ponoć klasyk, klasykiem też jest kaczka w pomarańczach, a ja ze wszystkich klasyków to lubię muzykę klasyczną. Nigdy nie pałałam miłością do pieczonego drobiu. Nie dla mnie pieczone kurczaki, gęsi czy indyki, że o kaczce nie wspomnę. Posiadam jednak w rodzinie fanów niewinnych, złocistych kaczuszek otoczonych jabłkami i czasem, chcąc zrobić im przyjemność i zaspokoić wewnętrznego feedersa, piekę kaczkę. Kaczka(...)mieszanką nacieramy dokładnie kaczkę i odstawiamy na 2-3 h. Do kupra kaczki wkładamy trochę jabłek ze śliwkami i możemy piec. Ja do pieczenia kaczki użyłam blachy ze stelażem. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, kaczkę kładziemy na stelaż i wlewamy do foremki szklankę wody. Pieczemy 90 min. Co 30 min polewamy płynem, który mamy w brytfance. Po 60 minutach dokładamy
ladykitchenjest ryzykowne, można łatwo zniszczyć kształt albo oderwać uszy zającowi ;) Sposoby suszenia masy solnej są 2 - albo po prostu zostawiamy figurki na kilka dni do stwardnienia albo suszymy w piekarniku, nastawionym na 80 stopni, przy uchylonych drzwiczkach. Nie warto spieszyć się z suszeniem i podkręcać temp. ponieważ zbyt gwałtownie schnąca masa zwyczajnie popęka. Ja suszę spokojnie na parapecie okna(...)Ferma to ferma, kury, które przestają "dawać" jajka jadą do rzeźni, no bo po co je utrzymywać? Ponadto - we wszystkich rodzajach chowu kur, również tym "eko", wylęgające się kurczaki-kogutki są natychmiast zabijane jako nieprzydatne (koguty nie składają jaj, co za pech...). Czy to eko czy nie eko, każde jajko naznaczone jest okrucieństwem, za które nie zamierzamy płacić. Dzisiaj
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEżeby urozmaicić menu. A że święta za pasem więc okazji nie brakuje. Pamiętacie moje faszerowane udka z kurczaka ? Ten przepis do dziś cieszy się ogromnym powodzeniem. Albo przepis na kurczaka faszerowanego (wyluzowanego) ....? To też był Wasz ulubiony przepis. Dzisiaj mam dla Was podobny przepis na danie z drobiu. Tym razem bardziej urozmaiciłam moje danie. Zrobiłam podudzia z indyka, które najpierw(...)dokładnie wypełniając całą powierzchnię dookoła podudzi. Delikatnie nakryłam skórką, która była zsunięta do dołu. Spięłam wykałaczkami skórkę a końce wykałaczek obwiązałam bawełnianą nitką. Można też zaszyć. Piekarnik włączyłam na 220 °C. Gotowe do pieczenia podudzia oprószyłam solą i pieprzem, włożyłam na patelnię na rozgrzany olej. Obsmażyłam krótko z obu stron Podsmażone z lekko zarumienioną skórką przeniosłam
Kuchnia u Krysiminut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2-3 Jak upiec filety z kaczki Kaczka to chyba najwdzięczniejszy kulinarnie drób. Mięso jest zwarte, soczyste o wiele bardziej aromatyczne niż kurczak i łatwe w obróbce. Trzeba tylko wiedzieć jak je przygotować. Z filetami sprawa jest taka, że można je „przeciągnąć” i wtedy będą twarde jak podeszwa traperów, albo nie dopiec, co jest(...)minut przed pieczeniem. Ostrym nożem potnij skórę w kwadraty – uważaj, żeby nie uszkodzić mięsa. Dobrze posól i popierz z obydwu stron. Odstaw. Krok 2 Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Rozgrzej patelnię, najlepiej żeliwną lub taką, która ma ognioodporną rączkę – patelnia trafi później do piekarnika. Kiedy patelnia będzie dość mocno rozgrzana – nie może być bardzo gorąca – wyłóż
Niedzielny kucharzPolędwiczki drobiowe zapiekane w kremowym sosie Polędwiczki drobiowe to jeden z lepszych kawałków mięsa . Trudno je schrzanić i zazwyczaj w parę minut można wyczarować z nich
Ogrodnik w podróżyJedno danie a zawiera tak wiele, makaron, mięso i warzywa. Bardzo dobra zapiekanka, pyszny pomysł na obiadek. Można również zabrać sobie do pracy na lunch.
Kuchnia Pokoleńplanie była sałatka z ryżem i pieczonym kurczakiem. Na blogu już taka była, ale pomyślałam, że dobrze byłoby przypomnieć ten przepis z nowymi zdjęciami. Kurczaka miałam z poprzedniego dnia, musiałam tylko ugotować ryż. A że akurat przyszła sąsiadka na kawę, to tak się zagadałyśmy, że w efekcie ryż przypominał zbitą masę, a nie coś, co nada się do sałatki. Szkoda(...)między nimi ząbki czosnku. Jeśli zostaną resztki kapusty, je również (pokrojone na mniejsze kawałki), można porozkładać wokół gołąbków. Wszystko bardzo delikatnie posmarować lub spryskać oliwą. Gołąbki zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C aż kapusta zmięknie całkowicie. Gdyby za bardzo się przypiekały, wtedy wystarczy przykryć częściowo naczynie. Z czym podawać wegańskie gołąbki? Te gołąbki mają dość zdecydowany smak
Codzienna kuchnia niecodziennaMargherita. Zrobiona jest z sosu pomidorowego i sera mozzarella. Sos i ser są jednocześnie bazą każdej innej pizzy. Pozostałe składniki jakich użyjemy to już kwestia indywidualna. Sięgnąć możemy po kurczaka, tuńczyka, szynkę, warzywa, mieszankę serów czy chociażby dynie właśnie. Wybór jest ogromny. Spód do pizzy może być przygotowany na dwa sposoby. Ciasto może być bardzo cienkie ale może także być(...)wylać sos. Sos posypać serem Gouda, na ser Gouda wyłożyć mozzarellę, dynię oraz cebulę czerwoną. Po wierzchu pizzę posypać suszoną szałwią. Pizzę odstawić na kolejne 10 mint do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza. Włożyć podrośniętą pizzę. Piec przez 25 minut. Pizza z dynią i szałwią Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując pizzę dyniową. Pizza z dynią Forma
mecooksminut), obrać ze skórki i odłożyć do ostygnięcia. Kiedy będzie zimny rozgnieść widelcem lub zblendować. Na suchej patelni (bez oleju) podsmażyć ugotowane i drobno pokrojone mięso z kurczaka, indyka lub perliczki. Smażyć tylko do momentu, kiedy zacznie zmieniać kolor, po czym przełożyć do miseczki. Na patelnię wlać niewielką ilość oleju i lekko podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy cebula(...)tłuszczu. Jeżeli do smażenia używamy frytkownicy, to temperatura oleju powinna wynosić 150-160 stopni. *** Samosa (nazwane często sambousa) można też piec w nagrzanym do temperatury 200 stopni piekarniku, blachę trzeba wówczas wyłożyć papierem do pieczenia. Piec do czasu aż nabiorą złotego koloru (ok. 10-15 minut) Sambousa w wersji z piekarnika można przed pieczeniem posypać na wierzchu
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTradycyjne kotlety mielone zazwyczaj są podawane z marchewką z groszkiem, albo zasmażanymi buraczkami i ziemniakami z wody. Kotlety te bardzo często królują na polskich stołach jako
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kotlety mielone to tradycyjne danie kuchni polskiej. Bardzo często gości na polskich stołach, zwłaszcza w weekendy. Tym razem podamy je w trochę inny sposób, bo wraz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wyszło rewelacyjne, zniknęło bardzo szybko. Goście zachwyceni. Polecam Suszone grzyby zalać wrzącą wodą i zostawić na godzinę. Następnie wyjąć i bardzo drobno posiekać. Wody nie wylewać
Kuchnia Pokoleńpachniały Świętami. Mam zawsze robiła kilka blach pasztetu, aby potem część z nich zamrozić. Taki pasztet, jak przyszła nam ochota na konsumpcję, był po wyjęciu z zamrażarki odświeżany w piekarniku z dodatkiem smalcu. Tak, niezdrowego smalcu;) Za to ten smalec, nadawał dodatkowego smaku pasztetowi. Co jest fajne w domowych wyrobach? Sami decydujecie o ich smaku. Możecie zrobić klasyczny(...)keksówki {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/12\/pasztet.jpg","recipeIngredient":["0,7 kg mi\u0119sa wo\u0142owego\r","0,5 kg piersi z kurczaka\r","0,7 kg kark\u00f3wki\r","0,5 kg szynki wieprzowej\r","0,3 kg podgardla lub boczku\r","0,25 kg w\u0105tr\u00f3bek drobiowych\r","3 \u0142y\u017cki
Mieszam w Garnkuznikają błyskawicznie, dlatego dobrze będzie przygotować ich więcej. Gwarantuję, że się nie zmarnują. 5. Sałatka z wędzonym kurczakiem i tortellini Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie. Sałatka z wędzonym kurczakiem i tortellini to bardzo fajna wariacja na temat różnego rodzaju sałatek makaronowych. Jeśli jesteście bardzo ambitni, możecie samodzielnie przygotować tortellini. 6. Zawijasy z salami Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie(...)nich np. różne rodzaje alkoholu lub skórkę z cytrusów. 15. Biały lion – ciasto bez pieczenia Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie. W sylwestra nikt nie ma czasu stać przy piekarniku. Dlatego też warto zaopatrzyć się w dobry przepis na ciasto bez pieczenia. Biały lion to ekspresowe ciacho, które podbije serca waszych bliskich. Zobacz też najnowsze przepisy : Pasta alla norma
okolicepalnika.plWspominałem o tych ślimaczkach w poprzednim wpisie, przy okazji wpisu o kurczaku curry. A pomysł to powstał już dawno temu. Ale jak to zawsze u mnie bywa - musiał poleżeć i nabrać mocy urzędowej :) A wziął się mianowicie stąd, że Karolina będąc kiedyś gdzieś-tam została poczęstowana takim ślimaczkiem przez ekipę "Kuchennych rewolucji". Wzięła więc i jednego dla mnie(...)pędzelek. I każdy z tych sznurków smarujemy pędzelkiem dość obficie tą oliwą. A potem skręcamy z każdego z nich ślimaczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy 15 minut. Gotowe :) A w kolejnym wpisie sałatka krabowa :) Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej
Marder&Marder ManufactureSłońce jeszcze świeci, ale da się odczuć, że jesień nadchodzi wielkimi krokami. Dla mnie jesień to czas dyni! I dziś zdradzę Wam 2 przepisy na zupy
Cooking MonsterSłońce jeszcze świeci, ale da się odczuć, że jesień nadchodzi wielkimi krokami. Dla mnie jesień to czas dyni! I dziś zdradzę Wam 2 przepisy na zupy
Cooking Monster