Prep. time: 30 mins Czas gotowania / Cook time: 40 mins Czas całkowity / Total time: 1 hr 10 mins Drukuj / Print Składniki / Ingredients: Na roladki 2 średniej wielkości piersi z kurczaka (rozbite) 250 g pieczarek pokrojonych w kostkę 1 średniej wielkości cebula pokrojona w kostkę sól pieprz zioła prowansalskie 4 plastry sera mozarella 6 plastrów szynki parmeńskiej Na sos pieczarkowy(...)Dusic do odparowania nadmiaru płynu. Na rozbitej piersi ułożyć plastry sera i pieczarkowe nadzienie. Zwinąć w roladkę. Roladki zawinąć w szynkę parmeńską. Roladki ułożyć w brytfance i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec przez około 40 min. Na sos pieczarkowy Cebulę i czosnek zeszklić na oleju. Na osobnej patelni, na dużym ogniu przesmażyć na brązowo pieczarki. Dodać cebulę
Spice things upPołączenie delikatnego mięsa kurczaka z gruszkami uważam za bardzo udane. Przygotowałam te roladki po raz pierwszy na imieniny męża, goście byli zachwyceni. Składniki: 6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka 2 aromatyczne gruszki 12 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 150 g sera gorgonzola z niebieską pleśnią 2-3 spore garści drobno posiekanych orzechów włoskich Przyprawy: sól lub vegetta, pieprz 400ml śmietanki kremówki(...)którą najlepiej spiąć wykałaczką aby utrzymała formę. Każdą z roladek delikatnie posmarować olejem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Całość zalać śmietanką do połowy wysokości mięsa, zapiekać w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach przez 30 minut. Roladki można podawać z ziemniakami lub ryżem w towarzystwie ulubionych surówek
W garach u GosiPRZYGOTOWANIE : Mięso z kurczaka myjemy, przecinamy piersi wzdłuż. Do kielicha zakładamy ostrza, przekładamy kurczaka i mielimy- 15 sekund / obroty 8- 10 Do mięsa dodajemy przyprawy, jajko i pokrojony szczypiorek, dokładnie wyrabiamy i formujemy małe pulpeciki. Do kielicha robota przekładamy obraną cebulę, mielimy 15 s/ o 6. Następnie dodajemy masło, doprawiamy solą i pieprzem. Zamykamy robota i podpiekamy cebulę(...)Parowar zdejmujemy, mięso przekładamy na talerz, następnie zupę mielimy na najwyższych obrotach. Zupę nalewamy do małych flaczarek, dodajemy po pulpeciku i posypujemy serem. Zapiekamy w piekarniku 200 % przez 15 minut. Zupę podajemy ciepłą, smacznego. Zapraszam
Kulinarne Fantazje Marioligranatem. Sprawdźcie sami! SKŁADNIKI: - 2 duże cukinie - 1 szalotka - 2 ząbki czosnku - 100 g kaszy orkiszowej - 2 grube kabanosy, możesz też użyć szynki, kiełbasy bądź mięsa z pieczonego kurczaka - 4 łyżki drobno pokrojonej czerwonej papryki w zalewie z oliwy z oliwek (zamiennie świeża) - 20 listków bazylii - 20 listków szałwii - 20 listków mięty - 150 ml jogurtu naturalnego - ser camembert(...)dalej podsmażaj, dodaj przyprawy, następnie kaszę, całość mieszaj i smaż 2-3 minuty - nadzienie dopraw solą, pieprzem i kuminem - nadziej cukinie, na wierzch poukładaj kawałki sera camembert wstaw do piekarnika na 35-40 minut, temperatura 190 stopni C, na blaszkę wylej 1/2 szklanki wody, aby cukinie, się troszkę "uparowały" - w międzyczasie wymieszaj jogurt z sokiem z cytryny i posiekanymi ziołami
SMYKWKUCHNIsmażenia szczypiorek Farsz: 1. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, podsmażamy, dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i drobno pokrojony czosnek. Dodajemy przyprawy i smażymy. jak kurczak będzie usmażony dodajemy okrojone suszone pomidory i oliwki, oraz kukurydzę. Mieszamy. Reszta: 1.. W letniej wodzie rozrabiamy drożdże z cukrem. Na stolnicę dajemy mąki, sól, oliwę z oliwę i rozrobione(...)pide ciężko jest przenieść na blaszkę (rozwałkowałam placek, przeniosłam ba blaszkę, dałam farsz i formowałam czółenka/łódeczki). 3. Wierzch posypujemy startą mozzarella i odstawiamy na 10 minut. 4. Piekarnika nagrzewamy do 190 stopni, pieczemy 30 minut. Ciasto ma się ładnie zarumienić. 5. Wierzch posypujemy dodatkowo suszonym oregano i szczypiorem :-). Podajemy z sosem czosnkowym :-). Smacznego
kruche babeczkiwodę i wrzucić cukinię i bakłażana, ale już nie gotować. Zaparzyć warzywa 2 minuty. Wyjąć plastry bakłażana i cukinię z wody. Przelać zimną wodą. Przygotowanie mięsa – piersi z kurczaka umyć i osuszyć. Zmielić przez maszynkę do mięsa z dużymi oczkami. Pieczarki umyć i również zmielić przez maszynkę. Do miski wrzucić mielone drobiowe mięso, dodać zmielone pieczarki, paprykę słodką(...)pionowo. Wlać pomidory z puszki naokoło roladek. Na górze pokruszyć kulkę mozzarelli i posypać dodatkowo serem i oregano. Można wlać śmietanę, ale nie jest to konieczne. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 40 minut. Smacznego
Kuchnia Pokoleńłyżek pasty z suszonych pomidorów 30-40 g sera żółtego lub mozzarelli w plastrach przyprawa do pizzy sycylijskiej lub dowolna przyprawa włoska/do pizzy sól i pieprz Najpierw przygotowujemy kurczaka: myjemy go, osuszamy ręcznikiem, a następnie pozbywamy się wszystkich chrząstek, błonek i tłuszczu. Połówki piersi przekrawamy na pół, by otrzymać po 2 filety z jednej piersi. Następnie grubszą część(...)wszystko. Następnie roladkę owijamy ściśle boczkiem i układamy całość w naczyniu żaroodpornym. Roladki są gotowe do pieczenia. :) Pieczenie: Temperatura - 180ºC bez termoobiegu Czas - 20-25 minut Po wyjęciu z piekarnika roladki są gotowe do podania. Swoje podałam z dużą ilością warzyw. Świetnie pasują do nich różnego rodzaju sosy jogurtowe czy po prostu ketchup. Smacznego
Cooking Monstersera. Taki bogaty kotlecik razem z ziemniaczkami i surówką stanowią bardzo sycący obiadek. Ja podałam z surówką z czerownej kapusty, marchewki i jabłka . składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka 250 g pieczarek sól ziołowa oregano 1 cebula olej do smażenia 1-2 jajka bułka tarta ser żółty do posypania Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki zetrzeć(...)tartej. Usmażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na kotletach ułożyć podsmażone pieczarki, na wierzchu posypac startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać chwile aż ser się rozpuści
Monia miesza i gotujeciasta francuskiego* 1 jajko, sos: 30 g masła, 30 g mąki pszennej, 250 ml śmietany 22% płynnej, 2 żółtka, sól, 1 łyżeczka chrzanu, sok z cytryny, cukier Perliczkę lub kurczaka obrać z kości, mięso pokroić w niewielkie kawałki. Z ciasta wyciąć krążki – wielkość zależy od nas, ja przygotowałam porcje jednoosobowe. Na jedną porcję potrzebne są trzy krążki (ja wycinałam krążki(...)wymieszać z żółtkami. Doprawić sokiem z cytryny, solą i cukrem. Ja dodałam troszkę chrzanu. Mięso podgrzać najlepiej w rosole. Złożyć Vol-au-vent: Ciasto powinno być ciepłe (podgrzać w piekarniku o ile jest zimne). Ułożyć krążek ciasta na nim dwa pierścienie, do środka włożyć mięso i polać sosem. Podawać. *Oczywiście można w domu zrobić ciasto francuskie... tylko trzeba mieć dużo
królestwo garówCzy macie czasami problem jak zagospodarować resztki obiadowe? Nie jesteście samotni z tym problemem, ale już niedługo. Mam dla Was przepis na fantastyczną zapiekankę, gdzie
Szybko Tanio SmacznieCzy macie czasami problem jak zagospodarować resztki obiadowe? Nie jesteście samotni z tym problemem, ale już niedługo. Mam dla Was przepis na fantastyczną zapiekankę, gdzie
Szybko Tanio Smacznieobrane ząbki czosnku oraz gałązki rozmarynu zmiksować ze sobą na małe (ale nie drobne) kawałki. Wymieszać je z solą i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Suszyć w piekarniku nagrzanym do 100 stopni przez około 60 minut. W międzyczasie raz lub dwa razy całość przemieszać. Wystudzić i całość zmiksować na drobne kawałki. Sól z chili. Pasuje niemal do wszystkiego(...)pięknie pachnie cytryną i tymiankiem. Wprawdzie jest w niej jeszcze czosnek i rozmaryn, ale to te dwie pierwsze przyprawy grają pierwsze skrzypce. Dlatego doskonale sprawdzi się jako dodatek do kurczaka czy też ryby. Sól z cytryną, tymiankiem, rozmarynem i czosnkiem Składniki: 200 g soli gruboziarnistej 1 pęczek świeżego tymianku 2 ząbki czosnku skórka otarta z 1 cytryny Skórkę z cytryny
My simple kitchenPolędwiczka po indyjsku to moja wariacja na temat przygotowania standardowego dania z polędwiczką. Wyjątkowy aromat uzyskamy dzięki dodaniu przyprawy garam masala. Garam masala to wyjątkowe połączenie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bardzo aromatyczna pieczona pierś z kurczaka doskonale łączy w sobie smaki sosu teriyaki, miodu, octu winnego i rozmarynu. Wspaniale sprawdzi się na rodzinnych obiadach lub świątecznym stole. Składniki: Duża pierś z indyka (około 800g) 150ml sosu teriyaki 2-3 łyżki miodu naturalnego 2-3 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub gałązka świeżego Sposób(...)macerujemy w marynacie przez kilka godzin a najlepiej przez noc. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 50-60 minut. Co 15 minut polewamy mięso marynatą. Po wyciagnięciu z piekarnika mięso pozostawiamy żeby odpoczęło przez około 5-10 minut, a następnie kroimy. Czas przygotowania: 10' + 60’ pieczenie Trudność: łatwe Ilość porcji: 5 Kaloryczność: 340 kcal / porcja
Pyry na Gazniej minimum 1 godzinę, a najlepiej całą noc. Tak przygotowane piersi z kurczaka najlepiej smakują w towarzystwie zestawu surówek i pieczony ziemniaczków. Polecam Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 pełna łyżka miodu wielokwiatowego BIO – do nabycia w Bio Natura Trade 2 i 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 1 łyżeczka(...)minimum 1 godzinę, a najlepiej na noc. Mięso obsmażamy chwilę z obu stron na patelni grillowej (lub na patelni beztłuszczowej). Następnie wkładamy do żaroodpornego naczynia. Po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 25 minut (środkowy poziom piekarnika, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Po tym czasie mięso wyciągamy z piekarnika i podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie zestaw
Słodkie okruszkiserem. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić na plastry. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać krojone pieczarki, tymianek, pieprz, sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć. Chleb włożyć do piekarnika ustawionego na opcję grill bądź utostować na patelni albo w tosterze. Podpieczone pieczywo skropić pozostałą częścią oliwy, posmarować serem ricotta a na ser wyłożyć podsmażone pieczarki. Po górze można dodatkowo posolić(...)możemy bagietką i użyć więcej kromek niż cztery. Jeśli kromki bagietki są małe to kanapeczek uzyskamy więcej. Lubisz grzyby? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Pieczone podudzia kurczaka . The post Bruschetta z pieczarkami i serem ricotta appeared first on MeCooks
mecooksKotlety mielone z mozzarellą to świetny pomysł nie tylko na obiad ale również jako przystawka na imprezę czy bankiet. Proste i pyszne danie nie wymaga od
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łyżeczka suszonego estragonu lub cząbru 3-4 łyżki posiekanego koperku lub szczypiorku sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g piersi z kurczaka lub indyka 1 średnie jajko 1 duża cukinia lub 2 mniejsze 2 marchewki 1 nieduża cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki mąki pszennej lub ryżowej 2 łyżki bułki tartej(...)małą kostkę. Koperek lub szczypiorek drobno siekamy. Mięso myjemy, oczyszczamy z błon i chrząstek, kroimy w kostkę, a następnie siekamy, aż powstaną małe kawałki, które zaczną się kleić. Piekarnik nagrzewamy do 200°C (180ºC z termoobiegiem). Cukinię i marchewkę odciskamy z nadmiaru wody. Łączymy je z kurczakiem/indykiem, koperkiem/szczypiorkiem, cebulą, słodką papryką i estragonem. Wyciskamy do masy ząbek czosnku, dodajemy surowe
Poezja smakuużyłam pszenno - żytniego), - mleko sojowe (ok 0,5 l), - 4 łyżki mąki pszennej, - 4 bardzo duże pieczarki, - 2 duże cebule, - olej do smażenia, - śliwki suszone, - garść słonecznika, - przyprawa do kurczaka, - majeranek, czosnek, - sól, pieprz. Wykonanie: Chleb o ile nie jest krojony pokroić na kromki, zalać go mlekiem (trzeba docisnąć żeby cały był zamoczony), odstawić. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę(...)bułką tartą (można też wyłożyć papierem do pieczenia lub piec w silikonowej formie), ułożyć w niej śliwki tak by nie wystawały z masy. Piec ok 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (ustawienie góra-dół). Pasztet odstawić do wystygnięcia, kroić gdy ostygnie. Smacznego!!! Na podstawie przepisu Aleksandry z Bloga wegańskiego
Co na wege obiad?marchewki i groszku to propozycja nie tylko na niedzielne drugie danie. To obiad, który robi się sam, więc i w tygodniu możemy śmiało go przygotować. Składniki: 6 pałek z kurczaka, 300g niedużych pieczarek, 150 g groszku (użyłam mrożonego), 150 g marchewki (użyłam mrożonej), 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, ostra papryka w proszku, maggi, suszona natka pietruszki(...)pieprzem i razem z pałkami przełożyć do dużego żaroodpornego naczynia. Całość posypać suszoną natką pietruszki, zamknąć naczynie pokrywą lub nakryć folią aluminiową. Naczynie wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i zapiekać około 50 minut. W międzyczasie obgotować w osolonej wodzie marchew i groszek – nie za długo, warzywa mają się tylko podgotować. Odcedzić. Po 45 minutach zdjąć pokrywę z żaroodpornego
Nie tylko w kuchni