chili i świeżej bazylii z ryżem nasypko jest świetnym pomysłem na szybki , sycący , a zarazem lekki obiad! Gorąco polecam – nie tylko fanom kuchni tajskiej! Ps. Jeśli wolicie coś jeszcze bardziej ostrego zerknijcie na Kurczaka po Kreolsku – mniam! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 2 szt * oliwa z oliwek – 4 łyżki * cebula – 1 szt * papryczka chili
Ostra na Słodkokokosowym mlekiem…Bardzo często gotuję zupy z kokosowym mlekiem. Zupa jest wtedy delikatnie słodka o lekkim kokosowym posmaku. Podprawiam zupę rybnym sosem i tajską soją, co świetnie harmonizuje z warzywami i kurczakiem. Jakie warzywa lubicie w zupie? Ja praktycznie wszystkie. W tej zupie wykorzystałam cukinię, marchewkę i czosnek. Oczywiście natka pietruszki jest tu również niedzowna. Zupa warzywna z kurczakiem(...)czosnek w plasterki. Podsmaż na oliwie i dodaj do buljong razem z kokosowym mlekiem. Dodaj rybny sos i tajską soję do smaku. Gotuj zupę aż warzywa będą miękkie, około 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj pietruszkę i szczypiorek. Podziel kurczaka na małe kawałki i napełnij nim miseczki. Na wierzchu ułóż krążki cienko pokrojonej czerwonej cebuli. Wlej zupę i posyp resztą
codojedzeniaPyszne i baaardzo aromatyczne danie z udek kurczaka duszonych w mleku kokosowym z dodatkiem trawy cytrynowej, liści kaffiru, soku z limonki i czerwonej pasty curry. Najlepiej smakuje podane z tajskim ryżem jaśminowym. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 3 porcje: 1 łyżka tłuszczu (najlepiej masła klarowanego) 3 duże udka (bez podudzi) z kurczaka odrobina przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka nasion kolendry(...)łyżka sosu rybnego sok z 1/2 limonki mały pęczek świeżej kolendry, z grubsza posiekany 3 listki bazylii, drobno siekane Do podania: tajski ryż jaśminowy CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Przygotowanie: Udka nacieramy przyprawą do kurczaka. W brytfance rozgrzewamy tłuszcz. Układamy udka kurczaka i smażymy ze wszystkich stron do zarumienienia. Wyciągamy na talerz, a na tłuszcz ze smażenia wrzucamy
Tajskie smakibazylią czerwoną i czarnuszką udekorowane. Danie smaczne fit– zdrowe, a dzięki przyprawom w smaku oryginalne i wyjątkowe. Składniki: 2 filety z kurczaka, 1 por, 2 łyżeczki mieszanki przypraw zioła tajskie, 1 łyżeczka mielonego pieprzu cytrynowego, ½ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego, ½ łyżeczki ciętej trawy cytrynowej, 2 łyżki oleju rzepakowego, 50 ml wody, sól do smaku, 1 świeży brokuł(...)ryżu pełnoziarnistego, świeża bazylia czerwona, czarnuszka do posypania. Przygotowanie: Kurczak: Filety oczyszczamy, myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Mieszamy ze sobą pieprz czarny, cytrynowy, zioła tajskie, trawę cytrynową i szczyptę soli. Tą mieszanką nacieramy filety. W garnku o szerokim dnie podgrzewamy olej, dodajemy mięso i obsmażamy je z każdej strony tylko tyle, żeby białko się ścięło. Dodajemy pokrojonego w plasterki
Moniki SmakołykiZjadłem ostatnio tajski makaron z warzywami w siakimś fast foodzie w jednej z warszawskich galerii. Postanowiłem w domku zrobić coś podobnego. Wyszło danie „na winie”, czyli
Gotuj z Misiemwkładką mięsną oraz sporą ilością warzyw. Raz robię je bardziej na ostro, innym razem są łagodniejsze. Dziś zapraszam Was na zupę przygotowaną na bazie kurczaka z dodatkiem cienkiej fasolki szparagowej. Cudne aromaty ! Tajska zupa z fasolką szparagową Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 spora cebula 4 ząbki czosnku 4 listki limonki kaffir
Kulinarne przygody GatityTajski makaron Pad Thai z krewetkami – przystanek obowiązkowy dla miłośników kuchni azjatyckiej. Pad Thai czyli smażony makaron z dodatkiem krewetek, kurczaka lub warzyw jest chyba najpopularniejszym tajskim daniem serwowanym zarówno w restauracjach, jak i na ulicznych straganach. Nieodłącznym składnikiem tajskiego makaronu Pad Thai z krewetkami jest makaron smażony z jajkiem, doprawiony szalotką, czosnkiem, sosem rybnym, tamaryndowcem i podawany
Pociąg Do Kuchnidań kuchni azjatyckiej. składniki: - pierś z kurczaka - połowa puszki mleczka kokosowego - sezam - 2 ząbki czosnku - ocet ryżowy słodki - sos sojowy jasny - curry - łyżka mąki kukurydzianej - łyżka tajskiej pasty kokosowej (bardzo ważny składnik) Kurczaka mieszamy z przeciśniętym czosnkiem, sosem sojowym, octem, curry, smażymy w rozgrzanym woku, dodajemy resztę składników, zalewamy mleczkiem kokosowym , dusimy około 5-6 minut, zagęszczamy mąką kukurydzianą, posypujemy
SMYKWKUCHNIzapłacicie. Swoją drogą, podobno zdobywanie tych płetw nie jest zbyt humanitarne... 7) Nie bójcie się targować z Tajami i pamiętajcie o uśmiechu :) 8) Przygotujcie się na ostre doznania- kuchnia tajska jest pełna chili. Podobno są trzy rodzaje pikantności- zwykła, tzw "hot"- którą rozumie się przez to, że robi Wam się gorąco jak jecie danie oraz taka supermega, że jedząc piecze(...)woku ;) A tu gotowy produkt :) Kuleczki z mięsa kraba. Kurczak z czerwonym curry na pierwszym planie, mąż wsuwa smażony ryż :) Do wyboru, do koloru :) Tajska sałatka z papai- pyszna i pikantna! :) Kurczak z orzechowym sosem- jedno z łagodniejszych dań Ryż z warzywami i kurczakiem- w menu znajdziecie pełno takich dań, będą różnić się składnikami, ale smakują podobnie
Czerwona PorzeczkaFilet z kurczaka w oleju rzepakowym z dodatkiem świeżej mięty i bazylii tajskiej zamarynowała, następnie paprykę czerwoną na wierzch poukładałam. Folią aluminiową każde, oddzielnie pozawijałam i z dwóch stron grillowałam. Podałam go z grillowanymi talarkami i chrupiącymi zielonymi szparagami. Mięso wyszło soczyste, idealne, a przygotowanie jego jest proste, banalne. Składniki: 3 filety z kurczaka, garść zielonych szparagów(...)świeżych listków mięty, garść świeżych listków bazylii tajskiej, olej rzepakowy, 3 ząbki czosnku, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony, kilka szt. młodych ziemniaków. Przygotowanie: 100 ml oleju rzepakowego mieszamy z posiekanymi bardzo drobno kilkoma listkami lubczyku i bazylii. Dodajemy pokrojony w kosteczkę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Filety z kurczaka myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i nacinamy
Moniki Smakołykiowocami morza. Coś wspaniałego ! ! ! Trawa cytrynowa, galangal, chilli, sok z limonki, liście limonki kafir, kolendra, ojjj czego tam nie było :) Tom Kha Mniam ! Kurczak na słodko z orzechami nerkowca. Zielone curry z tajską bazylią. Nie pamiętam jak to się nazywało ale było w gęstym sosie i z owocami morza. Kolejna pyszna zupa Tom Kha z mlekiem kokosowym. Przysmak Królewicza(...)nimi szaleć :) Może skorpionika? A może polnego konika? Od wyboru do koloru Przypadkowo napotkany targ w Bangkoku. Herbaty, grzyby, ryby, owoce, zioła, kurczaki, słodycze. Jedzeniowy zawrót głowy. Stragan uliczny z suszonymi kalmarami i chyba łososiem... Tajska "włoszczyzna": trawa cytrynowa, galangal, liście limonki kafir.... Mango? zawsze :) A to co? Kasztany? Ktoś podpowie? Wędzone ryby... Świerze ryby. Przepiórcze jajka. Kokosanki Różności
Jemy Pijemywybrałam jednak kalafior . Kalafiorowy pilaf ugotowałam podobnie jak ryż , z szafranem i berberysem. Do słodko kwaśnych skrzydełek pychotka. Skrzydełka pieczone Składniki: 4 porcje 2 kg skrzydełek z kurczaka 60 ml jasnej soi, tajskiej sok z jednej limonki + 1 limonka 4 łyżki miodu 3 cm utartego imbiru 1 chili 1 czosnek solo źdźbło cytrynowej trawy 1 czerwone chili Dodatkowo Kalafiorowy pilaf
codojedzeniawybrałam jednak kalafior . Kalafiorowy pilaf ugotowałam podobnie jak ryż , z szafranem i berberysem. Do słodko kwaśnych skrzydełek pychotka. Skrzydełka pieczone Składniki: 4 porcje 2 kg skrzydełek z kurczaka 60 ml jasnej soi, tajskiej sok z jednej limonki + 1 limonka 4 łyżki miodu 3 cm utartego imbiru 1 chili 1 czosnek solo źdźbło cytrynowej trawy 1 czerwone chili Dodatkowo Kalafiorowy pilaf
codojedzeniapasuje tu i tyle. ;) Do tego mleko kokosowe, które dodaje troszkę słodyczy i przełamuje ostrość. Właśnie za to połączenie mleka kokosowego, chili, trawy cytrynowej i limonki uwielbiam tajską kuchnię. Kaczkę można zastąpić kurczakiem lub rybą i cały czas będzie pysznie. Jeżeli macie ochotę część ananasa można zastąpić pędami bambusa. Ja za nimi nie przepadam, więc zostałam przy ananasie. Gorąco polecam
Pełny talerzBardzo proste danie, którego wykonanie nie zajmie Ci więcej niż 20 minut. Smażony na dużym ogniu kurczak z warzywami i czarnym sezamem, do tego biały ryż i duża ilość tajskiej bazylii. Smaczne danie, które posmakuje nawet niejadkowi. Składniki (na 2 porcje): 300 gram mięsa z udek kurczaka lub piersi kurczaka 1czerwona papryka 3 marchewki 1 łyżka czarnego sezamu 1 szalotka(...)odrobina soku z cytryny do smaku po szczypcie przypraw: chili, imbiru, papryki wędzonej garść posiekanej bazylii tajskiej ugotowany biały ryż do podania Na patelni rozgrzewam olej i smażę na nim posiekaną szalotkę i czosnek z dodatkiem wszystkich przypraw. Następnie dodaję pokrojonego w paski kurczaka. Marchew i paprykę kroję w paski. Wrzucam na patelnię do pozostałych składników i całość smażę
Mango Papaja