była idealna. Maka kukurydziana sprawdza się lepiej. Zachęcam Was do odwiedzenia podobnych przepisów gdzie królują pieczone warzywa: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – kurczak z batatami – carpaccio z buraka – sałatka z żółtym burakiem – sałatka z kolorowych buraczków – chipsy z batatów – sałatka z batatem i jakiem na miękko PIKANTNE FRYTKI(...)mąka otoczyła cale warzywa. W miseczce wymieszaj oliwę i przyprawy. Tą mieszanką nasmaruj bataty dość dokładnie. Bataty wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw frytki do piekarnika na 20-25 minut (temperatura 190-200 st C). Frytki powinny się lekko przyrumienić. W połowie pieczenia obróć je na drugą stronę. SOS: do majonezu dodaj przyprawy i ocet. Wymieszaj. SMACZNEGO
nietylkopasta.plwłasnych eksperymentów. Zrobione na bazie mąk pełnoziarnistych, a więc zdrowsze od tych tradycyjnych. U mnie pierogi zostały nadziane farszami bezmięsnymi. Jednak doskonale sprawdzą się także te z dodatkiem kurczaka czy mielonej wołowiny. PIECZONE PIEROGI Z FARSZEM WARZYWNYM Ciasto na pierogi 300 g mąki (u mnie mieszanka żytniej razowej, gryczanej i kukurydzianej) 15 g świeżych drożdży 3 łyżki płynnego(...)ciepłym miejscu pod przykryciem Po tym czasie rozwałkować ciasto cienko i wykrawać krążki Nadziewać farszem jak tradycyjne pierogi Pierogi wykładać na blaszkę z papierem do pieczenia, przed włożeniem do piekarnika można posmarować pierogi roztrzepanym jajkiem Piec około 20 minut w temperaturze 180-190 stopni Farsz I Suszone pomidory, oliwki oraz mozzarellę posiekać drobno Pomidory z puszki zagotować, dodać resztę składników
HealthyCreationsMożna je smażyć na patelni lub w głębokim tłuszczu. Ta ostatnia metoda moim zdaniem jest najlepsza, bo klopsiki zachowują kształt i smażą się równomiernie. Klopsiki można również upiec w piekarniku. Co roku na moim polskim stole świątecznym pojawiają się szwedzkie klopsiki zawsze w nowej osłonie. W zeszłym roku były to klopsiki z jelenia . W tym roku proponuję klopsiki z włoskim(...)musztardy francuskiej 2 żółtka 300 ml śmietanki 1¼ łyżki soli 50 g startego parmezanu masło klarowane lub olej do smażenia Sos 1 czerwona cebula, mała 250 ml wywaru z kurczaka 2 łyżki sojowego sosu 150 ml śmietanki 1 łyżka masła ½ łyżeczki pieprzu 3 łyżki dżemu z borówek Obierz cebulę i czosnek. Pokrój w kostkę i posiekaj w malakserze używając noża
codojedzeniasklejenia" masy wykorzystujemy wieprzowe podgardle oraz jajka. SKŁADNIKI: 1 kaczka bez szyi i podrobów (1,5 kg) marchew korzeń pietruszki opalona cebula pieprz w ziarnkach 1 ćwiartka z kurczaka (ok. 0,5 kg) 1 kg podgardla wieprzowego 2 średnie cebule 4 - 5 jajek 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego chilli mielone - opcjonalnie Kaczkę oraz(...)pasztetu. U nas z podanej ilości składników wyszła 1 duża keksówka i 1 mniejsza. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 stopni góra - dół. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim pasztet jeszcze na minimum 1 godzinę. Studzimy i kroimy dopiero zimny, inaczej będzie się rozpadał. Smacznego
Kuchnia od dwojgamarchewki 1 pietruszka niewielki kawałek selera 1 duża cebula 1,5 łyżki masła łyżeczka oleju do podsmażenia cebuli sól, pieprz, mielona kolendra, zioła prowansalskie - do smaku Przygotowanie farszu: Udka kurczaka, marchewki, pietruszkę, seler, zalać wodą i gotować, aż mięso będzie miękkie. Ugotowane warzywa i mięso wyjąć wywaru. Wywar zachować do ugotowania zupy. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju(...)pomocą widelca docisnąć brzegi pierogów. Pierogi układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odległości między nimi. Pierogi posmarować rozkłóconym żółtkiem. Pierogi piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Smacznego
Codziennik Kuchennywykwintne. Wytrawno-słodko-ostro-ziołowe – mieszanka smaków pieszczących kubki smakowe z prostych składników. Składniki: 1 bagietka 100 g masła 3 ząbki czosnku, pietruszka, sól 500 g wątróbki z kurczaka 1 marchew gotowana 1 cebula 3 gałązki tymianku 1 gałązka rozmarynu 2 czubate łyżki śmietany 18% gęstej sól, pieprz 1 łyżka papryki ostrej gruszka 1-2 łyżki masła(...)pokrojoną w plasterki gruszkę; delikatnie mieszamy, żeby gruszka pokryła cytrynowym karmelem, delikatnie podsmażamy na złoto. Bagietkę kroimy ukośnie na kromki, smarujemy masłem czosnkowym. Wkładamy na blasze do rozgrzanego piekarniki i podpiekamy na chrupko. Smarujemy pasztetem, dekorujemy gruszką i listkiem z natki pietruszki. Podobne przepisy Tarta z wędzonym łososiem i cukinią Inny tatar z łososia Wytrawne Babeczki vol au vent Roladki
Pociąg Do Kuchnijajkiem będzie doskonałym śniadaniem, kolacją czy elementem lekkiego obiadu. Zapewniam, że doskonale smakuje w towarzystwie świeżych pomidorków oraz bazylii. Uważam, że dobrze będzie się komponować także z grillowanym kurczakiem – tak zapieczoną cukinią z pewnością możecie zastąpić ziemniaki. Na pewno moja propozycja będzie miała mniej kalorii, a będzie równie sycąca. Zapraszam Was serdecznie na przepis. Jeżeli poszukujecie innych dań(...)nich sól i ubijamy delikatnie do momentu wytworzenia piany. Następnie dodajemy żółtka, zioła oraz pieprz. Dokładnie mieszamy. 3 Powstałą masą zalewamy cukinię. Całość posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku z termoobiegiem w 160 stopniach około 25 minut. Do momentu, aż masa stężeje i się lekko zapiecze. Artykuł Cukinia zapiekana z jajkiem i serem pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia Bazyliiszczerze, że nie spodziewałam się niczego innego, ponieważ jestem wielką miłośniczką sosu teriyaki i wszystkiego, co w nim zatopione. Moje Dzieci myślały w pierwszej chwili, że to kąski z kurczaka, a nie z kalafiora i nie mogły się nadziwić, że zwykły kalafior może "taaaak" smakować!👌 Jest to bardzo popularne na zagranicznych blogach danie, ktore robi się sprawnie i szybko(...)łyżki octu (użyłam ryżowego) 3 łyżeczki startego imbiru 1 ząbek czosnku 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej DO POSYPANIA: 2 - 3 łyżki uprażonego na patelni sezamu siekany szczypiorek WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 210 stopni C . Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, który lekko posmaruj olejem. Umyty i osuszony kalafior podziel na rożyczki. W misce wymieszaj mleko
Słodko-Słony Świat Ilonyróżaną. Ciasto dzielimy na połowę do jednej dajemy kakao a drugą pozostawiamy. Wkładamy ciasto do wysmarowanej formy i pieczemy ok 50 min w temperaturze 180 st. Gdy wyjmiemy ciasto z piekarnika smarujemy konfiturą różaną lub taką jaką lubimy. Ja posmarowałam konfiturą truskawkową a rozpuściłam ją z dodatkiem wody różanej. harrisa Smakuje… CYTRYNOWO- TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO · 1 month(...)RODZYNKAMI · 10 months ago harrisa Z… CHLEB GRAHAM · 10 months ago Najnowsze wpisy CUKINIA FASZEROWANA SZYNKĄ I PAPRYKĄ CYTRYNOWE CIASTECZKA CYTRYNOWO- TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO FILET Z KURCZAKA W CZARNYM SEZAMIE SZARLOTKA Z BEZĄ OWOCOWE CIASTO Z BEZĄ CZEKOLADOWE CIASTO Z CUKINIĄ KURCZAK Z CZERWONYM RYŻEM W SOSIE Z KOLENDRĄ PASZTET Z KASZY JAGLANEJ I FASOLI, PACHNĄCY GRZYBAMI BABKA
harrisazłotku) kilka plasterków sera żółtego czerwona cebula Marynata 4 łyżki musztardy rosyjskiej 2 łyżeczki oregano 6 ząbków czosnku- przeciśniętych przez praskę do czosnku sól,pieprz,masło śmietankowe Piersi z kurczaka przeciąć wzdłuż aby wykroić kotleciki i rozbić je tłuczkiem ( najlepiej przykryć je folią spożywczą by nie uszkodzić włókien mięsa). Te kawałki mięsa,które się rozwaliły czy zostały z nich małe(...)naczynia żaroodpornego lub brytwanki. Na każdą roladkę kładziemy wiórkę masła śmietankowego. Pozostałość po marynacie zalewamy wodą opłukujemy i wlewamy do naczynia- nie może się nic zmarnować. Naczynie wkładamy do piekarnika na 40 min, 175st. po połowie czasu roladki poobracać. Wraz z roladkami wytwarza się smakowity sos, którym polewamy roladki wykładając je wcześniej na talerz
Kubki smakuJakiś czas temu publikowałam szaszłyka ukrytego w piersi z kurczaka, smażonego. Dzisiaj przedstawiam wersję w warzywnym sosie z cukinią. Może będzie dla Was inspiracją na obiad. Składniki: Dowolna ilość mięsa mielonego ( wieprzowego lub woł-wp ) Vegeta Czerwona słodka papryka Czosnek granulowany Dodatkowo: Pieczarki ( małe ) Młoda cukinia Papryka czerwona Papryka zielona Pomidory w puszce krojone Sól Pieprz Patyczki do szaszłyków olej(...)wykorzystaliśmy do szaszłyków, drobno kroimy, umieszczamy w garnku. Dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia. Przygotowanym sosem zalewamy szaszłyki. Przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180 -190 O C. Przed podaniem przekrawamy szaszłyka wzdłuż patyka, patyk wyjmujemy. Podajemy z sosem warzywnym ( warzywa można lekko zmiksować ). SMACZNEGO. (function
Smaki Ewydziczyzny. Trudno dostać dobrą i świeżą dziczyznę, więc i bardzo rzadko ją przyrządzam.Dzisiaj przygotowałam szaszłyki z piersi kurczaka. Szybko, lekko i smacznie. To co, zaczynamy?Składniki:pierś z kurczaka,papryka - dowolnego koloru,cebula,wędzony boczek,ok. 3 łyżki oliwy,sól, pieprz świeżo mielony, słodka papryka, majeranek - do smaku, wedle upodobań.Piersi pokroić w kawałeczki około(...)się uruchomić nawet zimą :) Jeśli nie mamy pod ręką grilla, wtedy wyciągamy patelnię i obsmażamy na niej szaszłyki, dusząc je potem przez chwilkę. Można również wstawić do piekarnika i opiec je na ruszcie :)Ja dziś pokusiłam się o taki oto sposób upieczenia moich szaszłyków: Na dno żaroodpornego naczynia wlewam trochę wody, 1-2 łyżki oliwy, wsypuję łyżeczkę
Codzienna kuchnia niecodziennapolędwiczki, kukurydza, pieczone ziemniaki, pomidory, sosy….I jeszcze chlebek naan! Było przepysznie! Jutro będzie powtórka, oczywiście jak dopisze pogoda! Uwielbiam grillować! Grillowane polędwiczki podobnie jak filety z piersi kurczaka potrzebują dosłownie kilkunastu minut. Mięso jest soczyste, w środku lekko różowe. Grillowane mięso świetnie smakuje ze świeżą czerwoną cebulą i miętą. Moja mięta wreszcie poszła w górę. Grillowane polędwiczki zagryzane(...)mięso z przyprawami i marynuj przez minimum 2 godziny lub przez noc. Drewniane patyczki do grillowania namocz w wodzie. Przygotuj sosy według przepisów (kliknij w link). Upiecz ziemniaki w piekarniku. Ziemniaki wystarczy wymieszać z oliwą, solą i rozmarynem lub tymiankiem, następnie piec w piekarniku przez 40 minut. Kukurydzę pokrój na mniejsze porcje. 3 łyżki oliwy wymieszaj z solą i suszonymi
codojedzeniakomponuje się z ziemniakami i surówką tworząc danie obiadowe ale również idealnie prezentuje się podana w formie przystawki lub przekąski. Składniki: Masa mięsna: 300g łopatki wieprzowej 300g fileta z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka lubczyku 1 łyżka majeranku sól pieprz Farsz: 600g mrożonego szpinaku 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki(...)Farsz szpinakowy rozsmarować na całej powierzchni prostokąta i zwinąć za pomocą pergaminu w roladę. 4. Roladę ułożyć w formie do pieczenia wysmarowanej masłem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut
Szalona Kuchnia Ewelinyplacków TORTILLI Sos jogurtowy: 180 g jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 1/2 czerwonej papryczki pepperoni sok z połowy limonki 1 łyżeczka słodkiej papryki sól Sposób wykonania: Mięso kurczaka nacieramy solą, pieprzem, wędzoną papryką oraz 2 łyżkami oleju i 2 łyżkami soku z limonki. Odstawiamy na 30 minut do zamarynowania. Paprykę kroimy w paski a cebulę w pół piórka(...)nachosy. Znów wykładamy farsz a na koniec posypujemy resztą sera. Całość przykrywamy dwoma plackami. Fajitę przykrywamy papierem do pieczenia a na wierzch kładziemy mniejszą blachę. Danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 30 minut. Sos: Jogurt mieszamy z majonezem i sokiem z limonki. Dodajemy poszatkowaną drobno papryczkę pepperoni, słodką paprykę. Doprawiamy do smaku solą
Qchnia po prostułagodniejszych. Świetnie smakuje w tarcie ale i roztopiony na gorącej pizzie. Szwedzi uwielbiają sery i tarty. Moją pierwszą tartę jadłam w Szwecji. Była to tarta z brokułami i kurczakiem . Lubicie wytrawne tarty? My bardzo, na obiad lub na kolację. Jest to danie, które można przygotować z resztek np. tarta z ziemniakami lub tarta hamburgerowa . Piekę tarty sezonowo. Przychodzi pora(...)włóż do lodówki na godzinę. Możesz również od razu wyłożyć foremkę ciastem i wstawić do lodówki. Schłodzony spód do tarty nakłuj widelcem, brzegi owiń aluminiową folią, mocno dociskając. Nastaw piekarnik na 200ºC. Wstaw schłodzony spód do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut. Wyjmij z piekarnika i zdejmij aluminiową folię. Przygotuj nadzienie. Podziel brokuły na małe różyczki i blanszuj
codojedzeniapysznej zapiekance jest wszystko co być powinno: jest syta, ostra w smaku i ma przepyszny sos. Polecam na obiad lub na ciepłą kolację. Tych co wolą zapiekanki z kurczakiem odsyłam tutaj . Składniki: 1 kg mielonego mięsa (najlepiej wołowe) 2 puszki pomidorów 1 duża cebula 1 papryka czerwona 1 papryka żółta puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 3 ząbki czosnku szklanka bulionu(...)Dusimy jeszcze przez kwadrans. Zawartość patelni wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Wierzch posypujemy pokruszonymi chipsami. Składniki sosu dokładnie łączymy ze sobą. Doprawiamy. Polewamy zapiekankę. Wierzch posypujemy serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy do czasu aż ser się roztopi. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. źródło: przepis własny Ilość porcji: 6-8 Czas przygotowania
Pobite gary Barbarybędzie; marynuję go w przyprawach wymienionych w składnikach oraz polewam kilkoma łyżkami oleju, dobrze mieszam, tak by każdy kawałek był w przyprawach; na drugi dzień... - na oleju podsmażam zamarynowanego kurczaka, gdy zmieni kolor i upłynie 2 - 3 minuty to dodaję warzywa takie jak: paprykę (połowę), suszone pomidory, chilli, gdy zmiękną dodaję sos słodko - kwaśny, przyprawiam ewentualnie do smaku, chwilę duszę(...)wypłynie (są też inne plusy: łatwiej się trzyma danie i mamy więcej szans na to, że podczas jedzenia nie ubrudzimy się aż tak:) Podpiekam na środkowej półce piekarnika w temp. 160C bez termoobiegu grzaniem góra-dół przez 15-20 minut. Smacznego
Zasmakuj KuchniWielkanoc depcze mi po piętach, straszy kolorowymi pisankami i stroszącymi piórkami kurczakami. Moje tegoroczne menu będzie bazować na sprawdzonych przepisach, nie wykluczam jednak spontanicznej improwizacji wynikającej głównie z braku produktów, których zapomniałam umieścić na liście zakupów. Na moje szczęście na blogu w dziale "Wielkanoc" nie brakuje serników ( TUTAJ ) pasztetów ( TUTAJ ) sosu wielkanocnego ( TUTAJ ) i kilku drożdżowych wypieków ( TUTAJ ) . Ostatnio(...)włoskich Przygotowanie: 1. W miseczce namaczamy rodzynki w soku z pomarańczy i likierze, odstawiamy na ok 30 minut 2. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę do babki (ja użyłam o śr 25 cm z kominem) bardzo dokładnie smarujemy masłem 4. Do miski miksera dodajemy miód, olej, jaja i nasiona laski
Słodki Kompromistylko zapiec. Podane poniżej składniki na zapiekankę wymagają dużego naczynia żaroodpornego. SKŁADNIKI około 320 g makaronu wstążki 2 małe cukinie 500 g piersi z indyka (można zastąpić piersiami z kurczaka) 300 ml śmietany 30% 2 łyżki masła 120 g żółtego sera 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku 3 duże ząbki czosnku 1 kulka mozzarelli 3 łyżki masła 3 łyżki mąki pszennej(...)mięso i lekko podsmażyć na lekkim ogniu, po czym posypać serem, a po jego rozpuszczeniu zalać śmietaną 30%. Zostawić na wolnym ogniu około 3 minut. Cukinię pokroić w plasterki, piekarnik nagrzać do temperatury 200°C, naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Beszamel: W garnuszku rozpuścić 3 łyżki mała, dodać 3 łyżki mąki mieszając żeby się nie przypaliło i żeby nie zrobiły się
Passions hobbies lifeBardzo lubimy ciasto francuskie. Jest takie uniwersalne. Pasuje do parówek i sera, do kurczaka, do sernika, do rogalików z nutellą i do tart. Do słodkiego i słonego. Jest obowiązkowym wyposażeniem mojej kuchni. Po ostatnim konkursie Almette Fruit zakochałam się również w tym produkcie! Pyszny, owocowy i równie uniwersalny. Najbardziej lubię ten o smaku morelowo- waniliowym i takiego użyłam(...)borówki amerykańskiej 2 łyżki cukru pudru DODATKOWO: 3/4 opakowania gotowego ciasta francuskiego Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwałkować, wylepić nim formę do tarty o średnicy 26cm. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200'C i piec 15 - 20 minut. Wystudzić. MASA SEROWA: Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu. Serki zmiksować z jogurtem greckim. Dodać 1/2 żelatyny, zmiksować na puszystą masę
Cakes By Kejt