łyżeczki oliwy extra 1 łyżeczka masła 1 pojedyncza pierś kurczaka 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1 woreczek (100 g) kaszy gryczanej 1/2 paczki (225 g) mrożonej marchewki z groszkiem pokrojonych w kosteczkę 250 ml bulionu szczypiorek opcjonalnie: chili, sos sojowy Przyznam się szczerze, że na to danie zwróciłam uwagę ze względu na nazwę - jest super! :) Ale później okazało się, że jest(...)bardzo smaczne. Polecam na szybki obiad. Przygotować większą patelnię i podsmażyć na niej (podlewając 2 łyżeczki oliwy) pokrojonego w plasterki pora. Dodać masło i pokrojoną w kosteczkę pierś kurczaka. Doprawić tymiankiem i pieprzem. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 4-5 minuty. Następnie rozciąć woreczek z kaszą gryczaną i dodać do pora. Co chwilę mieszając smażyć przez ok. 3 minuty
Świat Domowej KuchniKotlety drobiowe z piersi kurczaka a la schabowe to jedne z ulubionych kotletów moich dzieci, choć myślę że wielu znajdzie się tu ich zwolenników. Moi domownicy bardzo lubią je jeść z dodatkiem sosu żurawinowego , który robię w sezonie ze świeżej żurawiny a poza nim z mrożonej. Ostatnio podałam je również w towarzystwie kaszy owsianej i świeżej papryki – naprawdę smaczny obiad
Dorota Smakujebyć używana do nacierania mięsa przed pieczeniem, smażeniem lub duszeniem, może również służyć do sporządzania sosów. Możesz ją przygotować na dwa sposoby: użyć samych przypraw i pamiętać o posoleniu mięsa lub przyprawy od razu wymieszać z solą. W następnym wpisie prosty filet z kurczaka z udziałem dzisiejszych przypraw. Zapraszam! Składniki: 2 łyżki soli 2 łyżki papryki słodkiej 2 łyźki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!być używana do nacierania mięsa przed pieczeniem, smażeniem lub duszeniem, może również służyć do sporządzania sosów. Możesz ją przygotować na dwa sposoby: użyć samych przypraw i pamiętać o posoleniu mięsa lub przyprawy od razu wymieszać z solą. W następnym wpisie prosty filet z kurczaka z udziałem dzisiejszych przypraw. Zapraszam! Składniki: 2 łyżki soli 2 łyżki papryki słodkiej 2 łyźki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ryżowego pół kg kurczaka 5 szklanek wody 4 torebki herbaty zielonej 1 trawa cytrynowa 4 grzybki typu shitake włoszczyzna (w tym 2-3 marchewki, pietruszka, seler, 1 cebula) garść fasolki szparagowej garść świeżego groszku 2 jajka prażone pestki sezamu sól morska do smaku (opcjonalnie) papryka ostra w proszku do smaku pieprz do smaku 1 łyżka sosu sojowego 2 liście kafiru(...)Groszek gotujemy Do wody dodajemy umytego kurczaka i gotujemy na małym ogniu w wodzie herbacianej. Dodajemy liście kafiru, ziele angielskie, pieprz. Po ok pół godziny oczyszczamy bulion z szumu i dodajemy pieczone warzywa, pokrojone grzybki oraz fasolkę szparagową oraz pozostałą włoszczyznę. Gotujemy wszystko na małym ogniu ok 2 godzin. Pod koniec doprawiamy sosem sojowym oraz papryką do smaku. Jeżeli wolicie
Kuchnia w oparachtakie dobre. Ponownie zagości u mnie w drugi dzień Świąt. Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 4 plasterki peklowanej domowej słoniny suszone morele, śliwki i daktyle 1 łyżeczka suszonego tymianku sól i pieprz do smaku olej lniany z Wielkopolski Semco łyżka masła Sos piernikowy: 100 g pierniczków bez polewy 200 ml mleka 3,2% 200 ml śmietanki(...)daktyli sok i skorka z połowy cytryny sok i skórka z połowy pomarańczy sól i pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej szczypta przyprawy do piernika Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, przykryć folią spożywczą i rozbić na desce jak najcieniej, zachowując mięso w całości. Natrzeć olejem i doprawić solą pieprzem i tymiankiem. Na każdej roladce ułożyć
Gosia gotujeużyłam orientalnej mieszanki warzyw na patelnię i fileta z piersi kurczaka. Przepis pochodzi z bloga: Poezja-smaku . Składniki potrzebne do przygotowania ryżu smażonego po kantońsku: Podstawa dania: 200g ryżu, 1 łyżeczka kurkumy, 3 jajka, 2-3 cebulki dymki (białe i zielone części), 6 łyżek sosu sojowego, 2 łyżki oleju sezamowego, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru(...)mięso: filet z piersi kurczaka lub indyka, mielone mięso, owoce morza np. krewetki lub paluszki krabowe. Sposób przygotowania ryżu smażonego po kantońsku: Ryż gotuję w osolonej wodzie z łyżeczką kurkumy 2 minuty krócej niż mówi przepis na opakowaniu. Wybijam jajka do miseczki i roztrzepuję je z dodatkiem 2 łyżek sosu sojowego. Rozgrzewam 1 łyżkę oliwy
Gotuj Się Kto Możeograniczających w swojej diecie gluten, jak i ciekawym smakołykiem w przekąszaniu tradycyjnym. ;) Szybkie w przygotowaniu, podawane na kąski z sosem tzatziki - serdecznie polecam. :) 1 szklanka kaszy jaglanej Kupiec 1 duże, dojrzałe awokado ok. 150g filetu z piersi kurczaka 4 spore cebule dymki 2 jajka mąka kukurydziana mleczko kokosowe szczypta proszku do pieczenia kilka gałązek natki pietruszki(...)drobną kostkę, pietruszkę siekamy. Do wystudzonej kaszy wbijamy jajka i wlewamy kilka łyżek mleczka kokosowego. Mieszamy do połączenia składników. Dodajemy zmiażdżone awokado, cebulki i pietruszkę. Filety z piersi kurczaka ( u mnie wykrojone z dużego płata polędwiczki) kroimy w małą kostkę i dorzucamy do kaszy i awokado. Całość łączymy delikatnie, dodając po trochu przyprawy, mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia. Masa
Kuchenna Kontrrewolucyaprzykrycia w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku (góra-dół) około 30 minut. Jeśli lubimy dania z sosami, to zagotować i odparować powstały po pieczeniu sok z kilkoma łyżkami dobrej śmietany. Przyprawić pieprzem i solą do smaku. Zobacz również: Kurczak imbirowy z miodem
Kuchcik gotujeniedroga, ale przede wszystkim naprawdę smaczna. Polecam! Składniki na zupę z pieczonego kurczaka 1 udko lub filet z kurczaka 1 marchewka kilka różyczek ugotowanego brokuła pół filiżanki drobnego makaronu 1 łyżka mąki 125 ml śmietany słodkiej 18 % do zup i sosów 750 ml rosołu drobiowego (może być z kostki) listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego ewentualnie przyprawa uniwersalna typu vegeta
Rozpustne gotowanierazem koleżanka powiedziała mi o takim połączeniu. Oczywiście musiałam spróbować. By roladki nie były suche można dodatkowo zrobić np. sos pieczarkowy i gotowe już roladki włożyć do niego i chwilę razem poddusić. Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka, 250 g świeżego szpinaku (może być również mrożony). 60g suszonych pomidorów, 110g sera feta, sól, pieprz. Przygotowanie: Piersi z kurczaka(...)roladkę i owinąć dość mocno ściskając folią spożywczą. Końce folii zawiązać. Zagotować wodę i włożyć do niej roladki. Gotować ok.30min. Tak przygotowane roladki można podać same lub w sosie np. pieczarkowym. Smacznego
W kuchni u Monikimaśle szklimy drobno pokrojoną szalotkę. Jak szalotka będziesz już delikatnie podsmażona, dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Smażymy go ok. 4-5 minut. Doprawiamy go odrobiną soli i pieprzu. Dodajemy pomidory, pokrojoną w kostkę paprykę i całość dusimy na wolnym ogniu około 10 minut, aby sos pomidorowy delikatnie odparował. Doprawiamy całość solą, pieprzem, cukrem i oregano. Robimy delikatne wgłębienia w sosie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kilku łyżek mąki, połowy ciepłej wody, pokruszonych drożdży oraz cukru robimy zaczyn. *Pierś z kurczaka oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na oleju.Osączamy *Kiedy zaczyn podrośnie dodajemy go do mąki, wody, soli i oleju. Zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy. *Na gotowe rozwałkowane ciasto rozsmarowujemy sos- wymieszany z pasta paprykową keczup, posypujemy ziołami. Ser żólty przekrajamy na połowę, połowe tarkujemy, drugą kroimy
Z Majeczką w kuchnigłówka białej kapusty pół kilograma mięsa szklanka ryżu cebulka lub 2 ząbki czosnku sól, pieprz, olej ewentualnie szklanka bulionu drobiowego i/lub sos pomidorowy Najlepsze mięso do gołąbków to wieprzowina, mieszanka wieprzowiny i wołowiny lub wieprzowiny i mięsa z kurczaka. Mięso mielimy a gdy kupujemy zmielone trzeba uważać na tzw. mięso garmażeryjne (jest już posolone i może zawierać różne inne dodatki(...)gołąbki i podlewamy szklanką bulionu. Na wierzch układamy kolejne liście, posypujemy solą i zakrywamy pojemnik. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 1-1,5 godziny. Podlewamy co jakis czas sosem zeby sie nie przypaliły. Ewentualnie pod koniec dodajemy sos pomidorowy
prawdziwe jedzenieszczypiorku pokrojony drobno 3 większe grzyby "boczniaki" 4 łyżki oliwy z oliwek Parmezan 4 łyżki Sos Carbonara (znajdziecie przepis na moim blogu w innym daniu link niżej https://violagotuje.blogspot.co.uk/2016/07/cannelloni-carbonara-z-kurkami-w-boczku.html Sposób: Makaron gotujemy wedle przepisu. Myjemy piersi z kurczaka ,osuszamy i kroimy na większe kawałki. Podsmażamy na oliwie ,i gdy lekko się zarumieni dodajemy pokrojony w kostkę włoski
Viola cooks with passion