kurczak z piekarnika - 6838 przepisów (strona:364/456)

Domowe tapas z boczkiem i ogórkiem 184

Tapas do małe, wywodzące się z Hiszpanii przystawki. Są one podawane na zimno albo na ciepło. Może to być zarówno kawałek omletu, zapiekana bagietka, kawałek hiszpańskiej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Paszteciki z mięsem 153

Wspaniała przekąska zarówno na ciepło jak i na zimno :) Takie paszteciki są też smakowitym dodatkiem do czerwonego barszczu ( choć jeśli chodzi o mnie, to taki barszczyk

Opowieści z piekarnika
Nuggets z dorsza z pieca 146

Zapraszam na pyszny obiad nuggets z dorsza z pieczonymi ziemniaczkami i surówką z białej kapusty. Lubicie nuggets? Nie, nie te kupne tylko domowe nuggets! Często robię nuggets z kurczaka . Dzisiaj przełamałam trend i przyrządziłam nuggets z dorsza. Panierowany dorsz uwielbiam, więc pomyślałam, że zamiast stać przy patelni i smażyć rybę zrobię nuggets z pieca. Czasami z lenistwa wynikają dobre rzeczy(...)Dodaj rybę i wymieszaj. W drugim naczyniu wymieszaj bułkę, parmezan i zioła. Obtocz kawałki ryby w panierce i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw rybę do nagrzanego piekarnika na 175ºC na termoobiegu (lub wedle piekarnika). Piecz nuggets przez 20 minut. Surówka z kapusty 350 g białej kapusty 1marchewka 1 czubata łyżka natki pietruszki 2 łyżki oliwy 1 łyżka

codojedzenia
Tajine warzywny 146

przygotować tajine już opisałam :) Teraz pora na mój pierwszy, aczkolwiek mało marokański :) posiłek. Ale od czegoś trzeba zacząć... Tajine warzywny. Takie warzywa robiła moja mama, ale dodawała mięso, chyba kurczaka. U mnie na razie tajine bezmięsny. Znowu porobiłam sporo zdjęć, więc postanowiłam je umieścić. Ale kolorowo! :D Jeszcze gorące. Para naszła na obiektyw aparatu :) Składniki na 3 porcje: warzywa(...)delikatnie Vegetą Przykrywamy kominem Wstawiamy do zimnego piecyka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (aby nie było bezpośredniego kontaktu z blachą, choć moja mama wkłada bezpośrednio na nią) Ustawiamy piekarnik na 150 stopni i pieczemy 2h - 2,5h w zależności od wielkości warzyw. Należy co 45 minut doglądać. Ja co 45 minut zaglądałam podnosząc komin. Sprawdzałam czy woda się skrapla

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Udka miodowo sojowe 124

family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} 4 udka z kurczaka, 3 łyżki miodu 3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżka papryki słodkiej Normal 0 21 false(...)udka, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na  minimum  2 godz.Wkładamy do wysmarowanego olejem  naczynia żaroodpornego. piec w temp. Pieczemy 1 godzinę w piekarniku nagrzanym

Co w garnkach piszczy
Perliczka nadziewana kaszą i marchewką 101

Perliczkę można nazwać rarytasem. Ma ciekawy smak inny niż kurczak. Ma też mniej tłuszczu od innego drobiu. Dlatego można powiedzieć że jest zdrowszym mięsem.Zrobiłam ją w połączeniu z kaszą j marchewką i boczkiem. Za sprawą boczku jest bardziej soczysta. Perliczkę nie podaję z ziemniakami bo podaję ją z farszem ze środka. 1 perliczka 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej 1 marchewka(...)spinam ją wykałaczką. Z wierzchu obkładam perliczkę plastrami boczku i obwiązuję sznurkiem. Nogi także związuję razem. Perliczkę wkładam do brytfanny, wlewam dwie łyżki wody i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni i piekę  90 minut góra, dół. Podczas pieczenia podlewam perliczkę sokami które wytworzy. Przez godzinę piekę perliczkę pod przykryciem i zdejmuję pokrywę brytfanny i piekę jeszcze

wesoła kuchnia
Wielkanocny mazurek cytrynowy 167

Jakoś już tak mam, że wszelkie cytrynowe ciasta kojarzą mi się z Wielkanocą. Może to przez ten żółty kolor, kolor malutkich kurczaków ? A może kolor żółtka jaja ? W sumie to nie istotne aż tak bardzo... Cytrynowy mazurek to klasyk w swej prostocie. Kruchy spód i cytrynowe nadzienie, przygotowane na bazie lemon curd, z dodatkiem ganachu z białej czekolady. Idealnie zrównoważone(...)uformować wałeczek i przykleić, formując rant. Jeśli jeszcze pozostanie trochę ciasta, wykroić foremkami małe motylki lub kwiatki i przykleić dookoła, na rancie. Spód ciasta nakłuć  widelcem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 15 minut. Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia. 2.  Sok cytrynowy zagotować z cukrem pudrem. Do gotującego się soku dodać masło, rozpuścić. Jajko

kolorowotorcikowo
Domowy kebab XXL, bułka oraz sos 105

przygotowania:   2 godziny Ilość porcji:  6 osób Trudność przygotowania:  średnie Cena:  przystępna SKŁADNIKI: 800 g mięsa z uda kurczaka 700 g mięsa z piersi kurczaka 6 łyżek oleju 2 łyżki soli 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka kolendry pół łyżeczki chili pół łyżeczki imbiru 400 g mąki(...)aluminiowej ale można tak samo wykorzystać stalowy stojak na ręcznik kuchenny-ułatwi nam pracę;) 4. Mięso nabijamy na patyki jedno na drugie a całość owijamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową i pieczemy przez kolejne 20-25 minut ale już w temperaturze 220°C. 5. Przyszedł czas

karolgotuje
Pałki kurze w jogurcie i curry 130

Bardzo dobre danie, podawać z ziemniakami podpieczonymi. Można również przygotować tak mięsko na imprezy. Polecam. Jeśli macie pałki z kością to trzeba je wyciąć. Naciąć pałkę

Kuchnia Pokoleń
Pojednawczy stek wołowy z rostbefu. Hitowy obiad na niedzielę. Mało pracy a efekt wielki 132

zmęczenie pracą czy problemami zdrowotnymi i ciche dni gotowe. Ale z tego przepisu nie radzę korzystać. Jednego z owych cichych dni szanowny Małżonek nie raczył zjeść grillowanej piersi z kurczaka jaką nam przyrządziłam. Aby uniknąć kolejnych daremnych trudów kulinarnych następnego dnia wystosowałam do Niego oficjalne pismo (sms) aby wymyślił coś na obiad. Wrócił dumny z siebie z zakupami i "podstępnym(...)wylądowało w lodówce na ok godzinę. W tym czasie ja obrałam ziemniaki. Podgotowałam na pół miękko w bulionie i oliwie. Pokroiłam w ćwiartki, zasypałam ziołami prowansalskimi i wstawiłam do piekarnika z funkcją opiekania na ok 20 minut. Następnie przygotowałam naszą ulubioną surówkę na bazie mieszanki sałat. Kiedy ziemniaki zaczęły się rumienić Mąż rozgrzał patelnię grillową i przystąpił do smażenia steków

Kuchnia po mojemu
Zrazy drobiowe pod serem pleśniowym 96

Jeżeli chcemy przyrządzić pierś z kurczaka nie co inaczej, to szczerze zachęcam do wykorzystania przepisu poniżej. Dlaczego, bo jest to danie efektowne, smaczne z dodatkiem świeżych warzyw. A tych ostatnich mamy teraz pod dostatkiem. Danie można z powodzenie zaserwować na szczególny obiad dla naszych gości. Podajemy z warzywami z patelni i zapiekanymi ziemniakami. Mniam, zapraszam do przepisu:) Składniki 2 duże(...)patelni. Na koniec wlać sos pieczeniowy, wymieszać. Zrazy wyjąć, przełożyć do naczynia do zapiekania, podlać sosem. Ser pleśniowy pokroić w plastry i ułożyć na każdym zraziku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać do rozpuszczenia sera. Ziemniaki 5 minut obgotować w osolonej wodzie. Wyjąć na blaszkę doprawić solą, pieprzem ,papryką, skropić oliwą i zapiekać do czasu kiedy będą miękkie

gotuj ze mną
Dorsz cytrynowy z kaparami podany z surówką koperkową z kapusty 99

mięsna dieta mi zdecydowanie nie sprzyja, dlatego na stole pojawiają się u mnie obiady warzywne i rybne – wybaczcie więc, że mało ostatnio tu przepisów na wołowinę czy też kurczaka. Ryba kojarzy się z nudą, ale wcale tak nie musi być. Ten prosty patent na białą rybę w sosie cytrynowym jest tego przykładem. Można podać ją z ryżem czy kaszą(...)płynnego miodu sól, świeżo mielony pieprz do smaku Ryba cytrynowa (ryba w sosie cytrynowym): Filety z dorsza (lub innej ryby) posypujemy solą i pieprzem cytrynowym z obu stron. Odkładamy. Piekarnik nagrzewamy do 200°C (góra-dół). Szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojone szalotki. Gdy się zeszklą, dodajemy śmietankę, sok z cytryny, musztardę

Poezja smaku
Quiche z mięsem i grzybami (Torta salata con carne e funghi) 170

SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 g mielonego mięsa z kurczaka 300 g pieczarek 30 g suszonych  grzybów 60 g szynki wędzonej typu speck 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 jajo tymianek natka pietruszki suszone oregano s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 1 rotolo di pasta sfoglia(...)francuskie układamy w formie do pieczenia. Na ciasto wykładamy farsz mięsno-grzybowy. Na wierzch tarty układamy cienko pokrojony speck. Quiche zapiekamy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. **** PREPARAZIONE Tagliate i funghi champignon a fettine sottili. Rosolateli  in un tegame con 2-3 cucchiai di olio, 2 spicchi d'aglio

La grande e la piccola cuoca
Rurki z mięsem 136

Propozycja nie tylko na obiad, bo rurki smakują również na zimno.   Składniki na farsz:-2 ćwiartki z kurczaka-ok. 60 dkg łopatki lub szynki wieprzowej-2-3 marchewki-ząbek czosnku-czerstwa bułka-2 jajka-susz warzywny, sól, pieprz   Mięso wieprzowe i drobiowe, marchew i czosnek z dodatkiem suszu warzywnego gotujemy jak na rosół(...)brzeg musi znaleźć się pod spodem rurki, kiedy będziemy układać je na blaszce.   Rurki układamy na papierze do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. Cna ok. 15-20 minut.Gotowe.Smacznego

Maminek kulinarny
Ale Meksyk! #1 Enchiladas con carne 257

Enchilada to popularne danie w kuchni meksykańskiej. Tradycyjnie podawana jest w formie zwiniętych ruloników tortilii z farszem. Można w niej znaleźć mięso wołowe, kurczaka, mnóstwo warzyw i bezsprzecznie paprykę chili. W końcu nazwa do czegoś zobowiązuje, bo enchilar oznacza dodać paprykę chili.  Mnie się jakoś nie chciało bawić w ruloniki, postanowiłam przygotować enchiladę w formie tortu z tortilli(...)płat tortilli. Tym razem rozłożyłam pieczarki z kukurydzą i znowu zasypałam serem żółtym. Na wierzch położyłam 3 tortillę i lekko oprószyłam pozostałym serem i oregano. Teraz wszystko wylądowało w piekarniku na 15 min. (180szt.). Po wyjęciu z piekarnika odczekałam chwilkę, a następnie enchiladę pokroiłam w ósemki.  Znalazłam super stronkę z przepisami kuchni tex-mex. Na pewno będę się

bastalena