kurczak z piekarnika - 6838 przepisów (strona:330/456)

Pizzowe bułeczki 140

mąki, dodałam rozkłócone jajko, sól i roztopione i ostudzone masło. Wyrobiłam ciasto, przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia.  W tym czasie zrobiłam farsz do bułeczek. Pierś z kurczaka i cebulę pokroiłam w kostkę. Podsmażyłam na patelni a następnie dodałam pokrojone drobno pieczarki. Podsmażyłam i dodałam koncentrat pomidorowy. Dodałam kukurydzę i przyprawiłam do smaku solą, papryką oraz dodałam zioła(...)sporych bułek. Można zrobić mniejsze bułki oczywiście. Jajko rozkłóciłam razem z mlekiem i pędzelkiem smarowałam bułki. Posypywałam oregano i bazylią.  Kiedy już wyrosły wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piekłam ok. 20 minut - do momentu aż bułki zarumienią się na ciemno złoty kolor. Oczywiście najsmaczniejsze te bułeczki były na ciepło :) Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Tarta z botwinką po tatarsku 170

Smakuje na ciepło i zimna. Można ją zabrać na piknik. ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła zimnego 3 żółtka 2 łyżki zimnej wody 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka farsz z botwinki 200 g jogurtu greckiego 80 g sera feta 1 cebula czerwona 1 pęczek botwiny 3 łyżki sosu ziołowego Winiary 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 jajko(...)stolnicę podsypaną mąką i wałkuję cienko na wielkość formy, moja ma 26 cm. Ciasto przekładam do formy wysmarowanej, dociskam do brzegów i odcinam przy brzegach nadmiar. Wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dół temp 200 stopni na 20 minut aż się zrumieni.Przed wstawieniem ciasta do piekarnika nakłuwam spód widelcem. Farsz z botwiny: Na patelni rozgrzewam olej i przesmażam pokrojoną cebulę. Botwinę

wesoła kuchnia
Placki z fileta z kurczaka, z papryką, kukurydzą... 223

jajka -mąka ziemniaczana,  -odrobina mleka Przygotowanie: Zaczynamy od umycia i osuszenia fileta, następnie kroimy go w drobną kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy sól, pieprz, przyprawę do kurczaka (ja dałam 2 łyżki przyprawy do gyrosa), 1 łyżeczka oregano, 1 łyżka oleju. Wszystko razem mieszamy w misce, najlepiej ręką ale łyżką też bez problemu dacie radę :). W kolejnym etapie paprykę(...)śmietana :) Tak przygotowaną masę smażymy na rozgrzanej patelni z oliwą na rumiany kolor, a następnie układamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i zapiekamy ok. 5-6 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni, żeby mieć pewność, że filet nie jest surowy :). Smacznego ! :)  Zapraszam po kolejne przepisy

Gotuj z Mąką
Podudzia w zalewie miodowej. 1448

Składniki: 16 podudzi z kurczaka 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka sosu sojowego 1 płaska łyżeczka soli 2 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka oleju 1 szklanka wody Wykonanie Podudzia umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Do miseczki wlać miód, sos sojowy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz,paprykę(...)strony na rumiany kolor, a następnie zalać pozostałą zalewą dodać wodę i dusić na małym ogniu około 15 minut. W tym czasie należy mięsko obracać. Uduszone mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Podlewamy w razie potrzeby wodą i pieczemy około 20 minut

O kuchni z uczuciem
Skrzydełka w sosie chili + film 197

oraz sos chili sprawią że skrzydełka zyskają obłędny ostro-słodki smak a prostota przygotowania zachęci każdego zapracowanego kucharza do wypróbowania dania. składniki na 3 porcje 1 kg skrzydełek z kurczaka 3 łyżki sosu chili 4 łyżki pikantnego keczupu 1 łyżka przyprawy do grilla 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju szczypta czarnego(...)rękawa do pieczenia, rozkładamy je równomiernie w rękawie tak by jedno leżało obok drugiego, rękaw dokładnie zamykamy klipsem i nakłuwamy go w kilku miejscach wykałaczką. Skrzydełka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. około 50 minut

Smakowite Dania
Pieczony Filet z Kurczaka na Kanapki - Zielony ;) 466

Buziaczki Kochani! Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka świeży rozmaryn czosnek niedźwiedzi Skworcu majeranek Skworcu świeżo zmielona różowa sól himalajska Skworcu (spokojnie, możecie użyć morskiej) świeżo zmielony pieprz biały  2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju Wykonanie: Podwójnego(...)aluminiową i wstawiłam na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso zawinięte w folię umieściłam w teflonowej formie, podlałam wodą, tak by ta pokrywała dno i wstawiłam do piekarnika nagrzanego  na 175-200 stopni i piekłam około 45 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości filetów. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Lekkie kotlety ryżowe z sosem pomidorowym 153

ugotowaniu) 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1/2 marchewki 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mieszanki przypraw do mięsa (np. do kurczaka) 1/2 łyżeczki chrzanu 2 łyżki mąki z ciecierzycy lub grochowej bułka tarta do obtoczenia olej lub inny tłuszcz do obsmażenia Sos: 400 g zblendowanych pomidorów 1 łyżeczka papryki mielonej(...)siemienia lnianego, sól, przyprawę, chrzan oraz mąkę z ciecierzycy. Wszystkie składniki wymieszaj i uformuj kotlety. Obtocz je w bułce tartej i obsmaż z obydwu stron. Obsmażone kotlety włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, piecz 25 minut. Aby przygotować sos, zblendowane pomidory wymieszaj z papryką oraz solą, całość gotuj przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Czas gotowania zależny

Via Gusto
Ziemniaki zapiekane ze śmietaną – gratin ziemniaczane 282

kurczaka w sosie miodowo-musztardowym – polędwiczki z kurkami – królik w winie – polędwiczki z szynk parmeńską – żeberka barbeue – pulled pork – kotlet de volailee – kurczak na butelce piwa Ziemniaki zapiekane ze śmietaną – gratin ziemniaczane Przygotowanie: 1 h Składniki: – 1 kg ziemniaków – 300 ml mleka – 300 ml śmietanki(...)pół i wysmaruj nim naczynie, a następnie wysmaruj je jeszcze miękkim masłem. Przełóż ziemniaki z garnka wraz z całym sosem do przygotowanego naczynia, a następnie wstaw całość do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st C. Piecz ziemniaki przez 35-40 minut aż pięknie się zrumienią i będą miękkie. Podczas podawania możesz posypać je natką pietruszki lub koperkiem. Idealnie pasują także

nietylkopasta.pl
Pierogi z farszem pizza 561

szklanki żółtko jaja kurzego 2 szt. Jajo kurze 1 szt mleko 1/2 litra śmietana gęsta 2 łyżki oregano do smaku sól do smaku Składniki na farsz: filet z kurczaka podwójny 1 szt Pieczarki 1/2 kg Kukurydza konserwowa 1/2 puszki Cebula biała Papryka czerwona 1 szt Ketchup 1 łyżka Ser żółty 20 dag przyprawa do pizzy Jajo kurze 1 szt. Wykonanie(...)pieczarki, drobno pokrojoną paprykę i kukurydzę- wszystko dokładnie wymieszać. Podrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy, wykrawać szklanką kółka, nakładać farsz i zlepiać pierogi. Posmarować rozmąconym jajkiem. Gdy podrosną piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 25 minut. Inne przepisy na pierogi: Czebureki Pierogi pieczone z soją Pierogi z soczewicą Pielmienie rosyjskie Pierogi z jaglaną i pieczarkami Pierożki greckie

Tradycyjna Kuchnia
Podsumowanie miesiąca - maj 203

pysznymi gotowymi włoskimi kluseczkami, które jadłam, ani tym bardziej z pysznymi kopytkami mojej mamy. Nie wszystko zawsze musi wychodzić, prawda? ;) Nie wyszły mi placki ziemniaczane - te pieczone w piekarniku - niestety nie zaopatrzyłam się w papier do pieczenia i skończyło się tym, że połowa placków została na blaszce, ale druga połowa była smaczna, na szczęście ;) Jak widzicie wpisy na blogu poprzedzone(...)Wami podzielić. W końcu każdy może mieć gorszy dzień, nawet taka kuchara jak ja. ;) W maju udało mi się opublikować 15 przepisów: Dania obiadowe: Szybkie curry z kurczaka Chilli con carne Placek po węgiersku Köttbullar - klopsiki szwedzkie Kurczak tikka masala z ryżem kokosowym i chlebkiem naan Kotlety rybne Słodkości: Jogurtowe ciasto cytrynowe z polentą Tort marchewkowy z masą jogurtowo-twarożkową

Cooking Monster
Pizza na cieście pełnoziarnistym z sosem pomidorowym 122

blachę podstawową (tą największą, na której kładziemy blaszki z ciastem). Składniki na farsz: 50 dag sera żółtego mozzarella 20 dag plasterków szynki 50 dag pieczarek 2 duże cebule kawałki kurczaka z rosołu 1 łyżeczka mieszanki przypraw do potraw włoskich Kamis 40 g sera twardego, najlepiej Parmezanu Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 3 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem(...)przełożyć do dużej miski, którą wcześniej wewnątrz posmarowaliśmy oliwą i odłożyć w ciepłe miejsce na około 20-30 minut. W tym czasie, przygotować składniki na wierzch oraz włączyć już piekarnik na 240 stopni i co ważne!: w środku także musi się już nagrzewać blacha na której będziemy piec pizzę. Później, przygotować papier do pieczenia o wymiarach zbliżonych do blachy

Kocham Czekoladę
Razowy spód do pizzy 180

Zdrowsza wersja pizzy dzięki razowemu spodowi. Warto spróbować, bo smak jest zupełnie inny. U mnie wersja z kurczakiem, szpinakiem i oliwkami. SKŁADNIKI na 2 duże pizze 400 g mąki pszennej razowej typ 2000 200 g mąki orkiszowej graham typ 1850 duża szczypta soli szczypta cukru 60 g świeżych drożdży 370 ml wody 4 łyżki oliwy z oliwek WYKONANIE Do miski(...)zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt lepkie, to dosypać odrobinę mąki pszennej razowej i dalej ugniatać. Zagniecione ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do wyrastania na 1-2 godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 ° C. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść i podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować lub rozciągnąć na kształt okręgu (grubość pizzy jest zależna od tego, jak grube placki

Passions hobbies life
Kurczak do pyaza + recenzja 350

wypróbujecie przepis!***Tak jak pisałam wyżej indyjskie dania ” do pyaza ” czyli z dużą ilością cebuli najlepiej przyrządzić dzień wcześniej, gdyż ” po odstaniu smakują zdecydowanie lepiej.Ja swojego kurczaka przyrządziłam wieczorem i trzymałam w lodówce przez całą noc, by zajadać się nim później na obiad.Przechowywanie w lodówce miałam zdecydowanie ułatwione, dzięki składanym rączkom!Przechowywanie w kuchennych szafkach również(...)zakupie – małe kuchnie, turystyka – caravaning, jachty , przyczepy kempingowe itp.System Click zapewnia optymalne wykorzystanie przestrzeni.Dzięki składanym rączkom możemy włożyć jeden garnek do drugiego.            Przechowując w lodówce , w piekarniku czy w szafce zyskujemy dodatkową przestrzeń.To samo tyczy się miejsca w zmywarce!Pokrywki z serii Click&Cook są zaprojektowane w równie nowatorski sposób, który pozwala

Ostra na Słodko
KACZKA PIECZONA Z NADZIENIEM Z WARZYW 129

oleju kokosowego) - 2-3 łyżki masła (do nadzienia) nadzienie: - 1 duży korzeń selera (lub 2 mniejsze) - 1 większy korzeń pietruszki (lub 2 mniejsze) - 4 wątróbki drobiowe (zwykle daję z kurczaka) - kawałek białej części pora - 2 jajka - sól i świeżo mielony pieprz Tuszkę wymywamy dokładnie wewnątrz, obsuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy z zewnątrz i w środku solą, oraz delikatnie pieprzem. Odstawiamy. Seler(...)uważając, by się nie przypaliło. Zakrywamy wlot do wnętrza kaczki folia aluminiową. W brytfance roztapiamy łyżkę tłuszczu kaczego lub gęsiego, umieszczamy napełnioną farszem kaczkę i wstawiamy garnek do piekarnika nagrzanego do 220*C. Pieczemy w tej temperaturze, ok. 1 godziny. W trakcie podlewamy 1/2 szklanki wina. Po tym czasie dodajemy resztę wina, posypujemy czosnkiem, garnek przykrywamy i pieczemy kolejną godzinę

Smaczne Zdrowe
Sałatka z batatem i jajkiem na miękko 156

niesamowicie dużo zmienia w naszym daniu. Musicie spróbować Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki . Polecam Wam także: – sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem – sałatka cezar z kurczakiem – sałatka z pieczonym kalafiorem – sałatka z gruszką i gorgonzolą – sałatka ze szparagami i jakiem – sałatka kebab – sałatka brokułowa – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację Sałatka z batatem(...)łyżeczka musztardy dijon – sól, pieprz – 1 gałązka świeżego rozmarynu Przygotowanie: Kaszę quinoa ugotuj według przepisu na opakowaniu. Batata pokrój w niedużą kostkę, cebulę pokrój w półplasterki. Piekarnik rozgrzej do 200 st C. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w żaroodpornym naczyniu rozłóż bataty i cebulę, pokrop łyżką oliwy i dodaj lekko posiekaną gałązkę rozmarynu. Piecz przez

nietylkopasta.pl
Tureckie pide z nadzieniem z kurczaka 1613

mąki pszennej (może być mieszana z razową pszenną) 250 ml letniej wody 20 g drożdży 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli 2 łyżki oleju nadzienie 450 g mięsa z kurczaka (z udek) 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz pieprz ziołowy staropolski szczypta chili oregano majeranek tłuszcz do smażenia 1 op mozzarelli Mięso kroimy w kostkę, cebulę(...)wałkujemy cienko , boki zawijamy formując tureckie pide. Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i napełniamy nadzieniem. Na wierzchu układamy mozzarellę. odstawiamy na ok 15 min. w tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 st. Wstawiamy i pieczemy ok 30 min aż brzegi ładnie się zrumienią. Podajemy z sosem czosnkowym

Gotowanie jest łatwe
Kotlety mielone z jajkiem 151

mielonych. Dziś do mielonego mięsa z indyka dodałam ugotowane na twardo jajka. Niby proste, a wyszło inaczej niż zwykle i co najważniejsze, smacznie. 0,5 kg mielonego mięsa z kurczaka lub indyka 1 czerstwa kajzerka ok 250 ml mleka 2 jajka 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 2-3 łyżki gęstego majonezu 1 płaska łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego biały(...)pokrojone w kostkę jajka oraz przyprawy. Wyrabiamy. Formujemy średniej wielkości kotleciki. Obtaczamy każdy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Usmażone kotlety możemy jeszcze podgrzać w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 170°C, dzięki temu każdy domownik dostanie ciepłą porcję w tym samym czasie. źródło

Smaki Na Talerzu
Pasztet z mięsa z rosołu 207

łyżeczki  mielonej gałki muszkatałowej; 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego; 1 czubata łyżeczka majeranku; Sól. Dodatkowo: Forma keksowa; Folia aluminiowa do wyłożenia keksówki; Szklanka = 250ml. Sposób przygotowania: Mięso z kurczaka ugotowane w rosole (obrane z kości i skór) wraz z włoszczyzną z rosołu zmielić w maszynce do mięsa. Pół szklanki rosołu podgrzać. Do gorącego rosołu dodać bułkę tartą, dokładnie wymieszać(...)przygotowanej formy przełożyć połowę masy mięsnej. Na mięsie ułożyć wzdłuż rządek z ugotowanych na twardo jaj i przykryć pozostałą częścią masy mięsnej. Wyrównać dłońmi powierzchnię pasztetu. Pasztet wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 55 minut. Następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić pasztet w gorącym piekarniku jeszcze przez 15 minut. Pasztet wyjąć

Gospodyni Miejska
Pełnoziarnista pizza z kurczakiem i dużą ilością warzyw, bez tłuszczu :) 142

wyrośnięcia na 25 minut. Przed upieczeniem: Po upieczeniu: Składniki - farsz: 0,5 kg pieczarek 1 papryka 3 duże cebule 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 200 g piersi z kurczaka przyprawy: sól himalajska , curry , zioła prowansalskie , pieprz: prawdziwy, ziołowy, cayenne, bazylia, oregano, chilli Przygotowanie: Na rozgrzaną patelnię wrzuć posiekaną cebulę, podlej wodą, a następnie duś przez ok. 7 minut. Pieczarki(...)wyłóż ciasto i rozwałkuj średnio cienki placek, w kształcie prostokąta i nakłuj widelcem. Połóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Brzegi ciasta zawiń. Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz 20 minut. Po upieczeniu wyciągnij, posmaruj koncentratem pomidorowym, wyłóż farsz i posyp tartym serem bądź mozzarellą. Wstaw ponownie do piekarnika na ok. 5 minut, do momentu rozpuszczenia się

Zdrowie na języku :P