kurczak z piekarnika - 6838 przepisów (strona:334/456)

Pasztet z pieczarkami 101

Prawdziwy pasztet to świetna propozycja zimnej imprezowej przekąski na domowych uroczystościach, która także idealnie zastąpi wędlinę w przygotowanych do szkoły czy pracy kanapkach. Składniki: 1kg ugotowanego mięsa z udek kurczaka 400g pieczarek 1 ugotowana marchew 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 bułka kajzerka 1 jajko szczypta gałki muszkatołowej 3 łyżki masła sól pieprz oliwa i bułka tarta do wysmarowania formy(...)gałką muszkatołową i całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do dwóch aluminiowych foremek o wymiarach 7 x 20 cm (lub większej keksówki) wysmarowanych oliwą i wysypanych bułką tartą. 3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut, a następnie wystudzić

Szalona Kuchnia Eweliny
Fasolowa z pieczonym kalafiorem 135

pieczonym kalafiorem to moja kolejna kalafiorowa faza! Zupa fasolowa Składniki: na 4 porcje 350 g ugotowanej fasoli, u mnie mieszanka czerwonej i białej 1,3 l rosołu z kurczaka 2 pasternaki 1 marchewka 1 czerwona cebula 1 czosnek solo 50 ml śmietanki 1½ łyżeczki nasion anyżu sól i pieprz do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek ¾ łyżeczki suszonego rozmarynu(...)przyprawy. Gotuj aż fasola będzie miękka. Gotową fasolę włóż do garnka na 15 minut przed końcem gotowania. Podziel kalafior na różyczki, skrop oliwą, posyp solą i chili. Piecz w piekarniku nastawionym na 180ºC przez 30 minut. Dodaj połowę kalafioru do zupy. Zmiksuj lekko zupę, dodaj śmietankę, oliwę i jeszcze raz zagotuj. Wlej zupę do miseczek. Na wierzchu rozłóż resztę kalafiora

codojedzenia
Curry z kurczakiem, soczewicą, pomidorami i chipsami z marchewki 167

odrobina oleju Przygotowanie: Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu i odcedzamy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojone piersi z kurczaka, posiekaną cebulę, pokrojoną w kostkę marchewkę, starty na małych oczkach imbir i kurkumę. Delikatnie solimy, mieszamy i smażymy. Pod koniec smażenia wrzucamy drobniutko posiekany czosnek. Następnie wlewamy bulion, dodajemy pastę(...)marchewki: Marchewkę myjemy, obieramy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na cienkie plasterki i delikatnie smarujemy olejem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie solimy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C. Smacznego

Oryginalny smak
Udka kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej 196

Najlepiej urodzinową Bo gdy upierasz się, że sporządzisz najcudowniejszy (wg ciebie tylko) tort dla dziecka, na wszystko inne masz już niewiele czasu. A marynatę robi się szybko i smak kurczaka jest wyborny, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki na marynatę (do ok. 20 udek. Proporcje należy odpowiednio zmniejszyć/zwiększyć, w zależności od ilości udek) 250 ml płynnego(...)folią i wstawić do lodówki, na minimum 2 godziny. Ja zostawiła, na całą noc i mięso pysznie przeszło marynatą. Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika – 190 stopni, grzanie góra/dół na ok. 50 minut. Na ostatnie 10 minut pieczenia można zdjąć przykrycie naczynia, żeby udka idealnie się przyrumieniły. Można podawać z warzywnymi kopertkami

gutfut
Risotto na czerwonym winie z kurczakiem i pieczarkami oraz chipsy z jarmużu 127

świeżo zmielona sól i pieprz Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Po kilku minutach dodaję pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i smażę kolejne kilka minut. Następnie dodaję pokrojone w plastry pieczarki i całość duszę przez 3-4 minuty. Wsypuję ryż, smażę minutę i wlewam wino. Obniżam temperaturę smażenia(...)Ściągam z ognia. Chipsy z jarmużu Jarmuż mieszam z oliwą i solą. Umieszczam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak by był rozłożony w miarę równomiernie i piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 3 do 5 minut. Gotowe risotto podaję od razu z chipsami z jarmużu. Można posypać startym parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Indyk z kurczakiem zapieczone w papryce na pełnoziarnistym penne z mozzarellą i pomidorami 136

tego celu mięso mielone. Dla odmiany tym razem zdecydowałam się na inne wykonanie: Składniki (dla dwóch osób i Syna z apetytem): 2 czerwone papryki średniej wielkości 1/2 piersi z kurczaka  ok 300 gram udźca z indyka bez kości i skóry 3 niewielkie, dojrzałe pomidory 1/4 opakowania makaronu pełnoziarnistego (pióra) 1 kulka mozzarelli 2-3 suszone pomidory 1 łyżka oliwy(...)mięsko usmażyłam na patelni (bez tłuszczu) i przełożyłam do umytych, pozbawionych gniazd papryk. Papryki ustawiłam w naczyniu żaroodpornym. Wolną przestrzeń wyłożyłam cząstkami pomidorów. Wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 25-30 minut. W tym czasie, w lekko osolonej wodzie ugotowałam makaron. Ugotowany makaron ułożyłam na już podpieczonych pomidorach i umieściłam w piekarniku na kolejne 15 minut. Żeby

Kuchnia po mojemu
Panierowane kotlety drobiowe zapiekane z marchewką i selerem 273

czasu na przesiadywanie w kuchni, dlatego też danie to przygotowywuję dzień wcześniej, a potem tylko odgrzewam :) Jako dodatek proponuję frytki lub zapiekane ziemniaczki - sukces gwarantowany :) SKŁADNIKI pierś drobiowa ( z kurczaka lub indyka ) jajko bułka tarta 1 kg marchwi pół selera 1 cebula listek laurowy pieprz ziele angielskie sól  1 łyżka koncentratu pomidorowego olej z oliwy olej do smażenia SPOSÓB(...)naczyniu żaroodpornym układać warstwami najpierw warzywa, potem kotlety znowu warzywa i jeszcze raz kotlety.  Zakończyć ostatnią warstwę warzywami i posypać stertym serem.  Zapiekać pod przykryciem w piekarniku 180 °C przez 15 minut.  SMACZNEGO

zielonacukinka
Pieczone udka z warzywami 150

pomysłem na codzienny obiad. Dodatkowym plusem jest fakt, że za jednym zamachem otrzymujemy soczyste mięso, rozpływające się w ustach warzywa oraz aromatyczny sos. Składniki - 1,5 kg udek z kurczaka - dwie duże marchewki - garść fasoli szparagowej - 1 puszka groszku konserwowego - ½ selera - przyprawa do drobiu - ostra mielona papryka - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe(...)kostkę. Fasolkę umyć, odciąć końcówki i przekroić na pół. Groszek osączyć. Udka włożyć z warzywami do rękawa do pieczenia. Rękaw ułożyć w naczyniu żaroodpornym . Piec ok. 80 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200oC. Uwaga – sprawdzona rada 1)       zamiast świeżej fasoli można użyć mrożonej Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał

Świat Smaku
Cytrynowe skrzydełka 81

Jakiś czas temu piekliśmy cytrynowo-rozmarynowego kurczaka i bardzo nam on smakował, dlatego też postanowiliśmy pomysł przenieść na marynatę do skrzydełek. Daliśmy więcej cytryny, mniej miodu, dużo rozmarynu, za to w ogóle czosnku i imbiru – tak więc podobnie, ale zupełnie inaczej. Drobiowe skrzydełka marynowały się całą noc w zalewie, a po upieczeniu wyczuwało się wyraźny smak cytryny. Składniki(...)polać przygotowaną marynatą i wstawić do lodówki na kilka godzin, od czasu do czasu mieszając. Do naczynia żaroodpornego włożyć skrzydełka, wlać marynatę, wstawić do nagrzanego do 200 o C piekarnika (z termoobiegiem), piec ok. 40 minut – w trakcie mięso odwrócić. Cytrynowe skrzydełka dodatkowo można opiec kilka minut na funkcji grill dla lepszego zrumienienia skórki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Cytrynowe

niecodziennikpary
Zapiekanka brokułowa z kurczakiem 108

Brokuła podzielić na różyczki. Zblanszować w osolonym wrzątku przez około 5 minut. Przecedzić i przelać zimną wodą.  2. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę. Posypać przyprawą do kurczaka. 3. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklić. Następnie dodać oczyszczone, pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawić solą, pieprzem. Smażyć do odparowania płynów. 4. Naczynie żaroodporne(...)powstały grudki. Postępować tak do zużycia całego mleka. Gotować, aż powstanie gęsty sos. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i kurkumą. 7. Przygotowanym sosem zalać zapiekankę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 30 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci
Warzywa pieczone 198

cały smak zostawiam. Podaję same, wystarczy, są wspaniałe i sycące! Możemy do nich dodać suszonych owoców, np. morele, śliwki lub daktyle. Dla mięsożerców polecam pieczoną pierś, kaczkę lub kawałki kurczaka, pieczone czy smażone. Do tego zestawu smakuje mizeria, mix sałat z pomidorami i vinegretem lub colesław. Składniki: 1 cukinia 1 czerwona papryka 5 ziemniaków 2 niezbyt duże marchewki 3 mniejsze(...)układam w naczyniu żaroodpornym, mieszam w przyprawach, polewam nieco olejem rzepakowym. Ponownie mieszam, dodaję (opcjonalnie) łyżeczkę masła. Piekę w temp. 180 C grzaniem góra plus dół na środkowej półce piekarnika (bez termoobiegu) przez min. pod przykryciem. Pod koniec, kilka minut odkrywam i przypiekam. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
PIECZONE ZŁOTE UDKA BEZ SKÓRY 301

tłuste. Najpierw zamarynowane, a potem obtoczone w mące kukurydzianej i podsmażone na średnim ogniu, dzięki czemu mięso zachowało swoje soki. Następnie zostały upieczone na złocisty kolor. ~~SKŁADNIKI~~ udka z kurczaka bez skóry 1 kg.  sól himalajska 3/4 łyżeczki przyprawa gyros 1 łyżka suszona natka pietruszki 1 łyżka  pieprz cytrynowy 1/2 łyżeczki  mielona ostra papryka 3/4 łyżeczki mąka(...)ogniu.  Udka przekładamy do brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Polewamy resztą oleju z patelni. Na patelnie dodatkowo wlewamy trochę wody, mieszamy, wlewamy do mięsa.  Udka wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20-30 minut w zależności od piekarnika ( u mnie 20 minut  ze względu na małe udka ). Gdy się ze złocą wyciągamy, aby ich nie przesuszyć

Kuchnia Paulettes
,,De volaille z serem i szynką” 293

Klasyczny i najprostszy de volaille to przede wszystkim mięso i masło z dodatkiem zieleninki, dziś wzbogacony w szynkę i ser żółty. Składniki na 8 porcji: • 8 filetów z piersi kurczaka • 8 plastrów szynki • 8 plastrów żółtego sera • pół kostki masła • 2 łyżki posiekanej pietruszki • sól, pieprz, • mąka do obtoczenia • 4 jajka • bułka tarta • olej do smażenia + 1 łyżka masła Sposób(...)solą, pieprzem jajkach i na końcu w bułce tartej. Smażymy na oleju z dodatkiem masła z obu stron na złoty kolor. Roladki przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15 minut pod przykryciem w 180 stopniach. Do usmażenia de vollaye wykorzystałam rondel z koszykiem do smażenia dostępną w sklepie internetowym http://przyjemnegotowanie.pl. Rondel z koszykiem do głębokiego smażenia

Podróż w kulinaria
domowa kostka rosołowa 196

zimną wodą, tak aby skrzydełka i warzywa były całkowicie przykryte. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy temperaturę, tak aby wywar tylko "mrugał" i gotujemy sześćdziesiąt minut ( jeżeli włożyliśmy kawałki kurczaka, zamiast kaczki, gotowanie skracamy do 40 minut). Po tym czasie przelewamy wywar do drugiego naczynia, (najlepiej użyć do tego durszlaka), odrzucając wygotowane  mięso i warzywa.   Teraz w garnku(...)pęk koperku. Garnek zdejmujemy z ognia i miksujemy jego zawartość ( nie za długo, aby nadal były w nim wyczuwalne kawałki warzyw a nie papka). Teraz całość układamy na blachę piekarnika ( wyłożoną pergaminem) i suszymy w temperaturze 85-90 stopni w piekarniku przez około dwie godziny. W połowie suszenia, ostrym nożem kroimy masę na niewielkie kwadraty. Wysuszoną kostkę przekładamy do pojemnika

Miód i pieprz
Roladki z indyka nadziewane papają z salsą z papai i ogórka 206

Dietetyczny i smaczny obiad. Soczysty indyk z papają, opiekane ziemniaki i kalafior gotowany na parze oraz salsa z papai i korniszonów z sosem sojowym.Czas przygotowania:50

SzczyptaSmaQ