Po raz kolejny zaniedbałam bloga... przepraszam... ale się poprawię... zacznę od dziś... a następnie pewnie znów zasnę na kilka dobrych dni aby się obudzić zapewne już
sierotka maRysia w kuchniMaki to także jednej z symbolii Brugii. Znajdziecie biżuterię, porcelanę, ubrania... Moje ulubione miejsce w Brugii, sklep z produktami importowanymi z Włoch od oliw po napoje alkoholowe, słodycze, makarony... wszystko czego dusza blogera kulinarnego zapragnie, ale znajdziecie także produkty z Belgii, np. konfitury. Przemiła właścicielka, wstąpcie koniecznie, zanim zdecydujecie się na zakup degustacja gratis! Produkty mogą być pięknie(...)Jedzenie przepyszne, świetna obsługa i przemiła Pani Basia, która dba o każdy detal i nadzoruje pracę zespołu. Mieliśmy okazję zjeść obiad, frytki, sałatkę ze świeżych warzyw i sporą porcję kurczaka z rożna. Warto wiedzieć: Najlepsze piwa Blonde, Kriek (damskie piwo o smaku czereśniowym) Najtańsze zakupy zrobicie np. w sklepach w carrefour, zwłaszcza jeśli chodzi o piwa czy czekolady, oferują
Moja smaczna kuchnialodówkę założyć kłódkę. No... dwie, tak dla pewności. Bo licho (pozostali domownicy) nie śpi. SKŁADNIKI: - 0,5 kg piersi indyka / kurczaka (u nas indor, ze względu na nietolerancję kurczaka), - papryka - czerwona i żółta, - grzybki Mun, 25 dag, /Można kupić i poczytać o nich tu: kliknij - marchew, 2, - kukurydza, pół puszki, - ananas, pół puszki, - cebula, 2 czerwone duże(...)zmieszaj, połącz :) Wszystko razem mieszamy w garnku. Tu musimy teraz dobrze zamieszać. Wyżyć się można za wszystkie czasy, gdy trzeba było w język się ugryźć. 7. Gotujemy ryż, ewentualnie makaron ryżowy. My najbardziej lubimy z dzikim ryżem. Oczywiście w oryginale, potrawę przygotowuje się w woku, ale, ponieważ nie każdy wok ma, a zwykła patelnia ma swe miejsce w każdym domu
Wypisz Wymalujjajka z serem, solą i pieprzem. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Kiedy boczek będzie chrupki a makaron al dente, odcedzamy makaron zostawiając łyżkę wody, w której się gotował. Przekładamy makaron na patelnię z boczkiem wraz z łyżką wody, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Wlewamy masę jajeczną i dokładnie mieszamy. Podajemy od razu. Sałatka ziemniaczana z rzodkwią daikon W środku zimy(...)Kminek był kiedyś dużo powszechniejszą przyprawą, warto do niego wrócić, bo taką zupę robi się dosłownie chwilę. Składniki: porcja włoszczyzny – obranej i pokrojonej na kawałki cebula porcja rosołowa kurczaka – umyta i posolona 2 płaskie łyżki kminku po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, 3 listki laurowe ząbek czosnku 20 gotowych uszek – u mnie z kapustą i grzybami koperek
Ugotowane pozamiatanerobić surówki. To co udało nam się przygotować zamieszczam – może ktoś skorzysta z pomysłów. PRZEPIS NA MEAL PREP – OBIADY NA TYDZIEŃ Kurczak filetowanie mięsa – zaczęłam od tego. Miałam ok 3,5 kg ćwiartek z kurczaka. Mięso odkroiłam od kości, starałam się dość dokładnie, ale ja w kuchni nie działam raczej z aptekarską precyzją tylko z fantazją(...)szybciej było i łatwiej Wyszło mi z tego ok 2,3kg mięsa i kości. Rosół – do jego przygotowania użyłam kości kurczaka i dużej ilości warzyw. Zaczęłam od tego, że na niewielkiej ilości oliwy podsmażyłam kości, kiedy się zarumieniły wyjęłam je i znów na oliwie zezłociłam 3 duże cebule pokrojone w ćwiartki. Do cebuli dodałam kości, włoszczyznę z porem
Dorota Smakujemogli wykorzystać także ugotowany ryż z poprzedniego dnia. Są to lekkie, wegetariańskie obiady dla całej rodziny. Zawsze staram się mieć zapasy suchych produktów w swojej kuchni, takich jak makaron, ryż oraz kasze, dlatego z okazji kwarantanny nie robiłam jakiś szczególnych zakupów. Z ryżu najchętniej wybieram zawierający więcej błonnika ryż brązowy, a także ryż do risotto o krótkich, okrągłych ziarnach(...)potrawy możesz ugotować dzień wcześniej. Prasoriso - grecki ryż z porem Polecam jako samodzielne danie (można dodać ser feta) lub dodatek do pieczonej ryby czy grillowanej piersi z kurczaka. Składniki / na 4 porcje: 500 g pora - ok. 4 sztuki 1/3 szklanki oliwy Monini GranFruttato - 85 ml pęczek świeżego koperku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3/4 szklanki ryżu (najlepiej średnioziarnistego
Chilli Czosnek i Oliwanajmłodsi goście poczują się doskonale, a każdy – bez względu na wiek – odpocznie przy smacznym posiłku. Czeka tu rosół i kremowa pomidorowa, czeka wołowy burger oraz pieczone żeberka. Serowa zapiekanka, makaron ze szpinakiem oraz domowe ciasta , do których można zamówić aromatyczną kawę – oto kolejne powody, dla których warto zajrzeć do Kolorowanki. 3. Restauracja Siekany Mieszany Siekany Mieszany to jedna z popularniejszych(...)smażonymi polędwiczkami wołowymi, podawanymi ze śmietankowym sosie na bazie wina. Wielkim plusem jest tu również menu dla dzieci, które mogą sięgnąć po słodką bułeczkę bao lub burgera z grillowanym kurczakiem. 7. Powidok bistro by Stacja Zero Na Placu Wolności czeka na gości Powidok bistro by Stacja Zero – miejsce, w którym można zjeść dania sezonowe, mięsne i wegetariańskie. Można też sięgnąć
Via Gustociuchów, na które na razie się nie skuszę, jest cała alejka z tzw. pazurami, czyli salonami manicure i fryzjerami, kilka wietnamskich spożywczaków, gdzie kupimy w dobrej cenie egzotyczne owoce, makarony, tofu i herbaty. Są papierosy z przemytu. Jest sklep afrykański z jedzeniem i kosmetykami. Można kupić różne nietypowe rzeczy – np. ja wyszłam z kilkoma słoikami borówek i jagód(...)dużym talerzem ryżu. Taki zestaw kosztował 5 zł, ale nie była to zupa, po którą tam przyjechałam. Kolejnym razem mieliśmy więcej szczęścia, bo udało się zamówić zupę pho z kurczakiem. Wtedy pho kosztowało 8 zł, czyli połowę tego, co teraz gdy bary przeniosły się do centrum miasta. Za każdym razem, kiedy byłam tam potem, jadłam tą cholerną zupę z kurczakiem
Ugotowane pozamiataneStanowi sprawdzony składnik wypieków z orzechami i pierników. Dodajemy ją do ciast, puddingów, kremów i pikantnych ciasteczek. Świetnie komponuje się z wieloma odmianami serów. Pasuje również do dań z kurczakiem, z czarna fasolą i pomidorami. Dopełni smak potraw z jajkiem i warzywami np. kapusty, szpinaku, cebulki, czy brokuła. Ponadto wchodzi w skład marokańskiej przyprawy "radel hamout". Dodawana jest także(...)skanu z nutką goryczy. kurkumę należy przechowywać w opakowaniach hermetycznych z daleka od promieni słonecznych. Kurkumę używa się do barwienia jajek na twardo, omletów, sosów (np. musztardowego, curry), ryżu, makaronu, czy zup kremowych. nadaje charakterystyczny smak rosołom, potrawom z drobiu, ryb i owoców morza. W Indiach dodawana jest do słodkich potraw nadając charakterystyczną cierpką nutkę smaku. W kuchni marokańskiej stosuje
Ciastka - domowe słodkościStanowi sprawdzony składnik wypieków z orzechami i pierników. Dodajemy ją do ciast, puddingów, kremów i pikantnych ciasteczek. Świetnie komponuje się z wieloma odmianami serów. Pasuje również do dań z kurczakiem, z czarna fasolą i pomidorami. Dopełni smak potraw z jajkiem i warzywami np. kapusty, szpinaku, cebulki, czy brokuła. Ponadto wchodzi w skład marokańskiej przyprawy "radel hamout". Dodawana jest także(...)skanu z nutką goryczy. kurkumę należy przechowywać w opakowaniach hermetycznych z daleka od promieni słonecznych. Kurkumę używa się do barwienia jajek na twardo, omletów, sosów (np. musztardowego, curry), ryżu, makaronu, czy zup kremowych. nadaje charakterystyczny smak rosołom, potrawom z drobiu, ryb i owoców morza. W Indiach dodawana jest do słodkich potraw nadając charakterystyczną cierpką nutkę smaku. W kuchni marokańskiej stosuje
Ciastka - domowe słodkościtrochę zdrowsze :) Zapraszam na przepis. Pełnoziarniste pierogi z mięsem o ile dobrze pamiętam wyszły mi 63 spore pierogi Do farszu będziemy potrzebować : 2 ugotowane udka z kurczaka ok. 30 dag ugotowanej szynki wieprzowej (jeśli kupujemy szynkę z kością, to samego mięsa powinno być właśnie 30 dag) 30-40 dag kiszonej kapusty 1 niewielką marchew 1 niewielka pietruszkę 1/4 dużego selera(...)mnie tak wyszło, z czego bardzo się cieszyłam. Tak przygotowane pierogi musimy jeszcze ugotować. W tym celu do sporego garnka nalewamy wodę, porządnie solimy (mniej więcej tak, jak na makaron) i doprowadzamy do wrzenia. (W czasie, kiedy czekamy na wodę, możemy usmażyć sobie skwarki z boczku.) Pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 3-4 min. Podajemy z podsmażonym boczkiem
Ratunku obiadrosół z kurczaka – szczególnie TEN , który pokazywałam Wam już na blogu. Ale i ta wegańska opcja jest pyszna i działa podobnie, a jest dużo mniej kaloryczna. W rosole z kurczaka żelatyna ze skórek i kości działa wyścielająco i ochronnie na błonę śluzową żołądka i jelit. Tutaj podobnie działa połączenie wodorostów, kurkumy i zdrowego tłuszczu kokosowego. Znajdzie się tu też(...)sobie sód. Płatki drożdżowe i sos Tamari to kolejna po grzybach porcja umami – a bez tego w bulionie ani rusz! Dosalamy i dopieprzamy do smaku. Podajemy gorący, z makaronem, ryżem, posypany drobniutko posiekaną kolendrą lub pietruszką – albo bez żadnych dodatków. Można użyć go do bazy dla innych zup i potraw, np. do risotto, zamrozić lub zapasteryzować w słoikach. W sezonie
Karo in the Kitchentylko do frytek czy parówek. Owszem, świetnie sprawdzi się jak zwykły ketchup, do kanapek czy kiełbasy na gorąco, ale równie dobrze można go wykorzystać na ciepło jako sos do makaronu albo ryżu. Taki warzywny ketchup jest o wiele zdrowszy i smaczniejszy od takiego kupionego w sklepie, więc jeśli już raz go przygotujecie, nie będziecie chcieć innego! Składniki na ketchup(...)piwnicy czy trzymać w jakiejś ciemnej szafce. Ketchup z dyni i cukinii. Już więcej nie kupisz tego ze sklepu Do czego wykorzystać ketchup z dyni i cukinii? Kurczak zapiekany w ketchupie – szybki i prosty przepis na obiad Zapiekanki gyros – przepis na odlotową przekąskę Kiełbasa po cygańsku – proste i smaczne danie na ciepło Kanapki na ciepło – gorące tosty z piekarnika Frytki
e-PrzepisyKulinarnerzeczy z czerwonego mięsa to by było chyba tyle ;-). Kurczaków sklepowych, które rosną 3 tygodnie na antybiotykach i innym syfie, unikam, jak ognia. Jeśli sięgam po drób to wybieram kurczaka zagrodowego lub indyka. Indyk to delikatny ptak i nawet brojlery jeśli chciałoby się, je paść chemią to padną, dlatego jeśli już kupuję białe mięso to wolę sto razy bardziej(...)pięknie błyszcząca. Całość dopraw solą i gotowe! Danie możesz zjeść jako obiad w takiej formie, ale oczywiście możesz je podać z dowolną kaszą, ryżem czy też dobrej jakości makaronem. Drugi wariant to podanie tak przygotowanej brukselki z jakiem w koszulce lub sadzonym. A trzeci wariant (dla mięsożerców) podaj brukselkę z usmażonym na maśle filetem z indyka (oprósz go tylko
SMYKWKUCHNI