pieczone nuggetsy są naprawdę doskonałe: miękkie i soczyste w środku, przypieczone i chrupiące z zewnątrz. Przepis na chrupiące pieczone nuggetsy pochodzi z bloga Gimmesomeoven.com Składniki: 500 g polędwiczek z kurczaka 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej (lub zwykłej) 0,5 szklanki tartego parmezanu 2 szklanki drobno pokruszonych płatków kukurydzianych* 2 jajka 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka suszonej cebuli ½ łyżeczki tymianku(...)obtocz polędwiczki. Na koniec wrzuć mięso do misy z płatkami i dokładnie w nim zapanieruj. Odłóż na wysmarowany olejem ruszt lub blaszkę do pieczenia. Krok 4 Rozgrzej piekarnik do 240 stopni. Włóż nuggetsy do piekarnika. Piecz 15 minut. Obróć w połowie pieczenia. Podawaj z sosem pomidorowym oraz frytkami z pieca. Smacznego! * Przesyp płatki kukurydziane do woreczka foliowego i pokrusz przy
Niedzielny kucharzokoło 30-40 minut, do ładnego zarumienienia. W między czasie warto ruszyć/obrócić nasze składniki z 1-2 razy. Uwaga! Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. W przypadku pieczonych talarków warto do nich co jakiś czas zajrzeć i albo szybciej je wyciągnąć, albo zostawić jeszcze chwilę. Frytki jak z McDonalda Jak przygotować frytki jak z popularnego(...)gruboziarnistą solą. Kto się skusi? Szukając innych podobnych przepisów polecam Wam też zajrzeć na stronę jedzmy-zdrowo.pl gdzie znajdziecie np. przepis na bułki do kebaba czy też na placki z kurczaka z warzywami. Warto zajrzeć i się zainspirować. A Wy co najchętniej przygotowujecie z ziemniaków
Słodkie okruszkiosobą, która wywala jedzenie, staram się zawsze wszystko wykorzystać. Mniej lub bardziej udanie ;) Przepis prosty, mało składnikowy, aczkolwiek dodatki każdy może dostosować do swoich aktualnych zachcianek i np dodać kurczaka zamiast boczku, kukurydzę zamiast kapar, na końcu ułożyć listki rukoli... Możliwości jest wiele! Do koloru, do wyboru... Zamiast też przygotowywać większą pizzę, można wszystkie składniki wymieszać- łącznie z dodatkami(...)jajkiem i mąką. Doprawiamy odrobiną pieprzu, mieszamy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem i formujemy placek o śr ok 20 cm. Układamy plastry boczku i posypujemy kaparami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170⁰C z termoobiegiem przez ok 15 min (do zrumienienia). Podajemy z ulubionym sosem. #lubelloveinspiracje
Kuchnia w czekoladziearomatyczny a przy tym niedrogi i łatwy w wykonaniu pasztet. Doskonały na zbliżające się Święta i na co dzień. Polecam :) Składniki ( na keksówkę 24x10 cm ) - 4 udka z kurczaka - 30 dkg pieczarek - 1 większa marchewka lub dwie mniejsze - duża cebula - 3 ząbki czosnku - mała czerstwa bułeczka - 2 jajka - 5 dag masła - łyżka oleju - pół łyżeczki majeranku - sól, pieprz(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, stopione masło, majeranek, doprawiam solą i pieprzem. Mieszam. Dokładnie wyrobioną masę przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszkę. Pasztet wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę około 50-60 minut w 170 stopniach z termoobiegiem. Upieczony wyjmuję z piekarnika, jeszcze ciepły zawijam w folię aluminiową i ostudzony przekładam do lodówki. Podaję na zimno, cienko
Kuchnia z widokiem na ogródprzykryć mięso i warzywa. Tak przygotowane mięso i warzywa gotujemy na wolnym ogniu 2 godziny (mięso musi być mięciutkie). Po tym czasie do garnka dokładamy pierś z kurczaka i nadal całość gotujemy 15 minut. Po tym czasie do garnka dokładamy wątróbkę i całość gotujemy jeszcze 5 minut. Mięso i warzywa wyjmujemy z wywaru. Mięso i wywar odstawiamy do wystygnięcia(...)foremek do 3/4 ich wysokości i dokładnie uklepujemy ręką. Na koniec, na górę pasztetu wlewamy łyżeczkę wywaru z mięsa i wyrównujemy jego wierzch. Tak przygotowany pasztet wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 - 60 minut w 175 stopniach. Grzałki góra + dół, bez termoobiegu. Czas pieczenia zależy od wielkości blaszki i piekarnika. Pasztet jest gotowy, gdy zaczyna odstawać
Smak mojego domuPieczeń z mielonego mięsa, z kolorowym wzorkiem, do podania na gorąco i na zimno. Składniki: -1 kg łopatki wieprzowej - filet z piersi kurczaka -marchew -cebula -ząbek czosnku -2 czerstwe bułki -2 jajka -bułka tarta -sól, pieprz naturalny i ziołowy -majeranek -czosnek niedźwiedzi -słodka papryka -2 łyżki zimnej wody Filet kroimy na plastry a plastry na paski. Paski przyprawiamy(...)dużym talerzu posypanym bułką tartą, z mięsa formujemy placek. Na nim układamy paski fileta i słupki marchewki. Zwijamy w roladę, wygładzamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 80 minut. Smacznego
Maminek kulinarnynasza ulubiona wersja szaszłyków. :-) Po ich zrobieniu doszłam do wniosku, że filety z kurczaka, które najczęściej spotyka się w domowych szaszłykach nie zastąpią wieprzowiny. Najsmaczniejsze są z polędwiczkami, tak jak tutaj, bo mięso jest miękkie, kruche i nie wymaga długiego pieczenia czy grillowania. Aromat białego wina niewątpliwie dodaje im wyjątkowości i smaku. Polecam spróbować. :-) 400g polędwiczek wieprzowych 12 pieczarek średniej(...)posypujemy z każdej strony solą, pieprzem i papryką. 4. Szaszłyki polewamy 1/2 przygotowanego wina i grillujemy do zarumienienia, w trakcie podlewając je ponownie winem. Możemy również upiec je w piekarniku (w 180 stopniach, przez 40 minut
Szefowa kuchnizwiązaną z gotowaniem? Chyba śmiesznej żadnej nie przeżyłamJ Ale miałam kilka stresowych sytuacji, jak na przykład brak prądu 30 minut przed przyjściem gości na obiad wielkanocny (nadmieniam, że mam piekarniki i kuchenkę elektrycznąJ) Możesz wybrać dowolnego mistrza kuchni, który specjalnie dla Ciebie ugotuje kolację, kto to będzie? Gordon Ramsey. Potrawa, której nigdy nie polubisz, to..? Wszystko w czym znajdują się(...)masz dzieci? Jak na razie nie mam.Dlaczego założyłaś bloga? Założył mi go mój małżonek.Twoja ulubiona książka? Wszystkie o wampirachJ Ostatnio również seria „50 twarzy Greya”.Twoje ulubione danie? Kurczak Generała TsoJaka osoba jesteś? Pogodną, energiczną, gadatliwą i otwartą.Co możesz doradzić ludziom aby ich życie było cenniejsze? Cieszyć się każdą chwilą i robić w życiu to co się kocha.Kto
Mania Gotowaniazimno (do sałatki, czy na kanapkę,polana ketchupem). Może wypróbujecie na Wielkanoc? 750 g mielonego mięsa drobiowego (u mnie udka bez skóry i kości oraz pierś kurczaka) 7-8 jajek duży pęczek cebulki dymki 250 g mozzarelli w kulce około 80 g tartej mozzarelli 1 cebula bułka tarta granulowany czosnek sól, pieprz olej Pięć-sześć jajek gotujemy na twardo(...)mięso mielone, tworząc prostokąt. Mięso posypujemy tartą mozzarellą. Rozkładamy farsz jajeczno-serowy. Dokładnie zwijamy w roladę pomagając sobie papierem. Mięso przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50-60 minut. Pod koniec pieczenia odkrywamy papier, by mięso lekko się przyrumieniło. Smakuje na ciepło i na zimno Źródło: 101 przepisów, Świat Kobiety
Smaki Na Talerzukurczaka. Wbrew pozorom bardzo szybko si ę przygotowuje. Tym razem z okazji urodzin smakosza! Był bardzo zadowolony ;) Naprawdę polecam !!! Składniki : schab 6 kotletów lub dwie piersi z kurczaka 6 plasterków szynk i cienko krojon ej lub bekon 6 plasterków sera żółt ego majonez / musztarda przyprawa do kurczaka/sos sojowy Sos serowy: 2 szkl. wody pół szkl . ś mietany 2 trójkąciki(...)zagotowuję. Mąkę rozpuszczam w minimalnej ilości zimnej wody dokładnie roztrzepuje widelcem powoli dolewam do sosu i znowu zagotowuję. Na koniec przyprawiam chilli, natka pietruszki i pieprzem. Nastawiam piekarnik na ok 180 stopni i zabieram się za zwijanie roladek. Smaruję jedną stronę cienką warstwą majonezu ( może być musztarda, pasta serowa), na to kładę ser, szynkę i zwijam jeśli używam
Na moim talerzuSkładniki: -dwie piersi z kurczaka -jedna duża cebula -jedna mała papryczka chili -trzy ząbki czosnku -300 g małych pieczarek -dwa ogórki konserwowe -mały słoiczek koncentratu pomidorowego np. http://kulinariagosi.blogspot.com/2016/10/domowy-przecier.html -pół małego słoiczka pikantnego keczupu np. http://kulinariagosi.blogspot.com/2016/10/domowy-keczup.html -szklanka śmietany 18 % -sól, pieprz -słodka i ostra papryka w proszku -100 g kaszy bulgur lub pęczaku -mąka(...)usuwamy korzonki. Następnie obtaczamy piersi w mące ( nadmiar mąki strzepujemy) i smażymy krótko z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Uwaga na pryskający tłuszcz! W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni podgrzewamy w nim żaroodporne naczynie w którym będziemy przygotowywać potrawę. Do ciepłego naczynia wykładamy piersi. Pokrojoną wcześniej cebulę, czosnek i papryczkę chili podsmażamy na tym samym tłuszczu
Kulinarne przemysleniasmak. Na pewno kasza bulgar na stałe zagości w mojej kuchni, a ta zapiekanka w naszym menu :) Gorąco polecam! Składniki: 3 torebki kaszy bulgur (300g) 500g gotowanego mięsa z kurczaka lub indyka (u mnie mieszane z rosołu) 1/2 dużego słoiczka suszonych pomidorów puszka pomidorów krojonych (400g) 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki(...)ognia i dodać roztrzepane jajko, szybko mieszając aby jajko się nie ścięło. Dodać do kaszy i wymieszać. Naczynie żaroodporne lekko wysmarować olejem. Przełożyć kaszę z mięsem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać 30 minut. Smacznego
kuchnia doskimoim domu są mile widziane, te na słodko i te wytrawne. Dzisiejsze rozpieściły podniebienia domowników i gości. SKŁADNIKI: ciasto naleśnikowe(patrz krokiety z mięsem) 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawa gyros 1 łyżeczka drobno siekanego lubczyku 1 średnia cebula 2-3 łyżki masła klarowanego FARSZ: 1 średnia marchewka 1 średnia pietruszka 1 mała cebulka około 8 cm.białego pora około(...)środku każdego naleśnika farsz, posypujemy serem i ciasno zwijamy, naleśniki układamy w wysmarowanym masłem i sosem naczyniu żaroodpornym, następnie smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy żółtym serem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 min, można popisać przed podaniem ketchupem
Kuchnia Beatyjuż bardzo dużo razy i eksperymentowałam z bardzo dużą ilością składników. Jednak tajemnicą smaku jest sos: delikatnie kremowy, pachnący, serowy hmm świetnie komponuje się ze schabem czy piersią z kurczaka. Wbrew pozorom bardzo szybko się przygotowuje.Tym razem z okazji urodzin smakosza! Był bardzo zadowolony ;)Naprawdę polecam !!! Składniki:schab 6 kotletów lub dwie piersi z kurczaka6 plasterków szynki cienko krojonej(...)zagotowuję. Mąkę rozpuszczam w minimalnej ilości zimnej wody dokładnie roztrzepuje widelcem powoli dolewam do sosu i znowu zagotowuję. Na koniec przyprawiam chilli, natka pietruszki i pieprzem. Nastawiam piekarnik na ok 180 stopni i zabieram się za zwijanie roladek. Smaruję jedną stronę cienką warstwą majonezu ( może być musztarda, pasta serowa), na to kładę ser, szynkę i zwijam jeśli używam
NA MOIM TALERZUjadane z różnymi pikantnymi sosami. Ja dziś proponuję domową pitę typu greckiego, która po przekrojeniu tworzy kieszonkę doskonale nadającą się do faszerowania. W moim domu najbardziej lubimy nadzienie z kurczaka i warzyw z dodatkiem sosu jogurtowo-czosnkowego. Domowe pity są łatwe w przygotowaniu i dużo smaczniejsze od sklepowych, a do tego są bardzo tanie. Na 12 chlebków 3 szklanki mąki(...)Przez ok 8-12 minut, tak aby były rumiane. Ja piekłam je na kamieniu do pizzy, który wcześniej nagrzałam, więc placki piekły się ok. 8 minut. Można też w piekarniku rozgrzać wcześniej blachę, wtedy pity będą się piekły ciut dłużej. Smacznego
Krylowa Kuchnianazywa). Wielka wyprzedaż wszystkiego: od kompletnych, nikomu już niepotrzebnych rupieci, przez mnóstwo książek (oczywiście wszystkie po duńsku), akcesoriów kuchennych, ubrań, sprzętu grającego i nie, figurek porcelanowych i ogrodowych, na kurczakach (żywych!) i króliczkach kończąc. Uff... Dużo chodzenia, mnóstwo oglądania. Kupiliśmy trochę przypraw (jakżeby inaczej), a mi w oko wpadł pojemnik na ciasteczka. Uroczy, porcelanowy, z bałwankiem na pokrywce i życzeniami(...)ciasteczek.Dzisiaj za to mam dla Was coś bardzo letniego, bo wypiek z truskawkami. Mmm, w całym domu pachniało tak, że nie mogłam już wysiedzieć i co chwilę zaglądałam do piekarnika! Muffiny bowiem wyszły znakomite! Poza tym są z tych nieco zdrowszych - zamiast mąki pszennej - orkiszowa, do tego płatki owsiane i oczywiście owoce. Słodka, chrupiąca kruszonka podbiła moje serce. Smakują
Pożeraczka, czyli raz adobrzeObiad musi być nie tylko smaczny, ale również zdrowy. Coraz więcej osób – ku mojej radości – zwraca uwagę na to co je. Przygotowywane posiłki nie muszą być
MarcinChefPomidorowe, mięciutkie i pachnące bigosem skrzydełka. Świetny pomysł z kapustą. 1 kg skrzydełek Przyprawa do mięsa Biały pieprz Sól 1/2 główki białej kapusty Ostra czerwona papryka
VioletoweKucharzenie