zdjęciach! Kiełbasa curry na patyku (Currywurst-Sticks) to nic wymyślnego, robi się ją szybko. Na blogu można znaleźć więcej przepisów kulinarnych na patyku! Zerknijcie na moje przepisy: satay z kurczaka , Satay z indyka , szaszłyki ze schabu , Kofty, czyli szaszłyki z grilowanego mięsa oraz Kebab z grilla na patyku . Przygotowanie szaszłyków z kiełbasy i mango z sosem mango i curry, składniki(...)olejem aż będą złotego koloru, podajemy z sosem mango z curry i posypujemy dodatkowo szaszłyki odrobiną curry. Dobre rady: – Szaszłyki z kiełbasy można również przygotować na ruszcie w piekarniku lub na tradycyjnym grillu. – Szaszłyki z kiełbasy doskonale smakują z sosem curry z mango. The post Szaszłyki z kiełbasy i mango. Kiełbasa curry appeared first on Damsko-męskie spojrzenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięindyka zużyłam na kanapki *** *** Woreczek przekładamy na blaszkę lub do żaroodpornego naczynia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na około 55-60 minut. Po wyjęciu z piekarnika mięso pozostawiamy jeszcze na około 5 minut w woreczku, następnie przecinamy rękaw, mięso polewamy powstałym sosem i odkładamy do wystygnięcia *** *** Na dużym talerzu wykładamy sałatę *** *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy(...)przygotowanym sosem polewamy sałatkę i posypujemy z wierzchu zieloną pietruszką *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: FIT SAŁATKA Z ŁOSOSIEM – 250 KALORII PRZEPIS TUTAJ DIETETYCZNA ZUPA POMIDOROWA Z KURCZAKIEM PRZEPIS TUTAJ NISKOKALORYCZNA SAŁATKA Z KASZĄ KUSKUS I JAJKIEM PRZEPIS TUTAJ FIT ZUPA KREM BROKUŁOWA PRZEPIS TUTAJ Artykuł Sałatka nicejska z indykiem pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemnaciowego i kalarepy suszonymi pomidorami, papryką papryką i cukinią fasolką, groszkiem, kukurydzą bakłażanem i pietruszką z pomidorami i pieczarkami z dodatkiem suszonych owoców przełamanych chili i ziołami z kawałkami kurczaka i czerwonej cebuli lub szalotek Polecam pieczone warzywa! Na ostro, słodko, z dodatkiem ziół lub mieszanki przypraw do ziemniaków. Buraki, ziemniaki i marchew z cebulą i czosnkiem pieczone na ostro(...)naczyniu żaroodpornym układam warzywa, chili, polewam oba rodzajami oleju, doprawiam, mieszam dobrze rękoma. Piekę w temp. 180 st. C grzaniem góra plus dół (bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika) przez ok. godzinę. Lubię miękkie warzywa, ale niezbyt rozgotowane. W międzyczasie podczas pieczenia polewam je powstałym sosem i przekręcam delikatnie na boki. Podaję gorące. Odsmażone także smakują
Zasmakuj Kuchnirobić inne wersje ramenu i będę listę powiększać. Na pierwszy raz, wystarczy, bo i tak można zejść ze stresu Gotowi? Składniki i przygotowanie Bulion: 1,5 kg skrzydełek z kurczaka 6 porcji rosołowych 6 kawałków szpondra z kością i mięsem 1 kawał antrykotu z kością – mięsa w sumie miałam około 3,5 kg, z czego wołowiny było więcej niż(...)woda – ma zakryć porządnie składniki. Ja zalałam na wysokość 5 cm nad składniki. Mięsa układamy na blasze do pieczenia lub w brytfannie i wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Pieczemy około 35 minut. Po tym czasie dodajemy marchewkę, cebulki, cebulę i pora. Pieczemy jeszcze 20 minut. Wszystko przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować bulion. Naczynie, w którym piekliśmy
ladykitchens.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: - 2 piersi z kurczaka - 1 duża maślanka - 2 cebule - pęczek natki pietruszki - mieszanka warzyw mrożonych ( marchewka, pietruszka, seler, kalafior ) - ogórek świeżo kiszony - pomidor - łyżeczka masła -łyżeczka soku z cytryny - sól, pieprz Cebulę(...)aluminiową, solimy i pieprzymy po wierzchu oraz obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki. Zawijamy piersi szczelnie, ale delikatnie, aby nie rozerwać folii. Wkładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni ) na 30-40 minut. Długość zależy od wielkości piersi. W tym czasie mrożone warzywa wkładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości. Dosładzamy szczyptą cukru
Kulinarne przemysleniapietruszki 3 liście laurowe 1 ziarna ziela angielskiego zioła prowansalskie mleko do namoczenia bułki Mięso pokroić na kawałki, włożyć do garnka, dodać pokrojoną w większe kawałki słoninę i udka kurczaka, zalać zimną wodą i zagotować. Kiedy pojawią się szumowiny zebrać je i dodać obraną włoszczyznę, liście laurową, ziele angielski, a także sól i pieprz i gotować na małym ogniu(...)Przyprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy. Dobrze uklepać mokrą ręką, żeby nie było powietrza w środku. Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C. Kroić dobrze wystudzony. Życzę smacznego
talerz przyjemnościzwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku. Kroimy na 8 porcji (można podzielić na więcej kawałków) i układamy stroną przekrojoną na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 ° C na ok. 30 minut. Upieczone studzimy na kratce i oprószamy cukrem pudrem. Sposobów na wykorzystanie ciasta francuskiego jest bardzo wiele. Zaczynając na słodkich, a kończąc(...)jabłkami Ciastka francuskie z marmoladą Ciastka francuskie z serem Ciastka francuskie z truskawkami Polędwiczki wieprzowe a’la Wellington Tarta z pstrągiem wędzonym i papryką pieczoną Łosoś w cieście francuskim Kurczak w cieście francuskim Vol-au-vent z pieczarkami brunatnymi Tarta francuska z pomidorami i szynką parmeńską Zupa z kukurydzy z paluszkami serowymi z ciasta francuskiego Wydrukuj przepis The post Makowe
mojewypiekiinietylkołyżka oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka oregano sól pieprz około 100 g sera cheddar Przygotowanie: Farsz: Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy drobno pokrojone piersi z kurczaka, posiekaną cebulę, utarty w moździerzu kmin rzymski razem z kolendrą, oregano, chili i odrobinę soli. Wszystko lekko rumienimy, dodajemy drobno pokrojoną paprykę, suszony czosnek i paprykę w proszku. Mieszamy i chwilę(...)solą i pieprzem. Na każdy naleśnik nakładamy trochę farszu, zawijamy jak na krokiety i układamy w naczyniu do zapiekania. Całość zalewamy przygotowanym sosem i posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Oryginalny smakbardzo ciekawe i smaczne rozwiązanie na danie obiadowe. Można również podać na zimno na półmisku na elegancką kolację Składniki: 4 pojedyncze filety z kurczaka 250 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) 100 g sera feta 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju (brak na zdjęciu) sól pieprz Wykonanie: Szpinak lekko rozmroziłam(...)farsz a potem otwór spięłam wykałaczką. Na patelni rozgrzałam pozostały olej i przełożyłam filety. Smażyłam krótko z każdej strony, żeby tylko ścięło się białko mięsa. Piekarnik włóczyłam na 180°C. Przygotowałam rękaw do pieczenia i włożyłam do niego wszystkie filety. Zamknęłam klipsami otwory. Rękaw z filetami przeniosłam do naczynia do zapiekania i wstawiłam do piekarnika
Kuchnia u Krysicałość dopełnia śmietankowo- serowy sos. Jak dla mnie pycha. Tylko trzeba pamiętać o dobrym doprawieniu sosu. Myślę, że również będzie smakowała z innymi warzywami czy makaronem a nawet kurczakiem. Następnym razem wypróbuję taką wersję ;-) Zapraszam!!! Składniki: ok. 2 kg. ziemniaków, 400 ml śmietany 30%, 2 serki śmietankowe ( po 100g każdy), 200 g boczku wędzonego, 150 g sera(...)przyprawiony, musi mieć wyrazisty smak i nie może być mdły. Pokrojone ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy je sosem. Na wierzch sypiemy lub układamy żółty ser. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200C do momentu aż ser się roztopi i lekko przyrumieni na złoty kolor. Smacznego
Passion of CookingSkładniki: -3 piersi z kurczaka -250 g. pieczarek -50 g. margaryny do smażenia -cebula -ser żółty Do przygotowania sosu użyłam "pomysł na roladki schabowe w sosie serowym" firmy Winiary. -2x "pomysł na..." -300 ml. śmietanki 12% -200 ml. wody Sposób przygotowania: Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki a następnie podsmażamy na margarynie. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i doprawiamy solą(...)rozwinęła przykrywamy ją serem. Kiedy wszystkie roladki mamy już gotowe przyrządzamy w małym garnuszku sos według przepisu na opakowaniu i polewamy nim roladki. Tak przyrządzone danie pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 35 min. Na koniec można przypiec ser od góry. Roladki podawać z ugotowanymi ziemniakami. Smacznego
Magia jedzenia.Doskonały pomysł na obiad - surówka robi się z mięsem. Propozycja nie tylko na schab, ale i drób - np. udka i skrzydełka z kurczaka. Polecam na pyszny obiad :) Składniki: 1/2 kg schabu bez kości 1/2 kg kapusty kiszonej 1 duża marchewka 3 łyżki oliwy z oliwek kilka liści laurowych kilka ziarenek ziela angieskiego do smaku: przyprawa uniwersalna gałka muszkatołowa sól(...)oliwą, dodajemy odrobinę przyprawy uniwersalnej. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, rozkładamy liście laurowe i ziele angielskie. Na wierzch układamy plastry schabu. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 1 godzinę. Na 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię
Kolorowy Przepisownikniską zawartość tłuszczu, a mięso królika jest bardzo zdrowe dlatego śmiało możemy podawać je dzieciom. Składniki: 1,5 kg mięsa z królika ( może też być wołowina, wieprzowina lub kurczak) 5 dużych marchewek 1 duży por 3-4 jaja 1 czerstwa bułka np. kajzerka duży pęczek natki pietruszki sól, pieprz Dodatkowo: 6 jaj do ugotowania i włożenia do środka Forma(...)będziemy piekli mięso wykładamy papierem do pieczenia. Na spód formy wykładamy trochę mięsa, następnie układamy obrane ze skorupek jajka. Na koniec wykładamy na jajka pozostałą część mięsa. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C ok. 90 min. Jak na wierzchu pieczeni zobaczymy gdzieniegdzie z cięte białko mięsa to pieczeń powinna być upieczona. Pieczeń można jeść zarówno na ciepło
IMPRESJA SMAKUpieprz, słodka papryka, odrobina chilli, natka pietruszki 3 jajka mąka do obtoczenia bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia 3 łyżki masła klarowanego do smażenia Przygotowanie ; Filet z kurczaka myjemy, osuszamy a następnie przecinamy wzdłuż na pół jednak nie przecinamy do końca. ( ma wielkość podwójnego filetu) kładziemy na desce, przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy delikatnie tłuczkiem(...)bułce tartej. Jeśli jest taka potrzeba roladki spinamy wykałaczka. Na patelni rozgrzewamy olej wraz z masłem klarowanym, każdą roladkę smażymy na rumiano z każdej strony. Następnie przekładamy ja do piekarnika i pieczemy około 30 minut. Najlepiej smakują na ciepło. Ale na kanapce też są smaczne. Roladki zamiast do piekarnika możemy także przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody i dusić
Radość kipiąca uśmiechem.przygotowane było w różnych odsłonach. Tym razem świeży szpinak w towarzystwie kanapkowego serka śmietankowego. Bardzo zgrany duet:) Danie najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. 3-4 małe filety z kurczaka 125 g serka kanapkowego (ja wykorzystałam Twój Smak z Piątnicy) około 100-150 g świeżego szpinaku 1 pomidor granulowany czosnek zioła prowansalskie sól, pieprz Umyty szpinak przelewamy na sicie niewielką(...)znajdowała się na górze. Miejsce to wypełniamy przygotowanym twarożkiem ze szpinakiem. Wierzch przykrywamy 1-2 plasterkami pomidora, który oprószamy niewielką ilością ziół prowansalskich. Pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni. Źródło
Smaki Na Talerzudoskonale komponuje się z wyrazistym, lekko ostrym smakiem niebieskiego sera pleśniowego. To wszystko idealnie współgra ze słodkością pieczonej śliwki, całość aromatycznie pachnie i wyśmienicie smakuje. Składniki: 750g fileta z kurczaka (3 połówki piersi) 200g sera pleśniowego lazur 10 śliwek węgierek 12 plastrów boczku wędzonego na surowo 3 ząbki czosnku 1 łyżka miodu 200ml bulionu drobiowego 2 łyżki maggi tymianek sól(...)przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Całość podlać bulionem wymieszanym z maggi, na wierzchu ułożyć pozostałe kostki sera, kawałki śliwek, plasterki czosnku i polać miodem. 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut
Szalona Kuchnia Ewelinyszpinaku dodałam garść czeskiego sera, który przywiozłam z wycieczki. To Gazdovska Parenica Udena - owczy delikatny ser. Można go zastąpić np. wędzoną mozzarellą. Polecam Wam serdecznie! Składniki: 2 piersi z kurczaka sól, pieprz 2 garści mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku olej garść sera (u mnie czeski ser parenica - można zastąpić wędzoną mozzarellą) +jajko, mąka i bułka tarta do panierowania Sposób wykonania(...)mące, potem w jajku a na końcu w bułce tartej. Usmażyć na patelni na rumiano z obu stron. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folią spożywczą i zapiec w piekarniku w 180 st.C przez 15 mniut, by mięso w środku nie było surowe. Smacznego!!! 💗 Czeski Mikulov
Kuchnia domowa AniPierś z kurczaka z pysznym farszem. Choć papryki nie lubiłam, ani jej zapachu to jednak to się zmieniło. Polecam na obiad czy kolacje. Składniki: filet drobiowy 2 szt. papryka czerwona 1 szt. ser feta 4 plastry papryka słodka mielona 1 łyżka sól 1 łyżeczka pieprz 1 szczypta szczypiorek do posypania oliwa 1 łyżeczka do posmarowania Sposób(...)równo na obu filetach. Posypać szczypiorkiem. 4. Każdy filet wysmarować pędzelkiem z oliwą. Włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 20-25 min. Jeżeli zacznie się przypiekać, zmniejszyć temperaturę
Kuchnia Paulettesparzony w szynkowarze. Ja zakochałam się w tym urządzeniu, wędliny domowe wychodzą naprawdę świetne, lepsze niż gotowane czy pieczone. Jeśli nie posiadacie szynkowara to spokojnie możecie upiec schab w piekarniku, schab ze śliwką to takie danie, które zawsze się udaje! Przepis jest TUTAJ 3. Sałatka śledziowa z papryką Wiecie, był czas kiedy nie jadłam śledzi, przez 20 lat nie dotykałam(...)przygotowywane w domu, z różnymi dodatkami. Tę sałatkę wymyśliłam na szybko, ale tak nam posmakowała, że w święta na pewno się pojawi. Przepis znajdziecie TUTAJ 4. Sałatka warstwowa z kurczakiem, fetą i brokułem To najbardziej popularna sałatka na blogu. I słusznie, bo jest bardzo bardzo smaczna. Feta, obsmażony kurczak, brokuł al dente i pyszny sos czosnkowy. Pierwszy raz robiła
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieUwielbiamy warzywa w każdej postaci. Dziś zapraszamy na ucztę z warzyw z piekarnika. Składniki można dopasować według potrzeb i upodobań a u nas: -1/2 kg fasolki szparagowej -średni kalafior -papryka -2 marchewki -3 duże ziemniaki -sól, pieprz ziołowy, słodka papryka -olej Kalafiora i fasolkę i paprykę oczyszczamy. Obieramy ziemniaki i marchew. W dobrze osolonej wodzie(...)blaszce z papierem do pieczenia układamy warzywa i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 160 st. C. Dodatkiem może być każde mięso a u nas pieczone udko z kurczaka. Smacznego
Maminek kulinarnyJest to smaczna rolada z drobiu, którą nafaszerowałam ziołami i świeżymi i suszonymi.... Mam nadzieję, że ta rolada przypadnie Wam do smaku Składniki: 3 filety z kurczaka bez skóry, oczyszczone z błon 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki soku z ¼ cytryny po pęczku : koperku, bazylii i natki pietruszki łyżka białego wina (można pominąć) pieprz świeżo zmielony sól(...)desce rozwinęłam folię spożywczą i ułożyłam na niej filety. Układałam w ten sposób, żeby zachodziły jeden na drugi. Na filetach rozsmarowałam farsz. Pomagając sobie folią spożywczą zwinęłam roladę. Piekarnik nagrzałam do 180 °C. Roladę przełożyłam na srebrną folię i zwinęłam na kształt wałka. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Wstawiłam do gorącego piekarnika na około 40 minut. Po upieczeniu
Kuchnia u KrysiSkładniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki szałwii 1/2 łyżeczki cząbru 3-4 plastry ananasa 200g sera żółtego startego na małych oczkach tarki sól kolorowy ryż: 200g ryżu (2 torebki po100g) ugotowanego 100g startego sera żółtego startego na małych oczkach tarki 3-4 kawałki szpinaku mrożonego 1 ząbek czosnku(...)piec w 200 stopniach ok. 1h. Pod koniec pieczenia folię odwinąć położyć na każdym kotlecie plaster ananasa, posypać serem żółtym i zapiec, aż ser się roztopi. Wyjąć z piekarnika. kolorowy ryż: Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę i podsmażyć na łyżce oliwy, dodać szpinak i całość dusić, aż szpinak będzie miękki i woda wyparuje. Na koniec doprawić solą
Prosto i Smacznie z Anetąsoli. Pozostałe składniki: 450 g mrożonych warzyw (cukinia, fasola szparagowa płaskostrąkowa, marchew, kalafior, głąbiki brokuła, brokuły ) 100 g startego sera żółtego, 50 g serka topionego śmietankowego, 1 filet z kurczaka, 200 ml śmietany, 2 jajka, 100 g kukurydzy z puszki, 6 oliwek zielonych w plasterkach, kiełki rzodkiewki do dekoracji, zielona pietruszka do dekoracjo, 4 łyżki posiekanego koperku świeżego lub mrożonego(...)oleju rzepakowego, 2 łyżki koperku, 1 jajko. Miksujemy robotem ok. 2-3 min, do połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 min, aby się schłodziło. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C bez termoobiegu. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Ciastem wykładamy dno i boki formy ceramicznej. Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się
Moniki Smakołykiwhiskey Jack Daniels jest kilka, ja zdecydowałam się na smak „Full flavor Smokey”. Do tej pory wykorzystałam go w trzech potrawach: burgerach, żeberkach i jako marynatę do piersi z kurczaka. Sosu można używać zarówno jako glazurę, jak i jako dodatek do grillowanych mięs, w każdej roli spisuje się idealnie. Sos jest bardzo „dymny” w smaku i zdecydowanie czuć(...)sosu Jack Daniels). Żeberka wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Żeberka przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego odrobiną oleju. Każde z żeberek smarujemy warstwą sosu Jack Daniels. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury około 200°C i pieczemy żeberka godzinę. Po godzinie wyjmujemy z piekarnika i jeszcze raz dokładnie pokrywamy żeberka sosem. Tym razem nie przykrywamy ich już pokrywka. Zmniejszamy temperaturę
Mania Gotowaniarównież! Zobaczcie: Szybki przepis na cukinię – fit spaghetti napoli Fit tarta ze szpinakiem, cukinią, bakłażanem i fetą Dietetyczne placki z cukinii zapiekane z serem feta Domowa quesadilla z kurczakiem na ostro Zdrowe przekąski na Sylwestra (i nie tylko!) Trudność Średnio zaawansowany Czas przygotowania 10 min. Czas gotowania 20 min. Całkowity czas 30 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI 340 g cukinii(...)razie "ciasto" się nie zbije. 2 Ubij jajka i wymieszaj z cukinią, następnie posyp obficie oregano. 3 Okrągłą formę wysmaruj oliwą z oliwek i przełóż cukinię. Piecz w nagrzanym piekarniku do 200* (góra-dół) przez ok. 20 minut. Sos 4 Sparz pomidory w ugotowanej wodzie, aby łatwiej było obrać je ze skórki. Obrane pomidory pokrój w misce na kawałki, obficie
A to pestkapiątkowy wieczór oglądaliśmy Food Network albo Kuchnięplus, gdzie pokazywała swój patent na chrupiące skrzydełka. Tajemnica chrupkiej skórki tkwi w bejcy do smarowania kurczaka: rozpuszczonym w rondelku maśle z olejem. Kurczaka podaliśmy z pieczonymi warzywami – i tu trzeba wspomnieć o naszym wspaniałym odkryciu – pieczonej rzodkiewce . Okazuje się, że rzodkiewki poddane obróbce cieplnej tylko zyskują na smaku. Zawarty w nich cukier kondensuje(...)tymianku lub łyżka suszonego Łyżeczka curry Łyżeczka kurkumy Łyżeczka miodu i cytryny (dodajemy je do marynaty pod koniec pieczenia, po dwóch smarowaniach skrzydełek) Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 180 stopni z termoobiegiem. Skrzydełka myjemy, osuszamy. Do rondelka wlewamy olej (jedną czwartą szklanki), podgrzewamy na średnim ogniu, dodajemy masło (3 łyżki), a gdy się rozpuści wsypujemy kurkumę
Niedzielny kucharzstartej gałki muszkatołowej Sos: jogurt naturalny duży, 2 jajka, 3/4 szklanki mleka, sól himalajska, pieprz, kurkuma, 3 łyżeczki oregano, 3-4 łyżeczki przecieru pomidorowego Zaczniemy od przygotowania marynaty do kurczaka. Składniki mieszamy w misce, dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (2-3h). W międzyczasie możemy przygotować resztę ;) Warzywa mrożone gotujemy(...)jajka i całość mieszamy. Mięso podduszamy na 1 łyżce oleju kokosowego. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, wg czasu podanego na opakowaniu - al dente około 8 minut. Następnie cedzimy. Piekarnik nagrzewamy do 190 st. i przygotowujemy danie do ostatecznie upieczenia :) Na dnie naczynia żaroodpornego układamy warzywa oraz część mięsa i makaronu. Obsypujemy startym serem żółtym i zalewamy częścią sosu. Następnie
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!kurczaka sól ziołowa olej do smażenia sos serowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki mleka sól,pieprz gałka muszkatołowa 1-2 garście startego żółtego sera Pierś kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą ziołową i usmażyć na oleju. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al'dente we wrzątku z dodatkiem soli i cukru, dobrze osączyć na sicie. Makaron(...)konsystencji gęstej słodkiej śmietanki. Gotowy sos zestawić z ognia, dodać starty ser żółty i wymieszać aby się rozpuścił. Sosem polać przygotowane składniki w naczyniu żaroodpornym. Następnie naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać ok 20 minut
Monia miesza i gotujefarszu!). SKŁADNIKI: ciasto: 3,5 szkl. mąki pszennej kostka margaryny u mnie Kasia 2 jajka 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany sól farsz: 50 dag. karkówki chudej pierś z kurczaka lub udko z rosołu 10 dag, parzonego wędzonego boczku marchewka, pietruszka z rosołu 1 jajko 1 bułka 1 szkl. mleka 1-2 łyżki masła klarowanego cebula ząbek lub dwa czosnku(...)jajko, bułkę namoczoną i wyciśniętą z mleka, mieszamy i farsz gotowy, ciasto wałkujemy na 3-5 milimetrowe placki, wykrawamy krążki, nakładamy farsz zlepiamy i na 20 min, do rozgrzanego piekarnika-180 stopni
Kuchnia Beatygyrosa. Pieczarki i cebulę, pokrojone w kostkę podsmażyć razem z pieprzem i odrobiną soli. Papryki oczyścić i pokroić w kostkę, dodać do podsmażonych pieczarek, dodać również piersi z kurczaki. Podlać wodą i dusić pod przykryciem do momentu, aż papryka zmięknie. Odkryć i chwilę jeszcze zostawić na ogniu - pilnować by woda całkiem nie wyparowała, by farsz nie był zbyt suchy. Zdjąć(...)bazylią. Każdy naleśnik posmarować przecierem, położyć sporo farszu i zawinąć. Włożyć do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę do pieczenia, posypać po wierzchu startym serem żółtym i włożyć do piekarnika (200stopni) na kilka minut ( tak by ser żółty się roztopił). Najlepiej smakują polane sosem majonezowo czosnkowym. Nie masz swojego przepisu na sos, zapraszam: tu kliknij . Smacznego
W kuchni u Monikirozmaryn, tymianek uwolniły podczas pieczenia cudny aromat, który unosił się po domu. Mięso do tego wykorzystałam wieprzowe ale jeśli ktoś nie lubi też świetnie będzie do tego pierś z kurczaka. SKŁADNIKI : porcja na 3-4 osoby (przepis autorski)mięso wieprzowe (wykorzystałam łopatkę bez kości ) ok 800 gram papryka czerwona 1 szt czosnek 3 ząbkicebulka 3 szt małe(...)każdej strony obsmażamy na patelni do lekkiego zbrązowienia i zamknięcia por.- tak gotowe mięso przekładam do naczynia żaroodpornego (równie dobrze może być to garnek, który można włożyć do piekarnika)- obieramy i oczyszczamy dynię którą kroimy w kostkę większą tak samo postępujemy z papryką. Wkładam dynię i paprykę do miseczki dodaję oliwę posypuję ją ziołami świeżymi takimi jak rozmaryn
Basia w kuchniszpinaku, 100 g mrożonego zielonego groszku, ½ papryczki chili, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, olej rzepakowy, polędwiczki cytrynowe ok. 12 szt.: 400 g polędwiczek z kurczaka, 1 cytryna, pieprz cytrynowy do smaku, 1 łyżka masła klarowanego, pesto: 50 g zielonych oliwek, 2 garści listków bazylii, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, 60 ml oleju(...)mieszamy. Masę wykładamy (do połowy) do natłuszczonych foremek do pieczenia babeczek. Na środek, dodajemy po jednej łyżeczce serka kremowego i przykrywamy pozostałą częścią masy. Babeczki pieczemy w piekarniku około 35 min., w temperaturze 180°C. Pesto Listki bazylii, czosnek, oliwki, ziarna słonecznika razem miksujemy, dodajemy olej, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ponownie
Moniki SmakołykiKiedy zamówiłam to danie już jakiś czas temu, po powrocie do domu szybko je wygooglowałam i dowiedziałam się, że casserole to raczej pewien typ potrawy (danie jednogarnkowe, zapiekane później w piekarniku lub po prostu zapiekanka), a nie konkretne danie. No i klops... Wiedziałam wtedy jedynie jak ma to to wyglądać i jak smakować, ale przepis, oprócz spraw oczywistych, był dla mnie(...)przepis. Zapiekanka meksykańska 3 duże lub 4 mniejsze porcje Potrzebujemy: 700 g ziemniaków (ważone już po obraniu) 500 g mielonego mięsa - najlepiej wołowo-wieprzowego, ale na upartego i kurczak może być ;) 1 cebulę 1 puszkę kukurydzy 500 g pomidorów 3-4 ząbki czosnku 1 papryczkę piri-piri (ja użyłam takiej z zalewy) 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 12-18% przyprawy
Ratunku obiad