ostro łatwe dla 2-3 osób ok 45 minut Składniki 4 filety z piersi kurczaka (po 200-250 g każdy)- ja dałam o wiele mniej i to gotowanego z rosołu 250 ml śmietany 18% 2-3 łyżki tajskiej pasty curry (ew. 1-2 łyżki przyprawy curry)- dałam czerwoną pastę curry 1 łyżka kurkumy(...)łyżeczki cukru, najlepiej brązowego 2 łyżeczki startej skórki z limonki (lub cytryny) 1 łyżka soku z limonki (lub cytryny) olej sól, pieprz Do dzieła!!! Kurczaka kroimy w paski i dobrze obsypujemy solą i pieprzem. W misce mieszamy posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chilli, posiekany imbir, sok z limetki, skórkę z limetki i jedną łyżkę oleju. Wrzucamy kurczaka
sierotka maRysia w kuchniKolejna wersja znanego i lubianego zielonego curry :) Składniki na 4 porcje: 2 łyżki oleju 2 cebule cukrowe, pokrojone w piórka 4 cm imbiru, startego na tarce
Tajskie smakioczy przenosiliśmy się do Bangkoku... Składniki na około 6-8 miseczek zupy 1 litr bulionu z kurczaka 2-3 "laski" trawy cytrynowej 8-10 liści limonki kafir ok 3 cm korzenia galangal ( opcjonalnie imbir ale to nie to samo) 2-3 małe tajskie papryczki chilli ( jak ktoś lubi łagodną zupę radzę dodać jej jak najmniej ) 2-3 puszki mleka kokosowego
Jemy PijemyZupa tajska kokosowo-ananasowa jest bardzo aromatyczna, lekko ostra, pyszna i nietypowa w smaku. Dzisiaj przygotowałam ją z kurczakiem i warzywami przez co jest lekko strawna i pożywna
Kulinarne Fantazje MarioliZupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje
Słodki KompromisSTIR-FRY czyli mieszaj i smaż to technika gotowania w której produkty są krótko smażone ( na mocno rozgrzanym oleju) i często mieszane. Tym razem zgodnie z
cool and mintysmaków. Kuchnia azjatycka powszechnie uważana jest za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata. Należą do niej kuchnia tajska, japońska, indyjska, koreańska i wiele innych. Zapraszam Was na danie dość proste i szybkie w przygotowaniu. Kawałki kurczaka, mleko kokosowe i ostra, czerwona pasta curry z kilkoma dodatkowymi składnikami tworzy na prawdę niebywale smaczne i aromatyczne danie. Napisz opinię Zapisz
Wędrówki po kuchnimoja ulubiona tajska zupa. Nie chcę przesadzać ale mogłabym ją jeść kilka razy w tygodniu. Nauczyłam się ją robić, podpatrując tajskie uliczne kucharki. Jest przepyszna ! Na około 4 miseczki zupy użyłam: ok 1 litr bulionu( może być z kurczaka ) sok z 3 limonek 6 łyżek sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego jasnego ( w razie potrzeby
Jemy Pijemyktóra tak długo się gotowała! Nie wiedziałam jeszcze wtedy, że w Wietnamie Pho Bo (z wołowiny) i Pho Ga (z kurczaka) je się najczęściej... na śniadanie! Wyobrażacie sobie? :) Zupę dostaje się w dużej misce z szerokim makaronem ryżowym, tajską bazylią, cząstkami chili, zielonej cebulki, posypaną kolendrą. Kto jeszcze nie miał okazji, koniecznie musi spróbować! Możecie w tym celu poszukać odpowiedniej
Kuchnia Prezydentowejsojowy - mieszamy. Makaron zalewamy wrzątkiem, zgodnie z instrukcją i pewnie musimy poczekać 3 min. więc to idealny czas aby kurczak jeszcze doszedł na patelni. Odcedzony makaron wrzucamy na patelnie, mieszamy i gorące podajemy. Z kuchennej półeczki "Kuchnia Tajska" Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/jest to możliwe bez boczku, słoniny, podgardla lub innych tłuszczów będących nośnikami smaku. Zaprzeczeniem tej teorii jest kuchnia tajska, jedna z najlepszych na świecie, smaczna, aromatyczna i dietetyczna. Odchudzony pasztet drobiowo-warzywny przygotowałam z podudzi kurczaka wolno gotowanych z włoszczyzną i dodatkiem przypraw do zupy pho. Gorąco polecam. Czas przygotowania: 2,5 godz. Składniki: 1 kg podudzi kurczaka
SzczyptaSmaQTajska klasyka czyli smażony makaron – koncertowe połączenie słoności, słodyczy i pikanterii z odrobiną kwasowości. Makaron można w ten sposób usmażyć z wykorzystaniem kurczaka, krewetek, tofu lub wołowiny – ten ostatni wariant to nasza ulubiona wersja. Pad thai ma jedną zasadę – żaden smak nie powinien się wybijać ponad inne, żadnego smaku nie może też zabraknąć. Pad thai to symfonia, w której jeden(...)najważniejszy przy woku jest czas – to ekstremalnie szybkie smażenie, nie ma już czasu na krojenie, odmierzanie i ważenie składników. Potrawa ta, mimo że uważana za sztandarowe danie kuchni tajskiej, pochodzi prosto z Chin – jej pełna nazwa to kway teow pad Thai czyli makaron ryżowy stir-fry po Tajsku. Pad thai jest połączeniem chińskiej techniki smażenia z tajskim zamiłowaniem
Karo in the Kitchen400ml mleka kokosowego - 2 marchewki z rosołu - 3 dojrzałe awokado - 1 czerwona papryka - 3 białe części pora - kawałek kurczaka (dałam pierś z grilla) - ½ limonki - 1 czerwona papryka - suszona chilli w plasterkach - ugotowany makaron tagliatelle - suszony czosnek - 1 łyżeczka przyprawy 7 smaków tajskich - sól - biały pieprz - świeżo mielony czarny pieprz - olej kokosowy - szczypiorek, kilka gałązek natki pietruszki Na patelni rozgrzewamy olej(...)przyprawy: 7 smaków, czosnek, sól, pieprz biały i czarny. Dolewamy drugą puszkę mleka, zagotowujemy. Awokado obieramy, kroimy na kawałki i dodajemy do gotowej zupy razem z makaronem, pokrojoną marchewką, kurczakiem i szczypiorkiem. Podajemy przybraną natką pietruszki. Zupa jest pyszna, ostra i ma bardzo ciekawy, oryginalny aromat kokosu. Ten bukiet smaków jest bardzo bogaty, aczkolwiek zrównoważony. Z pewnością zawita jeszcze
mojewypiekiinietylkoWiem, wiem - znowu wrzucam coś nie-tajskiego. Ale czasem po prostu nie mogę się oprzeć aromatom długo pieczonych potraw kuchni indyjskiej (tak jak w przypadku kurczaka tandoori ). Moja wczorajsza kolacja pachniała już dwie godziny przed podaniem, a w jej skład wchodziła pręga wołowa, jogurt naturalny (naturalnie! ;)), czosnek, imbir i oczywiście papryczka chilli ;) Jest to potrawa typu dum. Już tłumaczę: Oryginalnie
Tajskie smakikurczakiem, sosem teriyaki, cebulką dymką, chilli, imbirem, kurkumą oraz samosy z duszonym porem, rozdrobnioną fetą i mielonym kminkiem. Pulpeciki z kurczaka, chilli, imbiru, cebulki dymki, sosu teriyaki, kurkumy. Arabski chlebek. Bierzemy chlebek w dłoń, układamy na nim sałatkę z tajską nutą i do tego pulpecik – zwijamy i zajadamy. Pycha. Krótka fotorelacja
OstryKęs