może mieć postać pasty, albo sosu, być paląca jak ogień albo łagodna. Np. na Filipinach jest kilkanaście różnych odmian adobo. Przyprawą można traktować wieprzowinę, doskonale czuje się w niej kurczak oraz ryba. Sposoby przyrządzania mięsa też są różne: można upiec w całości, potem pokroić i podsmażyć na złoto. Można pokrojone włożyć do marynaty i potem usmażyć plastry. My proponujemy(...)czosnkowej marynaty, dokładnie obtocz pastą, a następnie zamknij w szczelnym pojemniku, lub przykryj naczynie folią plastikową. Odstaw na godzinę do lodówki lub na całą noc. Krok 3 Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przełóż polędwiczki do naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika i piecz bez przykrycia przez 30 minut. Podawaj z ryżem lub kaszą. Artykuł Czwartek: Polędwiczka w glazurze czosnkowej pochodzi
Niedzielny kucharzidealne zawsze wtedy, kiedy chcemy podać coś imponującego i bezstresowego Składniki na 4 porcje: 4 kacze udka 1 szkl bulionu drobiowego (najlepiej z kaczki ale może być też z kurczaka) 1 szkl soku pomarańczowego, niesłodzonego 2 cm świeżego imbiru, pokrojonego w cienkie plasterki 5-6 kawałków imbiru marynowanego ze słoiczka (takiego jak do sushi) 1 ząbek czosnku, drobno posiekany(...)będzie zupełnie miękkie. W zależności od wielkości udek zajmuje to 1-1,5h. Po tym czasie wyłowić udka z tłuszczu. Jeśli będziemy przygotowywać danie od razu udka przełożyć do piekarnika i piec w temperaturze 180-200 stopni ( grzanie górne), aż skórka stanie się złota i chrupiąca. Jeśli mięso przygotowujemy z wyprzedzeniem udka po wyjęciu z garnka przekładamy do miski
olalacookingmoże mieć postać pasty, albo sosu, być paląca jak ogień albo łagodna. Np. na Filipinach jest kilkanaście różnych odmian adobo. Przyprawą można traktować wieprzowinę, doskonale czuje się w niej kurczak oraz ryba. Sposoby przyrządzania mięsa też są różne: można upiec w całości, potem pokroić i podsmażyć na złoto. Można pokrojone włożyć do marynaty i potem usmażyć plastry. My proponujemy(...)czosnkowej marynaty, dokładnie obtocz pastą, a następnie zamknij w szczelnym pojemniku, lub przykryj naczynie folią plastikową. Odstaw na godzinę do lodówki lub na całą noc. Krok 3 Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przełóż polędwiczki do naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika i piecz bez przykrycia przez 30 minut. Podawaj z ryżem lub kaszą. Artykuł Czwartek: Polędwiczka adobo pochodzi z serwisu Niedzielny
Niedzielny kucharznaszykowana, zapieczona w maśle z czosnkiem i koperkiem fasolka szparagowa, sprawdzi się zarówno jako samodzielne danie obiadowe ale też jako dodatek – do piersi z kurczaka czy do ryb. W ten sam sposób można podać zielone i białe szparagi, fasolnik chiński, zapiec ładne, wąskie młode pory, salsefię, skorzonerę oraz… bób! Poza sezonem warto wybrać warzywa mrożone – i fasolka, i bób smaku(...)ściągamy z ognia. Masłem dodatkami zalewamy fasolkę i dokładnie mieszamy. Rozkładamy fasolkę w naczyniu do zapiekania – w jednym dużym lub w 2-4 mniejszych, posypujemy okruchami miękkiego żółtego sera. Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Wstawiamy naczynie z fasolką na środkową półkę piekarnika na 15 minut (w wypadku fasolki mrożonej na 20). Po 15 minutach wbijamy
Karo in the Kitchenłyżeczki soli 1 duże jajko 5 łyżek oleju rzepakowego 200ml jogurtu naturalnego 2 łyżki przyprawy suszonej pomidor-czosnek-czarnuszka (do kupienia w sieciach rossmann) Nadzienie: 3 piersi z kurczaka 3 pomidory malinowe 2 ogórki gruntowe 10 liści sałaty masłowej 1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros 2 łyżki oleju sól, pieprz do smaku Sos czosnkowy: 1 szklanka jogurtu naturalnego gęstego 3 łyżki(...)dłońmi na podsypaną mąką stolnicę. Dzielimy na 10 części. Każdą formujemy dłońmi na kształt kropli, tak by grubość była ok 7mm. Przekładamy na wysmarowany tłuszczem pergamin. Na dolnej półce piekarnika umieszczamy brytfannę z wodą (1/2 wysokości- jeśli odparuje dużo w trakcie pieczenia, to dolać) i włączamy piekarnik na 200st C, grzałka górna i dolna. Przygotowane naany pieczemy na górnej półce
Kuchnia w czekoladzieulubionych . Wyśmienita w smaku z powodzeniem zastępuje jeden pełny posiłek . Gęsta i pożywna , a do tego te czarodziejskie ,smażone klopsiki .. Polecam ! składniki : klopsiki : 0,5 kg mięsa mielonego z kurczaka ( ja mielę sama , najczęściej z własnych kur ) 1 jajko 2 łyżeczki suszonych lub świeżych liści kolendry 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżka brązowego cukru(...)mięsa formujemy klopsiki o wielkości monety 5 zł , obtaczamy w mące i smażymy na tłuszczu na złoty kolor ze wszystkich stron . Dynię obieramy , pozbawiamy komory nasiennej i opiekamy w piekarniku , żeby nabrała smaku . Tak długo aż się przyrumieni , bez tłuszczu Przekładamy do garnka . Cebule obieramy , kroimy i razem z wyciśniętym praską czosnkiem , mieloną papryką , smażymy na maśle , także do momentu
Ogrodnik w podróżySłodko- pikantne marynaty bardzo dobrze pasują nie tylko do żeberek, ale też do skrzydełek. Ja bardzo lubię takie połączenia, dlatego dzielę się z Wami tym przepisem
Smaki ArmineSkładniki ( 1poracja): 200 g filetu z piersi kurczaka 1 cały brokuł 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego gęstego 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 łyżeczka olejku kokosowego 3 plastry serca żółtego, ja użyłam goudy sól i pieprz do smaku Przygotowanie: mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę, przełóż do miski dopraw solą i pieprzem zagotuj w sporym garnku wodę(...)także małe opakowanie jogurtu naturalnego gęstego, wymieszaj, dodaj brokuły i wszystko razem przełóż do naczynia żaroodpornego na wierzch zapiekanki ułóż żółty ser naczynie wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz zapiekankę przez kwadrans Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujezmieści się na niej tylko jedno jajo sadzone. Jeśli Wy nie macie tak małej patelni, możecie przygotować od razu większy omlet i pokroić go na kawałki. 4 pojedyncze piersi kurczaka (ewentualnie 2 piersi indyka) 4 jajka + 4 łyżeczki mleka + 4 łyżeczki mąki + szczypta przyprawy uniwersalnej papryka konserwowa 2-3 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki 3/4 – 1 szkl. bulionu sól(...)roladki na mocno rozgrzanym oleju, do zezłocenia. Tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Podlewamy rosołem. Przykrywamy folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka). Podpiekamy około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Źródło
Smaki Na Talerzumiseczki z gulaszem przykryjemy czapeczką z francuskiego ciasta. W dziesięć minut ze zwykłego dania powstanie prawdziwy rarytas. Składniki na 4 porcje: 2 piersi z kurczaka (ok. 500 g) 2 duże cebule 15 sporych pieczarek 250 ml passaty pomidorowej Cirio 250 ml rosołu drobiowego 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki sól, pieprz(...)francuskiego wyciąć kółka ok 1 cm większe niż średnica miseczek. Przykryć miski ciastem dokładnie dociskając do brzegów. Posmarować masłem lub oliwa, można posypać czarnuszką lub czarnym sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 10 minut aż utworzą się rumiane czapy
Kulinarne InspiracjeOdchudzony pasztet drobiowo-warzywny przygotowałam z podudzi kurczaka wolno gotowanych z włoszczyzną i dodatkiem przypraw do zupy pho. Gorąco polecam. Czas przygotowania: 2,5 godz. Składniki: 1 kg podudzi kurczaka, 200 g wątróbki drobiowej, 200 g pieczarek, 1,5 szklanka płatków owsianych, 3 jaja, 4 marchewki, 2 pietruszki, 2 cebule, 2 łodygi selera naciowego, 1/2 dużego selera(...)przez praskę, płatki owsiane zmiksowane z majerankiem. Masę dobrze doprawić papryką w proszku, solą i pieprzem, dodać jaja i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do keksówek posmarowanych olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Po upieczeniu odstawić na kilka godzin do wystudzenia. Znakomitym dodatkiem do pasztetu będzie pikantna konfitura z papryki ( tu przepis ), oraz domowy chleb
SzczyptaSmaQSkładniki: na 4 porcje 4 filety 5 dkg suszonych pomidorów kulka mozzarelli sól pieprz słoiczek pesto bazyliowego ząbek czosnku 50 dkg pomidorków suszonych parmezan oliwa z
Luźna Kuchniasezamu do oprószenia bułek Kebab mięso – składniki: 1 kg filetów z udek kurczaka (można też użyć pół na pół – 500 g udek i 500 g filetów z piersi kurczaka) 180 ml jogurtu naturalnego gęstego lub 2-3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki czosnku granulowanego, 3 łyżeczki papryki czerwonej w proszku, 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka curry(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na domowego kebaba w bułce: Przygotować pieczywo do kebaba wg tego przepisu: Bułki do kebaba . Przygotować mięso do kebaba wg tego przepisu: Domowy kebab z piekarnika . Przygotować sos do kebaba: Do miseczki wrzucić 3 łyżki ketchupu (wedle upodobań łagodny lub pikantny – ja najczęściej używam jednak pikantnego), 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%, 2 łyżki majonezu
Kulinarne Przebojełyżeczki suchych drożdży około 1 i 1/2 – 2 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolskiego 1/2 czerwonej cebuli niespełna szklanka ciepłej wody sól i pieprz Na farsz: 4 nuggetsy z kurczaka (polecam np. z tego przepisu (w łagodnej panierce) ) 1/ czerwonej cebuli 1 czerwona papryka duża szczypta suszonej bazylii około 1 cm pory olej rzepakowy Wielkopolski do podsmażenia składników 3-4 większe(...)utworzyć kształt pizzy. Ciasto dziurkujemy widelcem i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut, po czym smarujemy passatą pomidorową lub ketchupem. Pizze wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 10-12 minut. Po tym czasie wyciągamy ją na chwile z piekarnika, na spód wysypujemy odrobinę startego żółtego sera lub układamy plasterki sera (tak jak u mnie
Słodkie okruszkismaku, który bardzo lubię, a którego nie osiągniemy w żaden inny sposób. W moim domu pierwsza znika marchewka. Naszym zdaniem jest rewelacyjna :) Składniki (na 2 porcje): 4 pałki z kurczaka 2 - 3 łyżki oliwy papryka słodka (około 1 łyżeczki) pieprz - według uznania sól - według uznania 5 marchewek 6 - 7 średnich ziemniaków 4 łyżki oliwy czubata łyżeczka oregano czubata(...)pieczenia. Marynatę, która pozostała w miseczkach po mięsie i warzywach również przekładamy. Blachę przykrywamy folią aluminiową (pamiętając, że matowa strona folii ma być na zewnątrz) i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 65 minut. Ze względu na marchewkę, danie to musi być pieczone pod przykryciem. Folię zdejmujemy dopiero pod koniec pieczenia. Dzięki temu mięso i warzywa się zarumienią. Pałki
Smak mojego domu