kurczak z piekarnika - 6838 przepisów (strona:380/456)

Makaron Spaghetti w Sosie Serowo - Śmietanowym z Szynką Parmeńską i Orzeszkami Pinii 162

chciałam również patelnię, tę oto którą widzicie na zdjęciach. Ją też pochwalę. Za powłokę Keravis non stick, za jakość którą oferuje firma Ballarini, zawsze wysoka. Przystosowana do używania w piekarniku do 160 stopni i do wszystkich kuchenek oprócz indukcyjnych. Kiedyś zauroczyła mnie linia Salento Whitestone za elegancję i kilka innych atrybutów, a Salento Blackstone dodatkowo za powierzchnię przypominającą plaster miodu(...)talerzy. Ps. Jeśli nie chcesz typowo serowego sosu, po prostu dolej śmietany kremówki, pobaw się proporcjami ;) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) Ps.  Ten sos jakieś trzy lata temu wystąpił przy Kurczaku z sosem z gorgonzoli, szpinakiem i ryżem jaśminowym , zresztą często do niego wracam

Blondynka Gotuje
Polska odpowiedź z japońskim akcentem na amerykańskie brownie. Greenie 140

Grzebanie w internetach może przynieść różne skutki. Pewnego leniwego popołudnia, opchana po kokardy makaronem ryżowym z kurczakiem, spoczęłam na kanapie. Ja, zielona herbata i internety. W tle Najcierpliwszy sprzedawał swoich niewolników, życząc z całego serca jakiemuś magowi, żeby go szlag trafił. Sielanka. Chciałam pogłębić swoją wiedzę z zakresu herbat i kaw. I nie pytajcie mnie jak trafiłam na portal „JakDbaćOswojeJaja(...)Dodajemy powoli mąkę. Ciasto ma być gęste. Do ciasta dosypujemy pistacje posiekane i mieszamy. Na kwadratową blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto. Wsadzamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika, na 25 minut. Ciasto się piecze a my możemy zrobić warstwę jogurtową. Serek, jogurt i skórkę z cytryny rozkręcamy na luźną masę, próbujemy, jeśli za kwaśna możemy dodać odrobinę cukru

ladykitchen
ROLADKI Z INDYKA Z WARZYWAMI W CIEŚCIE FRANCUSKIM 294

Już na sam widok zdjęcia cieknie ślinka, prawda?! Dziś zapraszam Was na przepyszne roladki z indyka! Nadziewane w środku warzywami i zapieczone w cieście francuskim tworzą

Ostra na Słodko
Kaczka pieczona z jabłkami 165

mięso? Jeden z mitów mówi, że mięso kacze jest bardzo tłuste i w związku z tym szkodliwe dla naszego organizmu. Faktycznie mięso kaczki ma więcej kalorii, niż to z kurczaka czy indyka. 100 g zawiera ok. 308 kcal. Najchudsza jest oczywiście pierś – ta bez skóry to ok. 140 kcal, ze skórą – ok. 200 kcal. Natomiast mimo, że jest kaloryczne, warto(...)kroimy na ósemki, wycinamy gniazdka nasienne. Nadziewamy nimi ciasno kaczkę, a potem zamykamy kaczkę spinając skórę wykałaczkami. Kaczkę wkładamy do żaroodpornego naczynia, dodajemy masło przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 ° Celsjusza . Pieczemy przez 45 minut  w temperaturze 200 ° , a potem zmniejszamy do 170 ° i pieczemy kolejne 60 minut, pamiętając, aby często polewać kaczkę powstałym

Kulinarne przygody Gatity
Pierekaczewnik 243

litra wody. Jako farsz możemy zastosować mięso z cebulą i czosnkiem. Najlepiej wołowinę lub karkówkę pokrojoną w drobniutkie kawałki. Można też użyć indyka albo kurczaka. Moim zdaniem jednak użycie kurczaka jest profanacją tego dania. Ciocia używa też gęsiny, ale ciężko ją zdobyć. W każdym razie do mięsa wkrajamy dużą ilość cebuli. Nie żałujmy cebuli i czosnku. Będzie pysznie. Farsze bywają(...)okrągłego naczynka żaroodpornego i smarujemy wierzch masłem. Bierzemy się za drugą porcję pierekaczewnika. Powtarzamy wszystko z pozostałymi 4 kulkami ciasta. Krok 7 Obydwa naczynka przykrywamy pokrywkami i wstawiamy do piekarnika na 1,5-2 godziny. Krok 8 Smacznego! function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp

CoolinarniePL
Środa: Casserole ze słoika z ryżem, indykiem i brokułem 107

Prosta zapiekanka, którą można zrobić z resztek jedzenia: wczorajszego ryżu, kawałka upieczonego kurczaka, albo ze świeżych składników. Jeśli dodatkowo zapieczecie casserole w słoiku będziecie mieli gotowe danie na wynos. Czas przygotowania : 20 minut Czas pieczenia : 25 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 duże Z casserole jest trochę jak z pierogami – nazwa odnosi się tylko do sposobu przygotowania potrawy. Pierogi(...)kawalki mozzarellę. Wlej dodatkowo pół szklanki wody. Wymieszaj całość Przełóż masę do zaroodpornego, wysmarowanego tłuszczem naczynia. Posyp z wierzchu bułką tartą (możesz dodatkowo zetrzeć trochę parmezanu). Wstaw do piekarnika. Piecz przez 25 minut bez przykrycia. Artykuł Środa: Casserole ze słoika z ryżem, indykiem i brokułem pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Marchewkowe ciasto na tartę 168

patentowi już przygotowywałam: Tarta ze szparagami, porem i pomidorami Tarta z cebulą, boczkiem, pieczarkami i ananasem Tarta półkrucha ze śliwkami Zielona tarta na Irlandzki Dzień Św. Patryka Tarta z kurczakiem, pomidorem, papryką i groszkiem Tarta z fasolką szparagową na boczku Tarta warzywna pod kołderką z mozzarelli Tartaletki z boczkiem i jajkiem Mocno wahałam się czy eksperymentować z takim ideałem(...)układanie plastrów na blasze niweluje ten problem i skraca czas operowania ciastem dłońmi   Nakłuwanie widelcem - ma zapobiegać wybrzuszaniu ciasta podczas pieczenia   Pieczenie w wyższej temp. 200C - nastawienie piekarnika na typowe 180C (i, co z tego wynika, w dłuższy czas pieczenia) powoduje "wytapianie" się tłuszczu z ciasta, co pogarsza jego jakość Podpieczenie przed nałożeniem masy - podpiec 20 minut

Grunt to przepis!
PORK BUNS – SLEEPING DOGS – chińskie bułeczki z grillowaną wieprzowiną 187

Hongkong, policjant pod przykrywką, krwawe rozgrywki wewnętrz triady, spektakularne walki wręcz, pościgi w lewostronnym trybie jazdy, strzelaniny, hackowanie kamer, liczne zlecenia na boku, walki kurczaków, randki oraz karaoke – a to wszystko w stylu rodem z azjatyckich filmów akcji. Tak w skrócie można opisać Sleeping Dogs, grę, którą na pierwszy rzut oka może wyglądać jak GTA w chińskim sosie. Jednak(...)kilku godzinach też będzie ok. 2. PIECZENIE MIĘSA (40 min) Wieprzowinę należy upiec – my zrobiliśmy to przy okazji na rozpalonym grillu, ale można też skorzystać z piekarnika. Mięso kładziemy na ruszcie, lekko smarujemy pozostałą marynatą i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika. Pod rusztem układamy blaszkę, która posłuży jako pojemnik na ściekającą marynatę. Pieczemy mięso

Nerds Kitchen
PIZZA Z PALUSZKAMI SEROWYMI 174

pięknie się prezentowała i wspaniale smakowała, a moja Rodzinka zgodnie stwierdziła, że jest dużo lepsza niż ta w restauracji:)) Wy możecie zrobić swoją ulubioną kompozycję smakową, np. mięsną z kurczakiem lub wołowiną, szynką lub bekonem albo wegetariańską, z pieczarkami, szpinakiem, papryką, brokułami lub czystą serową. Nie przerażajcie się tylko paluszkami, robi się je ekspresowo, wałkując długi pasek ciasta, następnie(...)przez praskę czosnek, posiekaną drobno świeżą bazylię (lub suszoną), cukier (około 2 łyżeczki), sól i pieprz do smaku. Zagotuj całość aż zgęstnieje i dodaj masło. Wymieszaj. Zdejmij z ognia.PIZZA:Piekarnik nagrzej do temperatury 250 stopni C.Kamień do pizzy (lub blachę) wstaw do piekarnika, aby się trochę podgrzał.Po upływie 2-ch godzin podziel ciasto na dwie części. Jedną

Słodko-Słony Świat Ilony
Ośmiornica w greckim sosie Kokkinisto na kremie z bakłażana 263

greckim sosie Kokkinisto.Ja zamarzyłam sobie tym razem ośmiornicę bo bez dwóch zdań kojarzy mi się z Grecją.Zamiast ośmiornicy w tym samym sosie można udusić też oczywiście wieprzowinę,cielęcinę,kurczaka czy nawet czerwone mieso wołowe. Sos Kokkinisto jest typowym greckim sosem gulaszowym na bazie pomidorów i przypraw w tym cynamonu. Jak prawidłowo zająć się ośmioramienną pięknością i jak ją prawidłowo(...)minut na średnim ogniu. Dodać miód,zamieszać i wyłączyć ogień.Doprawić solą i pieprzem,dodać też suszone oregano.Zamieszać i pod przykryciem odstawić w ciepłe miejsce np. do piekarnika z niską tmp. ok.20* Puree z bakłażana: w czasie gdy dusił się jeszcze sos najlepiej zająć się opiekaniem bakłażanów i w tym celu ponakłuwać ich skórkę i wstawić do nagrzanego piekarnika

Sztuka gotowania w/g Samiry
Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 232

morza, a forma podania ożywi i urozmaić niejeden świąteczny stół. Krem skropiony jedynie sokiem z cytryny lub domowym octem jabłkowym to zdrowy wariant wszelkich galaretek (np. z nóżek lub kurczaka). Wegetarianie także będą zadowoleni, wystarczy krem posypać pokruszoną grecką fetą lub posiekanymi orzechami żeby otrzymać w pełni wartościowy, smaczny i aromatyczny posiłek.     Czas przygotowania(...)plastry szynki, ząbki czosnku i macierzankę. Na wierzchu położyć pierś (skórą do góry), dodać tłuszcz kaczy i 50 ml cydru, ciasno zamknąć rękaw usuwając ze środka powietrze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 80 stopni na 80 minut. Upieczoną pierś wyjąć z rękawa, usunąć czosnek i macierzankę, odłożyć na deskę żeby soki się uspokoiły. Delikatnie odciąć skórę (można z niej

SzczyptaSmaQ
Idealne ciasto na pizzę 395

pieczystym z niedzielnego stołu: po pieczeni wołowej, czy pieczonym kurczaku, które albo zapiekamy na pizzy, albo jako nadzienie trafiają do calzone. Mamy też doskonały przepis na pizzę z kurczakiem gotowanym – opublikujemy go w przyszłym tygodniu. W powszechnym przekonaniu pizza jest daniem tuczącym, co wynika z niewłaściwych skojarzeń z przeładowanymi serem i tłuszczami fastfoodowymi pizzami, jakie sprzedawane są w sieciowych(...)nawet dwie. Krok 3 Wyciągnij ciasto z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Ustaw kamień do pieczenia pizzy, albo foremkę lub blaszkę, na której będziesz ją piec w połowie piekarnika, ustaw maksymalną temperaturę (plus termoobieg) i rozgrzewaj piekarnik przez godzinę. Krok 4 Ciasto przełóż na podsypany mąką blat. Podziel je na dwie części i uformuj w kule. Jedną odstaw do misy

Niedzielny kucharz
Cannelloni z porem i brokułem 320

łyżki oleju - do gotowania makaronu masło - do wysmarowania naczynia do zapiekania FARSZ: 500g mięsa mielonego z indyka - choć tak naprawdę rodzaj mięsa zależy wyłącznie od fantazji kucharza: z kurczaka, z indyka, wieprzowe - do wyboru do koloru :) 2 duże pory - biała część + ok.5cm części jasnozielonej 2 jaja - całe 1 brokuł - korzeń do farszu, różyczki do zapieczenia z makaronem 3-4 łyżki(...)Cannelloni układać w naczyniu, przekładając je różyczkami brokuła aby się nie sklejał podczas pieczenia. Zalać sosem, tak aby cały makaron był dokładnie przykryty.Piec do miękkości w nagrzanym do 200C piekarniku ok 20-25 min. Miękkość makaronu sprawdzać widelcem. "Prawdziwe męskie żarcie" wg. Pana Męża

Grunt to przepis!
Domowy pasztet pieczony drobiowo-cielęcy 264

Składniki na 2 foremki aluminiowe podłużne keksowe lub 1 większą: 3 udka z kurczaka (ok 800 g) ok 400 g karkówki cielęcej z kością ok 250 g boczku wieprzowego surowego ok 250 g wątróbki z indyka 3 marchewki 1 pietruszka korzeń 1 mały seler 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 4-5 listków laurowych 4-5 ziaren ziela angielskiego(...)dwie formy. Nie dostałam w sklepie podłużnych foremek, które byłyby lepsze. Pasztet posyp niewielką ilością bułki tartej i polej 3-4 łyżkami rosołu. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz ok 60 minut. Jeśli pieczesz w jednej dużej formie, być może będzie trzeba piec dłużej o 15-20 minut. Gotowy pasztet jest mocno przypieczony, brązowy z góry i odchodzi

Anioszek w kuchni
Drobiowe steki w serowych sakiewkach z goframi z fasoli. 171

Dumałam, dumałam i w końcu wydumałam. Nie będę ukrywała, że jest to przepis czysto konkursowy. Bardzo mi zależy na mikserze planetarnym. Mój stary poczciwy robot jest

Malinowe Pocałunki
Pieczona perliczka z grzybami leśnymi 243

gatunkiem drobiu – co miało miejsce wiele lat temu. Perliczki były jednak przez długi czas mało popularnym i nawet nieco trudnym do zdobycia mięsem w kraju, którego codzienną kuchnię zdominował kurczak. Na szczęście szybko się to zmienia i obecnie dość łatwo kupić perliczkę nie tylko sklepach z segmentu premium, ale też w popularnych sieciach dyskontów – i to w całkiem rozsądnych cenach(...)Zawartość brytfanny posypujemy majerankiem i tymiankiem. Czosnek oraz 1 gałązkę rozmarynu kładziemy na dnie naczynia. Zalewamy winem i dodatkowo taką samą (150ml) ilością wody. Brytfannę przykrywamy i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg). Typowy czas pieczenia tej wielkości perliczki to mniej więcej 1 godzina i 20 minut, powiększony o ewentualne 10 minut na nagrzanie się brytfanny

Kulinarna Pokusa