czosnek solo ½ łyżeczki suszonych chili płatków po 1 łyżeczce kurkumy, mielonej kolendry, cynamonu i kminu rzymskiego 2 łyżki pomidorowego przecieru 50 ml jabłkowego octu 300 ml wywaru z kurczaka lub warzyw 150 g ciecierzycy, waga sucha 100 g rodzynek 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki natki pietruszki lub kolendry, pokrojonej Namocz ciecierzycę w zimnej wodzie na noc. Pokrój mięso(...)małym ogniu przez 75 minut. Mięso powinno być bardzo miękkie. Na 10 minut przed końcem gotowania dodaj rodzynki. Ugotowany gulasz posyp natką pietruszki lub kolendrą. Podaj tagine z szafranowym ryżem . Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Przepis z jagnięciny – marokański tagine appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaSkładniki: pierś z kurczaka podwójna 1 sztuka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy 6 łyżek, masło 1 łyżeczka, mąka pszenna 3 łyżki, cebula 2 sztuki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżeczka, woda 3 szklanki pierś przeciąć na dwa plastry, będą razem cztery porcje, opłukać i na ręczniku papierowym osuszyć, delikatnie je porozbijać natrzeć(...)podsmażać z 3 minuty na średnim ogniu dodać przyprawę w płynie, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości piersi, z wywaru zrobi się sos - można podać z ziemniakami, ryżem lub z czym się lubi...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędniu, gdy miałam wolne .. he he .. jak to ładnie brzmi ;) wparowałam do domu na chwilę tylko i musiałam coś zjeść :) Mięso z indyka możesz wymienić na mięso z kurczaka. Indyk duszony z cukinią 15 dkg mięsa z uda z indyka 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli szczypta pieprzu i szczypta chilli łyżka sosu sojowego(...)chwili dodałam wodę i cukinię, całość przykryłam pokrywką i dusiło się wszystko razem około 5 minut. I obiad gotowy :) Ja zjadłam to danie w towarzystwie dwóch łyżek ryżu, ale możesz dodać makaron, ziemniaki. Smacznego ! Indyk duszony z cukinią szybki obiad
Kuchnia na wzgórzuryżowy Wykonanie: Marchew i cukinię kroimy w dosyć grube słupki. Brokuł rozdzielamy na mniejsze różyczki. Pieczarki jeśli są małe kroimy w ćwiartki. A cebulę i czosnek w plasterki. Pierś kurczaka myjemy, pozbywamy się tłuszczu i błonek, jakie mięso na sobie ma, a następnie kroimy w spore plasterki w poprzek włókien. Następnie na głębokiej patelki lub w garnku rozgrzewamy pastę curry(...)warzyw :) Gdy warzywa przestaną być surowe, jednak jeszcze nie są miękkie, naczynie zestawiamy z kuchenki. Podajemy wraz z makaronem ryżowym przyrządzonym zgodnie instrukcją zamieszczoną na opakowaniu lub z ryżem
Taste Of My Daykurczaka 2 marchewki 1 pietruszka kawalek selera 1 por 1 zabek czosnku 3 duze kiszone ogorki warzywko 8 ziaren pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego 3 liscie laurowe Mieso myjemy, w garnku zalewamy woda i stawaimy na rozgrzany palnik Warzywa marchewke, pietruszke i seler obieramy Wszystko sieramy na tarce(...)tarce i podlewamy woda z ogorkow, w tym samym czasie gotujemy 1 torebke ryzu Po 45 min dodajemy ogorki i jeszcze gotujemy ok 15 min Na koniec dorzucamy ryz mieszamy razem i podbijamy smietana Smacznego
Klaudynkowa kuchniaZa oknem kolejny biały dzień, a mi się chcę już wiosny, koloru. Nie uczynię jak za oknem, ale mogę stworzyć na talerzu. Moją propozycją na barwne
Basia w kuchniTaki makaron to fajny pomysł na obiad albo ciepłą kolację. Lekki a zarazem ... pożywny :) Trochę inna wersja niż popularne spaghetti bolognese czy carbonara... Polecam wszystkim
Walijskie Pichceniecukier – 1 łyżeczka * papryka słodka – do smaku * sól – do smaku * pieprz – do smaku * oliwa – ok. 100 ml . SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pierś z kurczaka oczyszczamy, kroimy w kosteczkę , posypujemy solą , pieprzem i słodką papryką. Na patelni/woku rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę, przesmażamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię , a następnie posiekaną papryczkę chili i czosnek. Smażymy(...)czasu do czasu. Doprawiamy do smaku łyżeczką cukru, odrobiną soli i pieprzu. Podajemy gorące! Uwaga! By danie było jeszcze bardziej sycące śmiało możemy podać z ugotowanym na sypko ryżem lub makaronem. Smacznego! . , , COŚ O WOKU ( informacja ze strony ) Właściwości stopu metalu zawartego w wokach granitowych Ballarini Granitium gwarantują doskonałą dystrybucję ciepła w naczyniu , podczas gdy wyjątkowa wytrzymałość kamienia pozwala
Ostra na SłodkoOczywiście podaję przepis od początku choć nie ukrywam, że sznycle były z zapasu. Czas: 30 minut lub 10 minut zależy czy smażymy czy odgrzewamy Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 jajko bułka tarta do panierowania 1 puszka fasoli w sosie pomidorowym ( ok. 400 g - kupuję Heinza ) przyprawa Jarzynka olej do smażenia Pierś umyć i osuszyć. Przekroić(...)fasolki. Dusić parę minut na bardzo małym gazie. Podawać posypane natka pietruszki ( lubczykiem lub melisą). * Można dodatkowo podać ziemniaki ale ostatnio jestem zwolenniczką podawania niektórych dań bez ziemniaków , ryżu, klusek itp. I nie chodzi o liczenie kalorii czy inne diety -po prostu wydaje mi się, że jeśli mamy w potrawie groch , fasolę, soję czy soczewicę to nie potrzeba
Buniabaje w kuchniKawalerska Pychotka Pyszna potrawka z papryką, takie danie zrobi każdy, szybkie,aromatyczne i proste Składniki: · 1 filet z kurczaka · Cebula · Papryka czerwona · Papryka żółta · Olej do smażenia(...)wlewamy sos sojowy 6. Na koniec łączymy z mięsem, doprawiamy chili i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody 7. Potrawka gotowa, podajemy z makaronem lub ryżem 8. Smacznego
Kulinarna ChwilaZupa ogórkowa po rosyjsku (Rassolnik) / Rassolnik Pickle Soup Dziś zapraszam na pyszną zupę ogórkową , ale nie taką tradycyjną, lecz pożywną zupę ogórkową naszych sąsiadów. Rassolnik (rosolnik
Lekcje w kuchnikroimy w kostkę. Imbir obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o małych oczkach. Ananasa odsączamy z syropu i kroimy w kostkę. W woku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojonego kurczaka. Smażymy, aż białko mięsa się zetnie i dodajemy cebulę, czosnek oraz imbir. Podsmażamy do zeszklenia i następnie dodajemy marchewkę oraz papryki. Smażymy około 7-8 min., co jakiś czas(...)gotujemy, aż sos zgęstnieje. Na końcu doprawiamy do smaku sosem sojowym, sokiem z limonki, solą oraz pieprzem i trzymamy na ogniu jeszcze przez około 2 min. Podajemy z ugotowanym ryżem
Kuchnia MagdaLenykroimy w kostkę. Imbir obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o małych oczkach. Ananasa odsączamy z syropu i kroimy w kostkę. W woku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojonego kurczaka. Smażymy, aż białko mięsa się zetnie i dodajemy cebulę, czosnek oraz imbir. Podsmażamy do zeszklenia i następnie dodajemy marchewkę oraz papryki. Smażymy około 7-8 min., co jakiś czas(...)gotujemy, aż sos zgęstnieje. Na końcu doprawiamy do smaku sosem sojowym, sokiem z limonki, solą oraz pieprzem i trzymamy na ogniu jeszcze przez około 2 min. Podajemy z ugotowanym ryżem
Kuchnia MagdaLenySkładniki: polędwiczki z kurczaka 1/2 kg, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, masło do smażenia 1/4 kostki, prawdziwki 30 dag, cebula 1 sztuka, woda 2 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, śmietana gęsta 1 szklanka, koperek 1 pęczek polędwiczki pokroić w grubsze kawałki, posypać papryką, pieprzem ,kucharkiem, na maśle(...)przykryciem dusić z 25 minut na mniejszym ogniu wlać gęstą śmietanę, wsypać koperek posiekany i doprowadzić do wrzenia mieszając, nie gotować dłużej pyszny obiad,można podać z ziemniakami, ryżem, makaronem lub z czym się lubi..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięDanie bardzo smaczne, jednak dosyć specyficzne. W smaku serduszka przypominają wątróbkę, w konsystencji natomiast pierś z kurczaka. Od razu uprzedzę, że przygotowanie ich nie każdemu może przyjść łatwo. Pomimo że przygotowywałam w życiu wiele różnych i dziwnych potraw, zrobienie tej kosztowało mnie wiele nerwów. Być może miałam gorszy dzień, ale podeszłam do tego zdecydowanie zbyt emocjonalnie :) Na szczęście zaskakująco dobry(...)wina woda lub bulion 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1/2 papryczki chilli, drobno posiekanej, bez pestek 3 łyżki serka typu Filadelfia sól, świeżo mielony pieprz Do podania: ryż, pieczywo lub ziemniaki CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Z serduszek odcinamy żyłki i nadmiar tłuszczu. Bardzo dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i odstawiamy na bok na durszlaku
My Culinary Art