sprawdza się w tego typu daniach. Myślę, że od czasu do czasu nie zaszkodzi z niego skorzystać;) To są zdecydowanie „moje smaki”. Uwielbiam! 2-3 pojedyncze piersi kurczaka 2 czerwone papryki 2-3 pory 1 i 1/2 szkl. bulionu drobiowego 50 g serka topionego 1 łyżeczka musztardy 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki mielona papryka słodka i ostra(...)serek topiony, oprószamy całość mieloną papryką słodką i ostrą. Dodajemy musztardę. Na koniec posypujemy całość posiekaną natką pietruszki. Jako dodatki wybrałam mix sałat i ziemniaki, ale myślę, że ryż również fajnie może tu pasować
Smaki Na TalerzuSkładniki : skrzydełka Nasz Kurczak 2 x 440 g, 10 skrzydełek 2- 3 łyżki miodu 3 łyżki oleju 3 łyżki sosu sojowego 1 płaska łyżeczka pieprzu 2 płaskie łyżeczki soli 4 ząbki czosnku płaska łyżka imbiru lub około 3-4 cm imbiru świeżego łyżka cynamonu ewentualnie 2-3 gwiazdki anyżu - można pominąć Przygotowanie : Miód rozpuścić w 2-3 łyżkach letniej(...)kilka razy skrzydełka pomieszać Następnego dnia piec pod przykryciem około 30 min, potem zdjąć pokrywę i dopiec na rumiano, gdyby zalewa wyparowała, dolać 1/2 szklanki wody. Można podawać z ryżem. Pyszności, palce lizać :) Czas przygotowania bez pieczenia około 20 - 30 min. Porcja dla 2 -3 osób
Proste Potrawyrarytas. oczywiście dla tych co lubią takie połączenia. My lubimy i to bardzo, bo mój mąż przekonał się do sosów śmietanowych, których nie cierpiał. 1 duży pojedynczy filet z kurczaka 1 cebula 200 g pieczarek 1/3 pęczka natki pietruszki 1 szk słodkiej śmietany 30% sól himalajska do smaku pieprz kolorowy do smaku chili do smaku 4 łyżki oleju mąka(...)smażyć 4 minuty. Wszystko oprószyć przyprawami, dodać posiekaną natkę a potem wlać śmietankę i zagotować. Śmietanka po chwili zgęstnieje i danie będzie gotowe do podania. Filet dobrze smakuje z ryżem lub ziemniakami i surówką
Ewa w kuchnizmniejszyć ilość papryczek, lub usunąć z nich nasiona i błony żeby złagodzić smak. Czas przygotowania: 40 minut Porcje: 4 Składniki: 800 g oczyszczonych żołądków kurczaka, 500 ml bulionu drobiowego, 4 pomidory, 1 kartonik pomidorów krojonych (ok. 400 g), 1 cebula, 4 ząbki czosnku, 2 papryczki chili, 1 łyżeczka wędzonej papryki, 1/4 łyżeczki kurkumy, 4 łyżki(...)małym ogniu 25 minut. Dodać świeże pomidory pokrojone w drobną kostkę i gałązki oregano, dusić dalej do miękkości żołądków ok. 10 minut. Podawać z dowolnymi dodatkami (pieczywo, grzanki, ryż, kasze, kopytka, placki
SzczyptaSmaQSałatka z szynką i tortellini jest bardzo szybka w przygotowaniu. Odrobina świeżego koperku dodaje jej świeżości i niezwykłego zapachu. Idealnie sprawdzi się w upalne słoneczne dni
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!tarta z gotowanego kurczaka , ktoś pamięta? :) Dzisiaj potrawka z kurczaka, który pozostał z niedzielnego rosołu :) Dzisiaj wszak niedziela i w wielu domach króluje tradycyjny rosół :) Składniki: gotowany kurczak (w moim przypadku były to dwie średnie piersi), 3-4 marchewki (może być również z rosołu), kilka pieczarek , ok. 300-400 ml naturalnego jogurtu , ok. pół szklanki rosołu , bulionu warzywnego(...)wodą) i mąką. Wlać do mięsa i warzyw i mieszając gotować na niewielkim ogniu przez około minutę. Całość przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami
Codzienna kuchnia niecodziennaindyka i wymieszaj. Gotuj pod przykryciem około 5 minut. 5. Dodaj mleczko kokosowe, dopraw do smaku i gotuj jeszcze około 10-15 minut. 6. Podawaj z ryżem albo przygotuj chleb naan. Przed podaniem posyp posiekaną natką kolendry. Indyk z wolnowaru przepis Przygotuj składniki tak jak podałam w przepisie powyżej - punkty od 1 do 4. Przełóż składniki(...)były importowane przez tureckich kupców. Z bliżej nie ustalonych przyczyn Francuzi byli przekonani, że indyki pochodzą z Indii, więc nazywali je dindon lub poulet d'Inde, co oznacza indyjski kurczak. Również Turcy myśleli, że ojczyzną indyków są Indie i stąd pochodzi turecka nazwa indyka yerli hindi. W rzeczywistości ojczyzną indyków są obecne meksykańskie stany Jalisco, Guerrero i Veracruz
Cztery FajeryUwielbiam bób. Ostatnio robiłem puree z niego, ale i tak najbardziej lubię go jeść ugotowanego w lekko solonej wodzie. Wpadłem na pomysł, że może by tak
BaRepasindyka. Ale tak jak w poprzednich naszych daniach z podrobów drobiowych, nie muszą być one wcale z indyka. Akurat dzisiejszy przepis zdaje się częściej bazować na sercach z kurczaka. Można ich więc z powodzeniem użyć, uwzględniając nieco krótszy wówczas czas gotowania. Tytuł tego przepisu opiera się na dość luźnej interpretacji słowa „gulasz”, jednak użyłem go mimo wszystko, gdyż to chyba(...)przez większość czasu „robi się samo”. Jest również dość lekkie, zdrowe i całkiem apetyczne z wyglądu. Można je podawać z różnymi dodatkami, od ziemniaków, poprzez różne kasze, aż po ryż. Ze względu na dość „uniwersalny” skład, nasz „gulasz” będzie pasował do wszystkich z nich. Z drugiej jednak strony możemy podać go zupełnie bez niczego jako pełnowartościowe danie samo
Kulinarna Pokusacytryna 1 pełna łyżeczka imbiru mielonego 3 ząbki czosnku 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżeczka płaska cynamonu 4 - 5 goździków szczypta szafrany szczypta kardamonu sól pieprz kajeński Wykonanie: Kurczaka myję osuszam, zdejmuję skórę i usuwam kości. Mięso pokroję w kawałki, wkładam do miski, dodaję miód, sok wyciśnięty z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiam imbirem, cynamonem, szafranem(...)potrawki wlewam bulion, przykrywam i duszę na wolnym ogniu około 30 minut. Na końcu dodaję oliwki i startą skórkę z cytryny i duszę jeszcze 10 minut. Podałam z ryżem, ale można z kaszą kuskus lub pieczywem. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenZupa kurczakowa to kopalnia witamin i samo zdrowie. Chude mięsko + pyszne warzywa ( o tej porze roku najlepsze) do tego bardzo zdrowa kasza jaglana i mamy
Walijskie Pichceniecebula 7 ząbków czosnku 2 pomidory Mały batat Cytryna 2 małe czerwone buraczki 250 g pomidorków koktajlowych Duży (podwójny) pęczek pietruszki Garść szpinaku Makaron spaghetti 4 szklanki mąki Szklanka ryżu 2 jajka Masło Drożdże paczka Garść orzechów włoskich Przyprawy: Musztarda ziarnista Miód Oregano Pieprz kajeński Sos sojowy Olej oliwa Olej sezamowy Ze spiżarki: 2 łyżki tartego twardego sera (dziugas, parmezan(...)zbyt wielu). W tych ostatnich niezłe są owoce, warzywa i niektóre paczkowane wędliny oraz sery. Mięso i wędliny nieopakowane (bardzo dobrej jakości) kupujemy w lokalnym sklepie mięsnym. Kurczaka, koniecznie z wolnej hodowli, szukamy w jednym z hipermarketów. Jeśli jesteśmy w Warszawie, to po ryby idziemy do… dyskontu. Tu polegamy na wiedzy prawdziwego eksperta – kolegi Eugeniusza z „Pulsu Biznesu
Niedzielny kucharzlubimy ostre i orientalne smaki ,możemy wprowadzić nieco "oswojone" mulligatawny także na nasze stoły, tym bardziej, że o jej ostatecznym smaku decyduje przecież gust kucharza. 1 kg skrzydełek kurczaka 1-2 duże cebule 1 -2 marchewki 1/2 selera 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 3 łyżki pietruszki posiekanej natka 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka imbiru(...)stale mieszając wlewamy stopniowo wywar. Podgrzewamy ,aż zgęstnieje i łączymy z pozostałym wywarem. Dodać mięso, skontrolować smak, może dosolić .Przed podaniem obficie posypać natką pietruszki. Mulligatawny podaje się z ryżem ugotowanym z dodatkiem soku z cytryny. Można go wymieszać z zupą lub podać osobno i każdy sam dozuje. Polecam, tę prostą i smaczną zupę
Kulinarny karnet Christophera