Kolejny ciekawy pomysł na szybkie i oryginalne śniadanie – tosty z jajkiem sadzonym. Jako dodatek do tostów możemy zielonego ogórka, albo pomidora. Idealnie będzie również do
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!święta. Jest delikatny i puszysty. Bardzo łatwo można go rozsmarować na kromce chleba. Znakomicie komponuje się z dodatkiem chrzanu lub konfiturą z żurawiny. Polecam! SKŁADNIKI: - 5 udek z kurczaka bez skóry -30 dag wątróbki drobiowej -2 jaja -2 nieduże marchewki -2 pietruszki -mały seler -zielona część pora -bułka czerstwa -1 duża cebula -2-3 ząbki czosnku -1-2 liście laurowe(...)rzadka można dodać suchej, tartej bułki. Do wysmarowanych olejem i wysypanych tartą bułką foremek wlewamy masę mięsną i wstawiamy na 30 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Przed pieczeniem można wierzch pasztetów posmarować delikatnie olejem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Kulinarne przemysleniazrobić mięciutką trzeba posiąść trochę wiedzy i praktyki. Metodą prób i błędów osiągnęłam perfekcje w tej dziedzinie. Pierwsza najważniejsza rzecz, to temperatura pieczenia. Kaczkę pieczemy w niższej temp niż kurczaka bo maksymalnie 180 stopni C, jak również czas pieczenia jest znacznie dłuższy. Tą olbrzymią kaczkę piekłam trzy godziny i 10 minut w temp. 180 stopni C. Pieczemy ją bez żadnego(...)ułóż kaczkę - do środka kaczki wlej sok z pomarańczy i dodaj gałązkę rozmarynu - na wierzch dodaj listki laurowe i obsyp otartą skórką z pomarańczy - przykryj naczynie i wstaw do piekarnika - temp pieczenia 180 stopni C, czas: 3 godziny i 10 minut (waga kaczki 3 kg) Po 2,5 godziny pieczenia kaczkę odkryłam i piekłam przez 30 minut bez pokrywki. Ostatnie
SMYKWKUCHNIchodzi o składniki to na początku ostro trzymałam się przepisu, od niedawna robimy go prawie na oko. Pasztet domowy Składniki: 2-3 duże piersi z kurczaka ok 1,5 kg mięsa -może być wieprzowe, wołowe czy mix tych mięs 1/2 kg surowego boczku lub podgardla 4-5 jajek 6 średnich marchewek(...)jego smak nieco złagodnieje). Następnie dodać jajka i wszystko razem połączyć. Formy keksówki wysmarować tłuszczem i oprószyć bułą tartą. Masę pasztetu przełożyć do form - 3/4 wysokości keksówki. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i włożyć do niego formy z pasztetem, piec ok 1 godzinę. Jeżeli do pasztetu używamy w większości suchego mięsa, dobrze jest do na spód piekarnika
Aromatyczne Podróżekurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w cienkie paski.Papryki umyć, osuszyć, wydrążyć z nasion i pokroić w paski.Cebule obrać, pokroić w ćwiartki.Do miski włożyć pokrojonego kurczaka, paprykę i cebulę. Dodać około 2 łyżek oleju/oliwy, przyprawę do fajitas, ostrą paprykę w proszku, sok z połowy limonki, wymieszać i odstawić do lodówki na 30 - 60 minut.Cheddar zetrzeć na tarce(...)kurkumy, kminku, kolendry, natki pietruszki, chili i czosnku.Ja z powodu braku dużej patelni najpierw usmażyłam mięso z cebulą i wstawiłam je na gorącą blachę do nagrzanego do 100 stopni piekarnika (termoobieg, 3 półka), a po upieczeniu papryki wyjęłam blachę z piekarnika, dodałam paprykę i limonkę i podałam na blasze na stół.Limonka z patelni służy do skrapiania fajitas.Można użyć
Gospodyni MiejskaDziś przedstawiam szybkie i łatwe danie dla całej rodziny. Pyszny strogonow z klopsikami drobiowymi i grzybami w śmietankowym sosie i podany na tagliatelle pełnoziarnistym Lubelli . Danie
karmelowyKanapki z awokado i jajkiem to pomysł na urozmaicenie standardowych kanapek z jajkiem o awokado. Szybkie i pyszne śniadanie. Poniżej przedstawiam listę produktów i przepis. Składniki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!półkami w sklepie koncepcja ewoluuje? Bo mnie ta przypadłość nawiedza dość często ;) Równie często pomysł przybiera jeszcze inną wersję, gdy zaczynam gotowanie. Tym razem tak właśnie było. Chciałam kupić kurczaka, wróciłam do domu z polędwiczką wieprzową. Miała być grillowana, a ostatecznie nafaszerowałam ją i upiekłam. Obiad, z racji ilości był w sumie na dwa dni i w dwóch wydaniach. Sprawdźcie(...)masę, a dzięki temu łatwiej zwijam całość w zwartą roladę, dokładając jeszcze do środka pół łyżki masła, drugą połówką nacieram mięso z zewnątrz. Szczelnie owijam folią i piekę w piekarniku w 150-160 stopniach przez około 30-40 minut, w zależności od grubości rolady. Po upieczeniu, zanim podzielę mięso, odkładam je na kilka minut by lekko ostygło i odpoczęło
Pichceniomaniakażdym większym sklepie powinny być dostępne. Do swoich taco przygotowałam dwie salsy: guacamole oraz salsę z mango. Uważam, że pasują idealnie. Tacos Składniki: 400g zmielonej wołowiny lub pierś z kurczaka około 12-14 muszli tacos ½ czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1 pomidor 6-7 pieczarek 250 g kukurydzy z puszki ½ zielonej części cebulki dymki(...)Dokładnie mieszamy**. Cebulę, papryczkę drobno siekamy. Mango obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w drobną kosteczkę. Łączymy z dodatkami. Przyprawiamy sokiem z limonki, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na kratce w piekarniku układamy muszle tacos i podgrzewamy jakieś 5-7 minut. Wyjmujemy muszle, każdą faszerujemy mięsem, pomidorem z dymkę, pieczarkami oraz papryką. Posypujemy żółtym serem
Mania Gotowaniajest super! Polecam Ci także inne przepisy: – zielone pesto – pesto z rukoli – makaron z pesto i polędwicą – makaron z szynką parmeńską i oliwkami – makaron z kurczakiem – makaron z pieczarkami – penne z szynką parmeńską – makaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti z krewetkami LASAGNE BOLOGNESE(...)połowę mięsa. Następnie połóż kolejne piętro płatów makaronowych, sos beszamelowy i resztę mięsa. Na wierch połóż jeszcze płaty makaronu, dodaj porcję sosu beszamelowego i połowę porcji sera. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 st C i piecz około 15 min. Wyjmij, posmaruj resztką sosu beszamelowego i pozostałym serem serem, a następnie ponownie włóż do piekarnika na ostatnie 10-15 minut
nietylkopasta.plJako że gotowanie jest moją pasją, resztki jedzenia w lodówce nie stanowią dla mnie większego problemu, a czasem potrafią nawet zainspirować do ugotowania czegoś nietuzinkowego i bardzo dobrego. Kawałki kurczaka z rosołu, garść makaronu, którego przypadkiem wrzuciło się do garnka za dużo, pół papryki pozostałej z przygotowywania sałatki, samotny plaster sera… Za mało, żeby się najeść, ale z drugiej strony(...)paprykę pokroić w kostkę, brokuły podzielić na mniejsze cząstki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku. Nadzieniem wypełnić bagietki, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać ok 20 minut w temp. 180stC, aż masa jajeczna się zetnie. Przed podaniem pokroić na kawałki. Smacznego! st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
Obiad gotowyzaletą mięsa z królika jest jego strawność. Aż 90% zawartego w nim białka jest przyswajane przez masz organizm. Dla porównania strawność białka z wołowiny wynosi ok. 60%, a z kurczaka - 80-90%. W mięsie z królika znajdziemy też stosunkowo niewielką ilość cholesterolu w porównaniu np. do wołowiny. Królik - dla kogo? Mięso z królika jest odpowiednie w zasadzie dla wszystkich(...)zielone końcówki, umyj i pokrój wzdłuż, a następnie w półplastry. 6. Na patelni rozgrzej łyżkę smalcu i obsmaż królika, po czym przełóż go do naczynia żaroodpornego. 7. Nastaw piekarnik na 170 stopni C. 8. Na użytej przed chwilą patelni rozgrzej resztę smalcu i przesmaż posiekane wcześniej cebulę i czosnek. Po chwili dodaj resztę przygotowanych wcześniej warzyw. 9. Usmażone warzywa dodaj
Z notatnika dietetykapozwoli na nowo odkryć możliwości kulinarne jakie daje ryż. Orientalne nuty imbiru i kurkumy w połączeniu z intensywnym smakiem chili i czosnku zachwycą każdego.Czasami urozmaica się je dodając kawałki kurczaka, warzyw, makaronu smażonego a nawet omletu czy jajka sadzonego. 8. Mak Biały jest bogatym źródłem mikro i makroelementów. Zawiera duże ilości żelaza, fosforu i potasu oraz sód, cynk, miedź(...)niezwykle aromatyczne grzanki czosnkowe. Wystarczy tylko dodać przyprawę do masła i zostawić na ok. 20 minut. Następnie należy posmarować grzanki z dwóch stron i upiec je na ruszcie, w piekarniku bądź też na patelni na złocisty kolor. 18. Przyprawa węgierska do gulaszu , leczo, do dań mięsnych . 19. Caffe de Paris Zastosowanie: Do dipów oraz sosów, masła ziołowego, sałatek, pieczonej
Słodkości i nie tylkomielonego kolorowego pieprzu- conajmniej 2-10 łyżek tłuszczu*** - W pierwszej wersji miałam mięsa pieczone: indyk (cała pierś), pałki od kurczaka, kawałek wołowiny i wieprzowiny; gotowane mięso od: perliczki i kurczaka ; Drób jeżeli miał skórkę to mieliłam razem z nią. - W drugiej wersji miałam: pieczone: karkówkę, łopatkę, biodrówkę, szynkę, odkrojone chude kawałki od podgardla (polecam dają super smak), schab(...)foremki (najlepiej użyć jednorazowych do pieczenia pasztetów). Dokładnie ubijamy łyżką (tak by wypełnić narożniki i by nie było pustych miejsc po upieczeniu pasztetu), wygładzamy i wkładamy na blaszce do piekarnika. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku (ja piekłam na termoobiegu) ok.55 minut. Wyjmujemy i pozostawiamy do wystudzenia. Przykrywamy formy folią aluminiową i przechowujemy w lodówce. Ja miałam najdłużej
Smaczne ZdroweZacznę od przękaski z makaronem w roli głównej. Można podać ją na branch lub kolację. Będzie daniem wegetariańskim, jednak mięsożercy mogą pod jajem przemycić pokrojoną w paseczki szynkę, kurczaka z rożna czy plasterki łososia wędzonego lub innej rybki. Możecie wykorzystać do niej makaron pozostały z dnia poprzedniego lub ugotować go w czasie przygotowania sosu i dodatków. Do przekąski możecie(...)mieszaj do momentu rozptopienia się sera. Zestaw z ognia. Na półmisku żaroodpornym układaj makaron w gniazdka, w środek wlewaj sos serowy a na nim jarmuż. Wstaw do piekarnika na chwilę, by gniazdka się zagrzały. Możesz zrobić to na talerzach w mikrofalówce. Oddzielnie usmaż jaja tak, by żółtko było płynne a bialko ścięte ( ja smażę takie
Gotuj Sam!