tajska i chińska totalnie podbiła moje serce! I to tak totalnie! W każdy weekend w domu odbywa się prawdziwa orientalna uczta, która zachwyca zarówno oczy jak i podniebienie. Pomysły czerpię zarówno z internetu, książek, gazet, jak i sama wymyślam ze składników, które dostępne mam w lodówce. Tak było i tym razem! Dziś mam dla Was przepis na fantastycznego, soczystego kurczaka
Ostra na Słodkozacznie mocno pachnieć. Wlewamy mleko kokosowe, rozprowadzamy nim dokładnie pastę. Wsypujemy cukier, wlewamy sos rybny, dodajemy liście limonki. Wlewamy wodę i podgrzewamy całość do zagotowania. Do gorącego sosu wkładamy kurczaka, wrzucamy wszystkie warzywa i gotujemy całość razem około 15-20 minut. Kalarepka powinna zostać jeszcze lekko chrupka, reszta warzyw mocno zmięknie. Dodajemy posiekany szczypior i kolendrę lub paprykę, mrożony groszek(...)autentyczna, zrobiona ze świeżych, tajskich półproduktów, bardzo aromatyczna. Nie jest też droga – za opakowanie zapłacicie około czterech złotych. UWAGA! Curry z upływem czasu robi się bardziej i bardziej pikantne. Jeśli nie jesteście w stanie zjeść bardzo pikantnych rzeczy, spróbujcie zrobić je z połowy pasty, nie z całego opakowania. SKŁADNIKI 600-700g piersi z kurczaka 1 puszka 400ml mleka
Karo in the Kitchentakimi dodatkami jak pieczone bataty , awokado i sos z orzechów cashew. Grillowane skrzydełka Składniki: na 4 porcje Marynowanie 1 kg skrzydełek z kurczaka, około 16 sztuk 250 g papryczek padron 75 ml sosu sojowego, tajskiego sok z 1 cytryny 4 łyżki sezamowego oleju 1½ łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki suszonych płatków chili ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 2 łyżki miodu
codojedzeniapasują do jesiennej aury, kiedy trzeba zacząć się rozgrzewać na wszelkie sposoby. Najlepiej zacząć od kuchni! Na przykład z tym indyjskim curry z tajską nutą :) Podany przepis świetnie sprawdzi się z innymi dodatkami, np. z kurczakiem. Jeśli nie mamy czasu, siły lub ochoty na robienie pasty, możemy kupić gotową, choć pozbawiamy się w ten sposób (prawie) całej zabawy ;) Zobacz
Bazując na smakuponure i deszczowe dni, smakami przywołuję słońce a myślami przenoszę się w odległe miejsca na mapie. Dziś kolejna wariacja na temat tajskiego curry. Padło na green w wersji wegetariańskiej. Podobne curry, ale w wersji z kurczakiem zaserwowałam ostatnio na planie 10-go odcinka "Szalone Fabryki Polskiej muzyki", którym szaleć będą Ruda Red Lips i mój mąż :) A co pochwaliłam(...)średnie cebule 1 zielona papryka ćwiartka kalafiora ćwiartka brokuła 10 pomidorków koktajlowych puszka przekrojonych na pól grzybów słomianych garść suszonych czarnych chińskich grzybów ( nie moon ) pęczek tajskiej bazylii świeża kolendra 1 paprychka chilli 3 łyżki pasty green curry ( jedna mała saszetka wystarczy ) 2-3 łyżki sosu rybnego 1-2 łyżeczki brązowego cukru 2/3 szklanki ryżu jaśminowego Wszystkie warzywa
Jemy PijemyŻe kocham kuchnię orientalną , to wszyscy o tym doskonale wiedzą! Uwielbiam wszelkiego rodzaju curry , pad thai, ryby przygotowywane w sposób orientalny, a nawet słodkości z dalekiego
Ostra na SłodkoTajskie smaki bardzo przypadły nam gustu. Połączenie trawy cytrynowej, chilli, imbiru, limonki, kolendry i mleka kokosowego poznaliśmy już przy okazji robienia błyskawicznej i wegańskiej Curry laksy wg. przepisu Gordona Ramsay’a , i która to bardzo trafiła w nasze kubki smakowe. Dzisiejsza laksa jest dość podobna smakiem, ale robi się ją z całego kurczaka. Zupa jest bardzo rozgrzewająca, pikantna (więc
Moja DelicjaZupa tajska z mlekiem kokosowym Składniki: 1,5 litra wywaru warzywnego 2 piersi z kurczaka 300 g zielonej fasolki szparagowej 6-7 pieczarek 1 duża, czerwona cebula świeży imbir (2 cm) oliwa z oliwek 2 puszki mleka kokosowego sól Pieczarki i cebulę obrałam i pokroiłam w plasterki. Fasolkę pokroiłam na połówki, ugotowałam i odlałam wodę. Piersi z kurczaka
nietadietaNajprostsze curry jakie robię. Jak się ma podstawowe przyprawy kuchni tajskiej czy indyjskiej to starczy 15 minut. Jednego tylko nie rozumiem czemu w tym przepisie ( w wersji oryginalnej też ) pojawia się groszek ? Czy to warzywo tamtego regionu czy też po prostu Brytyjczycy , którzy pokochali swego czasu curry na zabój dołożyli groszek .Zresztą zupełnie nie ma to znaczenia . Potrawa smaczna(...)każdy doprawia po swojemu i to się liczy. Czas: 15 - 20 minut Składniki : 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 łyżka klarowanego masła 2 łyżki oleju z pestek winogron 1 czubata łyżeczka przyprawy curry 1/2 łyżeczki kurkumy 2 liście limonki Kafir szczypta soli do smaku szczypta brązowego cukru nie rafinowanego do smaku 1 goździk plaster pomarańczy plaster cytryny 1/2 szklanki
Buniabaje w kuchniTajski aromatyczny ryż stanowi danie samo w sobie, podobnie jak smażony tajski makaron. Składniki to duża dowolność, można to danie przygotować na sposób wegetariański jak i z mięsem, doskonale sprawdza się wieprzowina, kurczak czy krewetki. Istnieją jednak pewne klasyczne składniki, których należy się trzymać chcąc zachować charakter dania, należą do nich chilli, szalotki, sos sojowy, sos rybny, tamaryndowiec, pasty curry
Słodki Kompromislesie pojawiły się grzyby wiadomo, że w lesie jesteśmy również my. I właśnie znów czas grzybowy uważam za rozpoczęty.Pojawiły się kurki, z których potrafię ugotować różne dania. Kotlety kurczaka z nadzieniem kurkowym wpadły mi do głowy, gdy przywieźliśmy z lasu małe kurki vel pieprzniki jadalne. Do przygotowania farszu nie trzeba było ich siekać, wystarczyło przebrać, opłukać z piasku(...)kurkami: Kurki marynowane w delikatnej zalewie octowej Tartaletki z grzybami (kurki) Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym Zupa kurkowa po tajsku Zupa z kurek z karmelizowanym porem Pizza mini z kurkami Gołąbki z ryżem i kurkami Kotlety kurczaka z nadzieniem kurkowym były mega smaczne, no te pieczone ziemniaki, w których również znalazły się kurki. Danie wyglądało bardzo apetycznie, szybko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDosyć pikantna, pyszna, ale przede wszystkim baardzo zdrowa zupka. Jarmuż zawiera wapń, wit. A, wit. B, wit. C, beta-karoten, żelazo; odmładza organizm i działa przeciwzapalnie
Tajskie smakiJak obiecałam, tak zrobiłam ;) Dzisiejsza potrawa inspirowana jest przepisem ze strony KUCHNIA WSCHODU . Mam nadzieję, że będzie Wam smakować, bo mi smakowało bardzo! Składniki (dla dwóch
Tajskie smakidrobno pokrojona 2 chili, u mnie czerwona i żółta garść świeżej kolendry 3 łyżki rybnego sosu 3 łyżki tajskiej soi 3 kostki makaronu noodle sól do smaku lub więcej soi czarny pieprz do smaku, opcjonalnie 1 łyżka oliwy Ugotuj bulion z kurczaka. Imbir i cytrynową trawę podsmaż na oliwie. Dodaj pokrojoną w słupki marchewkę i pasternak oraz chili, pokrojoną
codojedzeniaktóre niezależnie od regionu zawsze stoją na stolikach i pozwalają dosmaczyć podane potrawy i dopasować do indywidualnych upodobań. Przepis na tajski sos chili zajdziecie tutaj>>> Czas przygotowania: 15 minut Porcje: 2 Składniki: 1 pierś kurczaka pokrojona w plastry 1 miska ugotowanego ryżu 2 jajka 1/2 szklanki zielonego groszku mrożonego 1/2 marchewki grubo posiekanej 1/4 cebuli
SzczyptaSmaQ