kurczak po tajsku - 482 przepisów (strona:19/33)

Tom Kha z owocami morza.Tajska zupa z mlekiem kokosowym. 208

Dzięki wielkie za mobilizację :) To druga zupa tajska, za którą przepadam :)  Na pierwszym miejscu nadaj TOM YUM, na którą przepis znajdziesz tutaj: http://myjemypijemy.blogspot.com/2015/05/ostro-kwasna-tajska-zupa-z-krewetkami.html Tom Kha jest łagodniejsza i słodsza niż Tom Yum. Może być gotowana z samymi warzywami ( marchewka, kalafior, grzyby, kapusta, brokuł, malutkie kukurydze- wariacji jest sporo ), z kurczakiem, tofu, samymi krewetkami, kalmarami lub z miksem(...)dziś podaję :) Składniki na około 6-8 miseczek zupy 1 litr bulionu z kurczaka lub litr wody 2 "laski" trawy cytrynowej 6-8 liści limonki kafir ok 2 cm korzenia galangal ( opcjonalnie imbir ale to nie to samo) tym razem dodałam zamrożony 2-3 małe tajskie papryczki chilli ( jak ktoś lubi łagodną zupę radzę dodać jej jak najmniej

Jemy Pijemy
Zupa tajska na listopadowy obiad 107

drugiej przywiedzie na myśl egzotyczne wakacje? Zupa tajska spełnia wszystkie powyższe warunki. Jej niewątpliwą zaletą jest prostota wykonania i złożoność smaku oraz fakt, że swobodnie może “załatwić nam” cały obiad. Składniki na 3 osoby podwójna pierś z kurczaka (lub 400 gr krewetek, lub po połowie jednego i drugiego) 4 duże(...)wolnym ogniu 20 minut. Dodajemy grzyby, kurczaka lub krewetki, mleko kokosowe, mieszamy i czekamy moment aż zupa się “przegryzie”. Jeśli jest za gęsta, dolewamy nieco wrzącej wody. Podajemy z makaronem ryżowym, pieprzem i posiekaną świeżą kolendrą. DRUKUJ PRZEPIS Smacznego! Paula Wpis dodaję do akcji: Artykuł Zupa tajska na listopadowy obiad pochodzi

Patchwork
Zupa tajska na listopadowy obiad 166

jednej strony rozgrzeje, a z drugiej przywiedzie na myśl egzotyczne wakacje? Zupa tajska spełnia wszystkie powyższe warunki. Jej niewątpliwą zaletą jest prostota wykonania i złożoność smaku oraz fakt, że swobodnie może „załatwić nam” cały obiad. Składniki na 3 osoby podwójna pierś z kurczaka (lub 400 gr krewetek, lub po połowie jednego i drugiego) 4 duże, możliwie dojrzałe pomidory(...)Gotujemy na wolnym ogniu 20 minut. Dodajemy grzyby, kurczaka lub krewetki, mleko kokosowe, mieszamy i czekamy moment aż zupa się „przegryzie”. Jeśli jest za gęsta, dolewamy nieco wrzącej wody. Podajemy z makaronem ryżowym, pieprzem i posiekaną świeżą kolendrą. DRUKUJ PRZEPIS Smacznego! Paula Wpis dodaję do akcji: Artykuł Zupa tajska na listopadowy obiad pochodzi z serwisu Patchwork

Patchwork
TAGLIATELLE Z KURCZAKIEM NA OSTRO I MANGO 144

Mango to jeden z najrzadziej jedzonych przeze mnie owoców – a szkoda, bo jak zapewne wiecie smakuje rewelacyjnie – zwłaszcza wtedy kiedy jest dojrzałe i mega

Ostra na Słodko
Słońce na talerzu 178

ostro łatwe dla 2-3 osób ok 45 minut Składniki  4 filety z piersi kurczaka (po 200-250 g każdy)- ja dałam o wiele mniej i to    gotowanego z rosołu  250 ml śmietany 18%  2-3 łyżki tajskiej pasty curry (ew. 1-2 łyżki przyprawy curry)- dałam czerwoną pastę curry  1 łyżka kurkumy(...)łyżeczki cukru, najlepiej brązowego  2 łyżeczki startej skórki z limonki (lub cytryny)  1 łyżka soku z limonki (lub cytryny)  olej  sól, pieprz Do dzieła!!! Kurczaka kroimy w paski i dobrze obsypujemy solą i pieprzem. W misce mieszamy posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chilli, posiekany imbir, sok z limetki, skórkę z limetki i jedną łyżkę oleju. Wrzucamy kurczaka

sierotka maRysia w kuchni
Zielone curry z cukinią, fasolką szparagową i kurczakiem 200

Kolejna wersja znanego i lubianego zielonego curry :) Składniki na 4 porcje: 2 łyżki oleju 2 cebule cukrowe, pokrojone w piórka 4 cm imbiru, startego na tarce

Tajskie smaki
Tom kha tajska zupa kokosowa z krewetkami i grzybami. Tom Kha Goong. 233

oczy przenosiliśmy się do Bangkoku... Składniki na około 6-8 miseczek zupy 1 litr bulionu z kurczaka 2-3 "laski" trawy cytrynowej 8-10 liści limonki kafir ok 3 cm korzenia galangal ( opcjonalnie imbir ale to nie to samo) 2-3 małe tajskie papryczki chilli ( jak ktoś lubi łagodną zupę radzę dodać jej jak najmniej ) 2-3 puszki mleka kokosowego

Jemy Pijemy
TAJSKA ZUPA Z KURCZAKIEM I ANANASEM + FILMIK 126

Zupa tajska kokosowo-ananasowa jest bardzo aromatyczna, lekko ostra, pyszna i nietypowa w smaku. Dzisiaj przygotowałam ją z kurczakiem i warzywami przez co jest lekko strawna i pożywna

Kulinarne Fantazje Marioli
Tajska zupa Tom Yum 407

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje

Słodki Kompromis
STIR-FRY Z KURCZAKIEM, PAPRYKĄ I MAKARONEM RYŻOWYM 156

STIR-FRY czyli mieszaj i smaż to technika gotowania w której produkty są krótko smażone ( na mocno rozgrzanym oleju) i często mieszane. Tym razem zgodnie z

cool and minty
Azjatycka zupa z czerwoną pastą curry 161

smaków. Kuchnia azjatycka powszechnie uważana jest za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata. Należą do niej kuchnia tajska, japońska, indyjska, koreańska i wiele innych. Zapraszam Was na danie dość proste i szybkie w przygotowaniu. Kawałki kurczaka, mleko kokosowe i ostra, czerwona pasta curry z kilkoma dodatkowymi składnikami tworzy na prawdę niebywale smaczne i aromatyczne danie. Napisz opinię Zapisz

Wędrówki po kuchni
Ostro kwaśna tajska zupa z krewetkami TOM YUM GOONG 160

moja ulubiona tajska zupa. Nie chcę przesadzać ale mogłabym ją jeść kilka razy w tygodniu. Nauczyłam się ją robić, podpatrując tajskie uliczne kucharki. Jest przepyszna !  Na około 4 miseczki zupy użyłam: ok 1 litr bulionu( może być z kurczaka ) sok z 3 limonek 6 łyżek sosu rybnego  1 łyżka sosu sojowego jasnego ( w razie potrzeby

Jemy Pijemy
Phở bò 194

która tak długo się gotowała! Nie wiedziałam jeszcze wtedy, że w Wietnamie Pho Bo (z wołowiny) i Pho Ga (z kurczaka) je się najczęściej... na śniadanie! Wyobrażacie sobie? :) Zupę dostaje się w dużej misce z szerokim makaronem ryżowym, tajską bazylią, cząstkami chili, zielonej cebulki, posypaną kolendrą. Kto jeszcze nie miał okazji, koniecznie musi spróbować! Możecie w tym celu poszukać odpowiedniej

Kuchnia Prezydentowej
Makaron ryżowy z kurczakiem i kapustą pekińską 204

sojowy - mieszamy.  Makaron zalewamy wrzątkiem, zgodnie z instrukcją i pewnie musimy poczekać 3 min. więc to idealny czas aby kurczak jeszcze doszedł na patelni. Odcedzony makaron wrzucamy na patelnie, mieszamy i gorące podajemy. Z kuchennej półeczki "Kuchnia Tajska" Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Dietetyczny pasztet drobiowo-warzywny 511

jest to możliwe bez boczku, słoniny, podgardla lub innych tłuszczów będących nośnikami smaku. Zaprzeczeniem tej teorii jest kuchnia tajska, jedna z najlepszych na świecie, smaczna, aromatyczna i dietetyczna.     Odchudzony pasztet drobiowo-warzywny przygotowałam z podudzi kurczaka wolno gotowanych z włoszczyzną i dodatkiem przypraw do zupy pho. Gorąco polecam. Czas przygotowania: 2,5 godz. Składniki: 1 kg podudzi kurczaka

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania