kurczak z makaronem - 7413 przepisów (strona:412/495)

Zupa pieczarkowa (bez zabielania) 210

blaszek. Dzięki temu zupa nie nabierze szarej barwy, nie będzie też trzeba jej zabielać. Zupę pieczarkową możemy podać dziecku, które ukończyło 12. miesiąc życia. 500 g pieczarek 3 podudzia kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/3 selera 1 cebula 2 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy sól pieprz do smaku 1/3 pęczka natki pietruszki 2 łyżki masła klarowanego / oleju kokosowego Cebulę(...)jeszcze 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku. Wyłączamy zupę i dodajemy do niej posiekaną drobno natkę pietruszki. Gotowe! Zupa pieczarkowa doskonale smakuje z makaronem

Dieta bez mleka
Roladki z kurczaka w sosie pomidorowym 90

Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 1 opakowanie mozzarelli w zalewie 1 puszka pomidorów krojonych 2 cebule 16 dużych liści bazylii 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka cukru przyprawa ziołowa do kurczaka 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku wykałaczki Przygotowanie: 1.   Na głębszej patelni rozgrzewamy oliwę(...)mozzarelli. 12. Zwijamy szczelnie roladki i spinamy wykałaczkami. 13. Przekładamy roladki do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem pomidorowym. 14. Pieczemy 45 minut w temperaturze 190℃. Roladki można podawać z makaronem, ryżem lub z ziemniakami. Doskonale pasować będą też kopytka lub włoskie gnocchi :) Smacznego

Prosto z Kotła
Jak powinna wyglądać zbilansowana dieta? 113

powinna zostać zagospodarowana przez produkty bogate w białko – np. mięso, ryby, jaja, suche nasiona roślin strączkowych, a pozostałe 25% powinno stanowić źródła węglowodanów – np. kasze, ziemniaki czy makaron. 2. Porcja zgodna z indywidualnymi potrzebami Jeśli chodzi o porcje – to zdecydowanie nie będą one dla wszystkich domowników takie same. Wielkość zależna jest od wieku i stanu fizjologicznego każdej(...)porcja powinna odpowiadać powierzchni śródręcza. Zastosowanie odpowiednich proporcji ma również zastosowanie w przypadku pozostałych składników naszego posiłku. Wielkość porcji w tym przypadku wyznaczają: cała dłoń (warzywa), pięść (ryż, makaron, owoce), opuszek palca (tłuszcze np. oliwa, olej, masło). 3. Różnorodność posiłków Kluczem zdrowej i zbilansowanej diety jest różnorodność składników – zarówno jeśli chodzi o mięso, jak i pozostałe składniki. W każdym

Czynniki pierwsze
Boczniaki w domowym sosie teriyaki 65

jaki nadaje mu rozcieńczona wódka. Domowego sosu teriyaki możesz zrobić więcej, zamknąć w szczelnie zamykanym słoiczku i trzymać w lodówce miesiąc. Możesz go używać do wielu potrwa np. do kurczaka w sosie teriyaki , który jest jednym z hitów Niedzielnego Kucharza. Możesz zrobić wersję wegetariańską tego dania z użyciem boczniaków. Zamacerowane w sosie teriyaki grzyby nabierają słodyczy i wspaniałego aromatu. Przepis(...)Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Wyłóż na niego grzyby. Smaż 3 minuty. Umyj brokuła, podziel na różyczki, dodaj do grzybów. Smaż jeszcze 4 minuty. Krok 4 Wyłóż na talerze makaron. Dopraw sosem sojowym. Wykładaj na wierz boczniaki i brokuła. Posyp posiekanym szczypiorkiem i nasionami sezamu. Smacznego! Artykuł Boczniaki w domowym sosie teriyaki pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
20 przepisów z dynią (20 ricette con la zucca) 131

nawet tort dyniowo-migda ł owy.   Poniżej znajdziecie 20 sprawdzonych przepisów z dyni ą  w roli głównej, które stale goszczą na naszym stole.  Smacznego! Makaron fettuccine z kremem z dyni, pieczarkami i orzechami (Fettuccine con crema di zucca, champignon e noci) Spaghetti alla carbonara z dynią i boczkiem (Spaghetti alla carbonara con zucca e pancetta) Penne(...)Kremowa zupa z dyni, kukurydzy i czerwonej soczewicy (Crema di zucca, mais e lenticchie rosse) Potrawka z dynią, soczewicą i jarmużem (Zucca con lenticchie e cavolo riccio) Potrawka z kurczakiem, dynią i ciecierzycą (Spezzatino di pollo con zucca e ceci) Dyniowo-jabłkowe pancake (Pancake alla zucca e mela) Owsianka z karmelizowaną dynią (Porridge di fiocchi d'avena alla zucca) Tort

La grande e la piccola cuoca
Pierogi z mięsem i pieczarkami 178

składniki  ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz  (ok 50 szt) ok 200 g gotowanego mięsa z rosołu (u mnie był to kurczak i indyk) 2 średnie cebule 250 g pieczarek łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki sosu sojowego ciemnego sól pieprz ostra papryka do smaku oliwa i masło do smażenia przygotowanie ciasto przesianą(...)posiekaną pietruszkę dodać do mięsa. Dodać sos sojowy. Dobrze wymieszać, przyprawić solą, dużą ilością pieprzu i ostrej papryki (do smaku) Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka. Nakładać po odpowiedniej porcji farszu, dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać  na posypaną mąka powierzchnię , przykryć ściereczką. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, można dodać

Stare Gary
Rosół 190

mętny. Lekko przerośnięty tłuszczem szponder wołowy, mostek, łata, przednia goleń lub drób to najlepsza podstawa dla rosołu. Mięsa musi być dużo, aby wywar miał intensywny smak. Rosół przygotowany na kurczaku będzie delikatniejszy i mniej wyrazisty niż rosół wołowy. Warzywa do rosołu to przede wszystkim: marchewka, por, seler, pietruszka, cebula i lubczyk. Warzywa kroimy w dość duże kawałki, tak aby łatwo(...)starej zasady co za dużo to nie zdrowo:) Jeśli rosół wydaje nam się zbyt tłusty, to po wystudzeniu możemy zebrać zastygnięte oczka. Bardzo ważnym elementem rosołu jest makaron. Najlepiej przygotować go samemu. Przepis znajdziecie na naszym blogu:) Mięso z rosołu możemy wykorzystać do przygotowania pysznych krokietów wg przepisu Ani. Nic nie powinno się zmarnować. Przy stworzeniu wpisu pomogła mi książka

CoolinarniePL
Rosół z kaczki 159

Klasyczny rosół drobiowy czy drobiowo-wołowy zna każdy z nas. Jednak może od czasu do czasu, np. z okazji świąt, przygotować sobie bardziej wykwintną wersję tej zupy zamieniając kurczaka na kaczkę. Rosół z kaczki jest bardziej zdecydowany w smaku ale też i bardziej tłusty. Jednak równie pyszny jak jego klasyczna wersja.  Składniki: 1 korpus kaczki 2 skrzydełka z kaczki(...)jeśli rosół wyszedł bardzo tłusty, można zebrać nieco tłuszczu z wierzchu zupy. Pozostałe na kościach mięso obrać a marchewkę pokroić. Rosół doprawić solą i pieprzem. Podawać gorący, z ugotowanym makaronem, marchewką i ewentualnie kawałkami mięsa z kaczki

My simple kitchen
Wołowina po chińsku - obiad w 15 minut 189

posiadanie kończy się dla obcokrajowaca  deportacją i zakazem wjazdu przez minimum najbliższe 3 lata Składniki 50 - 60 dag wołowiny może być pręga (wołowinę można zastąpić filetem z piersi kurczaka lub indyka) 1/2 słoiczka pędów bambusa 1 mała czerwona papryka 1 cebula średniej wielkości  1 mała marchewka pocięta w cienkie wiórki lub starta na tarce o grubych oczkach(...)żeby się nie przypaliło. Jak wszystko będzie miękkie zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1-2 łyżkami sosu sojowego i niewielką ilością wody (około 1/2 szklanki). Podawać z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami) Uwaga - znacznie łatwiej pokroić cienko mięso, kiedy jest lekko zamrożone.  Nie dodaję do tego dania soli, ponieważ sos sojowy jest

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kurczak po chińsku 113

kurczak po chińsku z warzywami to pyszne i pożywne danie obiadowe. Można je przygotować w domu ze zwykłych produktów, bez grzybów mun będzie równie pyszne. SKŁADNIKI: 1 pierś z kurczaka 1 marchewka kawałek selera po 1/4 papryki czerwonej i zielonej 4 średnie pieczarki 2 suszone grzyby lesne 1 średnia cebula najlepiej czerwona przyprawy:sól,pieprz,papryka czerwona ostra, przyprawa(...)tłuszczu smarzymy pokrojone w ciękkie plasterki pieczarki i grzyby leśne, łączymy mięso,warzywa i grzyby i smażymy razem około 10 min. podlewając wodą od moczenia grzybów i rosołem , gotujemy makaron ryżowy lub nudle, łączymy z mięsem i warzywamy, smażymy razem około 5 min., pod koniec smażena dodajemy mąkę ziemniaczaną, danie będzie lekko zagęszczone i szkliste

Kuchnia Beaty
Klopsiki drobiowe w liściu pory 159

smakiem! Polecamy je na wystawny obiad, na pewno oczaruje gości, jest proste, aczkolwiek imponująco wygląda i dlatego niech zachęci do przyrządzenia takich  zachwycających klopsików! Składniki: 4 udka z kurczaka 1 jajko 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 cebule po szczypcie kurkumy, papryki ostrej, tymianku sól,  pieprz ziołowy 5 dag sera żółtego 1 duży por 100 g pieczarek(...)układamy na patelni na której smażyły się klopsiki, dodajemy podsmażone pieczarki, przykrywamy pokrywką, dusimy wszystko razem na wolnym ogniu około 15 minut. Podajemy na gorąco z dowolną kaszą lub makaronem. Smacznego

kgwjanczewo
Najpopularniejsze danie Maroko - tażin (tagine, taijne) 178

duszę, było super świeże, pełne smaków i aromatu.  Gdy po kilku dniach tradycyjnego jedzenia zapragnęliśmy czegoś innego, przypadkiem weszliśmy dla małej kawiarnio - restauracji na obrzeżach Marrakeszu. O Matko! Makaron z owocami morza po prostu pachniał morzem,  to był zapach morza z tagliatelle.  A bagietka z wędzonym łososiem, grillowanym bakłażanem i oliwą? To była eksplozja smaku, próbowałam(...)pięknie zdobione, kolorowe - one najczęściej pełnią rolę ozdobną. Jak wygląda to danie? Jak smakuje? Jest bardzo proste. Zazwyczaj są to warzywa, mięso, odrobina bulionu, masa przypraw. Może być z kurczakiem, rybą, wołowiną, wielbłądem. Jedliśmy też kilka razy kofta tagine, czyli taki z mięsnymi kulkami i jajkiem. Roman próbował z wielbłądem i bardzo mu smakowało. Tajemnica smaku to przyprawy i właśnie

Ale Pyszka!

Proponowane wyszukiwania