Składniki na 6 roladek: 3 duże filety z kurczaka bez polędwiczek ok 250 g szpinaku rozdrobnionego mrożonego 2 duże cebule 2-3 ząbki czosnku ok 50 g rolady ustrzyckiej lub innego dobrego wędzonego sera łyżeczka posiekanej świeżej natki pietruszki, opcjonalnie suszonej przyprawy: sól ziołowa, pieprz mielony i ziołowy, majeranek, zioła prowansalskie opcjonalnie: 3 plastry boczku wędzonego surowego(...)każdej stron, lekko wcierając przyprawy. Cebulę i czosnek obierz. Pół cebuli drobno pokrój, resztę dość grubo. Czosnek rozgnieć i drobniutko pokrój. Ser zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Włącz piekarnik na 180stC. Na małej patelni rozgrzej trochę masła z olejem. Ja tym razem nie miałam masła, więc używałam tylko oleju. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć pokrojoną drobno cebulkę i zeszklij
Anioszek w kuchniobranych pieczarek, - 1 nieduża cebula, - 1 ząbek czosnku, - 2 łyżki mielonego siemienia lnianego, - 1 łyżeczka musztardy, - ew. 2 łyżki masła orzechowego (bez dodatków), - pół łyżeczki przyprawy do kurczaka, - pieprz, pieprz ziołowy, - olej do smażenia. Wykonanie: Pieczarki drobno pokroić, wrzucić na patelnię, przesmażyć, dodać pokrojoną cebulę smażyć, aż odparuje woda z pieczarek i zmniejsza one swoją objętość. Tofu położyć na desce(...)garnku. Smażymy do czasu, aż będą złote, odkładamy do odsączenia. Ja zjadłam je z sosem pomidorowym i gotowaną na parze kapustą pekińską. Oczywiście możecie je też upiec w piekarniku, dodając do masy odrobinę oleju :) Smacznego
Co na wege obiad?prosty sposób na wyborny i apetycznie prezentujący się obiad z soczystym mięsem z podudzia kurczaka, pieczarkami, pomidorkami koktajlowymi i ziemniakami w wygodnym, jednogarnkowym wydaniu, czyli tzw. eintopf, co z języka niemieckiego oznacza 'jeden garnek'. Dzięki temu, że wszystkie składniki duszą się razem i ich smaki się przenikają, danie jest bardzo esencjonalne i pełne smaku, a mięso przygotowywane w ten sposób(...)słodka, zioła prowansalskie- po 1 łyżce * sól, pieprz- do smaku Z papryki, ziół prowansalskich, soli, pieprzu oraz oleju przygotować marynatę, zalać mięso, wmasować i odstawić na minimum 30 minut. Piekarnik nagrzać na 200 stopni (termoobieg). Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, cebulę pokroić w piórka, a pieczarki umyć i odkroić dłuższe ogonki. W dużym, żaroodpornym naczyniu ułożyć mięso, pomiędzy ziemniaki
Kraina Miodem Płynącazielone nadziane czosnkiem, sól, pieprz do smaku, 1 łyżeczka cukru brązowego, 1 łyżeczka syropu z agawy, figi indyjskie, physalis, oliwa z oliwek, sos koperkowy. Przygotowanie: Przygotowujemy składniki. Filety z kurczaka myjemy, odcinamy polędwiczki i rozbijamy jaka najcieniej. Fileta doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną drobno papryczkę chili i listki tymianku. Cukinię kroimy na bardzo cienkie plasterki, które układamy(...)czasu obracając ją, żeby ładnie upiekła się z każdej str. Cebulki również grillujemy. Jeśli pogoda nam nie sprzyja lub nie macie grilla to można roladki upiec w piekarniku, a figi podsmażyć na patelni. Na talerzu układamy liście szpinaku, dodajemy pokrojona roladę, figi, physalis, cebulki i całość polewamy sosem koperkowym. Ozdabiamy świeżym tymiankiem. Smacznego :) Rada: Figi należy umyć
Moniki Smakołykipieczone gołąbki z pieczarkami,ryżem i z kurczakiem 2 piersi z kurczaka koło 500 g pieczarek średnia cebula 2 torebki ryżu przyprawy ,pieprz, sól 1 główka kapusty Do sosu : 1 koperek - u mnie ze slłoika dzialkowy, zasolony świeży. 1 puszka pomidorów krojonych 3 łyżki koncentratu pomidorowego-swojego z cukini 2 ząbki czosnku 1,5 litr bulionu Sól, pieprz, zioła prowansalskie(...)przyprawy i czosnek przecisnięty przez praskę. Kapustę wyjąć, wystudzić, zdejmować po jednym liściu, wyciąć zgrubienia. Kłaść na środek farsz i zwijać gołąbki, najpierw boki, potem przód. Piec gołąbki w piekarniku aż kapusta będzie miękka-około 45-60minut. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku do zrumienienia , dodajemy wyciśnięty czosnek . Wlewamy wodę , dodajemy kostkę bulionową , przyprawy , gotujemy
w mojej kuchnijest ten multicooker? To wielofunkcyjne i uniwersalne urządzenie, w którym można przygotować wiele różnorodnych posiłków. Multicooker łączy sobie wiele funkcji i może zastąpić patelnię, garnek, frytkownicę, piekarnik, szybkowar, parowar, wolnowar, jogurtownicę, czy nawet mikrofalówkę. To wszystko można mieć w jednym urządzeniu, które zajmuje niewiele miejsca i kosztuje mniej niż zakup tych wszystkich wymienionych sprzętów. Brzmi fantastycznie, prawda? A jak jest(...)usiądźcie przy filiżance kawy i poczytajcie ulubioną książkę! Poza tym w jednym momencie istnieje możliwość przygotowania kilku potraw jednocześnie ! W jaki sposób? W czasie, gdy w multicookerze gotujemy obiad - chociażby kurczaka z ryżem i warzywami, możemy przy okazji zająć się ciastem. Po wyjęciu potrawy, wkładamy nasze ciacho i ustawiamy funkcję pieczenia. To duża oszczędność czasu, prawda? I dodam jeszcze, że znika
Di gotujechrupiąco, po czym ściągamy go z patelni zostawiając cały tłuszcz na patelni. Na pozostawiony na patelni tłuszcz wrzucamy kurczaka i smażymy, aż delikatnie się zrumieni. Następnie, wrzucamy do kurczaka pora i brokuły i smażymy jeszcze 2 minut, od czasu do czasu mieszając, aż por lekko zmięknie. Na patelnie wlewamt bulion, zmiejszamy ogień na średni, przykrywamy i dusimy wszystko(...)brzegi dociskając do foremki. Na środek układamy wycięte serduszko. W cieście, nożykiem, robimy 3 małe nacięcia, aby para mogła ulecieć. Wierzch każdej kokilki smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut, aż ciasto stanie się złociste i chrupiące. Podajemy prosto z piekarnika. Powrót na górę
Smaczna Stronazajadać bez nadmiernych wyrzutów sumienia. Bazą dania są frytki, możecie przyrządzić je smażąc je w głębokim tłuszczu, jeśli jednak wolicie wersję mniej kaloryczną to polecam moje chrupiące frytki z piekarnika. Przepis na nie znajdziecie TUTAJ . Sos serowy możecie przyrządzić na bazie aromatyzowanego beszamelu, by zyskał dodatkowy wymiar smaku. Przepis znajdziecie TUTAJ . Możecie jednak pójść nieco na skróty i przyrządzić(...)Jeśli chcecie możecie przyprawić sos ziołami, chilli czy słodką papryką. Ja pozostawiłam go jednak w czystej postaci, gdyż kocham cheddar i jego pikantną nutę. Do dania dodałam prosto przyrządzonego kurczaka. Możecie użyć ulubionych przypraw czy rodzaju mięsa. Nie ograniczajcie się. 😉 Kurczak: 700g udek z kurczaka bez kości i skóry 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżeczka słodkiej papryki sól
Cooking Monstersmak idealnie pasuje), do wszelkich zapiekanek, makaronów, pieczonych mięs czy ryb. Pojawią się przepisy obiadowe, gdzie lutenica będzie grała pierwsze skrzypce. Zobaczycie jak taka niepozorna pasta może podkręcić nudnego kurczaka czy mało atrakcyjne, pieczone warzywa. Lojalnie uprzedzam, że podczas pierwszej fazy gotowania lutenica śmierdzi, znaczy daje octem i to zdrowo. Jeśli nie traficie na bardzo dobrej jakości pomidory(...)szklanki olej – ¾ szklanki 3 główki czosnku 3 pęczki świeżej pietruszki sól, pieprz. Przygotowanie: Papryki czerwone (bez chilli) układamy na blasze do pieczenia i wsadzamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika. Jeśli nie macie dużego piekarnika, musicie palić papryki partiami, lub odpalcie grilla i szybko je zwęglicie. Papryki pieczemy do momentu, aż zrobią się czarne. Przekładamy je do miski i przykrywamy
ladykitchennaciąć niewielkich rozmiarów piersi i nacięcie to wypełnić szynką oraz serem. Do panierki dodałam też niewielką ilość ziaren sezamu. Drobna zmiana, a podziałała na korzyść. 4 pojedyncze małe piersi kurczaka kawałeczek żółtego sera (u mnie mozzarella, żółta, do pizzy) 4 plasterki szynki niewielkich rozmiarów 2 małe jajka 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki sezamu 3 łyżki mąki krupczatki sól, pieprz(...)panierujemy w mące, jajku i bułce tartej z sezamem. Mięso smażymy na złoto, na rozgrzanej większej ilości oleju, na średnim ogniu. Podsmażone mięso przekładamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut (lub +/- 5 minut, w zależności od stopnia wysmażenia i wielkości filetów
Smaki Na Talerzutego zapiekany z pomidorem, czerwoną cebulą i mozzarellą. Mięsko jest pyszne, kruche, do tego pieczone ziemniaczki! Koniecznie musicie spróbować! Składniki (porcja na 2 osoby): 1 połowa fileta z kurczaka 1/2 średniej wielkości pomidora 1/2 średniej wielkości czerwona cebula 1/2 kulki mozzarelli sól pieprz papryka słodka papryka ostra 1 sos sałatkowy np. grecki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła(...)polewamy po filecie. Dzięki temu nie będzie suchy. Na dno wkładamy odrobinę masła, aby mięso nie przywarło do brytfanny. Układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30-35 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniakami ! Smacznego
Gotuj z Mąkąsera. Moje kotlety są pyszne. W środku soczyste a na wierzchu mają chrupiącą skórkę. Mam nadzieję, że skorzystacie z tego przepisu Składniki: 2 duże pojedyncze filety z kurczaka 170 g pieczarek 100 g sera żółtego 1 cebula sól pieprz 2 jajka 2 łyżki mąki bułka tarta olej do smażenia (brak na zdjęciu) Wykonanie: Najpierw zrobiłam farsz(...)Posoliłam, oprószyłam pieprzem. Na każdym filecie rozłożyłam porcję farszu. Zwinęłam filety tak, żeby farsz był schowany i nie wyciekał na zewnątrz. Roladki ułożyłam na kształt wrzeciona. Piekarnik włączyłam na 180 °C. Na patelni rozgrzałam olej. Przygotowałam panierkę: mąkę, jajka i bułkę tartą. Roladki najpierw obtoczyłam w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej
Kuchnia u Krysiprzepisem na pyszny bigos z suszonymi grzybami i śliwką. Jednak w tym urządzeniu można przygotować o wiele więcej. Od esencjonalnych bulionów, zup, sosów, po wyśmienite mięsa, a nawet całego kurczaka (wystarczy go tylko wcześniej zamarynować). Poza tym w wolnowarze można też przygotować najróżniejsze słodkie desery, a nawet ciasta. Tych ostatnich jeszcze nie robiłam, ale szczerze Wam polecam ryż na słodko(...)panel sterowania (z dwoma poziomami temperatury LOW (180 W) i HIGHT (210 W) i funkcją podgrzewania), kamionkowa misa o pojemności 3,5l, która może być stosowana również w piekarniku. Misę można również myć w zmywarce, wbudowany timer zatrzymujący gotowanie po ustalonym czasie, a następnie przełączający urządzenie w tryb podtrzymywania temperatury (zawsze ciepły posiłek), uchylna pokrywa, którą można podnieść
Słodkie okruszki