Bardzo szybki obiad z orientalną nutą, a konkretnie tajskie, zielone curry. Świeża cukinia i papryka nadaje chrupkości a jaśminowy ryż podkreśla smak kuchni Dalekiego Wschodu. Robi się błyskawicznie, wystarczy tylko przesmażyć kurczaka z pastą curry i chwilę poddusić. Składniki: – 4 małe piersi z kurczaka – 4 łyżki pasty zielonego curry
To co kochamSłodki sos chili to jeden z moich ulubionych sosów w kuchni orientalnej. Stosuję go zarówno do mięs, jak i do ryb. Połączenie ostrego chili z delikatnym
Ostra na Słodkotwarde. Po ugotowaniu zachowujemy wodę z ziemniaków. Pastę curry wrzucamy do garnka teflonowego i rozgrzewamy, wrzucamy kurczaka i mieszamy do momentu, gdy cały kurczak pokryty jest pastą. Smażymy, aż kurczak zacznie zmieniać kolor na biały. Dodajemy puszkę mleka kokosowego, pieczarki i ugotowane ziemniaki. Po chwili doprawiamy do smaku - sosem sojowym i rybnym oraz cukrem/syropem*. Gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso(...)ziemniaków. Ostatnie dodajemy orzechy nerkowca (zostawiamy 2-3 do przybraną) i gotujemy jeszcze chwilę. Na koniec, już po wyłączeniu gazu dodajemy do potrawy posiekaną pietruszkę. Wskazówki: Tajskie curry najlepiej podawać z ryżem jaśminowym, choć ja uwielbiam najbardziej z pełnoziarnistym. *Warto pamiętać, że sos sojowy wyciągnie świeże smaki z potrawy, podczas gdy sos rybny sprawi, że potrawa będzie bardziej
MamaOskarkacebula 3 ząbki czosnku, posiekane 55 ml / 1/4 szklanki ciemnego sosu sojowego 110 g / 1/2 szklanki brązowego cukru 55 ml / 1/4 szklanki tajskiego sosu rybnego ugotowany ryż do podania ugotowane na parze warzywa do podania Przygotowanie: Włóż kurczaka do miski, dodaj olej i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu, włóż połowę kurczaka i smaż przez dwie minuty
karmelowyJeżeli lubicie tajską kuchnię to to danie jest właśnie dla Was – lekkie i bardzo pyszne – zielone curry z kurczakiem i warzywami
Kuchenne Wariacjesmaków i to coś – to właśnie jest słynne umami, czyli ten dodatkowy smak, ale bez mieszania do potrawy glutaminianu. Skrzydełka po tajsku wcale nie są skomplikowane, a smak jest naprawdę nie do podrobienia. Skrzydełka z kurczaka już nigdy nie będą takie same :) Składniki: 1 kg skrzydełek – ok. 12-14 sztuk 2 grejpfruty, ja używam odmiany sweetie, bo dają(...)minut. Przewrócić na drugą stronę (teraz górna strona powinna być na wierzchu), łyżką znów rozsmarować gęstniejącą marynatę i piec kolejne 20 minut (albo do miękkości). Skrzydełka po tajsku podawać posypane poszatkowaną kolendrą i z cząstkami grejpfruta, którymi należy skropić skrzydełka przed oddaniem się konsumpcji ;) Post Skrzydełka po tajsku w miso, imbirze i grejpfrucie pojawił się poraz pierwszy w Pociąg
Pociąg Do Kuchnikuminu 2 czubate łyżeczki tajskiej zielonej pasty curry 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 1 łyżeczka cukru 4 – 6 liści tajskiej limonki kaffir (można zastąpić 1 łyżką posiekanej skórki limonki) garść świeżych liści kolendry Wykonanie: Piersi z kurczaka pokrój w kostkę. Odstaw. Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj czosnek, szalotkę i kumin, smaż około 5 minut. Następnie dodaj pastę
Moja pasja smakukwaśnego smaku płynącego z trawy cytrynowej i liści kafiru z aksamitnym i słodkim mlekiem kokosowym oraz pikantną papryką chili jest wprost niesamowite. W tajskich restauracjach trudno o wersję wegańską, zwykle podaję się ją z kurczakiem lub krewetkami. Te wersje oczywiście też są pyszne, jednak ja postanowiłem postawić na mięsiste boczniaki podsmażone na oleju kokosowym. Dzięki temu zupa jest bardzo sycąca
Food SquareGłówne składniki można by rzecz, że prawdziwie polskie (wieprzowinka, pieczarki) ale tajemnica orientalnego smaku ukryta w przyprawach. Zupa faktycznie przepyszna! Tajska zupa Składniki: 500 g mięsa wieprzowego (można zastąpić filetem z kurczaka) 500 g pieczarek 2 ząbki czosnku 1 łyżka ziaren kolendry gałązki świeżej kolendry szczypior sos sojowy curry mielony imbir pieprz sól 2 łyżki oliwy z oliwek
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaoraz tajskich przypraw i ziół. Danie niezwykle smaczne i bardzo aromatycznie. Podane z ryżem jest fantastycznym pomysłem na obiad, albo kolację na ciepło. Robi się je w sposób łatwy i szybki …. a potrzebujemy do tego tylko jednej patelni. U mnie znakomicie sprawdziła się Patelnia Granitowa głęboka marki Ballarini z nowej serii Lucca. SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z kurczaka
Ostra na SłodkoSkładniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; 1 czubata łyżka czerwonej pasty curry; 400 ml mleczka kokosowego; 1 łyżka sosu rybnego; 3 łyżki oleju (u mnie rzepakowy); 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru; 1 łyżeczka startego, świeżego czosnku; 1 łyżeczka świeżo zmielonego, czarnego pieprzu; 1 łyżeczka chili w proszku; 1 łyżeczka curry; 1/2 główki brokuła; 1/2 dużej, czerwonej papryki; 1/2 dużej(...)żółtej papryki; 2 średnie marchewki; 1 średnia cebula; Pęczek świeżej kolendry; 250 g tajskiego ryżu jaśminowego; Sól. Sposób przygotowania: Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchewki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki. Brokuł umyć, osuszyć, podzielić na małe różyczki. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać. Ząbki czosnku (około 2) obrać
Gospodyni MiejskaSponsorem tego tygodnia jest… nie jedna literka, a całe słowo. CURRY. Dokładnie tajskie zielone. A jeszcze dokładniej, ze świeżo kręconej domowej, zielonej pasty curry. Zaczęło
slodkokwasnapltajska i chińska totalnie podbiła moje serce! I to tak totalnie! W każdy weekend w domu odbywa się prawdziwa orientalna uczta, która zachwyca zarówno oczy jak i podniebienie. Pomysły czerpię zarówno z internetu, książek, gazet, jak i sama wymyślam ze składników, które dostępne mam w lodówce. Tak było i tym razem! Dziś mam dla Was przepis na fantastycznego, soczystego kurczaka
Ostra na Słodkozacznie mocno pachnieć. Wlewamy mleko kokosowe, rozprowadzamy nim dokładnie pastę. Wsypujemy cukier, wlewamy sos rybny, dodajemy liście limonki. Wlewamy wodę i podgrzewamy całość do zagotowania. Do gorącego sosu wkładamy kurczaka, wrzucamy wszystkie warzywa i gotujemy całość razem około 15-20 minut. Kalarepka powinna zostać jeszcze lekko chrupka, reszta warzyw mocno zmięknie. Dodajemy posiekany szczypior i kolendrę lub paprykę, mrożony groszek(...)autentyczna, zrobiona ze świeżych, tajskich półproduktów, bardzo aromatyczna. Nie jest też droga – za opakowanie zapłacicie około czterech złotych. UWAGA! Curry z upływem czasu robi się bardziej i bardziej pikantne. Jeśli nie jesteście w stanie zjeść bardzo pikantnych rzeczy, spróbujcie zrobić je z połowy pasty, nie z całego opakowania. SKŁADNIKI 600-700g piersi z kurczaka 1 puszka 400ml mleka
Karo in the Kitchentakimi dodatkami jak pieczone bataty , awokado i sos z orzechów cashew. Grillowane skrzydełka Składniki: na 4 porcje Marynowanie 1 kg skrzydełek z kurczaka, około 16 sztuk 250 g papryczek padron 75 ml sosu sojowego, tajskiego sok z 1 cytryny 4 łyżki sezamowego oleju 1½ łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki suszonych płatków chili ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 2 łyżki miodu
codojedzenia