Blueberry Corner by "jagodzianka" Pad thai z kurczakiem – jedna z wersji znanego na całym świecie tajskiego, szybkiego dania. Pad thai można podawać również … Przeczytaj cały artykuł Post Pad thai z kurczakiem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerThai chicken cashew. Soczyste mięso kurczaka , ostra papryka, chili , obłędny sos i moje ulubione orzechy- nerkowce. Całość tworzy przepyszne danie, którego nie powstydziłaby się najlepsza tajska restauracja. Spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 300 g * orzechy nerkowce – ok. 150 g * świeża chili – 1 szt * czerwona papryka – 1 szt * cebula – 1 szt * olej
Ostra na Słodkoksiążki potrawy okazały się wyśmienite, mimo iż w wielu wypadkach posłużyłam się zamiennikami, które miałam w domu. Składniki - przepis oryginalny z książki " Tajskie smaki. 50 przepisów kuchni tajskiej " 400 g piersi kurczaka 300 gotowanych pędów bambusa (z puszki) 2 czerwone papryczki pocięte po skosie 4 liście kafiru 1 łyżka stołowa tajskiej bazylii + kilka listków do dekoracji 400 ml mleczka kokosowego(...)kawałki kurczaka i wlewamy pozostałą częsć mleczka kokosowego oraz bulion drobiowy. Doprawiamy sosem rybnym i cukrem palmowym, Dodajemy pędy bambusa, liście kafiru, papryczkę i tajską bazylię. Wszystko razem mieszamy i zdejmujemy wok z ognia. Kurczaka w sosie nakładamy na talerze i ozdabiamy kilkoma listkami bazylii. Podajemy z białym ryżem. Składniki - wg mojej modyfikacji - zmienione składniki wyróżniłam boldem 400 g piersi
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTajskiej zupy byłam trochę sceptycznie nastawiona, a niepotrzebnie. Smakuje pysznie! Zamieniłam kurczak na indyka, ale różnica mięsa nie zmienia smaku tej przepysznej zupy :) Składniki: Winiary Pomysł na… Tajską zupę z kurczakiem 500g fileta z indyka 200g cukinii 150g marchewki 50g korzenia pietruszki 150g pieczarek 100g cebuli 50g pora 5 łyżek oliwy (3 + 2) 1litr wody (750 + 250) Filet z indyka
Smakowy RajPyszne słodko-pikantne curry z kurczaka na orientalną nutę - spróbujcie koniecznie! SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja - 486 kcal) 500 g mięsa z udek kurczaka 1
Moje Kuchenne RewelacjeSkładniki 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego 500 g filet z indyka lub kurczaka 3 łodygi selera naciowego pokrojonego w plasterki 4 ząbki czosnku rozdrobnione … Czytaj dalej Tajska zupa z kurczaka
gotuj ze mnąOryginalnie zupę przyrządza się bez mleczka kokosowego, jednak jest ona naprawdę BARDZO PIKANTNA, a mleczko wprowadza odrobinę słodyczy do potrawy. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować
Tajskie smakiwręczył mi nóż i nie było wyjścia ;) Przekonałem się, żeby stosować świeży owoc, zamiast tego z puszki :) Składniki : 1 ananas 2 filety z piersi kurczaka 50g ryżu jaśminowego 2 listki bazylii tajskiej 2 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy : curry pieprz czarny papryka słodka Filety z piersi myjemy, odsączamy wodę i oczyszczamy. Polewamy(...)łyżkami oliwy z oliwek i obtaczamy w niej mięso. Posypujemy pieprzem czarnym, curry i papryką słodką. Piersi kurczaka odstawiamy na około godzinę, żeby się zamarynowały. Po godzinie mięso układamy na tacce z folii aluminiowej na 1 poziomie parowaru. Ryż przekładamy do pojemnika na ryż i stawiamy go na 2 poziomie urządzenia. Następnie zalewamy wrzątkiem na 2 cm ponad jego stan
Parowar Facetajuż wspomniałam bardzo lubię kuchnię azjatycką, dziś moja własna koncepcja tajskiego curry. 2 piersi z kurczaka 1 limonka - otarta skórka i sok 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 cebula, drobno posiekana 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka brązowego cukru 1 mała papryczka chili 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka ziaren sezamu 200ml mleka kokosowego 1 czerwona papryka mini kukurydza
Codzienne Gotowaniesię nie znudzi. Ryż w tej wersji ma dość charakterystyczny aromat, ale mimo to powinien Wam posmakować ( w tym zapachu chyba cały jego urok). Polecam. RYŻ JAŚMINOWY Z KURCZAKIEM NA SPOSÓB TAJSKI Składniki: 100 g ryżu jaśminowego 1 jajko 2 szalotki 1/2 filetu z kurczaka 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: Ryż gotujemy(...)odkładamy na bok patelni, albo talerz. Na olej wrzucamy filet kurczaka pokrojony w małe kawałki. Kiedy kurczak będzie usmażony dodajemy ugotowany ryż oraz jajko z szalotką. Całość polewamy wymieszanymi sosami (sojowy + ostrygowy) mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły. Podajemy posypane dymką lub bazylią tajską. przepis wg. D.Ładochy
Bon appetit mon amieSkładniki (3-4 porcje): 1 pierś z kurczaka 1 szkl. krewetek średnich (rozmrożonych, oczyszczonych) 1 czubata łyżka pasty curry zielonej imbir długości kciuka 1/2 cebuli
Tajskie smakiKurczak maślany, butter chicken, murgh makhani - klasyczne danie kuchni indyjskiej. Potrawę podobno wymyślił Kundan Lal Gujral w 1920 roku, założyciel sieci restauracji Moti Mahal Delux. Kurczak
Tajskie smakiprzepis na kurczaka w liściach pandanu, ale jak przystało na prawdziwego kucharza thaï thaï . zastąpiłam je liśćmi .... pora, później przyszedł czas na curry z kurczaka z pędami bambusa ( przepis pojaw się niebawem ), tajskie sajgonki, pikantny sos ogórkowy i grillowane szaszłyki wieprzowe, a w kolejce do przyrządzenia czekają kolejne potrawy kuchni tajskiej. Muszę jeszcze dokupić " Smaki Indii Smaki świata(...)trafia w nasze gusty kulinarne :) Więcej naszych zdjęć kulinarnych możecie zobaczyć na stronie " Pustynny blog " ( link ) Składniki - przepis oryginalny z książki " Tajskie smaki. 50 przepisów kuchni tajskiej " 400 g piersi z kurczaka 20 liści pandanu 4 ząbki czosnku 2 korzenie kolendry 150 ml mleczka kokosowego 2 łyżko stołowe słonego sosu sojowego 2 łyżki stołowe cukru palmowego 2 łyżki stołowe
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTajska zupa na mleku kokosowym z kurczakiem, pikantna i słodka zarazem, jest jedną z moich ulubionych. Mimo, że od Tajlandii dzielą nas tysiące kilometrów, zupa ta świetnie sprawdza się w chłodne, zimowe wieczory w Polsce. Jednym ze składników tej zupy są pochwiaki - bardzo popularne w kuchni tajskiej grzyby, nazywane też grzybami słomianymi. W Azji kupowane są świeże
W SMAKTajska zupa curry z batatem, kurczakiem oraz papryką, na mleczku kokosowym... to rozgrzewająca, jesienna zupa pełna aromatów, o kolorze, który z pewnością ożywi jesienne szarości i poprawi nasz nastrój 😉 Jest to wersja łagodna zupy tajskiej, powiedziałabym nawet, że trochę słodkawa za sprawą batata oraz mleczka kokosowego. Osobom chcącym podostrzyć jej smak polecam dodać świeżą papryczkę chili, pokrojoną w plasterki
Kuchnia MagdaLeny