Bardzo aromatyczna pieczona pierś z kurczaka doskonale łączy w sobie smaki sosu teriyaki, miodu, octu winnego i rozmarynu. Wspaniale sprawdzi się na rodzinnych obiadach lub świątecznym stole. Składniki: Duża pierś z indyka (około 800g) 150ml sosu teriyaki 2-3 łyżki miodu naturalnego 2-3 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub gałązka świeżego Sposób(...)macerujemy w marynacie przez kilka godzin a najlepiej przez noc. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 50-60 minut. Co 15 minut polewamy mięso marynatą. Po wyciagnięciu z piekarnika mięso pozostawiamy żeby odpoczęło przez około 5-10 minut, a następnie kroimy. Czas przygotowania: 10' + 60’ pieczenie Trudność: łatwe Ilość porcji: 5 Kaloryczność: 340 kcal / porcja
Pyry na Gazniej minimum 1 godzinę, a najlepiej całą noc. Tak przygotowane piersi z kurczaka najlepiej smakują w towarzystwie zestawu surówek i pieczony ziemniaczków. Polecam Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 pełna łyżka miodu wielokwiatowego BIO – do nabycia w Bio Natura Trade 2 i 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 1 łyżeczka(...)minimum 1 godzinę, a najlepiej na noc. Mięso obsmażamy chwilę z obu stron na patelni grillowej (lub na patelni beztłuszczowej). Następnie wkładamy do żaroodpornego naczynia. Po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 25 minut (środkowy poziom piekarnika, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Po tym czasie mięso wyciągamy z piekarnika i podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie zestaw
Słodkie okruszkiserem. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić na plastry. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać krojone pieczarki, tymianek, pieprz, sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć. Chleb włożyć do piekarnika ustawionego na opcję grill bądź utostować na patelni albo w tosterze. Podpieczone pieczywo skropić pozostałą częścią oliwy, posmarować serem ricotta a na ser wyłożyć podsmażone pieczarki. Po górze można dodatkowo posolić(...)możemy bagietką i użyć więcej kromek niż cztery. Jeśli kromki bagietki są małe to kanapeczek uzyskamy więcej. Lubisz grzyby? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Pieczone podudzia kurczaka . The post Bruschetta z pieczarkami i serem ricotta appeared first on MeCooks
mecooksKotlety mielone z mozzarellą to świetny pomysł nie tylko na obiad ale również jako przystawka na imprezę czy bankiet. Proste i pyszne danie nie wymaga od
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łyżeczka suszonego estragonu lub cząbru 3-4 łyżki posiekanego koperku lub szczypiorku sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g piersi z kurczaka lub indyka 1 średnie jajko 1 duża cukinia lub 2 mniejsze 2 marchewki 1 nieduża cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki mąki pszennej lub ryżowej 2 łyżki bułki tartej(...)małą kostkę. Koperek lub szczypiorek drobno siekamy. Mięso myjemy, oczyszczamy z błon i chrząstek, kroimy w kostkę, a następnie siekamy, aż powstaną małe kawałki, które zaczną się kleić. Piekarnik nagrzewamy do 200°C (180ºC z termoobiegiem). Cukinię i marchewkę odciskamy z nadmiaru wody. Łączymy je z kurczakiem/indykiem, koperkiem/szczypiorkiem, cebulą, słodką papryką i estragonem. Wyciskamy do masy ząbek czosnku, dodajemy surowe
Poezja smakuużyłam pszenno - żytniego), - mleko sojowe (ok 0,5 l), - 4 łyżki mąki pszennej, - 4 bardzo duże pieczarki, - 2 duże cebule, - olej do smażenia, - śliwki suszone, - garść słonecznika, - przyprawa do kurczaka, - majeranek, czosnek, - sól, pieprz. Wykonanie: Chleb o ile nie jest krojony pokroić na kromki, zalać go mlekiem (trzeba docisnąć żeby cały był zamoczony), odstawić. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę(...)bułką tartą (można też wyłożyć papierem do pieczenia lub piec w silikonowej formie), ułożyć w niej śliwki tak by nie wystawały z masy. Piec ok 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (ustawienie góra-dół). Pasztet odstawić do wystygnięcia, kroić gdy ostygnie. Smacznego!!! Na podstawie przepisu Aleksandry z Bloga wegańskiego
Co na wege obiad?marchewki i groszku to propozycja nie tylko na niedzielne drugie danie. To obiad, który robi się sam, więc i w tygodniu możemy śmiało go przygotować. Składniki: 6 pałek z kurczaka, 300g niedużych pieczarek, 150 g groszku (użyłam mrożonego), 150 g marchewki (użyłam mrożonej), 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, ostra papryka w proszku, maggi, suszona natka pietruszki(...)pieprzem i razem z pałkami przełożyć do dużego żaroodpornego naczynia. Całość posypać suszoną natką pietruszki, zamknąć naczynie pokrywą lub nakryć folią aluminiową. Naczynie wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i zapiekać około 50 minut. W międzyczasie obgotować w osolonej wodzie marchew i groszek – nie za długo, warzywa mają się tylko podgotować. Odcedzić. Po 45 minutach zdjąć pokrywę z żaroodpornego
Nie tylko w kuchnimięso. Jest znana w kuchni staropolskiej. Pyszna, pieczona z dodatkiem miodu, ziół. Dopełnieniem były pieczone młode ziemniaczki i jabłka z wiśniami. Czysto szlachecki obiad. Składniki: 1 pularda (lub mały kurczak do 1,5 kg) miód (Miód kurpiowski ChOG) gałązka rozmarynu 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej Kamis odrobina sosu tabasco 100 ml wytrawnego sherry 3 ząbki czosnku sól 2 jabłka (jabłka(...)Posmaruj pulardę tą marynatą, przykryj i wstaw do lodówki na ok godzinę. Przekładaj mięso co jakiś czas. Mięso ułóż na blaszce, posól do smaku i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 st funkcja termoobieg na dolny poziom. Obrane ziemniaki pokrój na pół lub na 4 części ( w zależności od wielkości), polej odrobiną oleju i dopraw do smaku ulubionymi przyprawami
Malinowe PocałunkiSkładniki: 1 kg mięsa z udźca kurczaka 200 g sera żółtego (gouda) 2 jajka 1 czerstwa kajzerka 1,5 szklanki mleka 2 łyżki czosnku w proszku sól, pieprz ziołowy bułka tarta do panierki Sposób wykonania: Czerstwą kajzerkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na kilka minut aby dokładnie nim nasiąkła. W tym czasie mielimy mięso. Następnie do mięsa dodajemy odciśniętą z mleka(...)nakładamy kawałek żółtego sera. Zawijamy szczelnie ser masą mięsną formując kotleta. Każdą porcję obtaczamy bułką tartą, a następnie układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około godziny
Qchnia po prostudaniem wegetariańskim, co nie wynika z jakiegoś specjalnego umiłowania wiejskiej ludności do zieleniny, ale po prostu z braku mięsa. Jeśli macie ochotę możecie dodać do sałatki grillowanego albo pieczonego kurczaka. My zaszaleliśmy i dorzuciliśmy do warzyw krewetki. To połączenie wyszło super. Przepisów na Fattoush jest mnóstwo, my bazowaliśmy na recepturze z bloga gimmesomeoven.com Składniki: 250 g surowych krewetek 2 łyżki(...)szklanki oliwy Sok z połowy cytryny Skórka starta z płowy cytryny Ząbek czosnku starty lub drobno posiekany Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 W tosterze lub piekarniku stostuj pitty lub chleb (piekarnik rozgrzej do 160 stopni i piecz około 10 minut). Krok 2 Rozgrzej 4 łyżki oliwy na patelni. Pieczywo połam na małe kęsy i podsmażaj chwilę
Niedzielny kucharzmoich bliskich podobno w sam raz;)). Jakość zdjęć fatalna, ale jakoś tak nie było głowy i czasu, by skupić na nich większą uwagę – wybaczcie;) 1 kg udek kurczaka bez skóry i kości 1 cytryna 1 łyżeczka cynamonu 3/4 łyżeczki kardamonu mielonego 1 łyżeczka chilli pieprz cayenne 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki sezamu 3 łyżki oleju 3 łyżki ciemnego(...)woreczka strunowego lub pojemniczka i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnego dnia mięso grillujemy na rozgrzanym grillu, kilkukrotnie obracamy. Uwagi: Podobno mięso to można również przygotować w piekarniku (zapiekać na funkcji góra-dół przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 240 stopni – w połowie czasu obrócić na drugą stronę). Ja przygotowywałam póki co tylko
Smaki Na Talerzudaniem wegetariańskim, co nie wynika z jakiegoś specjalnego umiłowania wiejskiej ludności do zieleniny, ale po prostu z braku mięsa. Jeśli macie ochotę możecie dodać do sałatki grillowanego albo pieczonego kurczaka. My zaszaleliśmy i dorzuciliśmy do warzyw krewetki. To połączenie wyszło super. Przepisów na Fattoush jest mnóstwo, my bazowaliśmy na recepturze z bloga gimmesomeoven.com Składniki: 250 g surowych krewetek 2 łyżki(...)szklanki oliwy Sok z połowy cytryny Skórka starta z płowy cytryny Ząbek czosnku starty lub drobno posiekany Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 W tosterze lub piekarniku stostuj pitty lub chleb (piekarnik rozgrzej do 160 stopni i piecz około 10 minut). Krok 2 Rozgrzej 4 łyżki oliwy na patelni. Pieczywo połam na małe kęsy i podsmażaj chwilę
Niedzielny kucharzczas można sobie pofolgować Zapraszamy do zapoznania się z tym super szybkim przepisem: Pierś faszerowana mozzarellą i suszonymi pomidorami. Składniki: 2 piersi z kurczaka ok 500g 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 125 g mozzarelli 8 plastrów suszonych pomidorów kilka listków świeżej bazylii 2 jajka 100 g mąki 100 g bułki tartej 6 łyżek(...)bułce tartej wymieszanej z sezamem. Podsmaż pierś faszerowaną z każdej strony na rumiano. Przesmażoną pierś włóż na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 ° C. Tak przygotowaną pierś faszerowana mozzarella i suszonymi pomidorami podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Pamiętajcie, że cały czas poszukujemy inspiracji, co moglibyśmy
kuron.com.plsmiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na 3 osoby : 3 bagietki – krótkie lub jedna długa pocięta na trzy kawałki 3 małe pojedyncze filety z piersi kurczaka ( 3 łyżki przyprawy do kebaba ) 1 pomidor kilka liści sałaty lodowej lub kruchej kilka plasterków cebulki 3 ogórki korniszony 1 czerwona papryka sos , ja użyłam gotowego sosu hamburgerowego na bazie majonezu(...)height: 1em;" /> ) . Rozgrzewamy, patelnię grillową i grillujemy . Warzywa, kroimy w dowolne kawałki ,plastry , jak kto lubi " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Bułki, wstawiamy do piekarnika ,żeby się ładnie odgrzały i zrobiły chrupiące ( wystarczy na 5-6 minut w 200 C , najlepiej na oko żeby zbyt nie ściemniały ) . Ciepłe buły , przekrawamy wzdłuż , ale nie do końca , rozchylamy
Ogrodnik w podróżyOstatnio bardzo często przygotowuję właśnie taki zestaw pieczonych warzyw. Są bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu i pasują do większości dań. Dobrze komponują się na przykład z kurczakiem czy rybą. Smakują wszystkim, którzy mieli okazję je spróbować. Na rodzinny obiad wydają się idealne :) Składniki (3-4 porcje): 2 duże ziemniaki 1 duży batat 1 średnia cukinia 1 średni bakłażan(...)bakłażana w ćwiartki. Wszystkie warzywa przełóż miski, dodaj olej i przyprawy. Wymieszaj. Wysyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez 35 minut w 200*C. Piekarnik musi być mocno nagrzany
Zdrowie na języku :Pbananami w karmelu waniliowym Muffinki bardzo czekoladowe z bitą śmietaną i truskawkami Krem czekoladowy Sangria, czyli owocowe orzeźwienie Błyskawiczne ciasto z pomarańczami i kremem czekoladowo-miętowym Sałatka z kurczakiem, pesto, rukolą i suszonymi pomidorami Quiche z gruszką, wędzonym łososiem i camembertem, posypane rukolą Pobierz PDF z przepisami na Walentynki Walentynki by Eat Me Fit A może skusisz się na rozkoszne(...)Dodaj przesianą mąkę z sodą i wszystko wymieszaj delikatnie. Do formę do pieczenia muffinek włóż papilotki i wlej do nich ciasto, tak by zajęło 3/4 wysokości papilotki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170ºC na około 30 – 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmij i wystudź. Tuz przed podaniem na wystudzone babeczki wyłóż bitą śmietanę. Posyp je serduszkami
Eat me! Fit me!można w podobnej panierce przygotować roladki, czy jeszcze inne dania z mięsa drobiowego. A może Wy macie jakieś swoje ulubione, odchudzone dania? ;-) Podzielcie się w komentarzach. Składniki: filety piersi kurczaka - 2 sztuki sok wyciśnięty z 1 cytryny sól, pieprz, słodka czerwona papryka 100 g wiórków kokosowych 1 jajo 50 ml mleka Wykonanie: Filety porozcinać na cienkie kawałki. Można(...)mięso najpierw zamaczając w mieszance jajka i mleka po obu stronach, a następnie zanurzając w wiórkach,także obustronnie. Pieczemy na papierze do pieczenia, w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku po 10-15 minut z każdej strony, by kotlety nabrały rumianego koloru. Smacznego! Pozdrawiam, Kasia
Poezja Smaków - blog kulinarnyTRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: 30-60 min Francuskie serce 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 pojedynczy filet z kurczaka 1/2 cebuli 15 dag pieczarek 1/2 pomidora 1 żółtko 15 dag sera żółtego pieprz, kucharek natka pietruszki Pieczarki i fileta pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię i chwilę podsmażyć. Następnie poszatkować cebulę(...)sera, nałożyć drugą część ciasta, docisnąć po bokach w każdym miejscu, aby zlepić ciasto. Delikatnie nakłuć w kilku miejscach widelczykiem. Roztrzepać żółtko, nałożyć pędzelkiem na wierzch ciasta. Piec w piekarniku ok. 20-25 minut w 180 st. Po upieczeniu posypać natką pietruszki i keczupem
Gotuję Testujędziś chcę zaproponować, to jeden z moich ulubionych sposobów na kurczaka. Nie trzeba wymyślnych marynat, nie trzeba czekać. Wszystko idzie z marszu, wręcz taśmowo. A potrzeba tylko.... 4 udka kurczaka łyżka masła Marynata: szklanka keczupu łyżka skórki otartej z cytryny łyżeczka majeranku 2 łyżki sezamu 1/4 łyżeczki soli Udka tniemy na trzy mniejsze części, takie szybciej nam się usmażą(...)takiego używam. Ale znakomicie sprawdza się też łagodny, wszystko kwestia gustu. Podsmażone mięso ( gorące) układamy na blasze wyłożonej papierem smarujemy z każdej strony marynatą, posypujemy sezamem i do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy jakieś 20 min. Trzeba pilnować ponieważ pomidory dość szybko łapią kolor, a więc łatwo potrawę przypalić. Mięsko jest soczyste, lekko cytrynowe
Dieta moja pasjaobiad/kolację jak i na domową imprezkę. Spróbujcie i oceńcie sami, czy wam odpowiada czy nie... Składniki: 1 op. ciasta francuskiego ok 500-600g piersi z indyka lub kurczaka 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 główki kapusty pekińskiej pęczek szczypiorku przyprawa do mięsa mielonego Wykonanie: Mięso, cebulę i czosnek mielimy, następnie dodajemy jajko i doprawiamy przyprawą(...)ciasno zwijamy jak roladę. Następnie nacinamy ciasto, aby po upieczeniu się łatwiej kroiło i nie kruszyło się tak mocno. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C ok. 40-50 min. do ładnego zrumienienia. Smacznego
IMPRESJA SMAKUsmaczna - jak klasyczny fast food. Można użyć ulubionych warzywa i dodatków. Dowolność jest nieograniczona. (4 porcje) 1 duża bułka (450g) do kebaba 400-450g filetów z udek kurczaka (może być pierś) 100g kapusty pekińskiej 1 duży pomidor 1 ogórek (ok 100g) 1 średnia czerwona cebula 80g wędzonej mozzarelli 3 łyżki prażonej cebulki przyprawa do kebaba 3-4 łyżki(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przygotować sos. Śmietanę połączyć z majonezem i doprawić do smaku. Bułkę przekroić na 4 części i przeciąć tak, aby powstały kieszonki. Podgrzać w piekarniku. Mięso wymieszać z sosem. Do bułek wkładać farsz w kolejności wg uznania (najlepiej zacząć od sera, aby się rozpuścił). Całość posypać prażoną cebulką i polać ketchupem
Di gotujePrzepis na te skrzydełka wypatrzyłam w jakimś programie Gordona Ramsaya. Są ostre i soczyste. W marynacie tej możecie przygotować również pałki czy udka kurczaka. Gwarantuje Wam, że będą smakować. U nas miłośnikiem tych skrzydełek jest mój Maż, który nigdy ich nie odmówi ;) Składniki (niestety) są wyszukane ale warto za nimi pochodzić. Ja swoje, znalazłam w sklepie z przyprawami z całego(...)sól, pieprz Skrzydełka dokładnie wymyć i oczyścić. Wysuszyć. Z pozostałych składników zrobić marynatę. Dokładnie obtoczyć w niej skrzydełka. Odstawić do lodówki na min. 0,5h (im dłużej tym lepiej). Piekarnik nagrzać do 170C. Wsadzić zamarynowane skrzydełka. Pozostałą marynatą polać skrzydełka. Piec ok 25-30 minut. Smacznego
CookYourselfmała marchewka - kawałeczek selera - 2-3 fasolki szparagowe - 1 mała cebula - świeże listki bazylii i oregano - natka pietruszki - 1 łyżka oleju rzepakowego - ok. 50 g piersi z kurczaka - 1 jajko - sól do smaku PS .: Tak na prawdę papryczkę można nafaszerować niemalże każdymi warzywami, wszystko zależy od upodobania i od zawartości lodówki :D Przygotowanie: Potrzebne warzywa obieramy i kroimy(...)którego wierzch dodajemy farsz ( być może farszu wyjdzie za dużo, wtedy nie zostanie nam nic innego jak jego skosztowanie :D). Papryczkę przykrywamy jej wierzchem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 190 stopni na ok. 30-35 minut. Kiedy minie ok. 20 minut ściągamy "przykrywkę" papryki i na wierzch wbijamy jajko (aby było bezpiecznie, można jajko wlać najpierw
Zdrowie na języku :P