niczym plastry bakłażana w zapiekance :) Podobno Sycylijczycy mają problem z wymawianiem litery "l", stąd otrzymaliśmy parmigianę. Kolejną ciekawostką są nowoczesne odmiany parmigiany, zawierające zamiast bakłażana panierowane kotlety z kurczaka (chicken parmigiana) lub cielęciny (veal parmigiana), spopularyzowane przez włoską emigrację w USA i Kanadzie. Zapiekankę z kotletami cielęcymi, pod nazwą cotolette alla bolognese przygotowują również rodzimi Włosi, jednak klasyczna parmigiana(...)proces (warstwa patisonów, sera mozzarella, sosu pomidorowego, listki bazylii, sól, pieprz, parmezan), aż do wyczerpania składników, kończąc na sosie pomidorowym posypanym bazylią i parmezanem. Skrop oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 30-40 minut, aż powierzchnia zapiekanki ładnie zbrązowieje. Uwagi: Do parmigiany najlepsza jest mozzarella do pizzy. Ja takiej nie mogłam dostać, dlatego
Chilli Czosnek i OliwaSchabowe roladki leśniczego Pyszne roladki leśniczego , to kolejna potrawa z wykorzystaniem leśnych grzybów , które zaatakowały nas w tym roku plagą urodzaju. Jako zagorzały grzybiarz nie podaruję
Ogrodnik w podróżytażinów, jagnięciny czy sałatek. Mają niepowtarzalny smak, którego nie da się niczym zastąpić. Są składnikiem wielu smakowitych przepisów znajdujących się w moich książkach kulinarnych (np. sławnego tajine z kurczakiem, oliwkami i kiszonymi cytrynami), które dotąd pozostawały dla mnie nieosiągalne. Kiszone cytryny można kupić w niektórych sklepach z orientalną żywnością, ale po co, skoro tak łatwo można je zrobić w domu(...)zakryć cytryny, można dopełnić słoik wrzącą wodą (albo wycisnąć więcej cytryn ;)). Najważniejsze jest to, aby cytryny były całkowicie zakryte przez zalewę.Używamy słoików wysterylizowanych, np. według poniższego sposobu w piekarniku, lub umytych w zmywarce (czytałam, że takowe można uznać za wysterylizowane). Kiszone cytryny - Przepis Składniki: 20 małych cytryn (najlepiej niewoskowanych) 200 g gruboziarnistej soli morskiej 2 laski cynamonu 2 listki
Chilli Czosnek i OliwaMadzia w ostatni weekend miała swoje święto z tej właśnie okazji powstał tort bezowy z musem malinowym. Delikatny, chrupiący i rozpływający się w ustach. Mus malinowy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kotlet schabowy z frytkami i brukselką to klasyczna propozycja na smaczny niedzielny obiad. Jeśli dbacie o dietę to frytki możecie zastąpić innym dodatkiem albo upiec je
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!trzeba jeszcze obgotować. Ale warto! Jeśli zostaną - można zamrozić i na weekendowe śniadanie będą jak znalazł. Te zrobiłam rano, ale zjedliśmy je niczym hamburgery w porze obiadowej. Z odgrzanym kurczakiem z dnia poprzedniego, sałatą, pomidorem, papryką, ogórkiem, cebulą i oliwkami. A wracając do czasu wolnego. Ciągle czeka na Was konkurs na blogu. W komentarzu wystarczy dokończyć zdanie... Zajrzyjcie TUTAJ(...)Wyjmujemy i odsączamy z wody. Bajgle przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem, makiem lub czarnuszką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st.przez ok. 15 minut. W trakcie sprawdzamy czy się nie przypalają. Studzimy na kratce. Smacznego
bistro mamaZapiekane pomidory z mozarellą to bardzo szybka przystawka na ciepło. Już nie musimy bać się niespodziewanej wizyty gości. Przystawka jest bardzo lekka i pożywna, zatem idealnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Placki posmaruj na środku łyżką sosu Butter Chicken Patak’s. Na sosie ułóż małe kawałki mozzarelli, pomidorki koktajlowe przekrojone wzdłuż, listki bazylii. 3. Wstaw do piekarnika na 3-5 minut do zrumienienia. RYBNA TIKKA MASALA Ilość porcji: 2 SKŁADNIKI: – 1 cebula – 2 pomidory – 3 ząbki czosnku – 1,5 cm imbiru – 1 Tikka Masala paste(...)Dopraw pieprzem cayenne. 4. Odłożone warzywa przełóż z powrotem do zupy, wszystko wymieszaj i gotowe. 5. Zupę podawaj z jogurtem greckim, kolendrą, możesz podać także placki papadams. SZASZŁYKI Z KURCZAKA Z MADRAS Ilość porcji: 2 SKŁADNIKI: – 1 pierś z kurczaka – 2 łyżki Patak’s madras paste pot – patyczki do szaszłyków – folia aluminiowa Salsa mango
nietylkopasta.plTe ciasteczka w krótkim czasie podbiły serwis zdjęciowy Pinterest. Misie z migdałami to najprostsze kruche ciastka – są jednak tak urocze, że trudno im się uprzeć
Poezja smakuOsoby cierpiące na nietolerancję glutenu coraz częściej na półkowych sklepach mogą znaleźć odpowiedniki produktów, których dotychczas nie mogli stosować.Przekreślony kłos, który znajdziemy na produkcie to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mojej indukcji, bo jak się okazało, wszytko co ma w składzie Fe- żelazo, działa na indukcji wybornie, a żeliwo to nic innego jak żelazo. Kiedy pierwszy raz zrobiłam kurczaka w brytfannie z warzywami a on był za jakieś 40 minut już dobry i niesamowicie mięciutki, to pokochałam wszystkie naczynia żeliwne. Jedno musicie wiedzieć o pielęgnacji żeliwa. Jeśli zdecydujecie się(...)wysmarowanym tłuszczem garnku koło siebie, dość ciasno. Posmaruj je tuż przed pieczeniem roztrzepanym żółtkiem, posyp ziołami i kminkiem. Garnek odstawiamy na 20 do 30 minut. Wstawiamy do zimnego piekarnika, pieczemy u mnie 165 stopni C, grzanie dół + termoobieg (piekłam na połówce piekarnika - Dual cook- i niestety góra bułek aż dotykała "sufitu", więc piecz na całej powierzchni piekarnika) Odrywaj kawałek
SMYKWKUCHNIBardzo często poszukujemy przepisu na szybkie w przygotowaniu przekąski. Nasze zmartwienie może rozwiązać bruschetta, której przygotowanie jest niezwykle szybkie i nie wymaga od nas niezliczonej liczby
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jak co miesiąc z dziewczynami podejmujemy się kolejnych wyzwań kulinarnych. Tym razem to mnie przypadła przyjemność wyboru tematu. Jak widzicie, zdecydowałam, aby motywem przewodnim tego wyzwania
My simple kitchenTarta zwykle kojarzona jest z kruchym lub francuskim ciastem, kremem i owocami. Coraz częściej występuje również w wytrawnej postaci. Tarta z kozim serem to połączenie klasyki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czasu chodziły mi te wszystkie pieczenie po głowie. Tym bardziej teraz, kiedy jest jesień, za chwilę zima... okrągłe urodziny mojego męża i na stół wypadałoby bardziej poważne mięsiwo od kurczaka postawić. Zaczęłam powoli myśleć o porządnej brytfannie. I w końcu mam! Z wielką przyjemnością zgodziłam się przetestować brytfannę niebylejaką, bo niemieckiej firmy WOLL , która znana jest przede wszystkim z produkcji(...)żurawinę) i miksujemy razem na średnich obrotach. Masa nie musi być idealnie gładka, a nawet nie powinna być taka (zdj. nr 5). Nadzienie odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni, a schab wyciągamy z lodówki. Przygotowanie rolady: Mięso wyjmujemy z marynaty, otrzepując je delikatnie z jej nadmiaru. Rozkładamy schab na blacie tak, aby fragment z tłuszczem leżał stroną
bistro mama