Jeżeli robimy dania z drobiu, kupujemy całego kurczaka lub kaczkę, sami porcjujemy mięso, a z korpusu i skrzydełek gotujemy rosół. Po jego ugotowaniu mamy trochę mięsa, które czasami wykorzystujemy do zrobienia kolejnych potraw. W ten weekend zrobiliśmy paszteciki z mięsem i warzywami z rosołu , który gotowaliśmy z dodatkiem dwóch udek. Ponieważ mieliśmy sporo mięsa, ciasto drożdżowe zrobiliśmy z pół kilograma(...)minut. Po tym czasie ciasta ponacinać na szerokość ok. 2-3 cm, używając ostrego noża natłuszczonego olejem. Każdą część posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać wybranym dodatkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C ( z termoobiegiem ), piec 20-25 minut . Paszteciki z mięsa z rosołu wyjąć z piekarnika, odstawić na 10 minut, pokroić zgodnie z nacięciami i podawać na ciepło
niecodziennikparywarstwą sera. Są absolutnie przepyszne! Jeżeli tak jak ja lubicie naleśniki w każdej formie i kształcie, proponuję moje naleśniki z serem i sosem rabarbarowo-truskawkowym i naleśniki nadziewane kurczakiem, szpinakiem i grzybami – obłędne! Jeżeli nie przepadasz za przygotowywaniem sosu beszamelowego i posiadasz Tefal Companion, zrobi on go za Ciebie, szczegóły poniżej. Scroll down for recipe in English Naleśniki(...)gałką. Złożenie dania: Wyłóż na przygotowane naleśniki mięsny sos, zwiń i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej całość sosem beszamelowym, posyp serem i włóż do nagrzanego do 180 oC piekarnika na 20 minut. Smacznego! English version Crepes bolognese with bechamel sauce (4 servings) Ingredients for crepes: 200 g of all-purpose flour 2 eggs 2 cups of milk salt
karmelowynienasyconych jest uważany za najzdrowszy spośród tłuszczów drobiowych,Gęsi z natury są hodowane ekologicznie,wypasa się je na łąkach,nie da się tego zrobić inaczej,tak jak z kurczakami,więc to mieso jest na pewno zdrowsze.Gęsiom zatem bliżej do dzikiego ptactwa.A każde ptactwo najlepiej smakuje jesienią,bo miało czas ,żeby obrosnąć tłuszczem i dobrze wyksztalcić mięśnie.Choć(...)czerwonej kapustyPrzysmażone uda ułożyć w naczyniu do zapiekania,koniecznie z przykrywką.Ponieważ nie miałam tak dużego naczynia,musiałam usunąć kości by zmieścić obie nogiNastepnie wlać cydr i wstawić do piekarnika nastawionego na 160 °C i piec do miekkości,w połowie pieczenia odwracając mieso na drugą stronę.Pieklam 2,5 godziny.Istnieje też druga szkoła pieczenia mięsa,powolnego w niskiej temperaturze.Pieczemy wtedy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jest zwarta, niemal chrupiąca, bo nie zdąży nasiąknąć sosem. Zapiekankę można zrobić z dobrze rozklepanym schabowym, ale najlepiej smakuje z kotlecikami z cienko rozbitej polędwiczki. Możecie też użyć filetów z kurczaka, lub indyka. Sposób na szybkie panierowanie Polecamy Wam nasz patent na szybkie panierowanie mięsa: wbijcie jajka do głębokiej misy i zanurzcie większą partię kotletów za jednym razem. Połowę bułki tartej(...)patelni 2 łyżki oleju i smaż panierowane kotleciki na złoty kolor, po około 3 minuty z każdej strony. W razie potrzeby dolewaj oleju do smażenia. Krok 6 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Posmaruj naczynie do zapiekania olejem. Wylej na dno kilka łyżek sosu pomidorowego. Wyłóż na niego kotlety. Układaj je w jednej warstwie. Zalej całość sosem pomidorowym, wyłóż na wierz
Niedzielny kucharzdziś na obiad? – Kurczak. Taka odpowiedź pada w bardzo wielu domach gdzie drób to jedyne mięso jakie pojawia się na stole. Jeżeli macie już dość i z zazdrością patrzycie na zdjęcia pieczonych mięs myśląc – to za dużo roboty… – zapewniam Was – mylicie się. Przedstawię wam dziś przepis na pieczoną karkówkę szpikowaną czosnkiem w 4 krokach(...)dodajemy cebule z czosnkiem. Kończymy opiekać mięso i dolewany wody na 3/4 wysokości mięsa i dodajemy 2 -3 grzybki suszone i wołową kostkę rosołową.Mięso podlane wodą wstawiamy do piekarnika w naczyniu z pokrywką na 180 C na czas uzależniony od wagi mięsa. W międzyczasie zaglądamy sprawdzając czy woda nie odparowała. Na końcu powinno nam zostać nie miej sosu niż
Kulinarna PatilogiaCzas Przygotowania : 10 min Czas Gotowania : 40 min Gotowe w : 50 min Liczba porcji : 8 Inspiracją do wykonania zapiekanki z brokuła był mój ostatni wypad
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisySzukaliśmy pewnej odmiany od tradycyjnie przygotowywanej polędwiczki w sosie. Po długich namysłach, wertowaniu internetu postanowiliśmy, że tym razem na obiad będzie polędwiczka z pieczarkami w cieście
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!cieście Erica strasznie spodobało mi się połączenie cytryny z tymiankiem na słodko. Bardzo lubię cytrynowego kurczaka z tymiankiem, ale nie przypominam sobie, żebym tego miksu próbowała na słodko. Ogólnie zioła wszelakie wspaniałe pasują do ciast, trzeba tylko wiedzieć, jak je uwydatnić i ich smakiem podkreślić charakter konkretnego wypieku. Akurat przeglądałam The hummingbird bakery: kagedage Tarka Maloufa w poszukiwaniu tortowej(...)dnem umieścić cukier, skórkę i sok z cytryny, drobno posiekany tymianek oraz wodę, zagotować. Trzymać na ogniu przez około 20 minut, aż syrop zgęstnieje.Ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika gęsto nakłuć wykałaczką, a następnie polać ciepłym syropem. Całość ostudzić na kratce.Smacznego!Wydaje mi się, że pokonał klątwę ciast ucieranych - od dawna nie zaliczyłam już żądnej wpadki, i jestem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzepadałam za chipsami. Są dla mnie zdecydowanie za słone, a ich wariacje smakowe przyprawiają o zawrót głowy, gdy pomyślę jakich sztucznych dodatków użyto, by przypominały cebulkę z serem, kurczaka z grilla czy pieczony bekon. .. Ale lubię chrupać. To jedno z tych uzależnień, z którym naprawdę ciężko walczyć, bo gdy zęby kończą chrupanie, ręka już sięga po kolejną porcję, a zdrowy(...)łyżka siekanego świeżego rozmarynu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki soli 1/2 szklanki wody (125 ml) 1/3 szklanki oliwy z oliwek (80 ml) gruboziarnista sól morska do posypania Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Wystarczy dosłownie kilka ruchów ręką - ciasto zagniata się niebywale szybko i łatwo. Jest fantastycznie plastyczne i cudownie pachnie
KUCHARNIAnajpopularniejsze przepisy ostatnich 2 lat: 1) CYTRYNÓWKA (tu nic się nie zmieniło od tamtego roku 😉) 2) SAŁATKA PIECZARKOWA A'LA CIASTO 3) MUSZTARDOWE KOTLETY Z KURCZAKIEM 4) KAKAOWE NALEŚNIKI Z BUDYNIOWYM KREMEM 5) STROGONOW DROBIOWY Chciałabym podziękować wszystkim tym, bez których ten blog nie miałby sensu...czyli Wam moi czytelnicy. Dziękuję zarówno stałym czytelnikom(...)pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 30 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Lekko ścinamy wierzch. Beza kawowa: Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, najlepiej po łyżce i miksujemy, aż powstanie sztywna
Kuchnia MagdaLenynajpopularniejsze przepisy ostatnich 2 lat: 1) CYTRYNÓWKA (tu nic się nie zmieniło od tamtego roku 😉) 2) SAŁATKA PIECZARKOWA A'LA CIASTO 3) MUSZTARDOWE KOTLETY Z KURCZAKIEM 4) KAKAOWE NALEŚNIKI Z BUDYNIOWYM KREMEM 5) STROGONOW DROBIOWY Chciałabym podziękować wszystkim tym, bez których ten blog nie miałby sensu...czyli Wam moi czytelnicy. Dziękuję zarówno stałym czytelnikom(...)pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 30 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Lekko ścinamy wierzch. Beza kawowa: Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, najlepiej po łyżce i miksujemy, aż powstanie sztywna
Kuchnia MagdaLenyRillettes to francuski sposób przygotowania mięsa – wieprzowego, króliczego, dziczyzny, drobiu (kurczak, gęś, kaczka), mięsa ryb (łosoś, tuńczyk, pstrąg) lub owoców morza (kraby, raki) polegający na gotowaniu jego kawałków w niedużej ilości tłuszczu. Miękkie mięso rozpada się na niteczki, a w czasie schładzania wytopiony i dodany do potrawy tłuszcz twardnieją – powstaje pyszne, gęste smarowidło – perfekcyjny pocieszyciel i towarzysz na jesienne(...)naczynia żaroodpornego z pokrywką, wlewamy wino i dodajemy dodatkowy smalec (jeśli mięso było mało przerośnięte tłuszczem będzie potrzeba go więcej – ja użyłam 1 kostki smalcu). Wstawiamy naczynie do piekarnika i rozgrzewamy go do 90°C. Nie, to nie pomyłka – rillettes będzie się piec/dusić/gotować przez 12 godzin – tak jak pulled pork czy żeberka dry rub – mięso będzie delikatne
Karo in the Kitchennawet do kilku miesięcy. Składniki na 2 keksówki o wymiarach LxWxH 30x12x8c: MIĘSO: 2 kg mięsa drobiowego – u mnie ćwiartki z kurczaka – ewentualnie można część mięsa z kurczaka zastąpić mięsem z indyka ½ kg podgardla wieprzowego 200g wątróbki drobiowej PRZYPRAWY DO MIĘSA: 1 cebula – średnia 3 jaja – całe 2 bułki poznańskie – nie mogą być(...)surowe jaja . Keksówki wysmarować smalcem i obsypać bułką tartą. Masę pasztetową przełożyć do kek sówek, powierzchnię wyrównać łyżką. Piec 60 minut w temp. 180C – bez termoobiegu; na środkowym poziomie piekarnika . Zostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia minimum 2 godziny albo dłużej. Jeść na chlebie posmarowanym masłem z dodatkiem chrzanu czy musztardy. Mnie najbardziej pasuje tu jednak plaster pomidora
Grunt to przepis!MENU SYLWESTROWE SZYBKIE PRZEKĄSKI NA IMPREZĘ SYLWESTROWĄ Wraz ze sklepem Lidl , chciałabym Was zaprosić na drugi post z propozycjami szybkich, smacznych
SMYKWKUCHNIpotrawy możesz ugotować dzień wcześniej. Prasoriso - grecki ryż z porem Polecam jako samodzielne danie (można dodać ser feta) lub dodatek do pieczonej ryby czy grillowanej piersi z kurczaka. Składniki / na 4 porcje: 500 g pora - ok. 4 sztuki 1/3 szklanki oliwy Monini GranFruttato - 85 ml pęczek świeżego koperku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3/4 szklanki ryżu (najlepiej średnioziarnistego(...)przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól, pieprz oraz szczyptę oregano. Wymieszaj wszystko łyżką. Na sosie ułóż nafaszerowane papryki. Naczynie przykryj folią lub papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piecz przez 40 minut. Na ostatnie 10 minut zdejmij folię, aby papryki zrumieniły się z wierzchu. Papryki podawaj na ciepło polane sosem pomidorowym
Chilli Czosnek i Oliwasapore, saranno poi accompagnate da una leggera salsa di yogurt alle erbe aromatiche. Buon appetito;):) **** Zapraszam Was na przekąskę, idealn ą na letni obiad. Pieczone pulpeciki z kurczaka zaserwowane w formie szaszłyków z grillowan ą cukini ą i aromatycznym dipem jogurtowo-ziołowym. Smacznego ;):) INGREDIENTI 300 g di polpettine di pollo " Amica Natura-Alcass "* 2 zucchine sale(...)Pulpeciki wykładamy na form ę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowan ą olejem, delikatnie spłaszczamy widelcem, aby równomiernie si ę upiekły . Pulpeciki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ok. 20-25 minut. Dip jogurtowo-ziolowy Jogurt grecki przekładamy do miseczki, dodajemy drobno posiekany sok z połówki cytryny, ząbek czosnku i zioła
La grande e la piccola cuoca