące. a następnie podsmażyć na patelni na maśle. Przełożyć do garnka. Odciąć skórę boczku, pokroić w małą kostkę i podsmażyć. Przełożyć boczek bez tłuszczu do garnka. Cebulki szalotki(...)przewrócić mięso. Pieczarki pokroić na większe kawałki i podsmażyć na maśle. Kiedy się zarumienią przełożyć do garnka z mięsem i wymieszać. To danie można podawać ze wszystkim to znaczy ryż, ziemniaki, a u nas skoro było więcej osób w ruch poszedł chleb. Mięso rozpływa się w ustach. Jest miękkie i soczyste z intensywnym aromatem wina. Rewelacja
Karola gotujewielkości. Warto sprawdzać ich miękkość w trakcie gotowania, aby uniknąć rozgotowania. Przepisy na gotowanie na parze Oto trzy szczegółowe przepisy na gotowanie na parze: Kurczak na parze z warzywami: Składniki: 2 filety z kurczaka 1 marchewka, pokrojona w cienkie paski 1 cukinia, pokrojona w plasterki 1 papryka czerwona, pokrojona w paski 1 cebula, pokrojona w piórka 2 ząbki czosnku, posiekane(...)wrzącą wodą. Na dnie parowaru ułóż marchewkę, cukinię, paprykę i cebulę. Przypraw filety z kurczaka solą i pieprzem, a następnie ułóż je na warzywach. Posyp filety czosnkiem i ulubionymi ziołami. Przykryj parowar i gotuj przez około 15-20 minut, aż kurczak będzie miękki i dobrze przegryziony. Kalafior na parze w sosie serowym: Składniki: 1 kalafior, podzielony na różyczki 1 szklanka
Podstawy Gotowaniasoczyste mięso w aromatycznym sosie. Jednak ta potrawka z indyka nie wymaga prawie żadnego czasu ani wysiłku, aby przyrządzić pyszne i aromatyczne danie. Indyk w potrawce doskonale smakuje z ryżem, kaszą albo ziemniakami z wody. Możesz dodać szybką surówkę z marchewki i pyszny obiad zrobisz w kilka chwil. Potrawka z indyka - kremowy gulasz, który jest tak pyszny, że będziesz zastanawiać(...)surowego smaku. Podczas dolewania płynu pamiętaj, aby zeskrobać wszystkie rumiane kawałki, które przywarły do patelni podczas smażenia. Pamiętasz? Kawałki rumiane = smak :) W taki sam sposób możesz przygotować potrawkę z kurczaka , jedynie czas gotowania będzie wtedy krótszy. Mam nadzieję, że Tobie i Twojej rodzinie spodoba się przepis na potrawkę z indyka. Korzystaj z przepisu i ulepszaj go :) Oto składniki
Moja Książka Kucharskadzisiejszy obiad przygotowałam kurczaczka z suszonymi owocami . Lubię mięso z nutką słodyczy zawartych w owocach. SKŁADNIKI: 1 pierś z kurczaka plastry boczku wędzonego około 10dag. suszonej żurawiny z morelą i rodzynkami 2 marchewki 1 pietruszka 2 cebulki szalotki 50 ml białego półsłodkiego 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju sól,pieprz,papryka ostra WYKONANIE: pierś kroimy w paski szerokości(...)patelni i kładziemy na olej pociętą w słupki marchewkę i pietruszkę, dodajemy miód, przykrywamy i dusimy około 5 min., następnie wkładamy z powrotem mięso i dusimy do miękkości, gotujemy ryż, dodajemy warzywa z mięsa i pyszny obiad gotowy
Kuchnia Beatyoregano szczypta tymianku czarny pieprz sól Do garnka wlać pół litra wody. Zagotować. Pierś kurczaka pokroić na kawałki, a kiełbasę jałowcową na plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić kurczaka i kiełbasę. Obsmażyć i przełożyć do garnka z gotującą się wodą. Na patelni po smażeniu mięsa zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Przełożyć ją do garnka z mięsem. Na tę samą(...)Paprykę pokroić na małe kawałki. Seler i paprykę dodać do gumbo. Gotować jeszcze 3 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gumbo podawać jako samodzielne danie lub z dodatkiem ryżu czy kaszy. Przygotowując gumbo, idealnie wpasowałam się z lekturą "Ja, kochanka" Karoliny Wilczyńskiej . Podobnie do dania to dość gorąca i pikantna pozycja dla kobiet. Właściwie akcji w niej niewiele
Weekendy w domu i ogrodziepatelni. Albo woku, o ile posiadacie. Gdy mięso będzie podsmażone, wrzucamy warzywa, smażymy razem przez kilka minut, a gdy nabiorą temperatury i sprężystości zalewamy całość gorącą wodą, tak, by kurczak i warzywa były zakryte, a następnie dusimy, od czasu do czasu mieszając, aż woda wyparuje. Teraz nadchodzi pora na gwiazdę wieczoru - mleko kokosowe. Dowiedziałam się, że w niskich temperaturach zmienia(...)Moim zdaniem chilli nie warto żałować, oczywiście w granicach zdrowego rozsądku ;) Można użyć także świeżego, jeśli macie. Gdy całość lekko zgęstnieje, nasza namiastka tajskiego obiadu jest gotowa :) Podajemy z ryżem. Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosatrybowanego udka z kurczaka i piersi z indyka, dzięki temu będą różne struktury mięsa :). Zapraszam do wypróbowania! Dla 4 osób Czas przygotowania 20 minut Składniki: 300g mięsa z uda kurczaka trybowanego 300g mięsa z piersi indyka 2 ogórki zielone garść orzeszków ziemnych solonych, prażonych sos sojowy sos sambal oelek sos worcestershire 3 ząbki czosnku mąka ziemniaczana olej z orzeszków arachidowych(...)spowodowała gotowania. 4/ Energicznie mieszając doprawiamy jeszcze sosem sambal oraz worcestershire. Gdy wszystko jest już przesmażone dolewamy odrobinę wody i zagęszczamy roztworem mącznym. Przekładamy do miseczek. Podajemy z ryżem brązowym lub basmanti. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaorientalne danie obiadowe. Po części zainspirowałam się przepisami z kuchni chińskiej, choć wiem, że moje danie na pewno nie ma nic wspólnego z Chinami :) Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy 50 g masła czosnkowego 1 limonka szczypiorek 1 dymka 25 g cukru brązowego 2 łyżki sosu sojowego jasnego sól, pieprz papryka ostra Pierś umyć, osuszyć i pokroić(...)przesmażyć. Mięso z powrotem przełożyć do woka. Dodać przecedzoną kukurydzę i szczypiorem. Całość jeszcze chwilę smażyć. Pod koniec całość posmakować i ewentualnie doprawić sosem sojowym lub przyprawami. Podawać z ryżem
UgotowaćW okresie zimową bardzo często sięgamy po zupy. Doskonale rozgrzewają i równie idealnie napełniają nasze brzuchy. Ponadto doskonale nadają się do zabrania w plener na wycieczkę
Kolizje Smaków