daniu, a tego jednak zabrakło; koszt: 29 zł Lasagne - dobre, ale... mam wrażenie, że było w nim mało, jak na tę potrawę, mięsa. No chyba, że było za dużo makaronu? ;) Spaghetti z parmezanem w delikatnym sosie pomidorowym - potrawa z karty dziecięcej, jedzącemu smakowała bardzo! Ryby Smażony sandacz z masłem czosnkowo-ziołowym podawany na chrupiącym groszku cukrowym - kolejna kompletnie niedoprawiona potrawa(...)osoba, która je zamówiła mogła być stronnicza, bo jest fanem kotletów jagnięcych. Ale to chyba tym bardziej dobrze świadczy o dniu? ;); koszt: 58 zł Chleb ciabatinni ze smażonym kurczakiem, serem cheddar, skórką pomarańczową, kolendrą i pieprzem oraz chrupiącymi sałatami - Pan Mąż każe mi napisać, że było dobre i mu smakowało. I że mogło nie być w daniu ogórka
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!dużą ćwiartkę z kurczaka) i gotuję na niej bulion. A mięso podaję w sosie ( z reguły różne wariacje na temat potrawki). Czas: 1,5 godziny Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka 2 marchewki 1/2 pietruszki kawałek selera wielkości użytej pietruszki 1 cebula 1/3 pora 2 liście laurowe 1 gałązka lubczyku 2 ziela angielskie 4 ziarna pieprzu czarnego 1 goździk 1 mały(...)sokiem cytrynowym. Włożyć mięso i podgrzać. Podaję z ryżem i marchewka z groszkiem lub mieszanka sałat. *Wywaru zostaje ok. 2 szklanek. Jest mocny i esencjonalny. Można podać go z makaronem, kluskami , po czesku z ziemniakami , z żółtkiem lub po prostu czysty do popicia. ** Marchew, seler i pietruszkę odłożyć i użyć do zrobienia oszczędnej sałatki- dodaje jajko na twardo, ziemniaki
Buniabaje w kuchniW ostatnich dniach otrzymaliśmy od firmy Kamis niespodziankę – śliczną skrzyneczkę z przyprawami. Wygląda pięknie i oryginalnie, a w środku całe mnóstwo przypraw i dodatkowo moździerz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przygotować najlepszy rosół? Trzeba przede wszystkim uzbroić się w cierpliwość, bo potrwa to kilka godzin. Składniki: 1 średni organiczny kurczak lub 1,5 kg kawałków kurczaka z kośćmi 3 marchewki 1 pietruszka 1 por 1/2 selera 1 cebula liście luczyku 2-3 plasterki imbiru kawałek kurkumy 1-2 łyżki żywego octu jabłkowego (niepasteryzowanego) sól kamienna (morska, himalajska), pieprz listek laurowy(...)formie gorącego napoju. Ma szczególne walory zdrowotne i kojące dla naszych jelit. Rosół przygotowujemy z identycznych składników lecz przy użyciu większej ilości wody. Traktujemy jak zupę i podajemy z makaronem ( przepis tutaj) , lanym ciastem ( przepis tu ), lub kluseczkami z kaszy manny ( przepis tutaj ). Domowy wywar - bulion i rosół to doskonała baza do przygotowania innych zup i sosów
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Szparagi w szynce z grilla to bardzo prosty dodatek do potraw serwowanych z grilla. Przygotujemy go bardzo szybko i bardzo prosto. Do tej przystawki najlepiej jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pasta z awokado z jajkiem i kiełkami to zdrowa propozycja na kolację. Awokado zawiera w sobie całe mnóstwo zdrowych tłuszczy, które pomagają nam w spalaniu tkanki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wybierzcie dla siebie przepisy i przygotujcie jeszcze w tym miesiącu! moim faworytem tego zestawienia są muffinki ze śliwkami, kremowa zupa z pieczonej dyni z gremolatą i
Moja smaczna kuchniajednym razem odhaczam trzy powody. Bigos ze słodkiej kapusty z kabanosami smakuje bardzo domowo, wiecie, jak u babci. Mi najbardziej smakuje ze świeżym pieczywem. Zrobiłam też wersję z makaronem, przepis na tę wersję pojawi się trochę później. To znaczy tam nie będzie żadnej filozofii, po prostu dzisiejszą potrawę wymieszałam z łazankami. Postanowiłam jednak zrobić dwa osobne posty, bo może akurat(...)świeżo zmielonym pieprzem. Podobne przepisy: Bigos staropolski Pieczony bigos z wieprzowiną i powidłami Bigos z kiełbasą i ciemnym piwem Bigos z młodej kapusty i kiełbasy Bigos z cukinią i kurczakiem Bigos z wieprzowiną Artykuł Bigos ze słodkiej kapusty z kabanosami pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyZUPĘ KRÓLUJE ONA NA NASZYCH STOŁACH OD ZALANIA DZIEJÓW NIEMAL ŻE KAŻDA NIEDZIELA TO NIEDZIELA Z ROSOŁEM SKŁADNIKI: 6 ćwiartek albo 1kg skrzydełek (można też ugotować całego pokrojonego kurczaka w zależności jak tusty ma być nasz rosól najlepszy jest rosłół z kury,koguta albo kaczki gotują ludzie też z wołowiny ja osobiście uwielbiam z kaczki ale nie zawsze(...)laurowym Garnek nasz musi pyrgać a nie bulgotać jak wściekły w tym tkwi smak niemal że każdej potrawy im dłużej gotujemy im dluzej marynujemy tym są lepsze . Makaron gotujemy oddzielnie nigdy nie wrzucamy do garnka z zupą bo będzie mulista
Viola cooks with passionwśród składników znajdziesz pęczak. Tak, to nie pomyłka. Znalazł się on na liście dlatego, że stanowi on część szerszego konceptu. Mianowicie dzień wcześniej robiliśmy na obiad glazurowane pulpety z kurczaka i pęczaku. Przygotowaliśmy więcej masy z myślą o stir fry dzień później. Mięsno-pęczakowa masa zawiera w sobie imbir oraz czosnek, dlatego podczas stir fry nie musieliśmy ich już dodawać(...)poniżej na stir fry z kapustą wszystkie składniki trzeba dodać osobno. Kaszę możesz pominąć, ale na serio warto ją dodać, gdyż doskonale pasuje i do kapusty i do mielonego kurczaka. Sprawia też, że danie jest bardziej sycące i zdrowsze. I jeszcze jedna rzecz: sos do stir fry z kapusty jest dość ostro. W naszym przekonaniu ostre stir fry to jest
Niedzielny kucharzbulionem), potrzebny nam będzie duży (6 litrowy) garnek i najlepsze składniki. Poniżej znajduje się kilka wskazówek. Tak rosół gotuję ja, tak mnie nauczyła Mama. - Rosół gotujemy na kurze (lub kurczaku) wiejskiej, naturalnie karmionej. Nie używajmy samych piersi drobiowych. Jeśli chcemy mieć zdrowy, esencjonalny rosół, musi on zawierać mięso z kością. - Rosół gotujemy długo – nawet trzy godziny. Nie jest to tania(...)się w charakterze obiadu jednogarnkowego: po ugotowaniu obieramy mięso z kości, rozkładamy je na talerze, dodajemy warzywa ugotowane w rosole (jeśli lubimy) - marchewkę, pietruszkę, seler i pora, dodajemy porcję makaronu i całość zalewamy rosołem. Posypujemy natką pietruszki. A teraz przepis na rosół. Oczywiście każda gospodyni ma swój przepis. Niektórzy lubią dodawać lubczyk, niektórzy dodają kawałek kapusty. Ale podstawowy przepis jest
Posadzone i zjedzoneOstatnio dużo się dzieje u mnie, dlatego czasami muszę postawić na dania expresowe, które nie wymagają godzinnego stania w kuchni a i zabrać w jedno pudełko
Zdrowie i pysznie na talerzuPołączenie miodu z musztardą jest jednym z moich ulubionych. Kurczak w takiej marynacie wychodzi naprawdę wspaniały, dlatego postanowiłem poeksperymentować i zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie na bazie miodu i musztardy. Wyszło coś wspaniałego! Polędwiczki były bardzo mięciutkie, soczyste, a ich smak po prostu zachwycał. W kolejny raz upewniłem się, że takie połączenie smaku (miód+musztarda+mięso) smakuje w każdym wydaniu(...)małym ogniu przez ok. 8-10 min. Kiedy sos nabierze poprawnej konsystencji, dodajemy wcześniej usmażone polędwiczki i gotujemy jeszcze 2-3 min. Serwujemy na ciepło z makaronem , puree ziemniaczanym lub ulubioną kaszą. Smacznego! Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @KuchniaLukasza
Kuchnia Łukaszazawsze mrożone, ale można pominąć) 1 kostka rosołowa - ewentualnie 1-2 łyżki vegety - ewentualnie sól, pieprz do smaku 1. Do 5-litrowego garnka wkładam oczyszczone mięso (dobrze jest pozbawić kurczaka płuc i nerek, jeśli kupujemy całego, ponieważ w trakcie długotrwałego gotowania łatwo się rozpadają na małe kawałeczki i później bardzo nieapetycznie zanieczyszczają nam rosół) , całe przyprawy, wlewam(...)mięso (zazwyczaj mielę je następnego dnia z częścią warzyw z tegoż rosołu i robię pierogi z mięsem lub krokiety), jeśli trzeba - przecedzam przez sitko, wyłożone gazą. Podaję z ugotowanym makaronem (krajanka lub nitki) i posiekaną pietruszką. Idealny na niedzielę! ;) Przepis bierze udział w akcji
Kuchnia Prezydentowej