białe. Brązowe robi się z mięsa wstępnie zarumienionego z dodatkiem mąki przez smażenie w tłuszczu; białe przez gotowanie mięsa w białym sosie na podstawie jasnego wywaru mięsnego lub warzywnego, zagęszczanego śmietaną i zasmażką, i mającym konsystencję beszamelu (źródło)Składniki:około 10 dużych pieczarek2 piersi z kurczaka1 ugotowana marchewka1 duża cebulapor(...)pokrojoną w kostkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Zdejmujemy rondel z ognia. Doprawiamy solą i pieprzem. dodajemy zahartowaną śmietanę i mieszamy. Serwujemy z pieczywem.Ragoût z pieczarkami i kurczakiem
Bon Appetit Małgorzatykażdy plaster ponownie grillujemy z obu stron, ale nie zbyt długo, parę minut, aby kurczak pozostał miękki i soczysty. Ogórka i smaczliwkę kroimy na plasterki, układamy na talerzu i posypujemy kiełkami lucerny (dla osób, które nie sa na C9 polecam polać jakimś lekkim sosem do sałatek) Quinoę mieszamy z utartym kuminem, wykładamy na talerz ( TU przeczytasz jak dobrze ugotować quinoę
Quinoa Raz!łyżkami wody, dodać pozostałą oliwę. Wodę zagotować i rozpuścić w niej kostkę rosołową, odstawić. Kurczaka pokroić w ulubiony kształt i usmażyć na osobnej patelni. Gdy warzywa zmiękną i będą lekko przyciemnione dodajemy na patelnię ryż. Mieszamy z warzywami aż wszystkie ziarna będą pokryte sosem. Smażymy tak 1-2 minuty. Następnie wlewamy na patelnię połowę wina i mniej niż(...)rodzaju użytego ryżu. Gdy ryż będzie gotowy do śmietanki należy dodać 1-2 łyżki sosu z patelni, dokładnie rozmieszać w szklance i przelać zawartość ponownie na patelnię. Dokładnie i delikatnie wymieszać z risotto, pozostawić na palniku jeszcze przez co najwyżej minutę. Podawać z kurczakiem i pomidorem pokrojonym w plastry. marcelina
Czerwony Gupikkroimy w drobną kostkę. Mięso z kurczaka kroimy w drobną kostkę (po wcześniejszym usunięciu skórki). Cebulę kroimy w drobną kostkę, lekko solimy. Ogórki oraz ser ścieramy na tarce (ogórki na dużych oczkach, a ser na drobnych). Majonez mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Na półmisku rozkładamy kolejno poszczególne warstwy przekładając je przygotowanym sosem: – warstwa ziemniaków, uformowana w owalny(...)warstwa sosu. – posiekane jajka oprószone solą i pieprzem + cienka warstwa sosu. – starty ser żółty Całość smarujemy pozostałym sosem majonezowo-śmietanowym (wierzch oraz boki). Rozkładamy połówki orzecha włoskiego, jeden obok drugiego. Oraz dekorujemy zieloną cebulką. Uwagi: Zamiast wędzonego kurczaka, można wykorzystać świeżego – drobniutko go pokroić, doprawić i obsmażyć na rozgrzanym oleju. Źródło
Smaki Na Talerzuryżu 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 duża podwójna pierś z kurczaka 1 czerwona papryka 2 garście włoszczyzny krojonej w słupki (może być mrożonka - marchewka, pietruszka, seler, por) pół puszki kukurydzy konserwowej 2 garście mrożonego zielonego groszku 4 łyżki curry sól pieprz olej do smażenia ewentualnie słodki sos chili PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu(...)kostkę kurczaka, doprawiamy solą, pieprzem i dwoma łyżkami curry. Smażymy na złoto, wrzucamy paprykę pokrojoną w paski i włoszczyznę. Podlewamy połową szklanki wody i dusimy pod przykryciem przez 15-20 minut. 5 minut przed końcem duszenia dodajemy groszek i kukurydzę. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. Mieszamy wszystko z ryżem. Danie możemy podawać ze słodkim sosem chili. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjecałość wykładamy udka. Pieczemy jeszcze ok 30 min. Oczywiście, możecie użyć Waszych ulubionych przypraw. Danie świetnie smakuje z sosem czosnkowym lub tysiąca wysp. Olej kokosowy z przepisu możecie zastąpić dowolnym, preferowanym przez Was tłuszczem. Drukuj Pieczone udka z kurczaka na warzywach Składniki 2 udka 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 10 brukselek 1 duża czerwona cebula 1 duży batat
Mieszam w Garnkuświeży 1-2 szt pomidor 2 szt ( miałam kolorek pomarańcz bardziej :) sos czosnkowy kielecki nowość keczup Składniki na pszenne placki tortilli : mąka pszenna 500 g przegotowana woda 1 szklanka jajko szczypta soli smalec ( połowa kostki) Wykonie farszu: Udka z kurczaka obieram ( odkrawam nożem mięsko , a skórę i kości zostawiam na zupę)Smażę(...)zakrywałam pokrywką by mi nie wyschły . Wykonanie sałatki: Do misy rwę palcami sałatę lodową , kroje ogórka zielonego bez skórki na sałatę tak w plasterkach najlepiej . Dodaje gotowy sos czosnkowy i mieszam. Kroje pomidory osobno i na końcu dodaje do tortilli. Zakończenie : Wyjmuje z garnka placki tortilli , na każdy placek kładę łyżkę keczupu i łyżkę sosu czosnkowego, rozprowadzam
Różowa kuchniaMusztarda zwana "zimnym sosem" jest moim ulubionym dodatkiem do mięs. Dzięki niej mięso staje się bardziej kruche (ale nie suche). Składniki: 1 kg filetów z kurczaka 1 słoiczek musztardy francuskiej 1 jajo ½ szklanki bułki tartej ½ szklanki bulionu drobiowego z kostki olej sól, pieprz Wykonanie: Filety natrzeć solą i pieprzem, włożyć do brytfanny i podlać bulionem. Piec w temperaturze
Tradycyjna KuchniaPrzepisy na diecie Ketogenicznej Kurczak z brokułami to danie dla niewymagających, prosty i szybki #ketoobiad. Składniki: 1 pierś z kurczaka ½ opakowania mrożonych brokułów / 1 mały brokuł żywy 3 łyżki oliwa z oliwek 1 łyżeczka masła sól pieprz papryka czerwona w proszku 3 łyżki sosu sojowego sezam Przedmioty potrzebne: Nóż Deska do krojenia Garnek z wodą Patelnia Jak zrobić
Keto Meto Przepisydiecie Ketogenicznej Kurczak z brokułami to danie dla niewymagających, prosty i szybki #ketoobiad. Składniki: 1 pierś z kurczaka ½ opakowania mrożonych brokułów / 1 mały brokuł żywy 3 łyżki oliwa z oliwek 1 łyżeczka masła sól pieprz papryka czerwona w proszku 3 łyżki sosu sojowego sezam Przedmioty potrzebne: Nóż Deska do krojenia Garnek z wodą Patelnia Jak zrobić: Garnek
Keto - Meto Przepisydiecie Ketogenicznej Kurczak z brokułami to danie dla niewymagających, prosty i szybki #ketoobiad. Składniki: 1 pierś z kurczaka ½ opakowania mrożonych brokułów / 1 mały brokuł żywy 3 łyżki oliwa z oliwek 1 łyżeczka masła sól pieprz papryka czerwona w proszku 3 łyżki sosu sojowego sezam Przedmioty potrzebne: Nóż Deska do krojenia Garnek z wodą Patelnia Jak zrobić: Garnek
Keto - Meto PrzepisyNiesamowicie szybki włoski sos. Okrutnie mocny, ożywczy, bardzo charakterny i tak smaczny, że można go używać nie tylko do makaronu – wypróbujcie go też do pieczonego lub duszonego kurczaka i do fasolki szparagowej. W tym wypadku brzydkie słowa cisnące się na usta, czyli klasyczne staropolskie „o kurwa” będą Wam całkowicie odpuszczone i wybaczone! Pierwsza z plotek głosi, że tak swój makaron
Karo in the Kitchenłyżeczki kuminu 1 łyżeczka wędzonej papryki sól, pieprz 4 łyżki oleju roślinnego 10 placków TORTILLI Sos jogurtowy: 180 g jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 1/2 czerwonej papryczki pepperoni sok z połowy limonki 1 łyżeczka słodkiej papryki sól Sposób wykonania: Mięso kurczaka nacieramy solą, pieprzem, wędzoną papryką oraz 2 łyżkami oleju i 2 łyżkami soku z limonki. Odstawiamy(...)Całość przykrywamy dwoma plackami. Fajitę przykrywamy papierem do pieczenia a na wierzch kładziemy mniejszą blachę. Danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 30 minut. Sos: Jogurt mieszamy z majonezem i sokiem z limonki. Dodajemy poszatkowaną drobno papryczkę pepperoni, słodką paprykę. Doprawiamy do smaku solą
Qchnia po prostu