s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -podwójna pierś z kurczaka -puszka brzoskwiń -puszka ananasa -100 ml bulionu lub gorącej wody -1,2 łyzeczki ziół prowansalskich -sól -pieprz cytrynowy -1 łyżka żelatyny -olej do podsmażania mięsa -masło do wysmarowania formy Pierś podzielić(...)bulionu może być gorąca woda wymieszana łyżką naturalnej jarzynki. Odlewamy soki z owoców po 200 ml każdego. W sumie płynów ma być 500 ml ( bulion + soki ). Mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200° ok. 30-45 minut w zależności od wagi mięsa, często i obficie polewając bulionem i sokami.W tym czasie namoczyć żelatynę w dwóch łyżkach zimnej wody, odstawić
Kulinarne przemysleniazjada zupę z apetytem, gdy ją podaję Córce wyławiam grzyby, zostaje po nich piękny aromat i smak. Polecam przepis na zupę krupnik z grzybami SKŁADNIKI: 520 g podudzi z kurczaka (4 sztuki) włoszczyzna: kawałek pora (jasna część), 1 cebula, 4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek kapusty włoskiej (opcja), pęczek natki, 1/4 selera 4 pieczarki 5 łyżek kaszy jęczmiennej, perłowej, średniej(...)łyżka masła, może być klarowane opcja: większa szczypta lubczyku PRZYGOTOWANIE: Pieczarki myję, siekam w talarki i przesmażam na łyżce masła. Włoszczyznę obieram. Cebulę kroję na pół i opalam w piekarniku w temp. 200 st. C przez ok. 10 minut. Można ją także połówkami przesmażyć na suchej patelni lub posiekać drobno i przesmażyć na oleju. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę
Zasmakuj Kuchniciasta francuskiego z warzywami – m.in.: brokułami, marchewką, pomidorkami, wszystko w sosie jajeczno-śmietanowym i przyprawami – pycha obiad, inny niż na co dzień!:) Obiad wege, choć kawałki kurczaka można by od święta wrzucić, polecam. Tarta na milion sposobów, szybka na gotowym cieście francuskim, delikatna, jemy ze smakiem. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 świeży mały brokuł, podzielony na różyczki(...)jajka garść tartego parmezanu przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, lubczyk, ostra papryka, bazylia do smaku, szczypta cukru PRZYGOTOWANIE: Na rozgrzanej patelni podsmażam przez chwilę cebulę i cukinię, studzę. Piekarnik nagrzewam do 200ºC, grzałka góra plus dół, bez termoobiegu, środkowa półka piekarnika. Brokuł i marchew gotuję kilka minut we wrzątku z dodatkiem niewielkiej ilości soli i szczypty cukru, przekładam na talerz
Zasmakuj Kuchniostrego sera żółtego cheddar Jarzynka lub sól do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Gałka muszkatołowa do smaku Natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Mięso z uda kurczaka pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, dodać posiekaną cebulę, oprószyc jarzynką lub solą do smaku, wlać łyżkę oleju, wymieszać i poddusić przez kilka minut pod przykryciem, wsypać mrożoną mieszankę warzywną wlać pół(...)przełożyć do ceramicznej formy do zapiekania, między makaron powciskać pokrojoną na cienkie pół plasterki cukinię, posypać startym ostrym serem cheddar. Zapiekać przez 20 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku, przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego
Wanilia i Kardamonsurówki / sałatki. Ale ja zawsze jakieś warzywo dodaję. Polecam mizerię, buraczki, colesław. Ale wierzę, że sprytnie i smacznie dobierzecie sobie do nich ulubione dodatki;D Składniki: 6 podudzi z kurczaka 6 łyżek oleju 0,5 szklanki wody łyżka musztardy łyżka miodu 6 goździków płaska łyżeczka estragonu pół łyżeczki całego kminku łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka suszonego czosnku (lub 1 duży rozgnieciony(...)odstawcie chociaż na godzinę do lodówki, by wszystkie składniki się przegryzły i wchłonęły w mięso. Pieczcie w naczyniu pod przykryciem w temp. 180C bez termoobiegu na środkowej półce w piekarniku przez godzinę. Po tym czasie zdejmijcie pokrywkę i pieczcie w temp. 150C przez 20 minut. Przez cały czas zaglądajcie od czasu do czasu do mięsa i podlewajcie je, przekręcając
Zasmakuj Kuchniłyżeczka soli 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka ulubionej przyprawy do kurczaka ( ja używam zawsze Prymat) pieprz, ostra papryka do smaku piórka cebuli łyżka posiekanej natki koperku Udka z kurczaka nie musimy zagotowywać jeśli mamy je ze sprawdzonego miejsca/sklepu. Ja wolę zagotować wtedy mam pewność, że wszelkie nieczystości zostaną usunięte wraz z woda. Udka nie tracą na smaku, robię(...)wyszły wcale suche) Ziemniaki kroimy na ćwiartki i układamy po miedzy udkami. Oblewamy je oliwą i obsypujemy papryką ewnt. ostra papryką, solą, tymiankiem i natką koperku. Całość wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na około 1 h. Pieczemy z grzaniem góra - dół. Pod koniec możemy włączyć na 10 minut termoobieg
Gotowanie...to proste !s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: -3 piersi z kurczaka -opakowanie curry -opakowanie kurkumy -łyżka ziaren kolendry -łyżka ziaren kolorowego pierzu -kilka liści laurowych -kilka ziaren ziela angielskiego -łyżka granulowanego czosnku -kilka kropel ciemnego sosu sojowego -oliwa lub olej -rękaw(...)całą noc, szczelnie przykrywając folią spożywczą. Na drugi dzień wkładamy piersi wraz z marynatą do rękawa foliowego i wlewamy około łyżeczki sosu sojowego. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 25 minut. Podajemy z surówkami i ziemniakami z wody
Kulinarne przemysleniakurczaka 1 duży pomidor 1 opakowanie mozzarelli 1 cebula 4 ząbki czosnku świeża i suszona bazylia ( tymianek też dobrze pasuje) sól,pieprz,papryka oliwa z oliwek Filety z piersi kurczaka umyć,osuszyć i pokroić na 4 części. Przyprawić : 2 ząbki czosnku,sól,pieprz oraz słodka papryka. Odstawić na parę godz do lodówki ( u mnie cała noc,ale nie jest(...)odsączyć na papierowym ręczniku i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na filetach rozłożyć uprzednio przygotowaną mieszaninę z pomidora,posypać suszoną bazylią i delikatnie skropić oliwą. Piec ok 25 min w piekarniku nagrzanym
Niespełnione zdolności kulinarnesurówki / sałatki. Ale ja zawsze jakieś warzywo dodaję. Polecam mizerię, buraczki, colesław. Ale wierzę, że sprytnie i smacznie dobierzecie sobie do nich ulubione dodatki;D Składniki: 6 podudzi z kurczaka 6 łyżek oleju 0,5 szklanki wody łyżka musztardy łyżka miodu 6 goździków płaska łyżeczka estragonu pół łyżeczki całego kminku łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka suszonego czosnku (lub 1 duży rozgnieciony(...)odstawcie chociaż na godzinę do lodówki, by wszystkie składniki się przegryzły i wchłonęły w mięso. Pieczcie w naczyniu pod przykryciem w temp. 180C bez termoobiegu na środkowej półce w piekarniku przez godzinę. Po tym czasie zdejmijcie pokrywkę i pieczcie w temp. 150C przez 20 minut. Przez cały czas zaglądajcie od czasu do czasu do mięsa i podlewajcie
Zasmakuj KuchniSkładniki: -2 pojedyncze piersi z kurczaka -pęczek świeżego szpinaku (lub 10 dag. mrożonego) -ser żółty (2 plastry o grubości ok. 3 mm.) -2 łyżki masła -1 ząbek czosnku -1 kostka rosołowa -przyprawy (papryka słodka, czosnek, sól, pieprz) Sposób przygotowania: Szpinak wypłukać, odciąć łodyżki. Liście posiekać (mrożony szpinak po prostu wyłożyć na patelnie), przesmażyć pod przykryciem na maśle z przeciśniętym przez(...)czosnkiem. Dwa filety przykryć kołderką szpinaku, na to położyć ser i kolejną warstwę szpinaku. Przykryć drugą częścią piersi i spiąć wykałaczkami. Przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Zapiekać w piekarniku pod przykryciem w temperaturze 170 stopni przez 40 minut, często podlewając bulionem z kostki rosołowej. Smacznego
Magia jedzenia.smak Was zachwyci, tak jak i mnie. Zupa inspirowana jest przepisem z programu "Brodzik od kuchni". Zapraszam do przygotowań! Składniki: 3 litry wody 600 g skrzydełek kurczaka pęczek włoszczyzny 4 ziarna ziela angielskiego 4 liście laurowe 3 średniej wielkości buraki 2 ząbki czosnku 250 ml soku z ogórków kiszonych 3 łyżki wiśni, świeżych lub mrożonych 1 cytryna 2 pełne łyżeczki(...)liście laurowe. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, łyżką cedzakową zbieramy z powierzchni powstałą pianę i gotujemy przez 2 godziny na średnim ogniu bez przykrycia. 2. W tym samym czasie piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Buraki myjemy, owijamy folią aluminiową błyszczącą stroną do środka i pieczemy 60 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, drzwiczki uchylamy i w ten sposób studzimy
My Culinary ArtPieczone podudzia z kurczaka w marynacie ketchupowo-musztardowej z pieczonymi ziemniakami Składniki: mięso: - 5 sztuk podudzia z kurczaka (około 550g) marynata: - 1 łyżeczka suszonej bazylii - 1 łyżeczka miodu naturalnego (u mnie wielokwiatowy) - 1 łyżeczka musztardy stołowej - 1 łyżeczka ketchupu łagodnego (u mnie Reypol) - odrobina mielonego czarnego pieprzu - 1 łyżka oleju rzepakowego - 1 łyżeczka soli Pieprz&Cytrusy Royal Brand (skład(...)Mieszam dokładnie ręką i przekładam do naczynia żaroodpornego, u mnie owalne. Ziemniaki obieram, myję i kroję na ćwiartki. Posypuję solą oraz tymiankiem. Przekładam do naczynia z mięsem. Piekę w piekarniku. Temperatura piekarnika: 180 °C Czas pieczenia: około 50-60 minut Całość podaję z listkami sałaty oraz z odrobiną ketchupu
Kuchnia co dniadużo topinamburu, ale na szczęście już się kończy i dziś ostatni, na najbliższy czas, przepis z tą bulwą. Z topinamburu zrobimy frytki, a na talerzu królować będzie udko z kurczaka faszerowane rukolą z masłem i orzechami włoskimi. Czego potrzebujemy? -dwa udka -dwie garści świeżej rukoli -dwa ząbki czosnku obrane -dwie główki czosnku -cebula -łyżka masła -sól, pieprz -olej rzepakowy -oregano(...)rozprowadzamy po całym udku. Od góry pieprzymy i solimy. Główki czosnku przekrawamy na pół. Pieczarki kroimy w ćwiartki, cebulę przekrawamy na pół. Na patelni, którą możemy wkładać do piekarnika podgrzewamy olej rzepakowy. Wrzucamy główki czosnku, pieczarki i cebulę, przekładamy ostrożnie udka i podsmażamy kilka minut, aż od spodu mięso zbrązowieje. Podlewamy winem dodajemy tymianku i oregano. Gdy wino odparuje wkładamy
BaRepasHaliny dla mnie za bardzo kleista)papryka czerwona lub żółta (wedle uznania można również pomieszać)mała pierś z kurczaka2 jajkaprzyprawy: zioła prowansalskie, słodka papryka, curry, sól, pieprz ziołowyWykonanie:Kurczaka drobniutko pokroić i obtoczyć w przyprawach. (Każdy może je dodać wedle uznania, ja zawsze rzucam je na oko, i zawsze mi pasuje).Drobniutko posiekać paprykę.Mięso i paprykę dusimy(...)opakowaniu, dodajemy mięso z papryką i jajka. Mieszamy wszystko razem. Dokładnie.Blachę wyłożyć papierem, najlepiej leciutko go posmarować oliwą, bądź masłem.Formujemy kotleciki i układamy na blachę.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i zapiekamy kotleciki, aż się zarumienią ok. 10-15 min.Ciepłe wcinamy, najlepiej smakuje z ogórkiem kwaszonym.Smacznego
Moje pyszne gotowaniegarnku. To nie jest tak, że kaczka jest jakoś szczególnie trudna do np. upieczenia. Nie mniej jednak należy wykazać się uwagą i przestrzegać pewnych zasad, gdyż w przeciwieństwie do kurczaka mięso z kaczki nie wybacza błędów. Kaczka pieczona Jednym z najpopularniejszych sposobów przygotowania kaczki jest pieczenie. Często wówczas faszerujemy i zamykamy całą tuszkę, ale bywa i tak, że pieczemy tylko(...)jakiś czas sprawdzać kiedy mięso stanie się miękkie i zakończyć pieczenie w chwili ustalonej dla każdego przypadku z osobna. Jeśli pieczemy sam filet z kaczki, warto przed włożeniem od piekarnika ponacinać „w kratkę” skórę (patrz uwagi niżej). Fragmenty kaczki pieczemy zawsze skórą do góry. Kaczka smażona Kaczkę, w praktyce filet, można również usmażyć. Niektórym może wydawać się to dość nieprawdopodobne
Kulinarna Pokusa(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciekawy zamiennik zwykłych naleśników czy tortilli. Idealnie nadadzą się na przekąskę podczas imprez czy samodzielny obiad. U mnie w domu zrobiły furorę podczas
zdrowo i aktywnieSKŁADNIKI 320 g makaronu razowego 400 g filetu z piersi indyka (lub kurczaka) 400 g zielonych szparagów 2 łyżki m ą ki 2 łyżeczki ziół prowansalskich 10 suszonych pomidorów oliwa z oliwek s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 320 g di pasta integrale 400 g di filetto di tacchino (o pollo) 400 g di asparagi verdi(...)pieprzem oraz 2-3 łyżkami oliwy z oliwek. Szparagi mieszamy, aby ca ł e były pokryte olejem. Szparagi pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, w zależności od grubości szparagów. Stan upieczenia szparagów sprawdzamy wbijając w nie widelec, jeśli lekko wchodzi, szparagi s ą gotowe. W międzyczasie
La grande e la piccola cuoca(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciekawy zamiennik zwykłych naleśników czy tortilli. Idealnie nadadzą się na przekąskę podczas imprez czy samodzielny obiad. U mnie w domu zrobiły furorę podczas
Zdrowie i pysznie na talerzumięso potrzebuje w sumie kilkunastu do dwudziestu minut. Składniki na sos: trzy szalotki ząbek czosnku kawałek wędzonego boczku tymianek (najlepiej świeże gałązki dwie lub trzy) 350 ml bulionu z kurczaka 3/4 butelki czerwonego wina garść pieprzu ziarnistego 2 kostki gorzkiej czekolady (po starciu solidna łyżka stołowa) łyżka octu winnego Do mięsa: kawałek jelenia (udziec, albo jeszcze lepiej polędwica) sól pieprz(...)Podsmażyć przez chwilę, aż szalotki zmiękną i lekko się zarumienią. Podlać 3/4 butelki wina, zredukować. Dolać bulion, zredukować. Przecedzić przez sito, dodać ocet i czekoladę, wymieszać, trzymać w cieple. Piekarnik nagrzać do 180°C z termoobiegiem. Mięso (wyjęte przynajmniej godzinę wcześniej z lodówki) obsypać solidnie grubo mielonym pieprzem i grubą solą. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć mięso i przez kilka
stajnia gołębie od kuchniwiele dań, ale będąc na diecie dobrze by było nie stosować panierki i niestety nie smażyć na oleju. Składniki na 1 porcję: 100 g mięsa mielonego z piersi kurczaka 200 g ziemniaków (ok. 2 średnie) kilka różyczek brokułu 1/2 czerwonej cebuli 1 łyżka oliwy z oliwek ostra i słodka papryka zioła prowansalskie pieprz czosnkowy i czarny tymianek świeże listki(...)się wody. Mięso przełóż do miski, dodaj ostrą paprykę, zioła i pieprz czosnkowy - mieszamy i formujemy kotleciki. Naczynie żaroodporne wysmaruj łyżką oliwy - poukładaj kotleciki i wstaw do piekarnika (środkowa półka) nagrzanego do 220°C na 40 min. (po 20 min obróć kotlety na drugą stronę). Ziemniaki odcedź i przełóż do kolejnego naczynia żaroodpornego - posyp tymiankiem i słodką
Alutka-GotujeBulion zagotowujemy razem z szafranem. Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy na dużej patelni o średnicy min. 26 cm. Dodajemy chorizo i chwilę je obsmażamy aż wytopi się tłuszcz. Dodajemy kurczaka i obsmażamy go dokładnie z każdej strony (około 3 minuty). W połowie obsmażania dodajemy czosnek, cebulę i seler naciowy. Dodajemy łyżkę oliwy, pomidory i cukinię i smażymy dalej przez około(...)grillowaną paprykę pokrojoną w paski, przykrywamy szczelnie patelnię folią aluminiową i gotujemy kolejne 6 minut (przykrytą paelle można też na ten czas włożyć do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika). Odstawiamy z ognia i trzymamy pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty. Zdejmujemy folię, skrapiamy oliwą, sokiem z cytryny, posypujemy natką pietruszki, dodajemy czarne oliwki i cząstki cytryny
Smakowity Blog Kulinarnyogóle coś chować. Ja schowałam pomidory suszone i mozzarellę. Podałam z makaronem w sosie pomidorowym z bazylią i ostrą papryczką. Zabrakło tylko parmezanu ;) 600 g mięsa mielonego z piersi kurczaka 1 pęczek natki pietruszki 125 g sera mozzarella (1 kulka) ok. 6 pomidorów suszonych kilka plastrów szynki długodojrzewającej (lub cienkie plastry boczku) przyparawy: sól, czubryca czerwona, papryka wędzona Natkę pietruszki(...)Przekładamy klops i przykrywamy go zmoczonym papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut. Następnie zdejmujemy papier i pieczemy kolejne 5-10 minut, by wierzch się zrumienił. Po wyjęciu z piekarnika, przed krojeniem należy odczekać kilka minut. Klopsa możemy podać z ziemniakami, makaronem, kaszą, ryżem, warzywami lub pokroić na kanapki. Smacznego
Kucharzycasłodko - kwaśny lub jogurt naturalny zmiksowany z miętą lub bazylią Ziemniaka, batata, marchew gotuję do miękkości. Obieram. Na oleju smażę posiekaną cebulą i czosnek. Dodaję pokrojoną drobno pierś kurczaka. Smażę składniki przez kilka minut. Dodaję wszystkie przyprawy i duszę całość 3-4 minuty, na koniec smażenia dodaję mrożony groszek i ściągam z ognia. Ziemniaki, batata i marchew rozdrabniam widelcem(...)kroję na trójkąty. Na środek każdego z trójkątów nakładam łyżką farsz i zlepiam ciasto tworząc stożek. Przygotowane samosy układam na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Gotowe samosy umieszczam w piekarniku nagrzanym do 220 stopni i piekę przez 15-17 minut do zarumienienia. Podaję ciepłe z ulubionym sosem. Smacznego, Klaudia
Mango Papajapozwala nam na taką przyjemność. Staram się, żeby zawsze było coś ciepłego- dziś zrobiłam tartinki francuskie w kokilkach. SKŁADNIKI: ciasto francuskie 30 dag. pieczarek 1 mała pierś z kurczaka 4-5 plastrów szynki 4-5 plastry sera żółtego 1 szalotka 1 łyżka kwaśnej śmietany, 4-5 pomidorki cherry 2-3 jajka 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz pietruszka, szczypiorek WYKONANIE(...)kwaśnej śmietany, kokilki smarujemy masłem, wykładamy ciastem francuskim, nakłuwamy kilka razy widelcem, na ciasto kładziemy farsz mięsny, następnie pieczarki, zalewamy jajkiem, na wierzch kładziemy cząstki pomidorów, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut i gotowe (jeśli za szybko rumienieją skręcić do 180 stopni
Kuchnia Beatytheme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Na dużej patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy mielone mięso lub kurczaka i dokładnie obsmażamy z każdej strony na większym ogniu. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę (bez gniazd nasiennych) i drobno posiekaną czerwoną cebulę. Doprawiamy czerwoną papryką (słodką(...)odsączoną i przepłukaną fasolkę z puszki. Wymieszać, podgrzać i sprawdzić doprawienie. Ciepłe tortille zawijamy z farszem i podgrzewamy w opiekaczu (zgrzewarce), na patelni grillowej lub w piekarniku. Podajemy z dipem z awokado, sosem meksykańskim, sosem czosnkowym lub sosem miodowo-musztardowym. Składniki na dip z awokado: 1 dojrzałe awokado, garść świeżej kolendry, sok z połowy cytryny
Pudełko rozmaitościmuffin nie tylko świetnie smakują , ale i rewelacyjnie wyglądają.Takie mięsne muffiny nadają się nie tylko na rodzinny obiad , ale i przyjęcie czy też ważną uroczystość. SKŁADNIKI:- filet z kurczaka – 2 szt- pieczarki – 300 g- cebula – 1 szt- starty ser żółty – 100 g- natka pietruszki – 1 pęczek- sól , pieprz , paprykaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Cebulę drobno kroimy.Pieczarki myjemy(...)silikonowe ) delikatnie smarujemy odrobiną oleju.Każdą wykładamy rozbitym plastrem mięsa , tak by końce wystawały ponad brzeg.Faszerujemy przygotowanym nadzieniem.Zakrywamy wystającymi końcami fileta ( nadajemy kształt babeczek ).Wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika na ok.30-40 min.Podajemy z ulubioną surówką i sosami.Smacznego
Ostra na SłodkoPrep. time: 30 mins Czas gotowania / Cook time: 40 mins Czas całkowity / Total time: 1 hr 10 mins Drukuj / Print Składniki / Ingredients: Na roladki 2 średniej wielkości piersi z kurczaka (rozbite) 250 g pieczarek pokrojonych w kostkę 1 średniej wielkości cebula pokrojona w kostkę sól pieprz zioła prowansalskie 4 plastry sera mozarella 6 plastrów szynki parmeńskiej Na sos pieczarkowy(...)Dusic do odparowania nadmiaru płynu. Na rozbitej piersi ułożyć plastry sera i pieczarkowe nadzienie. Zwinąć w roladkę. Roladki zawinąć w szynkę parmeńską. Roladki ułożyć w brytfance i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec przez około 40 min. Na sos pieczarkowy Cebulę i czosnek zeszklić na oleju. Na osobnej patelni, na dużym ogniu przesmażyć na brązowo pieczarki. Dodać cebulę
Spice things upPołączenie delikatnego mięsa kurczaka z gruszkami uważam za bardzo udane. Przygotowałam te roladki po raz pierwszy na imieniny męża, goście byli zachwyceni. Składniki: 6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka 2 aromatyczne gruszki 12 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 150 g sera gorgonzola z niebieską pleśnią 2-3 spore garści drobno posiekanych orzechów włoskich Przyprawy: sól lub vegetta, pieprz 400ml śmietanki kremówki(...)którą najlepiej spiąć wykałaczką aby utrzymała formę. Każdą z roladek delikatnie posmarować olejem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Całość zalać śmietanką do połowy wysokości mięsa, zapiekać w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach przez 30 minut. Roladki można podawać z ziemniakami lub ryżem w towarzystwie ulubionych surówek
W garach u GosiPRZYGOTOWANIE : Mięso z kurczaka myjemy, przecinamy piersi wzdłuż. Do kielicha zakładamy ostrza, przekładamy kurczaka i mielimy- 15 sekund / obroty 8- 10 Do mięsa dodajemy przyprawy, jajko i pokrojony szczypiorek, dokładnie wyrabiamy i formujemy małe pulpeciki. Do kielicha robota przekładamy obraną cebulę, mielimy 15 s/ o 6. Następnie dodajemy masło, doprawiamy solą i pieprzem. Zamykamy robota i podpiekamy cebulę(...)Parowar zdejmujemy, mięso przekładamy na talerz, następnie zupę mielimy na najwyższych obrotach. Zupę nalewamy do małych flaczarek, dodajemy po pulpeciku i posypujemy serem. Zapiekamy w piekarniku 200 % przez 15 minut. Zupę podajemy ciepłą, smacznego. Zapraszam
Kulinarne Fantazje Marioligranatem. Sprawdźcie sami! SKŁADNIKI: - 2 duże cukinie - 1 szalotka - 2 ząbki czosnku - 100 g kaszy orkiszowej - 2 grube kabanosy, możesz też użyć szynki, kiełbasy bądź mięsa z pieczonego kurczaka - 4 łyżki drobno pokrojonej czerwonej papryki w zalewie z oliwy z oliwek (zamiennie świeża) - 20 listków bazylii - 20 listków szałwii - 20 listków mięty - 150 ml jogurtu naturalnego - ser camembert(...)dalej podsmażaj, dodaj przyprawy, następnie kaszę, całość mieszaj i smaż 2-3 minuty - nadzienie dopraw solą, pieprzem i kuminem - nadziej cukinie, na wierzch poukładaj kawałki sera camembert wstaw do piekarnika na 35-40 minut, temperatura 190 stopni C, na blaszkę wylej 1/2 szklanki wody, aby cukinie, się troszkę "uparowały" - w międzyczasie wymieszaj jogurt z sokiem z cytryny i posiekanymi ziołami
SMYKWKUCHNIsmażenia szczypiorek Farsz: 1. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, podsmażamy, dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i drobno pokrojony czosnek. Dodajemy przyprawy i smażymy. jak kurczak będzie usmażony dodajemy okrojone suszone pomidory i oliwki, oraz kukurydzę. Mieszamy. Reszta: 1.. W letniej wodzie rozrabiamy drożdże z cukrem. Na stolnicę dajemy mąki, sól, oliwę z oliwę i rozrobione(...)pide ciężko jest przenieść na blaszkę (rozwałkowałam placek, przeniosłam ba blaszkę, dałam farsz i formowałam czółenka/łódeczki). 3. Wierzch posypujemy startą mozzarella i odstawiamy na 10 minut. 4. Piekarnika nagrzewamy do 190 stopni, pieczemy 30 minut. Ciasto ma się ładnie zarumienić. 5. Wierzch posypujemy dodatkowo suszonym oregano i szczypiorem :-). Podajemy z sosem czosnkowym :-). Smacznego
kruche babeczkiwodę i wrzucić cukinię i bakłażana, ale już nie gotować. Zaparzyć warzywa 2 minuty. Wyjąć plastry bakłażana i cukinię z wody. Przelać zimną wodą. Przygotowanie mięsa – piersi z kurczaka umyć i osuszyć. Zmielić przez maszynkę do mięsa z dużymi oczkami. Pieczarki umyć i również zmielić przez maszynkę. Do miski wrzucić mielone drobiowe mięso, dodać zmielone pieczarki, paprykę słodką(...)pionowo. Wlać pomidory z puszki naokoło roladek. Na górze pokruszyć kulkę mozzarelli i posypać dodatkowo serem i oregano. Można wlać śmietanę, ale nie jest to konieczne. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 40 minut. Smacznego
Kuchnia Pokoleńłyżek pasty z suszonych pomidorów 30-40 g sera żółtego lub mozzarelli w plastrach przyprawa do pizzy sycylijskiej lub dowolna przyprawa włoska/do pizzy sól i pieprz Najpierw przygotowujemy kurczaka: myjemy go, osuszamy ręcznikiem, a następnie pozbywamy się wszystkich chrząstek, błonek i tłuszczu. Połówki piersi przekrawamy na pół, by otrzymać po 2 filety z jednej piersi. Następnie grubszą część(...)wszystko. Następnie roladkę owijamy ściśle boczkiem i układamy całość w naczyniu żaroodpornym. Roladki są gotowe do pieczenia. :) Pieczenie: Temperatura - 180ºC bez termoobiegu Czas - 20-25 minut Po wyjęciu z piekarnika roladki są gotowe do podania. Swoje podałam z dużą ilością warzyw. Świetnie pasują do nich różnego rodzaju sosy jogurtowe czy po prostu ketchup. Smacznego
Cooking Monstersera. Taki bogaty kotlecik razem z ziemniaczkami i surówką stanowią bardzo sycący obiadek. Ja podałam z surówką z czerownej kapusty, marchewki i jabłka . składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka 250 g pieczarek sól ziołowa oregano 1 cebula olej do smażenia 1-2 jajka bułka tarta ser żółty do posypania Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki zetrzeć(...)tartej. Usmażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na kotletach ułożyć podsmażone pieczarki, na wierzchu posypac startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać chwile aż ser się rozpuści
Monia miesza i gotujeciasta francuskiego* 1 jajko, sos: 30 g masła, 30 g mąki pszennej, 250 ml śmietany 22% płynnej, 2 żółtka, sól, 1 łyżeczka chrzanu, sok z cytryny, cukier Perliczkę lub kurczaka obrać z kości, mięso pokroić w niewielkie kawałki. Z ciasta wyciąć krążki – wielkość zależy od nas, ja przygotowałam porcje jednoosobowe. Na jedną porcję potrzebne są trzy krążki (ja wycinałam krążki(...)wymieszać z żółtkami. Doprawić sokiem z cytryny, solą i cukrem. Ja dodałam troszkę chrzanu. Mięso podgrzać najlepiej w rosole. Złożyć Vol-au-vent: Ciasto powinno być ciepłe (podgrzać w piekarniku o ile jest zimne). Ułożyć krążek ciasta na nim dwa pierścienie, do środka włożyć mięso i polać sosem. Podawać. *Oczywiście można w domu zrobić ciasto francuskie... tylko trzeba mieć dużo
królestwo garów